| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Байпас на PFC в lcd телевизор?
Думнала е частта от платката, която идентифицирам като PFC - около NCP1607 е черно и тук-таме метализирано. Възстановяването в оригиналния вид ме мързи да го правя, та се чудя кой път да хвана: - цяла нова платка за 140лв (всичко е наедно -захранване, процесори, тунери) - байпасване на зоната с пфц-то и пускане на DC-то директно към bulk кондензатора на входа на импулсното - коша и да инструктирам зяпащите го да си купуват нов... Доколкото гледах дефекта е дошъл е прогресирал електролит - основния след пфц-то се е изпуснал около единият си извод - предполагам че това е повлякло останалите елементи. Та основното ми питане е за опцията с байпас дали да се занимавам - мисля си че ако сменя електролита и го сметна като за консумацията (40" е тв-то, мисля че не е ЛЕД а тръбна подсветка) мога да откача зоната с байпаса (има си голям диод след PFC към импулсното и реално са отдалечени зоните). На входа бушон, филтри, PTC, грец ще ги проверя и евентуално ще оправя каквото има. Та пропускам ли някаква принципна подробност, която ще ми светне лампата (буквално)?
|
| Съб Яну 05, 2019 1:40 am |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
 Re: Байпас на PFC в lcd телевизор?
Няма причина да не стане без pfc. Ако не тръгне- ново кино. За нова платка- може да има подводни камъни, освен ако нямаш амбиции да отваряш сервиз за такава техника. 
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Съб Яну 05, 2019 12:17 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Напрежението след PFC е по-високо от изправеното мрежово...
|
| Съб Яну 05, 2019 1:31 pm |
|
 |
|
gicho
|
Ама дали разликата ще е проблем за импулсното? Колко е типичното дц след пфц-то в битова техника от тоя характер? - не мога да намеря сервизно на тоя модел, а от намерените подобни като схемотехника (пфц със същия чип) не видях стойности на дц бъса. Edit: то пробването е лесно, но поне матрицата е здрава още и ако не с тая платка, то поне с китайска универсална може би ще тръгне. Макар че и на тръбите храненето е оттам, т.е. ще иска допълнителен модул.
|
| Съб Яну 05, 2019 6:01 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
За какво напрежение е кондензатора? 360-380 волта.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Съб Яну 05, 2019 6:56 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Не е задължително!!! Примери искаш ли или и тях ще обявиш за глупави идеи?
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Съб Яну 05, 2019 7:10 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ми дай да видим. По възможност примерите пак да са със захранване на TV или поне битова електроника.
|
| Съб Яну 05, 2019 10:47 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Ето ти един Buck PFC с напрежение на изхода около 84V http://www.ti.com/lit/ds/slusak8a/slusak8a.pdf Ето ти още едно Buck PFC с напрежение на изхода 24V http://www.ti.com/lit/ug/tiduas3a/tiduas3a.pdf Това се постига чрез комутация на дросела през негативния извод на товара. Няма такава категория захранване - за TV или битова електроника, има SMPS и различни топологии.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Съб Яну 05, 2019 11:07 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Чудесни примери. С почти 100% сигурност не са случая който се обсъжда. Тоест, връщаме се в изходна позиция - напрежението след PFC е по-високо от изправеното. В тая връзка, това лирично отклонение с какво помогна на питащия да си реши проблема? 
|
| Съб Яну 05, 2019 11:22 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Boost PFC може да достигне 420-460В
|
| Съб Яну 05, 2019 11:23 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Мда, и телевизора е с лампова електроника, така е, който не чете плещи глупусти. Абонирай се за бюлетините на някои фирми да научиш модерните тенденции в електрониката. Сваляш нивото на форума с коментарите си, не се ли усещаш. А лиричното отклонение коригира знанията на единия от отговарящите.
|
| Съб Яну 05, 2019 11:25 pm |
|
 |
|
itso.t
|
С бай съм спорил многократно. С хуй никогиш. Ама да пробвам как става и тая работа... Байчо, попитах съвсем конкретно - дай пример на захранване на TV с такъв PFC? Не какво било по принцип, и не какво си бил чел някъде? Щото питането е за конкретен проблем, с конкретна техника - TV. Да видим ти как ще вдигнеш нивото на форума? 
|
| Нед Яну 06, 2019 12:15 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Първо gicho да каже какво е напрежението на кондензатора след PFC-то.
|
| Нед Яну 06, 2019 1:17 am |
|
 |
|
gicho
|
Мислех че съм го написал, ама не съм - та кондера е 100uF/450V, тънък и дълъг че да не стърчи над платката. А по отклоненията - писах че е с NCP1607: https://www.onsemi.com/pub/Collateral/NCP1607-D.PDFДроселът е стабилен и многоизводен, та ми прилича по-скоро на траф - нещо като схемата на fig.1 в даташита. Платката е точно тази: https://www.ksp-electronics.com/bg/product/view/42715-main-board-tp-msd309-bp76https://spares2repair.co.uk/e-motion-40-123j-gb-3b-fhcu-uk-main-av-4501743-736-lta400hm23-tp.msd309.bp76Матрицата е LTA400HM23 на samsung, това е пациента: https://photos.app.goo.gl/UVbGpXEvsksqUVeq9Едит: погледнах по модела на матрицата - не било тръби, били светодиоди. Това би трябвало да е по-лесно ако тръгна да сменям електрониката с универсална китайска. Подсветката гледам иска просто 24V, е и малко пвм-и за димиране, ама усещам че и на макс няма да им пречи на зрителите. Нещо такова: https://www.youtube.com/watch?v=AEfoUQoEuUQСамо че досега хората са гледали с модул за достъп от кабеларката - на тия китайските не съм виждал такъв модел...
Последна промяна gicho на Нед Яну 06, 2019 2:20 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Яну 06, 2019 1:57 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Малко встрани ... преди време купувах за мама ТВ, и ми направиха впечатление някои модели - с външен адаптер,и мониторът вкъщи май е така . Дали няма шанс да направиш още по-дълбок байпас ,т.е. ДЦ-ДЦ- то да ти е само с един изход?
|
| Нед Яну 06, 2019 2:17 pm |
|
|