Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
RF 433MHz проблем с комуникация 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: RF 433MHz проблем с комуникация
Ползвахме такива. Шум има само като не предава. Нивото на сработване си го взима от средата на сигнала. За да работи схемата, трябва да предаваш почти непрекъснато- към няколко милисекунди макс пауза. Доста веме и аз се чудих какво става. За навън нямахме проблеми, но в зала се оказа, че стават интерференции и беше неосъществимо понякога. За играчка става, но бая трябва да си поиграеш. Мисля, че до 9600 скорост успяхме, но не си спомням точно- зависи от модела.

Пет Дек 21, 2018 10:47 am
Профил WWW
Ранг: Минаващ

Накрая ще заменя с чифт nrf24l01. Сега ги пробвах и поне работи. Наложи се обаче да им сложа по един 10uf кап, защото явно на ардуиното 3.3в изхода не е много стабилен и се разпадане връзката.

Пет Дек 21, 2018 1:56 pm
Профил

Много по-добре ще е. Въпреки, че за нуждите ти и онова е достатъчно.

Пет Дек 21, 2018 2:00 pm
Профил WWW

Ама ти първите с 3,3 V ли ги захранваш? Ако - да, как да стане работата, като на приемника му дават 5V а на предавателя 3,5 - 12V.

Тези вторите работят и на 1,9V.

Пет Дек 21, 2018 2:59 pm
Профил

Първите бяха на 5в, но просто не ми се инвестират повече нерви :) чакам по-добър приемник за тях и като дойде от китайците ще пробвам пак.

Пет Дек 21, 2018 3:07 pm
Профил

Първите от китайците ли ги купи? Напоследък аз все повече се разочаровам от "китайското качество". Тия хора все повече лъжат и не проумявам, на какво разчитат - че някой ще си купи нещо и няма да разбере, че не е това, което са обявили и ще повтори? :x

Пет Дек 21, 2018 3:23 pm
Профил

То всичко е от китайците :) просто поръчах съвсем друг модел приемник, който уж се справял с шума, но не знам кога ще дойде.

Пет Дек 21, 2018 4:31 pm
Профил

той шума едва ли е от зашумен ефир, по-скоро си мисля за лоша настройка на предавател-приемник един към друг

Пет Дек 21, 2018 5:18 pm
Профил

Сега докато се чудех защо прекъсва връзката между есп-то и ардуиното(с nrf24l01) разбрах, че някои от жиците, с които свързвам чиновете, прекъсват и като ги разместя всичко тръгва. Гложди ме едно чувство, че и с предишните модули може това да е бил проблема :) ама тъкмо тука всичко тръгна и не ми се почва от начало. Та кабелите са от тези многоцветните на лента, чисто нови са ама и на тях не мога да вярвам вече.

Пет Дек 21, 2018 5:41 pm
Профил
Аватар

Тоя тип комуникация е малко афиф - доста пъти съм подхождал така и в общи линии решения има - първо захранването на приемника - отделно от това на контролера и с някакъв линеен стабилизатор - примерно 78L05. При мене предавателите са все на батерии, ама и там вероятно ще е добре да има някакъв линеен стабилизатор. Второто е да има някакъв преамбюл, достатъчно дълъг за да може приемника да си намали достатъчно усилването - иначе шумовете са твърде много за да приемаш читаво без грешка. Правене на антена от човек дето никога не е правил е умряла работа - сега в ТМЕ има сравнително евтини антенки - слагам от тях и се държи прилично добре. Работещо кодиране е това дето се ползва при IR дистанционните.

Нед Дек 23, 2018 10:41 am
Профил ICQ

nrf24l01 са на 2.4Ghz а там е пренаселено.. wifi-та, други безжични у-ва. Преди време пробвах Lora приемо-предаватели (Ra-01 Ai-Thinker) на 433Mhz и останах доволен от постигнатите тестове с тях. Успяха да си "говорят" дори и при силно отразени сигнали и без никаква пряка видимост (~ 250m). И на всичкото отгоре, при теста бях спазил всички лоши практики - модула беше подвързан с контролера посредством паяжина от кабели а около антената нямаше грам маса, по захранването не бях добавял каквито и да е кондензатори и самите кабели бяха дълги.

Нед Дек 23, 2018 12:47 pm
Профил

И с rf24 малко се спънах :) Оказа се, че SPI драйвера на ESP-IDF си седи от началото с бъг и не може да се праща повече от 1 байт наведнъж. Естествено пак има либ за него, но отново е направен за ардуино. Не мога да го разбера това с ардуиното - за чий ... ще направиш библиотек
а за есп32 под ардуино само.

Нед Дек 23, 2018 6:08 pm
Профил

michev написа:
nrf24l01 са на 2.4Ghz а там е пренаселено.. wifi-та, други безжични у-ва. Преди време пробвах Lora приемо-предаватели (Ra-01 Ai-Thinker) на 433Mhz и останах доволен от постигнатите тестове с тях. Успяха да си "говорят" дори и при силно отразени сигнали и без никаква пряка видимост (~ 250m). И на всичкото отгоре, при теста бях спазил всички лоши практики - модула беше подвързан с контролера посредством паяжина от кабели а около антената нямаше грам маса, по захранването не бях добавял каквито и да е кондензатори и самите кабели бяха дълги.

Ти ако се хвалиш, че си направил комуникация с Lora на 250м е постижение. Те са за километри. По-ниската честота уж по-лесно заобикаля препятствията?

Пон Дек 24, 2018 8:14 pm
Профил WWW

А ти явно много вярваш на маркетинга. Пожелавам ти успех с километрите в градска среда с малка мощност. При положение, че съм направил всичко с модулите както не се прави и с ония мити пружинки, дето го играят антени се чуваха и обменяха инфо на 250м без каквато и да е видимост - да, смятам го за постижение.
По важното в случая беше, че на питащия може да му свърши чудесна работа за проекта.

Пон Дек 24, 2018 8:46 pm
Профил

Да и за LoRa съм се замислял, но в случая разстоянието е не повече от 10м. Rf24 тръгна поне на масата :) Ще видя като го изкарам навън дали ще има проблем. За 433-те mgz още не съм се отказал. В момента ми е спешно да направя нещо да предава безжично и после ще си играя повече :).

Пон Дек 24, 2018 10:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща