|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:36 am
| Автор |
Съобщение |
|
daniel_stefanov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 27, 2005 12:40 am Мнения: 206 Местоположение: София
|
Здравейте,
Позволявам си да продължа тази тема за честотомера на jei (надявам се той да няма нищо против), за да не се налага да отварям нова тема за едно и също нещо. Въпреки това мисля, че темата е за Академия. Не искам готови схеми или каквото и да е. Искам аз да го направя и да разбера нещата.
От два дни се опитвам да пиша на MikroC for PIC (не знам дали е добър избор) и реших първата по-сериозна задачка да е честотомер. Хубавото на задачката, е че лесно се тества с Proteus и така мога да проверя работи ли програмката или не.
Ще работя с PIC16F877 и 2x16 LCD Display
Нека да започна с първият въпрос, който винаги ми е бил голям проблем - На базата на какво избирам честотата на кварца? Обикновено слагам 20MHz за да се презапася. За какво и аз незнам. Звучи ми най-бързо. Вероятно се избира от конкретната задача, но как? Примерно честотомера искам да мери от 1Hz до 10MHz. Какъв кварц да избера? Какъв е оптималният вариант? Има ли разлика в подхода на мерене ако искам честотомера ми да мери от 1Hz до 1MHz или 100KHz?
Знам, че честотата е обратно пропорционална на периода на импулса на който ще меря честотата, но не знам на този период как му премеря времето? Знам че това време се свързва с честотата на кварца по някакъв начин, но не знам как. Бихте ли ми разяснили малко теоретичната част на въпроса. Ами засега е това, но ще имам още въпроси  . Поздрави.
|
| Чет Апр 20, 2006 9:38 pm |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Mda
 |  |  |  | daniel_stefanov написа: Здравейте, Позволявам си да продължа тази тема за честотомера на jei (надявам се той да няма нищо против), за да не се налага да отварям нова тема за едно и също нещо. Въпреки това мисля, че темата е за Академия. Не искам готови схеми или каквото и да е. Искам аз да го направя и да разбера нещата. От два дни се опитвам да пиша на MikroC for PIC (не знам дали е добър избор) и реших първата по-сериозна задачка да е честотомер. Хубавото на задачката, е че лесно се тества с Proteus и така мога да проверя работи ли програмката или не. Ще работя с PIC16F877 и 2x16 LCD Display Нека да започна с първият въпрос, който винаги ми е бил голям проблем - На базата на какво избирам честотата на кварца? Обикновено слагам 20MHz за да се презапася. За какво и аз незнам. Звучи ми най-бързо. Вероятно се избира от конкретната задача, но как? Примерно честотомера искам да мери от 1Hz до 10MHz. Какъв кварц да избера? Какъв е оптималният вариант? Има ли разлика в подхода на мерене ако искам честотомера ми да мери от 1Hz до 1MHz или 100KHz? Знам, че честотата е обратно пропорционална на периода на импулса на който ще меря честотата, но не знам на този период как му премеря времето? Знам че това време се свързва с честотата на кварца по някакъв начин, но не знам как. Бихте ли ми разяснили малко теоретичната част на въпроса. Ами засега е това, но ще имам още въпроси  . Поздрави. |  |  |  |  |
Зависи каква точност искаш да постигнеш , но е безсмислено да слагаш такава голяма гъсеница за един прост честотомер, вземи си нещо по евтино и по малко , като например 16Ф88 или по малък дори 16ф630 .
потърси в руските сайтове има доста готови решения и кодове с тях
http://www.rlocman.ru/shem/shem.html?rz=14&fs=60
|
| Чет Апр 20, 2006 10:20 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
За гъсеницата 16F877  - това имам и предпочитам него да тренирам. Ще продължа задачките с него докато ми се изясни Cто за Пикове  . А готови схемни решения и готови кодове за сега не ме интересуват, защото ще пропусна да науча много неща ако сам не се пробвам. Надявам се, че ще помагате. 
|
| Чет Апр 20, 2006 10:29 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Ами в момента правя един такъв.... Значи приемам идеи с цел максимална функционалност.
До тука имам -
1. Честотомер с възможност за ръчен/автоматичен режим на смяна на обхватите (Hz,KHz,Mhz,Ghz), ръчно или автоматично избиране на времевата база 1 или 0.1с., произволно добавяне-изваждане на честота от текущото показание(Shift), 2 входа А и В - пак автоматично / ръчно избираеми по критерии наличие на импулси, възможност за избор на коефицент на делител вкlючен към вход В, режим nА+В, А-В, А/В.
2. Периодомер (или както там се казва) - до 2^16 мкс.
3. Брояч до xxxxxxxx импулса.
4. Замисъл - като имам свободно време - RS232 връзка...
Какво да добавя още? Хардуера е Пик16 с такт 4Мхз, 2 варианта - с LCD 2х16 и такова от Nokia 3310. Разделителна способност до 30-35 МHz - 1 Хз, от там нагоре - по коефицента на делителя. Написано на Proton Basic + asm за "тънките места"...
Иначе схеми бол по нета - аз използвах алгоритъма с анализ на прескалера - наистина просто и елегантно, евала на този (май руснак) на които му е дошло на акъла.
Ако някой го интересуват подробности и съвети по реализацията да пише тук или на ЛС.
|
| Чет Апр 20, 2006 10:36 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Ами сложи му и един червен бутон за топлата вода  . Ами повече от това, което си направил....не виждам какво. Да можех само едно от нещата които си изброил да направя, щеше да е добре  . Моля те дай малко разяснения по теоретичната част на измерването. На кой пин на контролера подаваш сигнала? Защо на него? Какво правиш със сигнала след това, обработка и т.н. Как избираш да е 4MHz, а не например 20MHz? Какъв е този метод, който описваш - алгоритъма с анализ на прескалера? Благодаря ти.
|
| Чет Апр 20, 2006 11:09 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
@milenjs, на времето като разработвах нашия оборотомер, се получиха много запитвания от клиенти за запомняне на няколко стойности и възможност за определяне на максимална стойност на оборотите за определен период от време.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Пет Апр 21, 2006 8:25 am |
|
 |
|
milenjs
|
Идеята е следната - измерваш честота постъпваща на ТМР0, конфигуриран с прескалера. Това е така защото прескалера е бърз и позволява входни импулси до около 50Мхз. Кофтито е че не може да се чете. За това се анализира съдържанието му след края на всяко измерване - подаваш му импулси от някой пин на процесора,следиш за препълване - това което е в него е 255-броя на подадените импулси. Разгледай долния код ще видиш как става. R1, R2 i R3 са коефиценти за времевата база - нагласят се според кварца който имаш.
Кода е за работа с LCD дисплей, за LED е малко по изчанчен поради естеството на този тип индикация
Fasm_01s:
ASM
;=====================================================================================
; It is time to prepare new measuring cycle - 0.1 sec
;=====================================================================================
;Measure_100msec
movlw T1 ; set initial counter values
movwf R1
movlw T2
movwf R2
movlw T3
movwf R3
GoTo CT
; It is time to prepare new measuring cycle - 1 sec
Fasm_1s:
movlw Q1 ; set initial counter values
movwf R1
movlw Q2
movwf R2
movlw Q3
movwf R3
CT clrf TimerH
clrf TMR0
clrf INTCON ; global INT disable, TMR0 INT disable
; clear TMR0 overflow bite
; Start measurement: RA3 + RA4 set input
bcf PORTA, 3
bsf STATUS,RP0
bsf TRISA,3 ; make RA3 input
bcf STATUS,RP0
; It is opened now...
Cycle btfss INTCON,2 ; 1 Test for TMR0 overflow
GoTo Nothing ; 3
incf TimerH,F ; 3
bcf INTCON,2 ; 4
GoTo Nxt ; 6
Nothing
nop ; 4
nop ; 5
nop ; 6
Nxt
decfsz R1,F ; 7
GoTo Cycle ; 9
movlw T1 ; 9*T1
movwf R1 ; 9*T1+1
decfsz R2,F ; 9*T1+2
GoTo Cycle ; 9*T1+4
movlw T2 ;(9*T1+4)*T2
movwf R2 ;(9*T1+4)*T2+1
decfsz R3,F ;(9*T1+4)*T2+2
GoTo Cycle ;(9*T1+4)*T2+4
;((9*T1+4)*T2+4)*T3-1
; Short fine tuning delay - enable it if needed.....
; movlw .1
; movwf Help
;CCC
; decfsz Help,F
; goto CCC
nop ;((9*T1+4)*T2+4)*T3
; Final test for TMR0 overflow
movlw T4 ;((9*T1+4)*T2+4)*T3
movwf Help ;((9*T1+4)*T2+4)*T3+1
Cycle2
btfss INTCON,2 ; 1
GoTo Not2Do ; 3
incf TimerH,F ; 3
bcf INTCON,2 ; 4
GoTo Nx ; 6
Not2Do
nop ; 4
nop ; 5
nop ; 6
Nx
; nop ; fine tuning nops
; nop
; nop
decfsz Help,F ; 7+X
GoTo Cycle2 ; 9+X
; Stop the measurement
clrw ; (9+X)*T4
bsf PORTA,4 ; 3 W -> PORTA
bcf PORTA,3
bsf STATUS,RP0 ; 4
nop
bcf TRISA,3 ; RA3 output
bcf STATUS,RP0 ;
; Analyse precounter and store counted value in registers
movf TMR0,W
movwf TimerM ; TMR0 -> MidB
clrf TimerL
CountIt
incf TimerL,F
bsf PORTA,3 ; _| false impulz
bcf PORTA,3 ; |_
bcf INTCON,2
movf TMR0,W ; actual TMR0 -> W
bcf STATUS,Z
subwf TimerM,W
btfsc STATUS,Z
GoTo CountIt
incf TimerL,F
comf TimerL,F
incf TimerL,F
incf TimerL,F
ENDASM 
|
| Пет Апр 21, 2006 8:25 am |
|
 |
|
milenjs
|
@еvc - наистина е добре да има и Memory Hold режим - за максимални и минимални стойности, като се замисля ще стане с няколко реда, само ще видя как ще се отрази на големината на кода че трябва до 2к..., в краен случай друг процесор. Благодаря за ценната идея - не че почти всеки ден не я ползвам на мултицета си ма кой да се сети 
|
| Пет Апр 21, 2006 8:32 am |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
milenjs, ще разгледам сорса, който си ми дал и ще опитам да направя нещо. Благодаря за идеята  .
|
| Пет Апр 21, 2006 6:45 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Нещо не мога да се оправя с този честотомер. Дайте, моля малко повече инфо за теоретичната част на задачката. С Генератор (1KHz) съм подал на краче RA4 на ПИКа, но нещо не ми стартира таймера. Пoлзвам ТМR0. Как да конфигурирам таймера, така че когато имам импулс с преход от нисък към висок фронт да започне да брои? Как мога да определя при честота 4МХз, колко е времето за пълнене на таймера? Нещо не мога да го сметна. Егати, откачих с тоя честотомер  . Благодаря.
|
| Сря Апр 26, 2006 2:42 pm |
|
 |
|
Dimiter
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
@daniel_stefanov
Timer 1 е 16 битов и може да бъде ползван като брояч с външен такт
и делител по желание , мисля ,че работеше до 50мгхц
на практика можеш с бавен кварц да направиш каквото и с бърз
не виждам голям проблем да си конфигурираш таймера както ти е кеф
да го нулираш
да изчакваш някакъв еталонен времеотрязък
и да прочетеш съдържанието на таймера
не съм го правил досега щото повече ме спъва входната част
но за цифрови сигнали мисля ще е лесно 
|
| Сря Апр 26, 2006 3:33 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Разгледай option регистъра, там се намира всичко,което те интересува  При 4 Мхз - времето ти за 1 инструкция е 1 микросекунда. Прескалера за ТМР0 може да е от 2 до 256 (2 е най-малкото). Значи.... ако ТМР0 е конфигуриран да нараства с вътрешния клок, той се препълва за 512 микросекунди с прескалер 2, 1024 с прескалер 4 и така нататък.
|
| Сря Апр 26, 2006 3:34 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Ако използваш таймер с вътрешен такт за генериране на измервателен период, то периода трябва да е кратен на 1с сек. за да не ти се налага да правиш сметки и.т.н, затова в този случай трябва да използваш кварц на честота кратна на 2 за осцилатора на PIC-a. Това се налага защото за 1мкс такт ще имаш прекъсване на 1024 мкс а не на 1000, а бе по лесно става с такъв. Например такъв от ел.часовник....
|
| Сря Апр 26, 2006 9:05 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Благодаря, момчета. Веднага започвам да експериментирам. Setoy, ако съм разбрал правилно тогава при 20MHz една инструкцията ще се изпълнява за 0,2us и ако прескалера на TMR0 е конфигуриран на 1:256, тогава таймера ще препълва за 13,1072ms. И още нещо което не ми стана ясно. Като конфигурирам TMR0 в режим на таймер (а не брояч) - бит T0CS го правя 0, това означава че той започва да инкрементира на всеки instruction cycle (цикъл на инструкцията???). А аз искам да започне да инкрементира когато направя един бутон и при неговото натискане да започне да инкрементира. С този бутон ще симулирам като начало постъпването на импулс с определена честота. Как да направя това?
Сетих се и още нещо. Когато излизам от прекъсване трбва ли да сетна в 1 T0IE вътре в самото прекъсване? Също така налага ли се да установя в 0 T0IF пак вътре в прекъсването. И в каква последователност трябва да го направя? Благодаря
|
| Сря Апр 26, 2006 10:01 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
milenjs, това беше следващият ми въпрос  . Аз си мисля също, че ако използвам такъв осцилатор, сметките ще са по-лесни. Този от часовник (32768Hz) предполагам имаш в предвид, не е ли с много ниска честота? Дали ще свърши работа? Мога ли да ползвам друг с по-висока честота и какъв би ми препоръчал. Благодаря ти.
|
| Чет Апр 27, 2006 1:39 am |
|
|