Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Ротационен енкодер и превод от руски 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Ротационен енкодер и превод от руски
Bai Ui написа:
...За улеснение - слагаш един стенен часовник със секундна стрелка пред себе си, желателно е часовника да е шумен, така че да чуваш тракането отчетливо и започваш да въртиш енкодера като се стараеш да е в синхрон с тракането, честотомера ще ти покаже резолюцията...

:D :D :D :D :D

Мислех, че нищо няма да ме развесели тази сутрин. А то имало. Метод за мерене на резолюция на енкодер със стенен часовник. :D :D :D
Чудя се в литературен кръжок ли се намираме , или в технически форум...
И какво е резолюция на енкодер - импулси на оборот или импулси за секунда???
За твое сведе не само съм ремонтирал енкодери, но и съм проектирал такъв. А явно ти не си виждал такава техника, щом даваш такива съвети.
И понеже още се напъваш да даваш съвети, добавям още една точка към горните четири.

5. Понеже съветваш съветваш автора на темата да потърси "други производители" на енкодери да му го ремонтират, потърси ти такива - напиши тука примерно три български производителя на енкодери. Позволено ти е да гуглосваш цял ден. :D :D :D

Съб Яну 05, 2019 11:13 am
Профил

Силно ме съмнява този сензор да е на принципа на интерферометър /Моар/. Такива обикновено се прилагат за прецизни измервания /главно линейни/, чувствителни са към вибрации а тук имаме машина работеща в тежки условия. Много вероятно е широко разпространеният ротационен сензор с кодова маска. Не инкрементален а абсолютен за да се знае всеки момент положението на работният орган без да се налага тариране с опорна точка.

Не изключвам и варианта за съвсем елементарен импулсен датчик. Т.е. целта не е да се измерва ъгъл а дали задвижващият орган въобще работи. Примерно някакъв въртящ се вал който със съединител задвижва тази рама. Ако вала не се върти сензора не дава импулси и съответно системата информира за проблем със задвижването. А ъгъла не се измерва ами просто шофьора с кормило/ръчки визуално насочва накъдето трябва.

Съб Яну 05, 2019 11:44 am
Профил

sthx написа:
Мислех, че нищо няма да ме развесели тази сутрин. А то имало. Метод за мерене на резолюция на енкодер със стенен часовник.

мен пък ме развесели как те развеселява сарказмът ми. Ще ти кажа едно - много си зле в техническо отношение. Ако искаш може да си преброиш импулсите на оборот, малко ще се озориш при 4000 импулса но пък ще ти остави удовлетворението от това че си позлвал лично твой оригинален метод за измерване.

Съб Яну 05, 2019 12:12 pm
Профил

fred написа:
Не инкрементален а абсолютен за да се знае всеки момент положението на работният орган без да се налага тариране с опорна точка.

Да, и аз се усъмних че енкодера може да е абсолютен, има логика ако го слагаш на кормило, като запалиш машината ще искаш да знаеш веднага какво е положението му а не да чакаш някой да го завърти за да се калибрира.

Съб Яну 05, 2019 12:24 pm
Профил

99% е абсолютен, това може да го каже ползвателя. Ако при всяко палене е връщал колелата в някакво специфично положение сигурно не е, ама ме съмнява да е така.

Съб Яну 05, 2019 12:36 pm
Профил

И моето предположение е , че датчикът е абсолютен. Като се включи захранването машината трябва да знае къде се намира. Двете свободни пера са вероятно за диференциална връзка по 485. Там може да се търси лесно отстраняема повреда в случай на ремонт.

Лошото в случая с абсолютния датчик е , че стенният часовник не може да влезе в употреба. :D :D :D

Уйчо, броят на импулсите се мери традиционно с брояч. Може и стандартен брояч от честотомер да се ползва. Закачаш единия изход на енкодера към брояча, въртиш един оборот и си готов.

И си смени името. То вярно тука е почти ката казарма и девойчета пишат 1-2 годишно, но с това име и толкова няма да има.

Съб Яну 05, 2019 12:58 pm
Профил

Забавен си, признавам ти го!
Я кажи като по-вещ как ще преброиш импулсите на абсолютния енкодер?

Съб Яну 05, 2019 1:07 pm
Профил
Аватар

Bai Ui написа:

Я ти като си толкова вещ в свободните съчинения, сподели при твоят смехотворен метод на измерване може да се определи дали енкодерът е 1000 импулса за оборот или е 1024? Щото много от производителите предлагат и двете опции. Интересно ми е дали мерейки го с отвеса и мастара, може да се хване подобна разлика? :D

Съб Яну 05, 2019 1:38 pm
Профил
Аватар

с цигулка ще малко по-неточно от стенен часовник. може би с пиано? още по-добре с роял, че е има повече октави.

мога да изброя 3 производителя на сензори за инкрементални датчици - HP, Avago и Brodcom :roll:

Съб Яну 05, 2019 1:40 pm
Профил
Аватар

Само жапанските производители са повече от пръстите на ръцете. Тия дни гледах енкодер и на Койо. Уж лагери дялкаха, ама...

Съб Яну 05, 2019 1:45 pm
Профил

Тераком Русе имат производство на ротационни енкодери. От страницата знам но може да си лепят техни лепенки.....

Съб Яну 05, 2019 2:14 pm
Профил
Аватар

Ето ви и малко шведски, да не остана назад
http://www.emeta.se/product-category/ma ... y/?lang=en

Съб Яну 05, 2019 2:34 pm
Профил

itso.t написа:
Bai Ui написа:

Я ти като си толкова вещ в свободните съчинения, сподели при твоят смехотворен метод на измерване може да се определи дали енкодерът е 1000 импулса за оборот или е 1024? Щото много от производителите предлагат и двете опции. Интересно ми е дали мерейки го с отвеса и мастара, може да се хване подобна разлика? :D

Донор на идеи няма да ставам. Дотук се доказа че ограничените откъм въображение са такива и на възприемане.

Има една книга на Джим УЙлямс - Проектиране на аналогова електроника (точното заглавие: Analog Circuit Design: Art, Science and Personalities). Книгата започва с една история - професор пита студент по електроника как може с барометър да определи височината на една сграда. Студентът отговорил - качваш се на върха на сградата, връзваш едно въже за барометъра, пускаш го надолу докато стигне основата на сградата, измерваш дължината на въжето и получаваш височината на сградата. Професорът пише двойка на студента. Студентът обаче се оплаква в катедрата и назначават комисия (авторът на книгата е в комисията) да определи кой прав и кой крив. Питат отново студента знае ли друг метод освен това с въжето и той отговаря - пускаш барометъра от върха на сградата и измерваш времето на падане, после по формулата пътя е равен на 0.5 по земното ускорение по времето на квадрат определяш височината.
Комисията пита отново - друг метод? - на което студента отговаря - отивам при управителя на сградата и му казвам - ето ви един много хубав барометър, в замяна искам да ми кажете точната височина на сградата. Накрая комисията го попитала - а дали случайно не знаеш класическият метод на което студентът отговорил - естествено че го знае, но винаги са му казвали да използва логиkата и въображението си и да търси нови по ефективни методи, вместо да назубря и да се осланя на класически методи и готови решения.

Съб Яну 05, 2019 2:46 pm
Профил
Аватар

Bai Ui написа:
Донор на идеи няма да ставам. Дотук се доказа че ограничените откъм въображение са такива и на възприемане...

Това е ясно и видно. Нямаш идеи - не ставаш донор на такива.
Ама аз друго попитах. Да кажеш нещо конкретно по въпроса?

Съб Яну 05, 2019 2:51 pm
Профил

itso.t написа:
Това е ясно и видно. Нямаш идеи - не ставаш донор на такива.
Ама аз друго попитах. Да кажеш нещо конкретно по въпроса?

С oversampling - въртиш го 100 пъти, събираш показанието всяка секунда накрая делиш на 100 и приемаш по-вероятния резултат - ако е 1018 - приемаш 1024. Освен това такава малка разлика няма да се отрази много на управлението на комбайна.
Сигурен съм че ти нямаш отговор на въпроса, който зададе.

Съб Яну 05, 2019 2:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща