|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:41 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
Protel за начинаещи ... Помощ
| Автор |
Съобщение |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
 Protel за начинаещи ... Помощ
От скоро започнах да го мъча и..... няма такова дърво !!
До сега работех с Microsim и бях много доволен,но пусти демо версии орязани отвсякъде!!!
Начертах си платката горе-долу,но до PCB не можах да стигна !!!
Та имам няколко въпросчета :
1.Като си поставям елементите от общата библиотека (R,C,L и т.н.), не ми излизат корпусите !! Когато е чип - там няма проблем !! Къде да ги търся тия корпуси ??? Написвам си някакъв корпус в полето,но нещо не ми ги харесва?
2. Плаче ми че не съм си задал keepout layer !? Нещо му зададох и той тръгна,но си ги плясна елементите извън въпросния слой!
3. Как да му задам , примерно само един слой ?? Незнайно как той си ми опроводи платката с 8 слоя и край ???  Като се опитах да махна някой от тях ми казва,че били заети за маса и Vcc ?!
(В крайна сметка някак докарах до двуслойна платка,но не можах да изкарам еднослойна!)
4.Какъв е крайният файл,който трябва да се получи за платкаджииницата и как се прави?
(Мога ли да си направя размери 1:1 някакъв GIF или jpeg файл !!)
5.Като давам ръчно опроводяване и съм си начертал пистите и реша да местя елементите- мести ги всички заедно,но начертаната от мен писта отказва да премести !??? На нейно място си се появява протелската писта!
-- Имам още куп въпроси,но няма да питам повече за да не отекчавам и да не ми се смеете .............. много  !!
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Пет Апр 21, 2006 2:38 am |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Protel за начинаещи ... Помощ
Като си нямаш никаква идея от правене на платки, как определи, че Протела е "такова дърво". Въпросите са ти от такова естество, че и на слепия му става ясно, че не си прочел една дума нито от някоя книга за протел, нито от хелпа му. Не ни карайте да ви изнасяме лекции що е то платка и има ли почва у нас. Разбирам да помогнем с някои тънкости и опит, ама да нливаме акъл с фуния - нещо не ми се струва нормално.
|
| Пет Апр 21, 2006 2:45 am |
|
 |
|
backson
Ранг: Новодошъл
|
Ако питаш мен зарежи Протела, дръпни си OrCAD 10.5 и иди на http://www.mladkonstruktor.bg/ и си поръчай книгата за OrCADa. Сега поне има литература на БГ. Едно време как беше....
|
| Пет Апр 21, 2006 10:04 am |
|
 |
|
MIPS
Ранг: Ориентиран
|
|
| Пет Апр 21, 2006 12:23 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Като гледам на какво ниво е и Ментор да вземе, все тая.
Бая има да чете. Но както казаха по горе - идеята да наливаме знания с фуния е тъпа.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 21, 2006 12:49 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
 Re: Protel за начинаещи ... Помощ
1. Елементи от общата библиотека? Предполагам имаш в предвид "Miscellanous Components"...а и да не са те, не всички компоненти са с "избираем" footprint! Преди да почнеш да правиш прехода от SCH към PCB, и изобщо след инсталиране на Protel, отваряш си една празна PCB (платка) и отляво в списъка с библиотеките даваш "Add/Remove", след което пълниш библиотеката на Protel със каквито има на харда ти (в директория Design Explorer\Library\PCB). Оттам насетне вече можеш да работиш с footprint-ове, разгледай какви ти се предлагат в библиотеките и след това си избираш какви да ползваш. Можеш и сам да си направиш, но това е задачка за напреднали.
2. Keepout Layer - това е "въображаем" слой на чертаене, определя пространство, в което на Autorouter-a и Autoplacer-a му е позволено да опроводява, трябва да е показан със затворен контур. По default тоя слой има виолетов цвят на чертаене, за да начертаеш "keepout", избираш най-долу в табовете слоя "keepout" (или стигаш до него като натискаш NUM+), след това от менюто "Place" избираш "Line" и си очертаваш.
3. В SCH едитора (там дето си рисуваш схемите), има една голяма "опция"...или и аз незнам как да го определя, казва се Design Rules, там се определят правилата за опроводяване на платка - колко слоя ще се опроводяват, clearance (разстояние между писти и площадки), wire width (дебелина на пистите) и още една камара настройки, без които не можеш
4. Не, крайния файл не може да е JPG/GIF/BMP а и не трябва да е. Ако искаш да изкараш платката в мултимедиен формат, трябва да имаш поне един инсталиран принтер (ако ще да е и PDF printer или някакъв вируален). Има цяла под-програма за редактиране на изхода към принтер, кои слоеве в какви цветове и каква последователност да се отпечатват и пр. Изходния файл на Protel обикновено е PCB, можеш да изкараш и DXF графика която да ползваш в Corel Draw, всичко опира до начина по който работиш.
5. Тука е малко трудно да схвана и какъв е проблема...
Съвет - четене му е майката, не можеш с един замах да начертаеш платка току-така, почни от графичния интерфейс, начин на ползване на клавиатурата и мишката (в Protel естествено), начин на избиране и редактиране на елементи/стойности, DesignRules редактиране и пр.
|
| Пет Апр 21, 2006 1:09 pm |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
Благодаря на отзовалите се !! В случая един - Predator_MF !!
Явно някои хора се засягат на тема софт. с който работят ! Но за тях си има думичка !
Predator_MF, мъча го от няколко дни и вече имам една опроводена платка, но не ми харесват резултатите !! Имам книжката на МладКонструктор,но е писана от жена и се сещаш колко е разбираема !
За т.5 имах предвид,че след като съм си селектирал елементите в PCB-то да ги местя, с тях не се местят опроводените от мен ръчно писти !
А за библиотеките , така съм направил - заредени са в PCB-to но после не знам как да свържа Miscellanous Components със съответния footprint !?
Отварям в библиотеката корпусите,избирам си подходящия,копирам найменованието му и в схематика на елемента си го пействам !! Но явно само това не е достатъчно и той ми го игнорира тоя елемент !?!?
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Пет Апр 21, 2006 3:23 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
http://www.eltm.ru/index.sema?a=pages&id=171
тва е за DXP, ама ти не си написал с кой се мъчиш. все едно, малко или много може да помогне
|
| Пет Апр 21, 2006 4:13 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Библиотека не се свързва с друга такава, по-просто е, само пишеш наименованието на даден footprint (което си харесаш в PCB библиотеките и съществува!!!) в полето "footprint" на Properties на елемента в схемата. Оттук обаче има една много важна особеност - наименованията на изводите на елемента от схемата трябва да съвпадат с тези на footprint-a, или поне всички "изводи" (в Protel се наричат NODES - "възли") които си опроводил, трябва да съществуват във footprint-a. Пример, резистора по принцип има два крака, Node1 и Node2, на схемата си ги използвал и двата, ако избереш за footprint елемент с крака "1" и "2" всичко ще е ОК, но ако на елемент със изводи "L1" и "L2" поставиш същия footprint, естествено, няма да се получи. Разбира се, всички тия проблеми можеш да видиш точно преди да прехвърлиш схемата върху PCB, това се прави в Schematic Editor-a, цъкаш "Design >> Update PCB", изчакваш няколко секунди и цъкаш Preview Changes, там ти излиза един дълъг списък със всички задачки които PCB едитора ще изпълни като натиснеш OK, съответно пак там излизат и грешките които са открити. Ако имаш надпис "Error: Node-1 not found" примерно, има си изписано точно кой елемент и кои възли са му проблемни. В момента в който прехвърлиш схема към платка ти се отваря и един файл в който са описани тези задачки и грешки които PCB едитора е открил, можеш да си проследиш проблемите и да си ги корегираш....
На другия ти въпрос, за местенето на елементи заедно със писти - за да изместиш цяла група от елементи и площадки/писти, всеки един от тях трябва да е с атрибут "Selected", лесния начин е да ги избереш с мишката, преди това натискаш "E >> S >> I" (това е прекия път към меню Edit >> Select >> Inside Area) и очертаваш правоъгълник около елементите които искаш да избереш (ако операцията ти е успешна елементите ще бъдат осветени с бял цвят по default). Хващаш с мишката и местиш
ПС Сега видях линка на setoy, прочети го, лесно изглежда  И между другото всичко което изписах досега е за 99SE, предполагам че и ти ползваш него, след като четеш МК книжката 
|
| Пет Апр 21, 2006 4:22 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|