Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
То пък щото щатите са цъфнали и вързали.

Сря Яну 23, 2019 3:18 pm
Профил
Аватар

Тръмпи няма нужда от AI за да ги дрънка всяк'ви :D

Сря Яну 23, 2019 3:38 pm
Профил
Аватар

Абе подобни са нещата навсякъде по света с тези карти.

Кредитната карта ти дава реално ОВЪРДРАФТ за сумата до нейния лимит. Така че сумата не я внасяш предварително.
Има и такива които могат да ползват твои средства в банката но това е изключение.

Interest Free Period-a се определя по един и същ начин и в БГ и в USA - това са обикновено дните до извлечението. Максималният период е възможен само ако направиш покупка в деня след извлечението. Така че като се казва 55 дена е добре да се знае че се разбира до 55 дена. В България обикновнео е до 45 дена (макс 45 мин 15)
Ето пояснение:
Изображение
Изображение
Изображение

Лихвите по кредитните карти са също съпоставими - 1.2-1.5% на месец като сумата се изчислява ден за ден спрямо периодът за който се дължи.
При частично погасяване се изисква 5-10% от сумата като минимум.

Има и два типа карти в зависимост от начина изчисляване на тази лихва (при непълно погасяване):

Изображение
Изображение

Явно е че първия тип директно анулира гратисния период :) Трябва да се внимава.

Ето какво пише в общите условия на ПИБ:
Код:
При непогасяване на пълния размер на дебитното салдо при условията на т. 8.1. по-горе, Титулярят заплаща на Банката годишна лихва, в размер на приложимия съгласно Договора към датата на начисляването Референтен лихвен процент за валутата, в която е разрешен Кредитният лимит, увеличен с надбавка в размер съгласно Договора, съответно приложимия по Договора фиксиран лихвен процент. Дебитните салдасе олихвяват за реалния брой дни при година, равна на 360 дни – 365/360, като лихвата се начислява върху непогасените суми по всяка отделна трансакция, считано от датата на регистриране на операцията  в картовата система на Банката до датата на погасяването.

Може би основната разлика е в това че тук често има годишна такса 20-50 лева.
Дебитните карти нямат такса за поддържане но вървят в комплект с банкова сметка която обикновено има такса, така че дебитна или кредитна - винаги се плаща съпоставима такса.

Сря Яну 23, 2019 3:58 pm
Профил

Dimitar написа:
Хахаха- как така ще плащаш такса, дето е процент от кредотния лимит без да го ползваш 8O ? Аз верно съм загубил връзка с някои реалности в милата ни родина. Понякога ей така много бързо ми лекувате носталгията :D .

Ами не са измислили още безплатния обяд ;-)
За да дадат 1 месец гратисен период, парите трябва да дойдат отнякъде. Банка без лихва пари не дава. Сметнали са се че аз няма постоянно да съм усвоил парите, аз даже средно не успявам да усвоя и 10%. Така че сметката им е много точна - не ми начисляват лихва върху истинския кредит, а вземат такса/лихва върху целия размер.
Сега има варианти всякакви, вашите банки могат да си го избиват от търговците, ако им удържат %. Те и тук удържат, но не знам колко. Може да се избиват и по други начини. При всички случаи, както казах безплатен обяд няма... То ако имаше щях да взема 10 карти и на всичките да им сложа голям лимит и да накарам жената да отвори магазин. Всеки месец ще й правя поръчки и накрая на месеца ще ги анулираме. Така аз ще вземам едни пари постоянно без лихва, а пък тя ще ги държи на влог с лихва.... Да, ама не, по-скоро втория закон на термодинамиката ще бъде нарушен, отколкото банките да оставят такава вратичка ;-)

Сря Яну 23, 2019 4:29 pm
Профил
Аватар

Както казах еднакво е навсякъде банките предоставят услуга и за нея се плаща - американците с по 10 кредитни карти дължат на банките 400 милиарда (само месечни задължения)
Общият размер на кредитните лимити е внушителните 944 милиарда ...

Данни за 2018 година : https://www.nerdwallet.com/blog/average ... household/

Сря Яну 23, 2019 4:41 pm
Профил
Аватар

Даже не мога да разбера защо се опитвате да правите някакви аналогии между САЩ и БГ. Нормален човек в БГ ще ползва кредит само в краен случай. Ама напоследък все вървят едни тъпи реклами по телевизиите - взел пари на заем от приятел и не ги връща, пък като вземе от лихварите ще ги връща ли? Нямаме такава култура че да живеем на кредит. Най-много някой дребен стоков да ползвам. Кредитните карти ги ползваме пак като стоков кредит на разсрочено плащане - изпразвам я и после на минимална вноска за безкраен брой месеци... Лихвата и на лихварите и на кредитните карти е все една и съща 20-24% годишна. Тия сметки докога било без лихва би важало ако останеш постоянно на минус и всеки0 месец заплатата погасява кредитната карта. Не знам къде обаче в БГ внасят заплата по кредитна карта - всичко е по дебитни и в брой на ръка. Най-много някой банка да се излъже да отпусне овърдрафт на дебитната и то най-вече ако си държавен служител. То няма как нормално да се случи ако вземаш заплата Х да теглиш кредит У (У>Х) и като вземеш заплатата да погасиш целия кредит. Айде аз изчуквам и някой часпром та бази бази ги изчиствам кредитните карти, ама бачо копачо ко прай?

Сря Яну 23, 2019 4:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Dimitar написа:
Хахаха- как така ще плащаш такса, дето е процент от кредотния лимит без да го ползваш 8O ? Аз верно съм загубил връзка с някои реалности в милата ни родина. Понякога ей така много бързо ми лекувате носталгията :D .

Не само това, ами ако преведеш пари по сметка в банката ти отдържат "входяща" такса... В Германия банката не ми отдържа "изходяща", тези обаче си търсят компенсация за това, че им даваш пари. Какво да ти кажа особености на българското банкво дело :D Ама то не е само то. Като се почне от брокерите, които са на мнение, че могат да агират като прокси при покупката на имоти между теб и продавача и се стигне до субектите, защото граждани не мога да ги нарека и при най-добро желание, които се навиват на подобни простотии с идеята, че е нормално да ги обработват ана*но. Пъстър свят, поживеем, ке видим.

Сря Яну 23, 2019 5:31 pm
Профил WWW
Аватар

HCL написа:
Не само това, ами ако преведеш пари по сметка в банката ти отдържат "входяща" такса...

Входящи такси обикновено има когато се прави превод в друга валута примерно Евро.

Примерно в ПИБ
за суми до 500 евро - без такса
за суми над 500 евро - 0.10%, мин. 5 евро, макс. 150 евро

Сря Яну 23, 2019 6:28 pm
Профил

Банковите услуги подлежат на пазарлък, особено при кредите там ако не се пазариш ти смъкват кожата ;-)

Това че у нас не винаги предлагат толкова добри условия (както в някои по-западни държави) е разбираемо. Малък пазар, конкуренцията между банките не е жестока (въпреки големия им брой), но по-важно е административните и бюрократичните условия. Примерно въпреки че няма фалит за физически лица, не съм чул някоя банка сама да се гони парите. Гонят само обезпеченията и ако няма такива или са недостатъчни кредитът се продава с цесия за жълти стотинки. Т.е. банките предпочитат да пият студена вода, щото лошите кредите им се отчитат в БНБ и срещу тях банката трябва да има ликвиден капитал. Изобщо има си доста законодателни трески, които не че оправдават банките, ама и не можем да очакваме чудеса. В тая държава толкоз.
Мен по-скоро винаги са ме учудвали идиотщините в банките. Понякога са по-бюрократични за глупости и от държавна администрация. И като вземат да си измислят разни усложнения. Примерно кредитната ми карта не ми я издадоха щото аз я исках, а щото теглих заем и избора беше или карта или 0.5% по-висока лихва на заема. Още 0.5% ми смъкнаха щото се съгласих да купувам акции. Най-много смъкнаха заради обезпеченията естествено, но и това беше абсурдно щото те няма как да вземат повече от заема. Какъв е смисъла да го обезпеча с ипотеки 10-кратно. Ако някой реши да ги лъже и 100 кратно обезпечение да има той пак ще ги излъже, ама така да има... Не го разбирам това, ама съм прозт инджинер и аз бих се притеснил повече, когато някой ми иска малко пари пък твърди че има много активи ;-)

Сря Яну 23, 2019 8:13 pm
Профил

Не знам кои западни държави визираш, защото и там дерът кожи, особено в задокеания, зависи от банката и случая, но много често условията са гадни, и колкото по-малко приходи имаш, толкова по-гадни са те, т.е.много по лесно е да вземеш голям заем при изгодни условия от колкото малък, и не бъркайте фирменото с частното кредитиране, нямат нищо общо.

Сря Яну 23, 2019 9:15 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Може би основната разлика е в това че тук често има годишна такса 20-50 лева.

Тук болшинството карти са без такса но хубавите са с по около $100 на година, която се избива за норматив от бенефитите, които предлагат. Оная дето я споменах че няма лимит е с $500 на година такса. Така че имаш възможност за карта без такса, но хубавите имат такса.

Цитат:
За да дадат 1 месец гратисен период, парите трябва да дойдат отнякъде.

Обикновено идват от продавача - банките не са тъпи и няма да ми дадат ей така 55 гратисен период и веднага да платят на търговеца, затова обикновено търговеца си получава парите след като аз съм платил баланса или след като е почнала да ми тече лихвата по неплатения баланс.

Цитат:
То пък щото щатите са цъфнали и вързали.

Вельо, щатите не знам дали са цъфнали и вързали - ти сигурно имаш повече информация от мен и можеш да ни осведомиш кое как е. Както обаче са казали хората всичко на тоя свят е относително, защото все още не са открили рая на земята и за сега на мен в щатите не ми пука дали някой ще ми източи банковите сметки и също така никой не ме кара да плащам лихва/такса за пари, които не ползвам, защото основната идея на кредитните линии е да имаш достъп до кредит по всяко време без да се налага да плащаш лихви, когато не го ползваш. Та от тия няколко гледни точки щатите не само че са цъфнали, но и са вързали и то несравнимо повече от колкото сте цъфнали и вързали в БГ-то.

Сря Яну 23, 2019 9:50 pm
Профил
Аватар

Cekins написа:
Нормален човек в БГ ще ползва кредит само в краен случай.

Нормален човек и то не само в БГ ами навсякъде ще ползва кредит само когато има смисъл от него. И повярвай ми от кредит има смисъл в много ситуации и въобще не е лоша идея да се ползват кредити. Както с всяко нещо обаче не трябва да се прекалява, защото в определен момент човек губи мярка.

Сря Яну 23, 2019 9:53 pm
Профил
Аватар

ilkor написа:
Входящи такси обикновено има когато се прави...

Йок, превод на евро в сметка на евро. Освен ако не са решили да прехвърлят еврото в лева и после пак в евро, няма да ме учуди. Във всеки случай си искаха 0.1% което при 100к си е сума. Да не говорим че като ги питах ако превеждам от клон на тяхна банка в чужбина дали има отстъпка нямало. То било друга банка само дето Raiffeisen се казвала...

Сря Яну 23, 2019 10:25 pm
Профил WWW
Аватар

Тия дни от няколко различни места пристигна информация че солидаджиите са се активизирали по нашите земи, и дебнат за нелегални копия. Адвокатски кантори изпращали любезни и не толкова писъмца до айдуците и т.н.
Та, ако някой случайно е забравил да си закупи легално копие на солида, нема да е лошо да вземе мерки... и да го направи... :D

Сря Яну 23, 2019 11:51 pm
Профил

Да така е, получихме но за офис в който не съм стъпвал от 2 год камо ли да съм работил, а и с тая фирма нямам никаква док. връзка. Отделно имам лиценз на друга от фирмите, и сега ще взема и един за мен персонално, и пак ще си карам с нелицензния.

Чет Яну 24, 2019 12:53 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634 ... 1080  Следваща