Отговори на тема  [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 89  Следваща
Платкаджийници и фирми за насищане 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Благодаря!

Нед Дек 30, 2018 9:32 pm
Профил
Аватар

За всяка стока със стойност под 30лв. не се плащат такси. За стойност от 30 лв. до 300 лв. се плаща ДДС. За стойности над 300 лв. се дължи и ДДС и мито. Последните две са обвързани с посещение на митницата и разправии по гишетата. Това ако поне едната от страните е фирма. Ако и двете страни са частни лица - необлагаемата стойност май беше 90 лв. Всичко това ако изпращането е от страна извън ЕС.

Получавал съм и пакети със стойност над 30 лв. без да ме търсят от митницата. Наблюдението ми е, че нещата са малко субективни. Ако е малък пакет (поне при мен и до сега) винаги е минавал гратис. Доколкото знам компютри, компютърна техника, GSM'и са освободени от такси, но от кои точно не съм сигурен. На митницата преди време дочух, че всякаква електроника е освободена, но пак не съм разпитвал.

Аз за една платка(развоен кит) в доста обемист пакет платих и мито и ДДС. Като ме питаха могат ли да я отворят и какво е, им казах, че е нещо като инструмент, понеже не намерих цивилизован начин да им обясня какво точно прави това нещо и за какво се използва, но съм сигурен, че мебелите в стаята май ме разбраха, а служителите гледаха като дебили. По-късно разбрах, че е трябвало да кажа вълшебната дума "електроника", а ако съм казал, че е компютърна платка със сигурност съм щял да избегна таксите.

Относно платките не съм сигурен дали и от какво са освободени, но мисля другия месец да направя една поръчка за по-висока сума, за да проверя какво ще ми излезе. Смятал съм го, че дори да платя всички такси ще ми излезе по-евтино отколкото да ми ги правят платките в БГ.

Пон Дек 31, 2018 11:24 am
Профил
Аватар

голи платки са без мито.
наситени са друг тарифен код, в общия случай за пасивни компоненти и интегрални схеми няма мито, но антенните усилватели са с 35%. генераторите на сигнали - също. та е въпрос на късмет/ловкост/рушвет.

ДДС се дължи на всичко (цената на стоката+транспорта). прага на освобождаване е различен за различните страни и също е въпрос на късмет.

Пон Дек 31, 2018 1:26 pm
Профил

Grubi написа:
Рек, PCBWAY и дериватите му, и толкова. Май вече съм някакъв платинен юзър там, просто давай герберите ще ги поръчвам за моя сметка. Идват след седмица и струват по малко от транспорта.

Ползвах дълги години PCBWay и като цяло съм доволен от тях, нямам никакви забележки за всякакви платки, които съм поръчвал при тях до 6 слоя.

Прикачени файлове:
IMG_3507.JPG
IMG_3507.JPG [ 2.98 MiB | Прегледано 5673 пъти ]

Последна промяна Bai Ui на Сря Яну 02, 2019 1:56 am, променена общо 1 път

Сря Яну 02, 2019 1:49 am
Профил

С платки над 6 слоя обаче не могат да се справят. Тази платка е 10 слоя, поръчах 5 и от 3 прототипа, които сглобих напълно всички имат дефекти основно с проходни отвори. Тази платка се стекира с още една, 8 слоя от която не пазя образец, там също имаше дефекти с проходните отвори. Сериините платки ги поръчахме в Multi CB, там нямам никакви забележки, по-скъпички са но пък е немско качество без компромис.

Прикачени файлове:
IMG_3508.JPG
IMG_3508.JPG [ 2.52 MiB | Прегледано 5672 пъти ]

Сря Яну 02, 2019 1:54 am
Профил
Аватар

с какви размери дупки и какви пропорции отвор/дебелина си имал проблеми?

Сря Яну 02, 2019 9:25 am
Профил

ДедоБоре написа:
с какви размери дупки и какви пропорции отвор/дебелина си имал проблеми?

по спомен защото не пазя файлове - дупка 0.3 площадка 0.5 - 0.55, технологията на PCBWay доколкото помня е правят отвора +0.1 и запълват с мед до дефинираните размери, което прави 0.05мм дебелина на медния слой.

Сря Яну 02, 2019 12:07 pm
Профил
Аватар

може ли бъде дупката по-малка тогава, или става много скъпа 0.05мм мед... май става доста "нежно"
А казваш с германците същото изпълнение става без проблем?

Има един момент, който понякога пропускаме - герберджиите понякога "оправят" платките без да казват...
т.е. някой може да направил "тунинг" на виасите за да "паснат", на съоветната фабрика и да има достатъчно мед. Много опасна практика...

Сря Яну 02, 2019 1:21 pm
Профил
Аватар

0.100 ринг си е вече фигура от висшия пилотаж за платкаджиите. Китаец да, но масовка китаец, какъвто е PCBWay в никакъв случай.

За справка eurocircuit въобще не го могат това. Като цяло, ако може да се иде на 0.125 нещата драматично се променят в положителна посока.

0.100 ринга, мултициркуит го правят добре като цяло, на поносима цена, но съм правил максимум 6 слоя и малки серии.

Сря Яну 02, 2019 1:58 pm
Профил ICQ

май не се изразих правилно, значи ако дупката е 0.3 те пробиват 0.4 и запълват с мед до 0.3, апък 0.05мм (50 микрона) си е стандартно 1Oz медно покритие, или аз се бъркам нещо.
Grubi при немците всичко става перфектно, но не са много евтини за прототипи, виж за серийно производство цената им е доста поносима.

Сря Яну 02, 2019 2:18 pm
Профил
Аватар

Така е, повечето дупчат с бургия 0.1 в плюс. Оттам и дефиницията на ринга е спрямо тази бургия, а не спрямо финишираната дупка. Което прави невъзможно в еуроциркуит да направиш виа 0.25 на 0.50 например.

Мулти циркуит не казват как точно дупчат, но приемат фаил с 0.1 ринг. Което е голямо предимство, защото виа 0.2 на 0.4 минава за стандартно при тях.

Сря Яну 02, 2019 2:27 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Така е, повечето дупчат с бургия 0.1 в плюс. Оттам и дефиницията на ринга е спрямо тази бургия, а не спрямо финишираната дупка. Което прави невъзможно в еуроциркуит да направиш виа 0.25 на 0.50 например.

Мулти циркуит не казват как точно дупчат, но приемат фаил с 0.1 ринг. Което е голямо предимство, защото виа 0.2 на 0.4 минава за стандартно при тях.

Да, съвсем точно, ринга трябва да е най-малко диаметъра на дупката плюс 0.1 + толерансът на точността на платкаджийницата + малък резерв, обикновенно +0.25 е достатъчно.

Сря Яну 02, 2019 2:50 pm
Профил
Аватар

е нали затова пишем в спецификацията как са дефинирани размерите - най-често, готовия виас с медта (plated)
какво правят точно в производството не ни интересува, важното е да е работещо

но има и случаи в които ни интересува...

Сря Яну 02, 2019 3:34 pm
Профил
Аватар

Ами обикновенно всяка платкаджииница си има особенности и е добре да ги знаеш, за да намалиш последващите ядове. Те по това ще ги познаеш читавите платкаджии - тия неща са им разписани, описани и най-важното лесно достъпни. При китайците масовия случаи е - ние правим дупка до 0.1, писта до 0.1, до 10 слоя... и толкоз. И после се почва... ама то маската тука ще стане много тънка, ринга пада до 0.1 само за външни слоеве и тра-ла-ла...

Например един от параметрите, който често се пропуска е минимално разстояние от мед до NPTH. А този параметър е супер важен ако ще правиш голи вътрешни вии, което в доста случаи е критично при доволно натъпкани платки. Китаеца даже масово не казва от борда до медта колко е минимума и после току сдъвкал някоя писта на фрезата...

Сря Яну 02, 2019 4:18 pm
Профил ICQ
Аватар

За какво са голите вътрешни вии?
Иначе мед до NPTH... да никога не ми е опирало до това, може би защото задавам големи разстояния до отворите в правилата.

Чет Яну 03, 2019 6:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 89  Следваща