|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:03 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Тест на AC/DC блок
Идеята е да се тества дали асемблаторите са монтирали всичко по платката, но това трябва да стане със ниско напрежение.
Сега меря две отделни блокчета, едното на Meanwell, IRM-15-12, другото на Recom RAC10-12SK/277 Първото е 5M и в двете посоки, второто е 15М (това предполагам зависи и от вътрешното съпротивление на мултимететъра) Капацитивно - първия е 87nF, втория е 1.6nF Мултиметъра U1272A Agilent
Пробвах и с някакви ниски DC напрежения, 12V и 24V - видимо на захранванията не отчита никакъв ток.
Въпроса е дали да закача добър мултиметър на тестовата постановка, или да се заиграя с някакъв тип компаратор, т.е. зелена/червена индикация.
|
| Сря Яну 16, 2019 6:08 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 Re: Тест на AC/DC блок
тия 87nF са между първичната и вторичната? нещо множко ми се виждат. виж, на другото е нормално. обикновено се слага 1.5nF Y кондензатор, но към първичната трябва да се върже към земя (не към нула).
все пак не мога да схвана каква е идеята на проверката - дали в залятото блокче няма пясък, или дали няма да утрепеш някого? ако е второто - има си уреди за проверка на утечка - пускаш някакво AC/DC напрежение, слагаш лимит на тока и мериш за време. ако тока не скочи над лимита за това време - ОК/биип/реленце. или обратното.
|
| Сря Яну 16, 2019 7:08 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
това е само първична страна, между L и N изводи идеята е елементарен тест, тип "пробна лампа" - дали правилните елементи са наситени правилно, без да пускаме 220, а примерно 12 или макс 24VDC, нещо с което оператора инспектор да не се усмърти
|
| Сря Яну 16, 2019 7:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Хмм и аз не схващам, не е ли по-добре със safety тестер, да направи един Hipot тест или някой подобен за да провери за утечки и т.н. Аз така хващам всякакви подобни проблеми при сглобката на едни захранващи блокове.
|
| Сря Яну 16, 2019 7:41 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Блокчето има всякакви стандарти, платката също е изпитана - НЕ меря утечки или safety. Искам да видя дали са запоили конектора, филтъра, бушона и захранването, щото това са огромни неща, но понякога ги забравят....имат нужда от очен лекар или AI
|
| Сря Яну 16, 2019 7:54 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Това не се ли определя от какво ще сколасат да разпознаят използващите постановката? Ако са индженери да им кажеш какво да гледат на мултимера, ама ако са льохмани ще има трябва червено/зелено, че може и пищялка. Правил съм подобно за изделия - пак двуполюсник да кажем, и се следяха разни електрически параметри. Ако има повтаряемост ще е лесно - например ардуино  Имаше три ламБи - червено за дефект, зелено за ОК и мисля жълто за съмнително измерване. Отделно имаше диагностика в смисъла че издаваше различни звуци при закачане и за различните резултати - идеята е каката дето мери да не опре сондите накриво и да си мисли че мери. Като екстри имаше дисплей да покаже точните резултати от измерването - например 87нф. Ако искаш да не те интересува реком или миинуел ще ти трябва сериозни толеранси в приемането за ок - както казваш, между 1 и 100нф. Това не ми звучи приемливо, аз бих направил по-строг толеранс. В зависимост от веригата за тестване може да се направят различни хитрини за да се мерят повече параметри. Доколкото знам тестерите за платки ползват такива постановки - мерят параметри - капацитет, съпротивление и сравняват с референтните от първата добре огледана и тествана платка. Ако го правиш като изделие може да има идея - в смисъл pass/fail тестер за двуполюсници с функция "learn" - първо измерва еталон по колкото се сетиш параметъра, дават ти да програмираш толеранс, заключва се с парола/ключ и после го даваш на лелката да джитка с него. Едит: китайците продават едни многофункционални тестери за електронни елементи - резистори, кондензатори, транзистори, диоди. Има ги и като кит с дисплей, има ги и сглобени с ZIF цокълче. Такова може да е добра база - мисля че са с някакъв avr/atmega и сорса го има отворен някъде. От теб остава да го моднеш след меренето да взима решение. Ето това е единият вариант: https://ru.aliexpress.com/item/Free-shipping-New-Transistor-Tester-Capacitor-ESR-Inductance-Resistor-Meter-NPN-PNP-Mosfet/717066857.html
|
| Сря Яну 16, 2019 8:58 pm |
|
 |
|
sthx
|
Нестандартно решение като визуална инспекция, приема ли се?
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Яну 16, 2019 9:24 pm |
|
 |
|
Grubi
|
визуалната инспекция я има, ама спи  това е целогодишно производство на малки (100бр.) на месец, неща. И има периоди с практиканти, после някой не си изпил кафето... и като дойдат платките при нас - липсва захранване, или бушон, или тъп 0603 диод. За малките неща разбирам, но големите... Иначе RPi с образно разпознаване и огромен червен светофар 
|
| Сря Яну 16, 2019 9:28 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Да ти спретна програмка за откриване 3-те разлики? Но трябва да са еднакво заснети. Иначе бая ИИ ще требе
|
| Сря Яну 16, 2019 10:01 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Това го вършат в сериозна фабрика, и сигурно имат машина за AOI, но тя работи с СМД-тата, защоти те са много и различни - 10к-100к количества. А за големите неотговорни неща ползват хора...
|
| Сря Яну 16, 2019 10:21 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аз си правя тестери - вземам една плочка полиамид и на нея нареждам нещо като пого пинове, но примерно направени от болтчета с пружинки - абе яко ТНТМ (ще снимам за по-голяма яснота) но ми вършат работа. При мене са точно така серии от по 100-тина устройства на година. Конструктивно самите пинове са въпрос на въображение като цяло. Платките ми имат стандартни клеми за платки 3.5, 5 и 7.5 мм. Те като се запоят отдолу става един конус който перфектно застава в кръстачката на 2,5 или 3 мм болт кръстат болт с овална глава. Имам един тестер който мери много входнове и изходи и за не го съм си направил контролер - устройството е с трафче и преди да захрани трафчето с реле, му измерва съпротивлението - обикновено 220 волта 2-3 VA трафче е около 2к.ома - с един прост делител се хваща порядъчно точно и границата е тясна. Имам и тестер за устройство с импулсно - там импулсното се захранва през 100 вата лампа с нажежаема жичка - тя ако не тече много ток през нея е около 0.5 - 1 - 2 ома най-много. Обаче ако имаш късо на платката просто светва, а 300-400 ма не са кой знае какво че да гръмне късото и ти става веднага ясно че нещо не е ок. Ако лампата не светне и устройството не тръгне пак е ясно че има проблем и се търси.
|
| Пет Яну 18, 2019 3:54 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|