Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
А бе номерът е обикновенният човек (те си го превеждат като "баламурник" или "рая") да бъде изтормозен до дупка за да не му остава време да мисли за избори. На мен навсякъде, дори на пазара за една краставица, ми дават касова бележка.
А "нашите хора", покрай тях и други тарикати, процъфтяват.

Нали раздуха за "екотаксата" на автомобилите и чудото дори три дни не трая, и после - нищо. Не става дума за нещо "еко", а че като внесеш автомобил плащаш едни пари на някой, който ти дава хартийка, че ако се счупи автомобилът той ще го рециклира. Да, ама в най-близкия пункт за вторични суровини ти дават подобна сума вместо да ти я искат.

Скоро погребах близък. Днес погледнах фактурата: 186лв - сто осемдесет и шест лева!!! Поне една хилядарка да бяха добавили от хорски срам!

Вто Яну 15, 2019 6:09 pm
Профил

bongo_x2 написа:
...
Скоро погребах близък. Днес погледнах фактурата: 186лв - сто осемдесет и шест лева!!! Поне една хилядарка да бяха добавили от хорски срам!

Какво искаш да кажеш с това?

Вто Яну 15, 2019 8:10 pm
Профил
Аватар

Да се доближат до реалната сума! НЕМА погребение за толкова.
Естествено, че като си разстроен нито се пазариш, нито четеш фактури и тарикатите много добре го знаят и си тарикатстват.
Но другите тарикати тормозят бабата на пазара за касов апарат или селския магазинер откъде е събрал 10к лева.

Вто Яну 15, 2019 9:43 pm
Профил

Щях да кажа че са болни глави, ама то празен въздух от какво да се разболее... какъв в проблема да го направят като POS плащанията - даваш кеша, касиера чука и на момента апарата прави транзакция към базата на НАП(ънатите). Да, ако няма нет - няма продажба, ма то и сега ще го докарат дотам.
Дали съм вързан през вифи, мобилен, адсл или сателитен не ми/им пука. Откъде накъде ще дават салам на мобилните оператори, при положение че има и други на "свободния" пазар, и се очаква да са равнопоставени?
Да не би техните мрежи да се броят за по-сигурни? На принципа сигурност чрез криене на описанието?
То аз гледам където мога да плащам с карта - не знам лидл/била/кауфланд терминалите им как са вързани (май са през мобилна, но едва ли е задължително), но за да има смислена система се очаква вътрешната им система на магазина да поиска от терминала конкретната сума, оттам от банката и т.н.
Т.е. лесно могат да се приравнят кешовите плащания към електронните - искат да ги вкарат в електронна система, която обаче явно не им стига да е само за логване, искат да могат да блокират търговци/апарати ако не им хареса поведението. Ми да видят разликата каква е - реално е дори по-лесно понеже не се изисква да се "говори" с банката, тази работа я прави касиера като преброи парите и натисне "точно са", следва заявка към големия дейтацентър от мечтите на боко, и обратна разписка - прието или не. Ако не е прието не дава касова бележка, и клиента няма право да вземе стоката, а трябва да си върне парите. Ако е ок излиза бележката и пито-платено. Отделно в НАП може да светне червената лампичка че еди кой си обект продава нещо в неделя, а търговецът е казал че се почива в неделя, отделно няма пусната заповед за извънреден труд... Или вместо червена лампичка да се отказва продажбата, така че работодателите да са стимулирани да декларират коректно работното време и извънредния труд.

Вто Яну 15, 2019 10:21 pm
Профил
Аватар

Гичо, ти си луд! Не им давай идеи щото ще ги изпълнят. Аз не смятам да кисна час в супера като блокира нещо, нито ми се стои гладен.
Май догодина ще съм на село да гледам кокошки и ще ви ги менкам срещу едри хартийки без касов апарат :twisted:

Вто Яну 15, 2019 10:32 pm
Профил
Аватар

дан,
едно що-годе нормално погребение лесно минава 1000 кинта.

---
аз питам за paypal, щото от миналата година НАП има достъп до всичките ви сметки (и) там.
та да си знаете (ако сте продавали):
- следва прихода да го декларирате в данъчната декларация за тази година. разхода може да го покажете на жената

- на 3 месеца е следвало да пускате справки до БНБ за обслужването на външния дълг (малко абсурдно звучи, но всички сметки в чужбина БНБ ги вижда като кредит от вън). съответно и движенията по тази сметка - от кого, на кого, колко. по дати. преди справката беше по валутния закон, после го извъртяха през този.

- според НАП за всеки приход трябва да пускате фискален бон към неизвестен извършител. не е ясно как и двамата ще спазите условието клиента да задържи бележката до напускане на търговския обект. за "търговския обект" и "място на сделката" също има любопитни разсъждения на НАП

- при дадени условия трябва да се регистрирате по ДДС по едната от двете форми (частична или пълна)

ако само сте купували, да имате едно наум, че този разход там трябва да можете да го обясните със съответен приход

---
нов слоган на НАП:
Цитат:
Нито един домат без касов апарат!

Вто Яну 15, 2019 10:40 pm
Профил

Вадили ли сте фактура в практикер преди да ги купят, ако сте, сигурно ще си представите какво ще се случи в глобален мащаб... свръх раждаемост сред магазинерки и техните майки, баби, лели.. и не само.

Вто Яну 15, 2019 11:14 pm
Профил

Цитат:
Ако не е прието не дава касова бележка, и клиента няма право да вземе стоката, а трябва да си върне парите.

:axe:

Сря Яну 16, 2019 12:54 am
Профил

Е така де, знам колко струва едно погребение ( в София де). Нещо не мога да схвана от какво се оплаква Бонго...

едит: офф, разбрах, той явно е платил доста повече, но фактурата е за толкова :)

Сря Яну 16, 2019 8:42 am
Профил
Аватар

Има и чисто онлайн системи - примерно в Хърватска. Там касовите апарати нямат фискална памет, криптират данните и ги изпращат преди всяка покупка за оторизация. Дори има варианти това да става чрез нормален компютър и специален софтуер. Мисля че и в Румъния също средата за предаване на данните не е фиксирана. В Унгария пък доколкото знам в закона е записано минимално 3G.
В България предполагам че изискването за мобилна връзка е заложена за по голяма надежност. Ако се ползва Wi-Fi факторите за успешна връзка стават доста повече и не всеки би се справил с диагностика на евентуален проблем. А и данните наистина вървят в защитен канал от апарата до сървъра, нещо което няма как да се гарантира по друг начин.

Сря Яну 16, 2019 10:48 am
Профил
Аватар

А пидерасите са се охарчили по празниците и гледат да наваксат. Днес за 15мин пред болницата ми фраснали акт за неправилно паркиране, като да съм пред таверна. Пък почти не пречех.
То не друго, но това ми е първият акт от десетилетия и като се има предвид повода съм бесен, само не знам на кого да отида да се развикам.

ПС: между другото най-правилното е "пИдеДраст" и означава престъпник-чукач, докато "пЕдедраст" е престъпник срещу деца.
А иначе просто са гадни пидерунгели!

Сря Яну 16, 2019 2:54 pm
Профил
Аватар

gicho написа:
Да, ако няма нет - няма продажба

В тоя ред на мисли, как ли стават POS продажбите на борда на самолета?

Сря Яну 16, 2019 3:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:

В тоя ред на мисли, как ли стават POS продажбите на борда на самолета?

Всяка кредитна карта позволява обработка в офлайн режим.

Спомням си едно време имах кредитна карта a никъде нямаше POS терминали.
Картата се поставяше в устройство което се казваше импринтер и на химизирана хартия се отпечатваше релефната част на картата като доказателство за покупка.

Сря Яну 16, 2019 4:22 pm
Профил

Ааааа това с химизираната хартия е съвсем друга бира и сигурно си я пил от другата страна на локвата, там все още ги има, по европа изобщо не знам колко е било разпространено, извън големите САЩ хотелски вериги. Това в днешно време нищо не значи, аз не бих разчитал на такава транзакция. В момент аима много дебитни карти които се виждат като кредитни, на тях уж пише дебитна ама ако случайно касиера не види какво правиш ? Няма никакъв законен начин по който да задължиш такава карта извън нейните лимити и овърдрафти. Иначе самолетите са свързани, транзакцията е онлайн, поне на тия които аз съм плащал 100% е била онлайн защото са ми отказвали заради блокирана карта или липса на налчност, това второто при мен е мнгоо често щото имам 20 карти все дебитни, и само по две от тях държа пари, та много често хващам грешната...

Сря Яну 16, 2019 4:43 pm
Профил
Аватар

Към края на 90-те години беше това и имаше магазини по Витошка в София в които съм пазарувал по този начин. Но си беше екзотика ...
Картата май беше от ПИБ и имаше депозит. Бях си я извадил защото пътувах и по Европа беше също вариант да платиш.
Обикновено при съмнения търговеца звънеше на телефон за справка.

Сега кредитните карти също могат да се обработват офлайн и това може би е основната разлика с дебитните, освен възможността да се блокират суми без да се теглят от нея.
В самолетите често се случва да приемта само кредитни което 100% означава че се обработват офлайн.

Сря Яну 16, 2019 6:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630 ... 1080  Следваща