|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 7:28 pm
програматор за i2c памети ...
| Автор |
Съобщение |
|
slav4o.com
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 Re: програматор за i2c памети ...
CP2104 преобразувател си има изведени RTS . Има го в Алито и Ибей
|
| Сря Дек 12, 2018 1:53 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
И тоя го имам, аз основно силабси използвам. Тъпия вариант, кой да е usb към ком порт и да му се накичи понипрог, ама някой трябва да го преработв. Това на микрел затова ми хареса, че е направено, ама пък не е съвместимо с друг софт, а техния нещо се бъгва.
|
| Сря Дек 12, 2018 2:08 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Имаш няколко варианта: Вариант 1: Ако държиш на понипрог, микрелската платkа лесно може да се преправи - има 2 резистора R11 и R12 - махаш ги, слагаш един диод между RTC и Rx и си готов. Вариант 2: Мога да драсна някакъв интерфейс на Java и да ти направя Микрел платката да програмира автоматично без никакви преправяния. Тук може да има усложнения - Java драйвера за FT чипа е платформено зависим, т.е. трябва да се направи някакъв инсталатор, който да реши кои библиотеки да копира или към кои библиотеки да сетне системния път. Има и трети вариянт - докато рових кутията с интерфейсите попаднах на едно Raspberry Pi - това може лесно да се превърне в напълно автономен програматор, мога да ти напиша един скрипт, който със зареждането на системата да отвори HEX-файла ти и автоматично да програмира паметта без никаква човешка намеса.Pi-тo струва към $5, трябва ти само един micro USB адаптор да го захраниш и една 2GB micro SD kарта. SD картата се разделя на 2 дяла - ext4 и FAT32, когато изпратиш HEX файла на твоите агенти те трябва само да изкарат SD картата от Pi-то, да я вкарат в някакъв четец и да презапишат новия файл на FAT32 дяла.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Дек 12, 2018 11:21 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Бях споменал и по-напред в темата за една платка, която след смяна на файла в еепрома става на USBi - демек, оригиналния чарк на AD. Работи без забележки със Сигма студио. Там пък имаш опции за промяна на адреса на еепрома.
|
| Сря Дек 12, 2018 12:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
аааа аз искам точно от сигма студио да избягам, техни интерфейси имам, накупих си няколко демо кита, не видях друг начин да си купиш смао интерфейс. Аз нямам проблем с техничт софт, ама в производството имат, написал съм и инструкция, с картинки при това, без особен успех, мисълта че трябва да науча и мехиканосите да го ползват леко ме смущава, все пак не са лоши работници и ми трябват живи а няма гаранция че ще преживеят обучението 
|
| Сря Дек 12, 2018 2:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
бай уй, не не държа на понипрог, просто го споменах, с подобен хардуер има доста софтуер който работи, нищо особенно, ама и на мен не ми трябва нищо особенно, за преработка на микрелския го мислех, чудех се кое ще надделей мързела или разума .. разума казва преправи две, дай им ги и не го мисли, едва ли ще ги затрият в близките 5-6 месеца ... мързела казва купи нещо и не се занимавай .... от един ден не съм барвал нищо в солида, пълна загуба на време, не заради програматора де, нещо ми изчезна музата, ще взема да преработя единия ..
|
| Сря Дек 12, 2018 3:48 pm |
|
 |
|
nik
|
аз се чудех за кой софт бях чел, че програмира независимо от адреса като сканира за първия чип който отговори като каза понипрог и се сетих... не знам колко е актуално все още, ама ако имаш само една памет би трябвало да върши работа http://ponyprog.sourceforge.net/phorum/ ... ?2,331,348
|
| Сря Дек 12, 2018 5:59 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Имам и едно дсп дето ще се обади. Ic prog използвах на времето, толкова мързи та чак боли
|
| Сря Дек 12, 2018 9:06 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Е то отговора не е ли специфичен все пак ? А пък имаше една от версиите 24Cxx направена разделена на няколко части чрез тези адреси, абе все едно че няколко чипа в един корпус, ама не помня коя. Мда... 24C08 и 24C16, от първата можело 2 а от втората само 1 на една шина. Тук е интересното, как ще се държи програматор без задаване на адрес.
|
| Сря Дек 12, 2018 9:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами никак, като не е на очаквания адрес тя нама да изпълнява командите. Не ми е най-сериозния проблем, чопля го между другото, като остане малко време или ще преработя няко от тези или ще разровя що не работи на микрел софта, пък може и някой друг да пробвам. Имаме доста мултиганг които поддържат и серийни еепроми, трябва да видя дали някой няма офсет, ама не се използват от години, изискват археологическа дейност и по намиране и по подкарване.
|
| Чет Дек 13, 2018 9:12 am |
|
 |
|
nik
|
PonyProg scan I2C addresses starting from this address to find a responding slave.
явно не е никак, като няма респондинг слейв пробва на следващия адрес поне така е било 2007-ма сега не знам как е, пък и мен ме мързи да ровя къде е програматора да го тествам как ще се държи ако му сменя адреса
|
| Чет Дек 13, 2018 1:15 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Да пораздвижа малко темата - от вчера си играя с RPi-то и мисля че това е идеален програматор за I2C и SPI устройства. Направих подобрения по операционната система, качих всички необходими инструменти, направих малко проби с един чип и мисля че програматора е готов.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Дек 28, 2018 3:11 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Това, което е на снимката горе е всичко необходимо за програмиране: Raspbery Pi Zero - $5 Micro USB кабел - $1 Micro SD card - 2GB - $2 Щипки (сонди) - $1
Има едно условие обаче - програматора работи само на 3.3V, самият програматор може да захрани външната 3.3V шина ако не надхвърля 40mA консумация. Ако се закачи директно на 5V шина ще изгори. Самият програматор има pull-up резистори по 1.8k, ако се закачи на шина, на която има резистори трябва да се провери сумарното съпротивление да не падне под 1к.
|
| Пет Дек 28, 2018 3:18 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Качил съм модифицираната система тук, това е стандартен Raspbian (Debian Stretch базиран), който съм направил да работи като USB Serial gadget, т.е. на малинката не и трябва нито клавиатура нито монитор а само един USB кабел, който се вързва към компютър и се управлява и захранва през него. След като се свали имидж файла, трябва да се запише на микро SD карта 2GB, може и по-голяма но след записа картата става 2GB. Инструмента, с който става записа е Rufus, може да се изтегли от тук. Другият инструмент, който е необходим за връзка между Лаптопа и разбърито е Putty, виж в подписа ми за сваляне.
|
| Пет Дек 28, 2018 3:35 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Кабелите се закачат на пин 1,2,3 и масата на най близкият пин, означен в черно (виж схемата). Аз ги запоих направо, което не е много професионално, предимството на разбърито е че освен за програматор може да се ползва за куп други неща.
|
| Пет Дек 28, 2018 3:47 am |
|
|