|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:34 pm
какво става с електрониката
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: какво става с електрониката
Не е само епъл. Но това си беше нормално. В интерес на истината производителите усеща балона, затова и не се активираха нови мощности, от там бяха и липсите. Сума ти народ се презапасяваше на база бъдещи очаквания и напомпваше виртуален дефицит на компоненти.
Кризите от този тип са хубаво нещо, връщат разума.
Мен по ме притесняват Тръмповщините, в последно време взех да се чувствам като по соца, все по-често виждам надписи - не се продава извън УСА.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 23, 2018 10:07 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Офтопик: сабахлъм по ТВ-то раздуха как няк'ви "дигитални вандали" дни наред поддържали във викито снимката на тръмпи като кур.
|
| Съб Ное 24, 2018 12:40 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Обикновено военните програми са с цикъл около 7-8 години, точно колкото и икономическите цикли на кризите, само че са изместени малко с 2-3 години. От там и връзката че обикновено като удари кризата поне няколко програми са на път да стартират, демек почваме да продаваме това, дето е дизайнвано и квалифицирано последните 5-6 години. От догодина така се случва, че стартират 3 основни големи програми за подмяна на военна техника и също изглежда, че икономиката ще се сговнясва. Няма нищо общо с войни, ограбване на държави и конспиративни теории - просто нормални икономически цикли. Отделно пък последно време че икономиката като се забави и правителствата почват да харчат повече, уж за да я стимулират. И това не е само тук в щатите - ние продаваме на военни програми по целия свят не само за тукашните. Изключение правят само Китай и Русия по обясними причини. Отделно пък най-големите ни клиенти дифенс контрактори не са американски фирми, но пък правят виенна техника за американците. Та пак конспирациите нещо не работят  .
|
| Съб Ное 24, 2018 2:51 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
това не е лошо с циклите, човек може да усети кога да си вземе дълга отпуска  странно, тук СААБ спечелиха с Боинг търг за следващия тренировъчен самолет в Щатско - Т-Х, и бизнеса върви много добре като цяло - радари, гранатомети, подводници, дронове, симулатори, но месец по-късно уволниха куп консултанти и постоянно наети, за реконструкция... Всеки бизнес си е доста специфичен, и има доста интересни неща. За конспирациите съм съгласен - просто има вечни интереси... Ей го какъв красавец е T-X https://en.m.wikipedia.org/wiki/T-X_program
|
| Съб Ное 24, 2018 11:28 am |
|
 |
|
nik
|
това че са други държави и други фирми не означава, че не са и те в играта на т.нар. уж конспирации, които след падане на съответните правителства се разбира, че всички малоумщини са били съвсем истина, за пореден път, поредните продажници, та даже някои неща се разбират и преди падане на правителството ако има нещо което му харесвам на Тръмпетчо то е единствено, че се издава още докато замисля поредната простотия пък икономика на такава велика държава не се сгомнясва без причина ей така заради някакви си цикли, просто при такива разчети на заеми/лихви по заеми/военна дейност/корупция/балони/точене на пари просто колапса е неизбежен, но това им е целта все пак пък с тези срокове които описваш излиза съвсем логично предположението ми, че тия програми започват когато има пари за точене докато излезе продукт вече всичко е "усвоено" ама които са в играта нов заем ще теглят и пак ще го купят
|
| Съб Ное 24, 2018 12:14 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ник, една нормална военна програма от момента, в който се реши да се прави, до момента в който правителството почне да купува минават обикновено около 7-8 години. През тва време са сменили двама президенти, дозина основни дифенс контрактори и стотици съб контрактори. Обикновено участват в класирамето поне 4 или 5 огромни мултимилиардни военни концерна, търговете са публично достояние, има цял правителствен отдел, който се грижи да са честни, после има една камара съдилища, които също гледат това и накрая има ревизии през 6 месеца за да се гарантира, че контракторите нямат повече от 14% печалба. С две думи - конспирациите са само в главите на хора, дето си нямат ни най-малка идея как работи тая система и какви са правилата на играта  .
|
| Съб Ное 24, 2018 6:43 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
14% е търговската печалба, а цената за R&D няма как да бъде изчислена
_________________ main[-1u]={1};
|
| Съб Ное 24, 2018 7:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
R&D-то обикновено влиза в овърхеда, демек като разход, така че си се смята абсолютно всичко
|
| Съб Ное 24, 2018 9:53 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Естествено че се смята, то не знам на кой може да му мине идеята да не смята R&D-то. Счетоводно има различни начини, много често влиза като разход, ама това няма никакво значение, финансистите винаги го вкарват в коста на продукта.
|
| Нед Ное 25, 2018 2:44 am |
|
 |
|
nik
|
ама най-странното е, че тия дето уж не знаят за кво става на въпрос в крайна сметка излиза, че са по-наясно от тия дето са в играта с глава заровена някъде много дълбоко, кой знае къде.... тва че са се сменили 15 правителства не означава че политиката се е променила. нито на новите "управници" нито на сите намотани като свински черва наши и ваши наредени на хранилката. от много време е така, и още много време така ще бъде.
и аз мисля че 14% е официалната печалба за документите, източените пари през субконтрактори и подставени фиктивни фирми и фирмички не се броят, ако има кой да им проследи целите схеми, съмнявам се да е по-малко от 100% общата печалба, тия лакоми тарикати нема си мръднат и малкото пръстче за 14%. но както всички знаем при големите пари проверките са също само на документи, където са гарантирано по-малко от 14% и задължително с глава заровена някъде много дълбоко...
нещо като пощад славейков навремето - на цяла софия децата ходеха там да си купуват пиратски ЦДта с игри, а контролните органи не знаели къде се продават тия пиратски ЦДта. пълна мистерия.....
|
| Нед Ное 25, 2018 3:28 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Явно ти повече ги усещаш нещата от тези, дето работят в тия индустрии и дето главите им били заровени незнам си къде  .
|
| Нед Ное 25, 2018 4:25 am |
|
 |
|
ToHu
|
Nik, в грешка си, не знам дали под лакоми визираш конкретно ВПК или всичко. Ако е за всичко си много далеч от истината, бизнеса в САЩ печели от големите обороти, не от големи надценки, затова и там много нвща са по-евтини. Фабриката в която поръчвах работеше с около 10% върху реалният кост, и цените им са по-добри и от на тайванци, и китайци и Българи и мексиканци, и не говорим за тротинетка а за 140 кг метално изделие а има няма 120 компонента. За ВПК-то им не мога да кажа, но ако Димитър казва че е толкова съм склонен да го вярвам. Значи на много места, особенно в БГ, не се смята реален кост, той се компенсира с по-големи надценки на основният кост /cost of goods sold/ като това е и счетоводният кост. Защо е така е дълго и широко, първо защото да си сметнеш реалният кост не е толкова лесно колкото изглежда. Второ много често ср търси нисък кост за да се покаже по-висока възвращаемост с цел по-лесно финансиране. Нещата обаче нямат общо, едното е за счетоводството, другото е за кредиторите, а треторо е за финансистите и тези които определят цените. Овърхеда за който се спомена следва да включва всичко, и само така ще получиш реален кост. Другият важен параметър е да можеш да предвидиш колко продукта ще продадеш, затова и военните контракти саа хубави, защото имаш доста солидна изходна точка което значително намалява риска.
|
| Нед Ное 25, 2018 3:17 pm |
|
 |
|
nik
|
визирам всички видове държавни поръчки, от военни самолети до ремонти по улиците, общински жилища и безопасни игли, всичко що се плаща с чужди/общи пари е опорочено та дори съм чувал и за частни фирми да източват, е... там в по-малки мащаби и по-трудно им се разминава като ги лепнат... но общо взето при тези схеми всичко общо е взето..... има ли сделка има и измама, и не се хващат с нормални печалби щото нормална печалба навсякъде могат да правят, те са на хранилката за големите пари, и ако някой си мисли че в чужбината не точат пари както в БГ значи просто не се е заминавал достатъчно и не е наблюдавал какво се случва
айде да речем че не разбирам от военни техники... още като бях студент един колега се хвалеше какво работил баща му, бая подробности ми е разказвал дето ако имаше малко акъл никога не трябваше да разказва. ама щото много престижно било да си намериш работа по специалността, баща му щял да го уреди. баща му директор на ТЕЦ марица не знам си кой, съученик на баща му собственик на най голямата фирма за техническа поддръжка, и като ми каза, че през 3 месеца правели пълна подмяна на техниката, веднага се зачудих какви са тия 3 месеца... дали не точат пари, оня подскочи като също като Димитър, "ти луд ли си... как ще точат пари, тази фирма работи в цяла европа... " нам си кви договори, проверки, инстанции, приказки от 1001 нощи, сменяли ги през 3 месеца щото била отговорна работата и трябвало да е последна дума на техниката за да е сигурно.... е... дойде денят... заиграха се с още един ТЕЦ, дали варна не беше, спешно им дотрябва доверен човек за нова бригада... взеха го на работа още преди да е завършил, мина месец в обучение, оня носа му в облаците, служебна кола, телефон, хвали се къде ходили кво правели всеки ден, след още няколко дена резко посърнал... открехнали го в далаверите и вече инструктиран, че тия схеми не трябва да се разчуват, повече дума не обели, спряха и хвалбите какво точно са правили през деня, а ако случайно стане дума за точене на пари той посърваше както в деня на голямото прозрение, и излизаше от стаята...
та не ми е за сефте да срещам човек който знае всичко до последната подробност с изключение как и от къде му идва заплатата
|
| Нед Ное 25, 2018 9:35 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Виждането ти е изцяло пречупено през БГ призмата. Подкупи има навсякъде, навсякъде бизнес се взема с нечия помощ. Малката разлика е,че в САЩ не става въпрос за точене с надуване на цени, има подобни случаи, но не това е практиката. Там въпроса е да вземеш поръчката, цените са сходни защото никой не тънки като у нас и никой няма да прави дъмпинг. Ако говорим за строителство, има доста добре заложени ценови параметри, и рядко може много да варираш, или по-скоро няма смисъл. Ще е дълго и широко да се обяснява, трудно се разбира особено от Българи. В САЩ има милярди чакащи някой да ги инвестира и то се търси минимална за нашите разбирания възвръщаемост, но никой няма да инвестира 1-2 млн, търсят се инвестиции 50-100 млн и нагоре. Такава инвестиция иска обем, не цена, затова и там да работиш с 10% надценка не е малко, като имаш 100-200 млн оборот. Ама това е надценка на реалният кост, който тук в БГ никой не смята. Само за сравнение, в момента оферираме в БГ с 30% на реалния кост и много често ми обясняват как съм продавал на двойни цени и не можело така, сети се какво получават от тези с двойно по ниска цена, щото коста си е кост и освен ако не направиш някоя цигания няма как да го редуцираш.
|
| Пон Ное 26, 2018 10:03 am |
|
 |
|
nik
|
де да беше само БГ.... както и да е, живи и здрави да са
|
| Пон Ное 26, 2018 1:54 pm |