|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:30 pm
Стършел и прочие заглушители
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Стършел и прочие заглушители
Преди в нетЯ имаше PDF на артилерийските заглушители на Самел-90, с малко технически данни, виждам че са го "заглушили", оставили са само общо описание и картинки. Намерих някакви презентации на мобилните им такива и някакви на Синтис, но не е точно същото - въпреки че технически е абсолютно същото според мен. Трябва да погледна в архивите - мисля че го имам някъде. Исках да покажа на братятя радио-инженери тука за какво стана дума, и незнам дали пазя стария файл.
Та ако някой знае къде са го покрили - да казва, иначе ще показвам картинки...
|
| Сря Яну 09, 2019 4:19 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
 Re: Стършел и прочие заглушители
Последна промяна Desert Leo на Сря Яну 09, 2019 6:34 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Яну 09, 2019 5:35 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
|
| Сря Яну 09, 2019 5:42 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
имам чувството, че всеки военен завод в БГ си е направил своя версия на чаршафа - виждал на терем, самел и сега други, плюс Синтис. В края на краищата произвежда ли се или не, и кой е "оригинала"?
аз мисля, че имам pdf-a на Самел, но по някаква причина са ги покрили...
най-интересно ми как електрониката и механиката оцелява при изстрела и приземяването, предполагам не е с парашут или е с минимален такъв, но претоварванията пак са сериозни
|
| Сря Яну 09, 2019 7:53 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
няма парашут, в най-високата точка на параболата се излюпва от снаряда и пада - отпреде има един клин дето се забива в асфалт/бетон и др. такива, отзад е мисля лента не парашут. като се удари в земята изпъва една антена и почва да шъми в съответният честотен диапазон. с няколко снаряда покриваш почти целият обхвт на укв-то например.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Яну 09, 2019 10:38 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
мисля, че садамчо неприятно изненада британците в първата пустинна буря със стършелите.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Яну 09, 2019 10:43 pm |
|
 |
|
Grubi
|
именно, затова питам как оживява при началния и крайния шок е след това амеирканците и всички други започнаха да ги купуват, виждам че са направили куп модификации за различни цели - мобилни, носими, портативни и т.н.
|
| Сря Яну 09, 2019 10:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами крайният шок е нищо спрямо началният. Не съм го гледал, как се изстрелва това чудо, като стандартен или под калибрен. Ако е под калибрен може да се постигне по-ниско ускорение при изстрелването но за сметка на по-ниска начална скорост. Иначе подходяща ориентация, заливане и преполагам специфични компоненти, най-вече полупроводниците.
|
| Сря Яну 09, 2019 10:56 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Да не забравяме и батерията, нищо че сигурно е твърдетелна - но си е малко чудо по времето и при условиата при които е създавано, интересно е коя година това нещо е било прототип, и кога е влязло в производство за първи път.
|
| Сря Яну 09, 2019 11:13 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 582 Местоположение: Бургас
|
Нямам схема на самия снаряд, но съм имал щастието (?) да ползвам такива миналия век. Тук, в България, на полигон, не в Близкия изток. Та, снаряда си е нормален, калибрен, 122 или 152мм. Не се ползва на максимални разстояния на системата, защото НЕ е сигурно дали ще издържи на натоварването (предпазна мярка). Има ги за различни диапазони от честоти. Батерията е неактивна по време на съхранение. Как работи: в момента на удара в земята сработва пиропатрон, който разпъва антената и чупи резервоара с електролит, който залива батерията. След около 3-5мин батерията вече е в параметри и започва чалгата по станциите. Действието им се усеща и доста по-далече от спецификациите- до към 3км, някои изкарваха почти два часа.
|
| Чет Яну 10, 2019 11:00 am |
|
 |
|
Grubi
|
Интересно, ясно ми е че никой няма да издава схеми и т.н. Просто имаше нормалено описание (относително) и сега е изчезнало.
|
| Чет Яну 10, 2019 11:04 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Тук и тукима малко инфо за историята на стършелите, но доколко е вярно... Когато военните ни заводи започнаха да си правят сайтове, слагаха всичко към което имаха отношение. ВМЗ може и да е произвеждал снаряда и гилзата за стършелите, но не цялото изделие. На сайта на Самел се мъдреха ПЗРК, а те правеха само пусков механизъм. Какво да говорим за сайтовете на търговците (маскирани като производители). Тук нашенец в руски форум дава малко инфо от кухнята...
|
| Чет Яну 10, 2019 11:13 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
В предишната работа правихме електроника за нови заглушители, които се изстрелваха от нещо като минохвъргачка (mortar). Ускорението при изстрелване беше 18 000 g. Теоретично можеше да достигне 20 хил.. Клиентът, както можете да се досетите, не беше БА. Човекът, който може да каже много за тази техника (особено за КВ), е голям особняк и едва ли ще тръгне да разправя по форумите какво и как се прави. Аз работих "инкогнито" по този проект, защото нямах необходимите разрешителни. "Парашут" в този смисъл няма. Има една шашма, която се разпъва, когато снарадът се наклони надолу. Идеята му е да не позволи снаряда да се забие надълбоко в мека почва (потъвали са на близо 3 метра).
_________________ Хайде де!
|
| Чет Яну 10, 2019 11:34 am |
|
 |
|
Grubi
|
Яко техническа история, плюс голяма каша 
|
| Чет Яну 10, 2019 11:43 am |
|
 |
|
MYXATA
|
ами кашата е поради няколко причини: - липса на хора които са работили по стършелите във форума - и да има такив - няма да казват много подробности - щото макар да е от преди 20+ години някои неща може да имат някакъв гриф. другото е,ч е някои неща са си търговска/производствена тайна (като нещата дето питаш защо не се чупят при изстрелване на стършела  ) - доколкото съм работил с хора от електрон прогресс едно време няй-голямото предизвикателство е бил усилвателя - да работи във целият зададен диапазон (и честотна лента и температури и т.н.) с горе-долу еднакви параметри. - иначе за генератор на шум ползват мисля ени шумови диоди - или руски или беларуски - още може да си ги купиш продават се. - ако имаш възка с хората на пеше георгиев( шефа на Самел90) може и да разбереш повече - макар че те само го произвеждат(дали в минало време ) поне гражданският вариянт за охрана на посолства може и да го правят още. абе въобще да се направи такова изделие и то да мине военна приемка - и да работи успешно в реални бойни действия си е деоста добър успех - не слушай киртаците дето разправят как нищо никога не е работело и не се е правило и не е било хубаво и т.н. понеже е направено по соц-а.
|
| Чет Яну 10, 2019 1:33 pm |
|
|