Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Любопитно:
Празници да има! Днес било Кучкин ден. Аз имам две в къщи и ги почерпих с луканка за именния ден, нищо че са кастрирани.
Иначе традицията повелява някои засегнати жени рано да отидат в дома на по-палава от тях и да изпеят на мъжа ѝ: "Ставай, мързелане, че от зарана жена ти е три пъти нанана!". :)

Чет Яну 24, 2019 1:05 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
HCL написа:
Йок, превод на евро в сметка на евро... Във всеки случай си искаха 0.1% което при 100к си е сума ...

Ами затова трябва да се чете, аз също имам сметка в райфайзен. когато поддържат сметка в друга валута (евро) отделно че е по скъпо за подръжка а има и такса за входящ превод
За 100 000 евро ще платиш такса 90
Ако изходящия трансфер ти е безплатен, за по малки суми може да пуснеш няколко за да влезеш в прага 100Е

Прикачени файлове:
rf.png
rf.png [ 9.24 KiB | Прегледано 5547 пъти ]
Чет Яну 24, 2019 11:31 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Любопитно:
bongo_x2 написа:
... Кучкин ден. Аз имам две в къщи ...

не хаби луканката за тъщата.

Чет Яну 24, 2019 11:47 am
Профил

HCL написа:
ilkor написа:
Входящи такси обикновено има когато се прави...

Йок, превод на евро в сметка на евро. Освен ако не са решили да прехвърлят еврото в лева и после пак в евро, няма да ме учуди. Във всеки случай си искаха 0.1% което при 100к си е сума.

В същата ситуация, входящ превод в чужда валута, в Германия примерно Комерцбанк ще те натовари с 0.15%, минимум 12.50 евро, максимум 100. Ако има превалутиране, плащаш допълнително. В българската Райфайзен определено това е по-добре.

https://www.commerzbank.de/portal/media/efw-dokumente/preis_leistungsverzeichnis.pdf, осма страница по средата

Чет Яну 24, 2019 12:56 pm
Профил

Покрай темата си погледнах сметката и забелязах, че на 31.12 банката ми е привела цели 3 стотинки... И сега ме човърка защо и откъде тая щедрост ;-)
Принципно преди на 31.12 изплащаха лихвите по разплащателни/картови сметки. Но от миналата или по-миналата година спряха,т.е. сложиха лихва 0.00%. Току-що проверих на сайта им още си е 0.00%. Направо съм в шах, ако е лихва според сумите които държа трябва лихвата да е под 0.001%, ама те ги закръглят обикновено на втория знак. А със сигурност не е 0.01 те толкова са обявили на спестовните влогове, а пък и ако беше трябваше да се изръсят повече от 3 стотинки...

Чет Яну 24, 2019 1:18 pm
Профил
Аватар

да се радваме че не е отрицателна...

Чет Яну 24, 2019 1:29 pm
Профил

Е тя си е де-факто отрицателна, все пак и сметките и картите ми си имат таксички... Преди като държах над 4-5к долу-горе лихвата покриваше таксичките, сега с тия 3 стотинки не знам кое по-напред ще се покрие ;-)
И друго забелязах, на последната ми покупка с кредитната карта са ми изпраскали 50ст. такса. Не че е нещо фрапантно, ама преди нямаше.

Чет Яну 24, 2019 1:58 pm
Профил

За пазаруване в чужбина напоследък някои започнаха да ги искат тия 50 ст., иначе за бг няма такса.

Трите стотинки лихва - може за кратко да са вдигнали лихвата и после пак да са я нулирали, и каквото си напечелил в промеждутъка, сега ти го дават.

Чет Яну 24, 2019 2:06 pm
Профил
Аватар

741 написа:
HCL написа:
ilkor написа:
Входящи такси обикновено има когато се прави...

Йок, превод на евро в сметка на евро. Освен ако не са решили да прехвърлят еврото в лева и после пак в евро, няма да ме учуди. Във всеки случай си искаха 0.1% което при 100к си е сума.

В същата ситуация, входящ превод в чужда валута, в Германия примерно Комерцбанк ще те натовари с 0.15%, минимум 12.50 евро, максимум 100. Ако има превалутиране, плащаш допълнително. В българската Райфайзен определено това е по-добре.

https://www.commerzbank.de/portal/media/efw-dokumente/preis_leistungsverzeichnis.pdf, осма страница по средата

Ако сметката ми е във валутата в която е преводът и ако двете банки са в SEPA няма да ме натоварят с нищо. България е част от SEPA...

Чет Яну 24, 2019 2:27 pm
Профил WWW

После нека населението да се учи на пестеливост. Ще живеем като циганите (пардон - мангалите). Каквото изчукаме го изпукваме и като ни дойде нещо лошо до главата - тръшваме се и умираме.

Чет Яну 24, 2019 2:27 pm
Профил

HCL написа:
Ако сметката ми е във валутата в която е преводът и ако двете банки са в SEPA няма да ме натоварят с нищо. България е част от SEPA...

Тц. SEPA-превод е точно определен вид превод, а не просто превод между страни от SEPA. За да го ползваш, едно от условията е валутата задължително да е евро, има и още ограничения. За превод в друга валута, или даже за превод в евро от страна от SEPA без изпълнени условия на SEPA-превод, автоматично четеш следващите редове от тарифата.

Чет Яну 24, 2019 3:20 pm
Профил
Аватар

741 написа:
HCL написа:

Тц. SEPA-превод е точно определен вид превод, а не просто превод между страни от SEPA. За да го ползваш, едно от условията е валутата задължително да е евро, има и още ограничения. За превод в друга валута, или даже за превод в евро от страна от SEPA без изпълнени условия на SEPA-превод, автоматично четеш следващите редове от тарифата.

Добре де 741, превеждал съм и съм получавал пари от други страни в европа и все са били по SEPA. Коя е тая особеност на българските банки, че не могат да получават пари по SEPA? Тук е необходимо да активирам услугата за изпращане, но за получаване си е по подразбиране. А в Райфайзен ме пращат директно да пия студена вода.

Чет Яну 24, 2019 4:38 pm
Профил WWW
Аватар

Хъх, тази Райфайзен случайно да е плод на дългогодишната мутробългаро-австрийска дружба?
Иначе мнооо дойч звучи.

Последна промяна bongo_x2 на Чет Яну 24, 2019 5:12 pm, променена общо 1 път

Чет Яну 24, 2019 4:56 pm
Профил
Аватар

Австроунгарци са

Чет Яну 24, 2019 5:12 pm
Профил WWW

HCL написа:
Добре де 741, превеждал съм и съм получавал пари от други страни в европа и все са били по SEPA. Коя е тая особеност на българските банки, че не могат да получават пари по SEPA? Тук е необходимо да активирам услугата за изпращане, но за получаване си е по подразбиране. А в Райфайзен ме пращат директно да пия студена вода.

Няма особеност на българските банки, и те правят SEPA преводи. Работата е там, че условията за тези преводи са наложени от ЕС, няма обаче изискване да ти е евтино. Изискването е, превод в евро до друга страна, който отговаря на условията за SEPA-превод, да струва колкото превод в евро вътре в страната и това всички го спазват. При теб масовите преводи са в евро, затова ти е евтино да изпращаш и получаваш евро и до други страни. Като сменят лева с евро, и в Бг ще е така, засега обаче Бг банките си държат високи цени за еврото, от същия порядък колкото искат немските банки за другите валути.

Ако не бяха притиснати от ЕС, и немските банки щяха да искат същите такси за трансграничните преводи. Всъщност, както показва тарифата, и в момента те си ги взимат където могат.

Чет Яну 24, 2019 5:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635 ... 1080  Следваща