|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:04 pm
Ротационен енкодер и превод от руски
| Автор |
Съобщение |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
 Re: Ротационен енкодер и превод от руски
За буксата - запояваш проводници за карфици, после набиваш карфичките в мека пластмаса или парче гума и - те ти мъжка букса 
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Чет Яну 03, 2019 7:47 pm |
|
 |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
На мен ми трябва женска но там лесно - ще ползвам кабели с подходящ диаметър които ще набия върху пиновете на буксата. Утре ще пробвам че доста задача а и като гледам времето навън машината вече ще е под снега, отделно пътя ще е непроходим - 15на километра кошмарни коловози и дерета.
|
| Чет Яну 03, 2019 9:21 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
Да не те отчайвам, но тез хуйовини почти не дефектират. Другаде е заровено кучИтУ. Подготви се за нещо по хидравликата или по-зле...  Счупен зъб, шлиц,... Нещо хардуерно ще да е, недай си боже.
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Чет Яну 03, 2019 9:54 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Провери хидравличния разпределител дали идва управляващо напрежение на него, лесно ще познаеш по маркучите към цилиндрите за сгъване на машината. Може да имаш блокирала котва или прекъснала бобина. Останалата хидравлика работи ли нормално.
|
| Чет Яну 03, 2019 10:10 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Счупи някой конектор с подходящ размер на пиновете и вземи от него "цангите" (женските). Например, DB9, DB15... Сложи им по едно шлаухче за разкош и за да не замирише на скъпо...
|
| Чет Яну 03, 2019 10:31 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
При задействане на вентилите ръчно рамата се мести - и на ляво и на дясно. Т.е. няма проблем в хидравликата, налягането и цилиндрите. Само дето свети тъпата лампа и не действа нищо - нищо, само пали двигателя и дотам - нито педали, нито крана, нито триона. Чакам отговор за PONSSE да видим какво ще кажат. Машината е купена от един швед и като го питахме за проблема показа този енкодер. И на мен не ми се вярва ама знае ли човек. Най ме озадачава че производителя няма инфо за изделието си а ме праща към фирмата която го е вложила в продукта си. Има и едни глухи шестограми по корпуса му, явно за настройване на нещо.
|
| Пет Яну 04, 2019 9:13 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
да няма някое safety? щом пали, но не прави нищо друго
|
| Пет Яну 04, 2019 11:52 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
По всяка вероятност енкодера ти е растерно-оптичен инкрементален енкодер, често известен в България като 'моаров датчик', навремето са произвеждали подобни в Пловдив, сега не знам. Обикновенно имат 3 сигнала, А, B и Z. Z е единичен импулс, който се появява веднъж за цял оборот и обикновенно служи за индикация на известно положение-съответно за калибровка. А и B са отместени на 90 градуса и единственият начин за корекция на това отместване е механичен - чрез позициониране на фото диодите. Понеже тези енкодери са херметично запечатани затова и винтчетата за корекция на фотодиодите са изведени на корпуса, ако си ги пипал като си очаквал по-чудо да се оправи енкодера то по всяка вероятност си постигнал обратния ефект. Сега започвам да си мисля - дали машината не очаква да получи Z импулса за да калибрира кормилото, май по-логичния вариянт за този енкодер е да е абсолютен а не инкрементален...
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
Последна промяна Bai Ui на Пет Яну 04, 2019 1:52 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 04, 2019 1:46 pm |
|
 |
|
timt
|
да няма някое safety? Най вероятно, при претоварване или някоя предпазна мярка някой датчик да се е задействал и да блокира системата.
|
| Пет Яну 04, 2019 1:47 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Обърни се към тия пичове, занеси енкодера там да му измерят резолюцията и да ти направят подобен, потърси и други производители в България, все някой ще ти разреши проблема срещу съответното заплащане.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Яну 04, 2019 2:28 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Единственото сейфти на колелото за управление за което се сещам е някакъв механичен прекъсвач за крайните положения, ако е прекъснала веригата по някаква причина - разхлабен контакт или скъсан проводник, това също може да е индикация за повреда.
|
| Пет Яну 04, 2019 2:49 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Имах случка на бетон помпа , краен изкл. следи да не завъртиш 'стрелата' на повече от 360 гр. , беше блокирал , и движение тц...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пет Яну 04, 2019 7:05 pm |
|
 |
|
sthx
|
Едно от нещата , които не мога да проумея е ,как може да има хора, които не знаят за какво иде реч, но ръсят наляво-надясно глупости, пък и със самочувствие съвети дават. 1. "Тия пичове" са фирма Томис. Имам удоволствието да ги познавам лично почти всичките, но те не са "производители на на енкодери". Те са търговци. Енкодерите, които предлагат са турски. 2.При тях няма оборудване за измерване на резолюцията. 3.Резолюцията няма нищо общо с повредата. При повреда на енкодера не се променя резолюцията му. 4.Друг производител на енкодер едва ли ще може да реши конкретния проблем. Или ако може да го реши, човекът не е задължително да работи във фирма, която прави енкодери. Интегрална схема могат да я сменят много хора.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Яну 04, 2019 7:54 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Не се опитвай, явно не ти се отдава. Аз ще ти кажа как може да си измериш резолюцията без "специално обурудване". Свързваш честотомер - много мултицети имат такава опция - към единия от сигналите на енкодера, ако има работещ естествено. Започваш да въртиш енкодера с една секунда за оборот. За улеснение - слагаш един стенен часовник със секундна стрелка пред себе си, желателно е часовника да е шумен, така че да чуваш тракането отчетливо и започваш да въртиш енкодера като се стараеш да е в синхрон с тракането, честотомера ще ти покаже резолюцията. Защо ти е да знаеш резолюцията - ами защото питащият не я знае и съответно не знае с какво да замени енкодера ако се окаже че е повреден. Явно не си виждал устройство на енкодер. Вътре има един стъклен диск, този стъклен диск може да се счупи от вибрации. Има една стъклена маска зад диска, тя може да се счупи или размести или ако херметизацията се наруши може да попаднат боклуци, прах които променят работата на оптичната система. В такъв случай дори да подмениш всичките интегрални схеми енкодера няма да тръгне. Хората може да не са производители, но ако продават енкодери знаят за какво става дума. Дори да няма работещ сигнал, те ще могат да определят резолюцията само като го отворят и ще могат да предложат алтернатива.
|
| Съб Яну 05, 2019 2:03 am |
|
 |
|
nik
|
а може и педали от водно колело да му сложи 
|
| Съб Яну 05, 2019 3:43 am |