Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Пушещи чипове 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Пушещи чипове
nik написа:
е тъй де, нали и аз смущения казах
това за голямата индуктивност ми е ясно
и клякането обикновено не е големия проблем, ...

Клякането довежда до късо съединение през пиновете за данни/адреси, т.к. веригата се затваря през защитните (surge protection/clamping) диоди. Индивидуално всеки пин издържа на натоварването, отделно пиновете на FPGA имат ограничител на тока, който между другото може да се конфигурира, но сумарно чипът се претоварва, затова и точно шината на захранването сдава багажа.

Вто Ное 27, 2018 5:06 pm
Профил

за да се отпуши клампиращия диод захранването трябва да клекне повече от 0.5 волта, т.е. под 2.8в
и дори тогава, клампиращия диод работи за много кратко кратко време и просто ще дозахрани чипа с липсващите няколко ма, които жичката не е успяла да осигури
корави са, преди да изгори ще омаже комуникацията или други признаци
трябва нещо много да е оакано за да се стигне до тази ситуация

предполагам говориш за фигура 7 от документа който си прикачил - това е валидно само ако имаш много други неща на които им пада захранването едновременно
а тук на тънката жичка е само 1 чип, няма друго
освен това автора каза че платките към които ги свързва са някакви много скъпи, едва ли са оставили такива проблеми там

Вто Ное 27, 2018 5:50 pm
Профил

nik написа:
за да се отпуши клампиращия диод захранването трябва да клекне повече от 0.5 волта, т.е. под 2.8в
и дори тогава, клампиращия диод работи за много кратко кратко време и просто ще дозахрани чипа с липсващите няколко ма, които жичката не е успяла да осигури
корави са, преди да изгори ще омаже комуникацията или други признаци
трябва нещо много да е оакано за да се стигне до тази ситуация

предполагам говориш за фигура 7 от документа който си прикачил - това е валидно само ако имаш много други неща на които им пада захранването едновременно
а тук на тънката жичка е само 1 чип, няма друго
освен това автора каза че платките към които ги свързва са някакви много скъпи, едва ли са оставили такива проблеми там

Пада и то с много, както споменах съм наблюдавал това явление преди 10-на години, правих една постановка с трансимпеданс операционен усилвател - фотодиоден приемник. Беше на универсална платка и използвах същата прототипна жица навсякъде, дори на захранването. Захранването клякаше от 5В почти до нула дори с кондензатор на захранващите пинове. От тогава на захранване закачам само дебели къси жици и по-голям компенсационен кондензатор - от порядъка на 4.7 микро фарада. Естествено ако закачиш осцилоскоп в конкретния случай няма да видиш по-голям спад от 0.4-0.5В защото както ти сам вече спомена захранването ще се компенсира през въпросните диоди и те самите ще ограничат този спад. Но представи си вече какво става вътре в самата схема след диодите - как ще протече тока, до колко първични и частични повреди ще доведе kоито може да доведат до по-мудно превключване и по-голямо натоварване, което пък може да доведе до повреда от прегряване?

Вто Ное 27, 2018 6:11 pm
Профил
Аватар

А бе и на мен ми се стори мнооо смешен монтажа, ама нали отдавна не съм в бизнеса...
Чак ся се зазяпах за кондензатори и как са свързани и кел файдата от тях.
Ама чак пушеци - това да не е импулсно захранване?!

Колкото за чиповете: предполага се, че по-скъпите са по-напомпани с Holy Smoke и съответно по-бързо го освобождават :)

Вто Ное 27, 2018 11:40 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Добър вечер на всички,

аз съм тоя дето запои платката и я тества. Искам да дам малко повече подробности и нов матриал за интерестни дискусии.
Платката на снимката е номер 2. До сега съм направил 3 платки. Първата все още работи за разлика от другите две. Разликата между първата и другите две платки е производителя. В първата съм сложил winbond w29n02GVSIAA флаш който е със същия сокел пинаут като тоя на micron от снимката по-горе. Платката е направена със същите жички, даже са и по-дълги има и адаптер, т.е разстоянията са по-дълги. Виж на снимката по долу. Все още мога да чета IDто през ФПГА което означава че флаша бачка. Въодушевен от бързия успех решихме да направим още платки но нямахме повече winbond чипове и реших поради спедиционни причини да поръчам от micron. Като дойдоха семпелите запоих платката дето е изпрати HCL. Тя работи някъде около 15мин и буквално запуши. Успях да прочета IDто и това беше. След това реших да запоя още една платка. Взех чисто нов семпел и нова прототипна платка. Пуснах е и ся немога да кажа кога спря да работи но мисля че е между 1 и 4 дена. За радост тя не изпуши но за съжаление вече немога да и чета IDто.
Искам да дам пояснение за елементите около нея. Съпротиврението е пул ъп и е за реди сигнала съгласно документацията избрак 4,7к. Опорните кондензатори са 100nF - 2 броя възможно близко до захранването. Има и един електролит от 4.7uF.
Въпрос: Ако проблема е в тънките жички тогава защо платка номер 1 работи?
Значи флаша го правих с подръчни материали не защото искам а защото така се иска от мене.
Отностно поръчването: Точно този тип флаш може да се поръча през електронните магазини доставката е 14 седмици. Затова се спрахме само на семпели.
Важна информация е че реиди сигнала както пише ДедоБоре е 1us пулс. Незнам дали това е бавно или относително бързо. Факт е че ние през ФПГАто четем с не повече от 100kHz.
@Bai Ui. ФПГАто се конфигурита и тогава ръчно се чете флаша. Логическите нива са се установили. Закачил съм осцилоскоп и следя контролните сигнали: писане, чипселект, четене, реди, всичко си идва кат требва.
@ДедоБоре. Идеята с жичите е добра и ще я приложа до колото позволява пинаута. Имам още 1 семпъл от Micron. Поръчал съм и от winbond но обещават до 3 седмици да дойдат. Ще се опитам да оптимирам платката номер 4 със последния семпел от micron па да видим.

Благодаря на всички за дискусията

Сря Ное 28, 2018 12:59 am
Профил

семпли казваш директно от микрон? значи гарантирано оригинални? каква е номерацията?
на микрон гледам някакви версии имат за 1.8 волта? да не е станало объркване в бързината?

Сря Ное 28, 2018 1:08 am
Профил

Добро утро на всички,

темата с пушещите чипове все още е отворена. Вчера ми гръмна и последния 3ти семпъл чип от Микрон. За радост не изпуши като първият. Реших да послушам "ДедоБоре и Бай УИ" и да сложа по здрави захранващи кабели. Както се вижда на прикачения файл го реализирах - IMG_2237. Резултата обаче беше същия като с тънките жички. Пуснахме платката, колегата тестваше, четене писане, IDто беше там. На следващия ден чипа беше заминал. Постоплил пистите но видимо отвънка нищо му няма. Измерих на празен ход консумацията беше че качила от 1 mА на 6 mА. Преди да запоя чип номер 3 свалих чип номер 2 и го проверих под микроскоп. Както се вижда на снимката от прикачения файл и маркираните области е имало загряване на шината за данни към средата на платката където е масивния полигон.
Искам да подчертая че имам една платка с Winbond чип и с по-тънки захранващи кабели която все още работи. Виж прикачения файл -Img_2072, Img_2075.
Моето мнение е че има само две възможности. Или тиа от Микрон ме правят на луд или нещо монтажната платка, която аз не съм я взимал, дизайна не е подходяш. По скоро залагам на лошите семпели. Началото на тая седмица поръчах семпели на Winbond. Като пристигнат ще пробвам както върху нова монтажна платка така и върху старата. Смятам да поръчам и през Микроникс за по-голяма сигурност. Този тип НАНД ми е заложен и немога да го заменям с други типове. Доставката през Digikey, Mouser, EBV, Bürklin, Arrow, Silica, ... трае между 14 и 20 седмици! Затова само семпели.

Искам да подчертая че не съм начинаещ в правенето на платки, както в схеми така и дезайн. От доста време обаче не съм активен в тая област. Платката е проверена за неточности хиляди пъти. TSOP SLC NAND фоотпринт на Микрон са само 3.3V!

Благодаря на всички за съветите, мненията, забележките. Обещавам да дам ъпдайт като дойдат новите чипове или ако имам нова информация. Надявам се че не съм направил машинка за горене на чипове. :D

Весела Събота и Неделя.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: работеща платка от доле
IMG_2075.jpeg
IMG_2075.jpeg [ 1.78 MiB | Прегледано 5455 пъти ]
Коментар на файл: работеща платка от горе
IMG_2072.jpeg
IMG_2072.jpeg [ 2.05 MiB | Прегледано 5455 пъти ]
Коментар на файл: маркираните участъци преди да гръмне чипа бяха калайдисани и имаха еднакъв цвят.
IMG_2217.jpg
IMG_2217.jpg [ 864.81 KiB | Прегледано 5455 пъти ]
Коментар на файл: поглед от горе след остраняване на гръмналия чип. Забелязва се къде се е загрял чипа!
IMG_2216.jpg
IMG_2216.jpg [ 2.21 MiB | Прегледано 5455 пъти ]
Коментар на файл: платка пушещо устройство отгоре с дебели захранващи кабели
IMG_2236.jpg
IMG_2236.jpg [ 1.68 MiB | Прегледано 5455 пъти ]
Коментар на файл: платка пушещо устройство отдолу с дебели захранващи кабели
IMG_2237.jpg
IMG_2237.jpg [ 1.66 MiB | Прегледано 5455 пъти ]
Коментар на файл: пушещото устройство
IMG_2238.jpg
IMG_2238.jpg [ 1.71 MiB | Прегледано 5455 пъти ]

Съб Дек 01, 2018 9:01 am
Профил

Не знам каква техника имаш, но може да сложиш последователно на жиците някакви резистори и да пуснеш нещо да записва напрежението(тока). Ако си късметлия може да установиш какво се случва. Предполагам с подръчни материали(някое ардуино или друга платка с ацп входове) може да събереш някакъв логер.
Това е много подходящо за на miro_atc хитрата мерачка :)

Съб Дек 01, 2018 10:25 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

С какво запоявате чиповете? Да не е причината гаден флюс който с времето става проводим? Имали сме такъв случай- зареждаме за тест сутринта платките, докато си тръгнем всичко ок. На следващата сутрин 60-70 процента не работеха.

Съб Дек 01, 2018 11:09 am
Профил

derbaum_2 написа:
Добро утро на всички,
Както се вижда на снимката от прикачения файл и маркираните области е имало загряване на шината за данни към средата на платката където е масивния полигон.

Весела Събота и Неделя.

Споменах в предишен пост проблем в тайминга на шината за данни. Сценарият е следния: FPGA не оставя достатъчно време на FLASH-а да освободи шината за данни (да мине във висок импеданс) преди да започне да я управлява или FPGA не освобождава навреме шината преди паметта да я заеме. Паметта има защита от късо съединение - 5mA, но това е валидно само за изходящия ток, т.е. когато паметта подава 1 а FPGA - 0, в обратния случай няма защита от късо а товароносимостта към 0 е 10mA. Направи следното - сложи последователно резистор от 220 Ohm на всеки пин на шината за данни, ако четеш и записваш със 100 kHz това няма да се отрази сериозно на тайминга и качеството на сигнала. Почисти флюса както посъветва nobodyshadow, новите флюсове са някакви еко-френдли буклуци на водна основа, които са хигроскопични. Ако чиповете престанат да горят махни резисторите и опитай пак, ако сценарият се повтори връщаш топката на FPGA дизайнера да си оправи тайминга и/или да отвори physical constraints файла и да намали изходният ток на данновите сигнали до минимумa или поне под 10mA.

Съб Дек 01, 2018 12:38 pm
Профил

Bai Ui написа:
Сценарият е следния: FPGA не оставя достатъчно време на FLASH-а да освободи шината за данни

И според мен най-вероятно е нещо подобно, но по-грубичко... Димо да седне да огледа кода за сериозен бъс конфликт.
За да се стигне до овъгляване си трябва енергия, много енергия за много време. В смущения може да има много енергия, спокойно може да обърне един или няколко сигнала. Но това е за кратко време и обикновено се проявява като грешки в комуникацията. Същото е и с тайминга. Ако се застъпват сигнали ще се застъпват 1%, 2% но даже и 10% от времето да се застъпват пак няма толкова енергия като за овъгляване.
Тъй че или шината остава в конфликт ама за мноооо време. Или вследствие на кратка беля думват 1-2 транзистора и след като те излязат от играта се получава дълготраен конфликт и греене. Но второто е много рядка ситуация и поне аз бих я изключил поне докато се изключи първата ;-)

Съб Дек 01, 2018 4:27 pm
Профил
Аватар

ще паснеш ли парт номер и линка на PDF-а дето пише, че Micron TSOP-а ти е на 3.3v, че аз никъде не видях сепариране на pasckage / voltage,

само една буква те слага на 1.8 волта ... с пушек

Съб Дек 01, 2018 6:22 pm
Профил ICQ
Аватар

micron нямат 1.8V 8-битови чипове в TSOP
https://www.micron.com/products/nand-fl ... 5B%5D=TSOP

чаршафите са след логване
ератите са след NDA
доставките са след 14 седмици

Съб Дек 01, 2018 10:26 pm
Профил

мда, верно така се оказа за TSOP, не го бях забелязал
нормално ли е надписите да се различават много?
сега се сетих че имам едно умряло SSD на микрон, което човърках наскоро, със същата серия чипове
надписите му са доста по-четливи сякаш

аз пък не разбирам как така ще се засрещнат изходи без да се види на осцилоскопа? с тия дълги жици импулсите ще се смачкат, захранването ще се смущава... поне така си мисля де...

Прикачени файлове:
100_8748.JPG
100_8748.JPG [ 2.21 MiB | Прегледано 5349 пъти ]
Съб Дек 01, 2018 11:17 pm
Профил

Добро утро на всички и честит 8ми Декември на всички които се чувстват още студенти!
Искам да споделя новите новини покрай вече не пушещите чипове.
Началото на седмицата гръмнахме и последната платка. Тя беше единствената с Winbond чипа. Симптомите същите като предишните 2. Нямаше пушачи но IDто не се четеше повече.
Започнахме на правим ревизия на кода и даташита. Пуснахме и симулация която тече 4 часа само един скан, пишене и четене на една страница от нанда. Всичко изглеждаше добре. Паралелно пусках запитвания за семпели да осигуря матриал за тестване. Пуснал съм запитвания до Micron, Macronix, Cypress, Winbond. Като по чудо на Никулден получихме 5 бройки от Winbond. Съответно веднага смених чипа сложих последователно на шината за данни 220 ома, смених и pull up съпротивлението на рейди пина от 4к7 на 8к2. Пуснахме схемата и уж работи. Ще видим в Понеделник. Междувременно реших да повиша съпротивленията на шината за данни до 690 ома което до някъде ограничава максималният допустия ток от 5ma. За съжаление почнахме да четем глупости или по скоро НИЩО по шината за данни. За това слезнахме пак на 220 ома.
От всичките тия експерименти установихме че като свършим тестването на NANDа, шината за данни седи на "1". Ние имаме и Лаутербах включен към ФПГАто за дебъгване да множеството процесори. Никой неможе да каже как точно Лаутербаха действа към процесорите и какво точно ако изобщо пращат към NAND контролера. На симулацията е лесно. Вижда се че след края на тесна на NANDа буса отива в tristate. Реалноста обаче е друга.
Ще видим какво ще е станало в Понеделник. Дано да е уживял. Ще дам update.

Поздрави.

Съб Дек 08, 2018 10:52 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща