Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Cable glands IP66 и нагоре 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Cable glands IP66 и нагоре
Въпроса май съм го почвал и преди, и вероятно ТоНи знае повече, но

- тия кабелни входове, да ги наречем (cable glands) - в моя случай М16, уж метален (вътрешностите пак са пластмасови),
дяволът е в детайлите

- предната изолираща вложка, или О-ринг... колко време обикновенно живее, под открито небе в страна с климат като България,
т.е. слънце я пече, сняг я вали, температури -20 до плюс 50, може и повече. Според мен трябва да се сменя всяка година, или след всяко лято.

- има ли гландове при които О-ринга е от вътрешната страна - така са например N-конекторите за панел при антените.
Това май е по-доброто решение за дълъг живот на О-ринга и по добро изолиране.

- кое би било по-доброто решение - метален или пластмасов гланд? Имам виждането, че калпавите метални гландове понякога
имат търде малки канали за О-ринговете и твърде малка площ на задната гайка, така че вместо да помагат и уплътняват - те прерязват
О-ринга и става на серизен проблем.

- колко силно трябва да се затягат, с динамометричен ключ или на усет...

Сря Ное 28, 2018 2:35 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: Cable glands IP66 и нагоре
От моя скромен опит проблема с високите IP се получава при кутията или отвора за самия щуцер. При правилния размер и сила на затягане не би трябвало да има проблем. Не съм чувал някой да сменя щуцери на някакво кратко време.

Сря Ное 28, 2018 3:52 pm
Профил

Говориш за уплътнителя към панела ли ? Ако шуцера е добър тоя пръстен е почти вечен, няма нужда от смяна. Освен това той остава невидим, ако говорим за О пръстен той обикновенноима канал в който влиза, в моемнта в който го монтираш челото на щуцера опира в панела, оринга заема цялата междина в канал при което се осъществява уплътняването. В заивсимост от размера не е лошо да е смазан, но за М16 няма нужда, някои идват прелубрикирани. Целта е да не го скъсащ докато стягаш, това е най-големият проблем.
Не само IP66 а и Ex са така, монтираш и забравяш, то обикновено подмяната е доста голяма играчка.
Ето нещо добро, погледни на картинката има разрез може да придобиеш представа : https://www.hummel.com/en/electric-comp ... m-emv-e-2/
По другите въпроси :

Метален е по-добре, ако е хубав нямаш проблеми, има дълъг живот.

Не съм сигурен дали говорим за едно и също уплътнение, аз не съм виждал читав на който да му се вижда някъде някакво уплътнение.

Ако имаш възможност задължително го завинти към кутията, реално повечето са за такъв монтаж, резбата много често е къса за да позволи добро затягане с гайка в хубава кутия. Ако ще си с гайка все пак, погледни щуцерите, читавите производители имат и с удължена задна част. Отвора ако нямаш резба го правиш 2-3 десети по-голям от външния. Ако имаш резба силно препоръчвам резбоуплътнител, или добър резбо осигурител, двете неща са различни.

Момент на затягане се два обикновено за Ex щуцери и там трябва да се спази, но повечето читави марки дават препоръчителен момент.

Много е важен правилният избор на щуцер според типът кабел, диаметър и тип на изолацията. Щуцера има основна задача да предпазва навлизане на вода, той не е стяга, ако е има усилие използвай отделно стрес релийф или щуцер с такъв.

Сря Ное 28, 2018 5:37 pm
Профил
Аватар

Мдам и аз съм виждал щуцери и пропускащите са главно от недозатягане или от резбата накриво. Иначе би трябвало да издържат поне десетилетие.
Според мен е по-добре да са повечко затегнати отколкото недозатегнати. Ако О рингът се къса лесно значи не е с подходящ размер. Ннам, аз ги затягам по усет и почти до дупка.
Ся, гумено уплътнение не се смазва и никога не се слага и от двете страни едновременно. Ако щуцерът или монтажникът са калпави е добре внимателно да се смаже резбата с подходяща за матряла смазка.
Естествено, че ако има непрекъснато мандахерцане не ти е виновен О рингът.
За справка, макар и офтопик на пръв поглед: канелките на бидоните за капково напояване (метални и пластмасови съответно) са монтирани не от мен преди повече от пет години, видели са и дъжд, и сняг, и слънце, и ежедневно не силно клатене, ама още не са протекли.

Сря Ное 28, 2018 9:25 pm
Профил
Аватар

Ами проблема е точно тоя, че при натягане ринга излиза извън канала и така изложен на вода, слунце, студ и лед, след няколко месеца просто се напуква по целия диаметър... резултата - вода и лед в кутията, нищо че има неопренов вентил, нищо че гландовете са вертикално надолу или под 45 градуса.

Другата простотия - за гландове, които остават неизползвани, слагат обикновени кабели или дори пълнят с топъл силикон, няма такава простотия.

Сря Ное 28, 2018 10:34 pm
Профил
Аватар

Рингът не трябва да излиза от канала. Ако не броим евентуалната скапаност на канала причината може да е в смазката или неподходящия размер - пробвай с по малко фи и повече дебелина.
Или малко тефлонова лента вместо ринг :)

Сря Ное 28, 2018 11:32 pm
Профил
Аватар

дали са ми тук няколко типа, и виждам че има с канал и О-ринг с кръгло сечение,
или такива без канал и плосък уплтнител с някакъв релеф.

Да, Тони това е челото към панела.

И пак най-ми харесва да се затваря отвътре, и О-ринга е скрит отвътре.
Така не го вижда слънце изобщо, и температурните разлики са по-малки.
Няма и как да го прищипеш толкова гадно, колкото от външната страна.
Затова и никога не съм виждал вода да влиза през антенния N конектор.

Чет Ное 29, 2018 10:33 am
Профил

О-ринга мястото му е отвън, не вътре. Веднъж влязла влага, тя ще проникне ако е от вътре. О-ринга по никакъв начин не трябва да се вижда, нямам представа какви са ти щуцерите на тези които аз използвам никога не се вижда.
За смазването, това се налага при големи диаметри, е понякога и при специални шуцери, някои си идват със смазка, като тя не е само за О-ринга. Някои са прелубрикирани, други са с талк, трети трябва ти да си ги лубрикираш, но това е основно големи диаметри.
За момента не мога да се сетя добре сложен щуцер да е имал проблем дори и след години експлоатация, и в тежки условия. Имам хиляди, сигурно десетки хиляди монтирани и единствените проблеми е когато не са монтирани правилно.
За неизползваните, има пластмасови тапи по размерите на щуцерите, слагаш ги вместо кабел и затягаш щуцера, никакви топли силикони, никакви кабели. Кабела пропуска, топлия силикон не може да уплътни към гумата.

Чет Ное 29, 2018 1:43 pm
Профил
Аватар

С топъл силикон съм лепил единствено някой пластмасов леген/кофа на село, но само ако са от старите и дебелите. :)

Чет Ное 29, 2018 9:26 pm
Профил
Аватар

Това
https://www.phoenixcontact.com/online/p ... tegory=ALL

или другото
https://www.industriegehaeuse.de/en/acc ... mmy-gland/

Освен това тия ситуации ме карат да мисля, че е добре да направя някакъв добър сензор и индикатор за влага и вода в кутията. Предполагам ще струва стотинки, а ще спести доста пари и нерви. Щото превъзпитаването на монтажници и ел.техници е мисия по силите на ТоНи, само.

Пет Ное 30, 2018 12:37 am
Профил

ToHu написа:
О-ринга мястото му е отвън, не вътре. Веднъж влязла влага, тя ще проникне ако е от вътре. О-ринга по никакъв начин не трябва да се вижда, нямам представа какви са ти щуцерите на тези които аз използвам никога не се вижда.
За смазването, това се налага при големи диаметри, е понякога и при специални шуцери, някои си идват със смазка, като тя не е само за О-ринга. Някои са прелубрикирани, други са с талк, трети трябва ти да си ги лубрикираш, но това е основно големи диаметри.
За момента не мога да се сетя добре сложен щуцер да е имал проблем дори и след години експлоатация, и в тежки условия. Имам хиляди, сигурно десетки хиляди монтирани и единствените проблеми е когато не са монтирани правилно.
За неизползваните, има пластмасови тапи по размерите на щуцерите, слагаш ги вместо кабел и затягаш щуцера, никакви топли силикони, никакви кабели. Кабела пропуска, топлия силикон не може да уплътни към гумата.

Има няколко вида cable glands - тия за които Grubi разправя се монтират отвътре навън и уплътнението трябва да е от вътрешната страна. От външната завиваш затягащата гайка и кабелния уплътнител. Аз мисля че по-голямо внимание трябва да се обърне на уплътнението на капака на кутията, там съм виждал най-често проблеми.

Пет Ное 30, 2018 1:01 am
Профил

като второто нито съм виждал нито съм използвал, използвам подобни на първото, ама като гъбки, имат малка шапчица отгоре, да не би случайно да влезе цялото в щуцера ако го натиснеш.
За монтажниците е лесно, вземаш такива които никога не са виждали, чували или помисляли за това което ще трябва да работят, правиш им един 2-3 дневен тренинг, ако трябва седмица и стават идеални, вземеш ли работили шанса всичко да става както на тях им хрумне е доста висок.
За техниците по-сложно ...
бай уй, такова дето се монтира отвътре на вън не съм вижсал никога през живота си, може и да има но не съм го видял при никой от големите производители, ето тия тук са добра референция https://www.hummel.com/en/electric-components/products/
, има още няколко по европата особено покрай EX.

Пет Ное 30, 2018 1:08 am
Профил
Аватар

ей ти вътрешен и външен ринг
https://www.electronicspecifier.com/cab ... durability

А ако драснеш един линк към гъбката, ще съм благодарен. Че тия тапи и OB тампони нещо не им вярвам.

Пет Ное 30, 2018 1:56 am
Профил

Да де, ама това е конектор, такива съм виждал, но щуцери които се монтират от вътре не съм. Щим бай уй пише сигурно има и такива, но никъде не съм виждал да се използват.
За гъбките не знам защо си мислех че са хюмелски ама там не видях, ще поровя да видя от къде са, може да е било от кортем или пеперъл, ще поровя.

Пет Ное 30, 2018 11:38 am
Профил
Аватар

Lapp и те имат какво ли не. Виждал съм техни запушалки ама само по разни мотори. Обикновенно ги хвърлям като натъпча кабелите...

Пон Дек 03, 2018 7:30 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща