Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Циркуляр за метал 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Циркуляр за метал
Режа разни стоманени профили 4-5мм дебели, различни размери, обикновено режа под ъгъл. До момента се справям с ъглошлайфа, но се замислям за някакво циркулярче за метал.
1. В кой магазин (освен Баухау, практикер и подобните) мога да отида да разгледам какво имат
2. Какво трябва да гледам освен дебелините, които може да реже
3. Не мога ли да взема "пендула" за дърво, да й смъкна оборотите и да сложа диск за метал?

Пет Яну 11, 2019 2:36 pm
Профил

Мнение Re: Циркуляр за метал
В какво количество ги режеш тези профили? Ако е хоби и от време на време по-добре настолен ъглошлайф, има такива с 350мм диск. Много по-евтин ще е от циркуляр. Още по-евтино стойка за ръчен ъглошлайф.

Ако смъкнеш оборотите сигурно няма да се охлажда достатъчно, може и въртящият момент да не е достатъчен.

Пет Яну 11, 2019 3:25 pm
Профил
Аватар

Лентоотрезните разглеждал ли си ги?
Примерно - https://dikarconsult.com/%D0%BB%D0%B5%D ... tml?page=1

Пет Яну 11, 2019 3:29 pm
Профил

Марка 2000, Ташев Галвинг и др. подобни, избягвай строителните хипермаркети, цените са много над нормалните за качеството, а качествените неща са много по-скъпо от колкото при официалните представители.
Не е лошо да помислиш добре каква машина ти трябва, според мен лентова отрезна машина е много по-полезна от циркуляр за метал.
При циркулярите много зависи от стоманите които режеш. За алуминий няма глеми грижи, но отидеш ли на профили зависи от късмета ти. Имах едни профили на които ми се наложи да сменям диск на всеки няколко пръта, нкарая се отказах и ги нарязахме с абразивен диск. По принцип между циркуляри за метал и дърво няма разлика. Аз използвам ето това https://www.makitatools.com/products/details/LS1216L но само за дърво и алуминий. Иначе за листов ето нещо такова : https://www.zoro.com/dayton-horizontal- ... /G3096922/

Пет Яну 11, 2019 3:33 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Аз мисля че този вариант не е ценови изгоден за ръчно ползване - диска лесно се прецаква а цените им са сериозни . За алуминии нямаш грижи с хубава машина но за желязо и профили по добре обикновен диск за ъглошлайф . Недостатъка е че сряза не е толкова правилен .
Ако се спреш на лентоотрезна трябва задължително да е с по-широка лента примерно 20мм

Пет Яну 11, 2019 4:10 pm
Профил

Циркулярите са ОК за профили вкл.стоманени, но трябва да си сигурен какво режеш, на много места се продават разни страбни профили, често руски ли украински с неизвестен материал, и в някои случаи просто няма рязане. Абразивните дискове имат много неостатъци, сменяш ги много по-често, с износването ксоростта на рязане рязко спада, прегряват метала в зоната на среза. Хубавите дискове за метал не са много евтини, но не са и супер скъпи, ако режеш човешки материали, много важно в добро състояние се справят добре, дават най-високата производителност и високо качество на среза. като цяло може да им добавиш и охлаждане но в тоя случай става голяма свинщина. При циркуляра важното е да вземеш с колкото можеш по-голям диск и да пробваш, ако усетиш че започва да прегрява това което режеш го режеш на нещо друго. лентовата си е класика но нямаш тази производителност, но пък лесно можеш да режеш пакети от профили.

Пет Яну 11, 2019 5:05 pm
Профил
Аватар

А бе нищо му няма на добрия стар български "циркуляр" - този, дето с една ръчка отгоре го принизяваш към мат'ряла. Яка машина е, правили са я за ежедневно заводско ползване.
Колкото до дисковете: с диамантените не можах да изляза на глава. За сметка на това най-тънките, за Inox, са незначително по-скъпи от обикновените и режат яко, включително алуминий.

Пет Яну 11, 2019 6:39 pm
Профил

ако са малки профили - диск
ако са големи - лента
има пендули за метал, с диск като за ъглошлайф, но доста по-голям
ако ти трябва производителност има и с карбидни циркуляри на много ниски обороти - ама там цените са високи
предполагам на пендула ще се спреш - не вземай за дърво, тези за метал са направени да побират значително по-големи дискове
хубаво е ако има мек старт - значително удължава живота на машинката

Пет Яну 11, 2019 7:17 pm
Профил

Мани, харесах си една ленторезка: цък Хваща достатъчно големи профили. Трябва да видя обаче как ще лансирам покупката вкъщи - че ще е важна за развитието на децата сигурно няма да мине. Може би като някаква екзистенциална необходимост.

пс.Ние в първата ми работа имахме една ленторезка, много хубава- охлаждане с борьол, скорост на "падането", скорост на лентата, но тя си е за професионални приложения.

Пет Яну 11, 2019 7:23 pm
Профил

издебваш жената като си купи нови обувки, и тогава :D

Пет Яну 11, 2019 7:27 pm
Профил

Купуваш на жената нови обувки за 100 лв и и казваш, виж какви хубави обувки ти купих, верно че са 2000 лв ама пък поне и подарък ми дадоха с тях.

Пет Яну 11, 2019 9:19 pm
Профил

жена с цена на обувки ли ще лъжеш :D :D :D
да не ти каже само на кой рафт в кой магазин са били :D

Пет Яну 11, 2019 9:42 pm
Профил

Аз ползвам такъв циркуляр, даже оттам е купуван че имат безплатна доставка:
https://www.screwfix.eu/evolution-052-0001-255mm-single-bevel-sliding-mitre-saw-220-240v.html
За алумин е песен, за мека стомана съм го пробвал с профили с дебелина на стената 2, 3 и 5мм - в началото малко е притеснително (свива ми се сърцето като гледам диска и знам че е към 70лв), но реално е много удобно и приятно рязането. Лазерчето му хич не е където реже диска, ама сигурно се регулира някак (не съм се заглеждал).
Тоя модел хваща по смомен 300х80 максимум. Из нета има много ревюта и демота, хората смело режат и дебели плочи.
Като сложим че е на цената на сносен за дърво си мисля че си заслужава.
Като цяло, няма универсална машина - най-добре да имаш от всеки вид по една. Лентова машина е по-добра откъм разход за консуматив, но пък инвестицията за домашни цели ми се вижда твърде голяма.

Пет Яну 11, 2019 9:52 pm
Профил
Аватар

Аз имам подобен ама конструкцията е най много като за алуминий. За по твърд материал едно че оборотите трябва да са по малки и второ че конструкцията е доста слабичка и вибрациите са големи. Реже се но диска се скапва лесно.

Съб Яну 12, 2019 10:45 am
Профил

Да, това с вибрациите е проблем при всички циркуляри - има си подходи как да се атакува материала за да се намали износването, но не помагат много. Аз още съм на първия диск, но и не съм рязал много желязо. Оборотите са си доста по-ниски от "дървен", моя е само 1.5Квт, но следващия модел е 2Квт.
За масово рязане абразивно или с лента излиза по-изгодно. Най-добре да си има и една настолна отрезна машинка с абразивни дискове за по-непретенциозни неща. Но среза от циркуляра е къде по-качествен и прецизен.
А за лентови ми хареса на милуоки една акумулаторна машинка, но и тя е в списъка за дядо коледа за някоя следваща година.
Понеже ги ползвам за хоби цели гледам да не се отпускам твърде много с бюджета, а и когато мога да взимам нещо по-универсално за да пестя място, че гаража колко е.

Edit: моя грешка, бях останал с впечатлението че е 1.5Квт, но на сайта пише 2. Ще погледна табелката. Оборотите са 2500 на празен ход, макар че аз като подавам бавничко не слизат надолу. Може би които напъва мъжката ще си свали :)
Между другото, сега в screwfix има интересен dewalt за 137 евра:
Цитат:
DeWalt DCD778D2T-GB 18V 2.0Ah Li-Ion XR Brushless Cordless Combi Drill

Но докато се чудех е свършил... Беше добра оферта.

Съб Яну 12, 2019 10:52 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща