Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Ротационен енкодер и превод от руски 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Ротационен енкодер и превод от руски
Аз не знае много, но за к'в ми е часовник, след като мога просто да навъртя 10-50 оборота?

Освен това е крайно време да се разберем в този форум: мойта пшка е най-голяма!!!

Съб Яну 05, 2019 3:20 pm
Профил

Малко се пооака темата, да я върна в правилна посока :) Все още от PONSSE нямам отговор, от предни впечатления бавят няколко дена.
Пускам 2 снимки на джаджата на която се виждат шестограмте. 2-та явно са за разглабяне , на един от другите има синя боя, явно настроен и залят.
Имам и блок схема на която се виждат нещата. Х7821 е врътката, вижда се че е с 5 сигнала, единия маса, аз измерих на 2-та. Ама пак не се разбира какво е и какво да очаквам. Х782 е явно блока за управление, за другите нямам инфо. Виждат се и двата хидравлични цилиндъра.
Остава въпроса за какво указва светналата лампа - дали наистина дефект на тази джаджа или нещо по хидроуправлението. Това с руски - финландски - английски - български нещо се губи връзката.

Прикачени файлове:
DSC_0099.JPG
DSC_0099.JPG [ 317.34 KiB | Прегледано 4231 пъти ]
DSC_0097.JPG
DSC_0097.JPG [ 145.01 KiB | Прегледано 4231 пъти ]
DSC_00961.jpg
DSC_00961.jpg [ 209.5 KiB | Прегледано 4231 пъти ]
Съб Яну 05, 2019 3:28 pm
Профил
Аватар

Bai Ui написа:
С oversampling - въртиш го 100 пъти, събираш показанието всяка секунда накрая делиш на 100 и приемаш по-вероятния резултат - ако е 1018 - приемаш 1024. Освен това такава малка разлика няма да се отрази много на управлението на комбайна.

Ценно качество е човек да може навреме да осъзнае дали една идея е тъпа, и ако е, да спре да я развива и да упорства. :D

Bai Ui написа:
Сигурен съм че ти нямаш отговор на въпроса, който зададе.

Няма причина да имам. Сещам се за поне няколко начина с които мога да направя това измерване, та да задълбавам в един от най-неудачните методи.
А и за голям мой срам, нямам часовник с кукувичка. :D

Съб Яну 05, 2019 3:36 pm
Профил

milenjs написа:
Малко се пооака темата, да я върна в правилна посока :) ...

Koмпютъра на машината се ориентира за обстановка по датчиците. Щом като се включи захранването и без да си дал ход на хидравликата има аларма, значи някой датчик се обажда или не се обажда както е по устав. В датчик, или връзката към него, трябва да се търси повредата.

Съб Яну 05, 2019 3:43 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Баф мааму. Форума е заприличал на детска викторина по електротехника за ученици от музикалното училище.
@milenjs
Този т.н. енкодер да не се окаже потенциометър + два крайни изключвателя които се настройват със стопорните винтов? Щом като се върти и вътре нещо щрака на мен на това ми прилича. По просто, надеждно и лесно за диагностика от това здраве му кажи. Има го във всеки фтомобил
Закачи омметър и провери всеки срещу всеки пин (в двете посоки) дали има някаква промяна като се върти. Това ще даде идея с цели или половин проводници е дялано чудото, както и крайните изключватели (ако има такива) дали се активират
Ако не искаш да го отвориш го заведи на рентген. В БГ никой няма да ти откаже. Просто идея

Съб Яну 05, 2019 5:10 pm
Профил

milenjs написа:
Буксата е с 5 пина, на 2 меря маса, на един +5В.

На снимката, която си показал не виждам номера на пиновете на буксата, как ги определи, да не би да е нещо такова?

Прикачени файлове:
Untitled.png
Untitled.png [ 13.84 KiB | Прегледано 4205 пъти ]

Съб Яну 05, 2019 5:20 pm
Профил

@Bai Ui, лошо ти започва годината!!! Имаш нужда от преглед!

Съб Яну 05, 2019 5:27 pm
Профил

Впрочем напоследък има мода пропорционалните разпределители да се правят с процесор и да си говорят с главния контролер по CAN. В този случай е възможно и разпределителя да не е в ред. Дано не е така, щото цените и сроковете могат да са умопомрачителни.
За потенциометър и крайни изключватели не достига един извод. Не може ли да се отвори това чудо?

Съб Яну 05, 2019 5:46 pm
Профил

jig.tak - въртялката е безконечна, щтрака реле някъде в машината.
Bai Ui - буксата е същата, ама не съвпадат масата и плюса. Маса имам по средата пин5, след това на и на пин 4, + 5В е на пин2, това зависи от къде се гледа - дали на енкодера или на буксата. Обаче това CAN много ме замисли, на да не би всичко да е на CAN в машината? По блоковите схеми си го пише CAN-a. Ако е така как правим?
Другия контрол на завиването е с нещо като два бутона, R21 от схемата. По скоро то е като потенциометър. Лошото е че и то не работи, явно като светне лампата всичко изключва по управлението :(

Прикачени файлове:
DSC_01041.jpg
DSC_01041.jpg [ 213.05 KiB | Прегледано 4190 пъти ]
DSC_0105.JPG
DSC_0105.JPG [ 179.78 KiB | Прегледано 4190 пъти ]
Съб Яну 05, 2019 5:52 pm
Профил

Измери съпротивлението на "!бобините!", прегледай дали не се следи маслото в резервоара на хидравлика. Някъде забранява да работи машината. Когато извадиш буксата на "Енкодера" сменя ли грешката?

Съб Яну 05, 2019 6:07 pm
Профил

milenjs написа:
Обаче това CAN много ме замисли, на да не би всичко да е на CAN в машината? По блоковите схеми си го пише CAN-a. Ако е така как правим?

Ами има логика да е на CAN, в модерните автомобили всичко комуникира по тоя бъс, апък за буксата попитах защото е от ротационен енкодер - https://files.pepperl-fuchs.com/webcat/ ... 0727235206

Съб Яну 05, 2019 6:15 pm
Профил

Дали няма датчици да следи колко е сгъната машината и също за крайни положения. Провери и цедката на хидравликата, при мен като се позапуши и уж всичко работи но свети лампа че няма налягане в системата, може да следи и ако няма налягане да не тръгва. Спомена за някакво ръчно управлвние, как работи то. Не разчитай много на тая схема може да има разлика с твоята машина.

Нед Яну 06, 2019 12:52 am
Профил

Имаш още един такъв сензор в машината https://www.youtube.com/watch?v=a_JwkZyxHdE гледай на 0:31 може пък да е същия и да видиш какво излиза на пиновете.

Нед Яну 06, 2019 2:14 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4