Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Като стана дума за лукс : на моята кола данъка винаги е бил по-висок отколкото в София. Всъщност където и да било е по-нискък (изключвам Чепеларе, но то не е такъв фактор) Тука автомобилът си е лукс спрямо София - примерно джип 200 к.с. данък Велико Търново 331лв. , София - 231лв. , Варна - 277лв. Пловдив - 285лв. Те тука много от хубавите коли не случайно са СА , СВ :roll:

Вто Ное 20, 2018 9:10 pm
Профил

Това също не го разбирам, ще си купиш скъпа колаи ще пестиш 40 лв от данък или ще тъниш застраховката... въпреки че то и поршета с газови съм виждал...

Вто Ное 20, 2018 10:46 pm
Профил
Цецо написа:
... Реално за да се нормализира София например, половината коли трябва да изчезнат. Като стане достатъчно скъпо, това ще се случи по естествен път.

Така кажи бе човек, още от самото начало щях да съм с две ръце ЗА - да се вдигне данъка тройно на всички коли със Софийска регистрация :D И аз настръхвам от нерви като излезна пеша и от всякъде ми искачат коли и се завират буквално в мен, в личното ми пространство (това е пространството на един ритник разстояние от тялото).
Шегата на страна - ако екологията и градския комфорт е целта, защо не ползват Европейските практики , а бягат от тях като Данчо Цонев от тамян.
Въвежда се такса не върху притежанието, а върху ползването на автомобил в града - нарича се 'Конджестшън Чардж' - като влезеш в по-централните улици със знак 'C' и камерите ти снимат номера и ти пращат таксичка. Това всеки път.
Паркоместата - пред всеки блок се дава на един апартамен по един 'резиденжъл пърмит' -т.е. -безплатно паркоместо за една кола. Ако някой иска втора-купува си разрешителното на комшията. Пред всяка къща - по две паркоместа - очертани с бели линии. Извън тях - полицая глобява.
Да де, ама закона тук се прави от финансовата комисия - 'Мендата и Ментата' и целите са му единствено финансови. Ако се правеше от комисия за градско благоустройство и екология, вероятно щеше да е друго.
'Обществен транспорт' - в две трети от територията на страната такова понятие не съществува от последните 15 - 20 години. Дори в уредена Европа в селските райони автобуса минава по два пъти на ден - сутрин като кара учениците на училище и вечер като ги връща . През останалото време никой не пречи на хората в тея региони и не ги обременява финансово да си ползват колите, а въздуха е кристално чист и даже на китайците кашлицата минава от него както изтъкнаха по-горе :D

Вто Ное 20, 2018 10:53 pm
Аватар

Поршета с газови :lol: :lol: :lol:
Над пет години вече съм живо българче и не мога да схвана дори една пета от еволюцията на Ганю 8O

И в името на раздела, пък и преди малко пак го мелиха по ТВ-то: те всички българи в чужденеция са предатели, нищо не разбират от БГ, мноо правилно е да се отнеме гласоподаването на 2М от тях!
А останалите в БГ са герои, нищо че цоцкат няк'ви парички от чужденеция и изобщо не пречи, че БГ е заприличала на гзовете им.

Последна промяна bongo_x2 на Вто Ное 20, 2018 11:31 pm, променена общо 1 път

Вто Ное 20, 2018 11:24 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Случайно или не, днес разбрахме, че Porsche направи пералня!

Вто Ное 20, 2018 11:29 pm
Профил

Това за което говориш се използва в сравнително малко градове и не знам колко е ефективно. Не съм видял в Лондон трафика да е намалял, само дето събират едни пари. Това е начин за събиране на пари и то по доста несправедлив начин. Да вдигнат данъка съм за може и 3 може и 10 пъти, но да има такси за определени райони не ми харесва, не че ми дреме за таксата, просто е несправедливо. Примерно ако го въведът в София какво ще стане, аз живея д центъра така че е изключено каквато и такса да ми сложат, т.е. за мен ще е безплатно така или иначе, ама кто идва мадажиста къде ще спре, или служителите които идват в офиса, азпарко места съм плтил примерно, ама те да летят ли до там? Европа не е добър примдр, дори е лош, това е социалистическия път. Защо не се гледа САЩ например, не са им фен но имат добри попадения. Ако пък искате да стане като в Сингапур, и ако някой ми каже какъв е ефекта в Сингапур...

Вто Ное 20, 2018 11:30 pm
Профил

Тва порше дизайн бре, те имат какво ли не, чанти, часовници, уреди...

Вто Ное 20, 2018 11:31 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Европа не е добър примдр, дори е лош, това е социалистическия път. Защо не се гледа САЩ например, не са им фен но имат добри попадения.
Ами да погледнем САЩ с някои техни европейско-социалистически забежки :D :

> America's Biggest Problem

> In Some US Cities, There Are Over Ten Times More Parking Spaces Than Households

Цитат:
> Janette Sadik-Khan: New York's streets? Not so mean any more | TED Talk

Улици в Ню Йорк преди и след реорганизацията им:

Прикачени файлове:
Before1.jpg
Before1.jpg [ 113.64 KiB | Прегледано 3918 пъти ]
Прикачени файлове:
After1.jpg
After1.jpg [ 94.82 KiB | Прегледано 3918 пъти ]
Прикачени файлове:
Before2.jpg
Before2.jpg [ 53.28 KiB | Прегледано 3918 пъти ]
Прикачени файлове:
After2.jpg
After2.jpg [ 58.34 KiB | Прегледано 3918 пъти ]

Сря Ное 21, 2018 3:13 am
Профил

Нека да уточним какви са реорганизациите, и ню йорк изобщо не е точния пример, има много по-драстични промени но не благодарение на публичен транспорт. То и в Чикаго го има, дори и в Инди и Вегас, и освен да умреш от студ/жега/старост за друго не става. Не вярвайте на филмите, дори в Ню Йорк общественият транспорт е полезен за една много малка част от града, да има го ама рядко върши работа, особенно ако не живееш в гето, дупка в манхатън или не си мултимилионер. Колата е задължителна, птк ако ти е кеф и можеш ходиш от вас до офиса с метро.. ама до там.
В САЩ се строи и фраструктура, и градовете които не могат да си позволят надземна, повечето големи и стари, строят подземна. Нито е евтино нито е бързо и лесно, но ср изплаща. А за паркирането, аз досега колкото съм въртял в София и Париж да си намеря парко място дръгаде не съм, дори в смотаната италия е по-лесно, аза САЩ нито в ЛА, нито в Сн Диего, нито в някой друг град не помня да съм имал проблеми с паркирнето.
Европа не се опитва да решава проблема, опитва се да елиминира причината, но това може да стане смо ако се забрани употребата на автомобили, няма как да притежавал автомобил и да се опитват с данъци, такси и други преки и не преки свободни ограничения да те карат да не го използваш, това според мен е ограничение на базови човешки права, като това за сво одно придвижване. Ако се продават коли, събират се данъци, плащат се винетки и се аъбира акциз на горивата следва този който го прави това да предостави условия за тяхното използване, или най-малкото да не се опитва да го ограничава директно или индиректно.

Сря Ное 21, 2018 4:35 am
Профил

Аз съм ЗА да се оптимизира градския. Два дена пътувах с градския, какво да ти кажа - мъка си е, ако не пътуваш между две станции на метрото си е просто мъка. Отделно от това няма тротоари.

Сря Ное 21, 2018 9:29 am
Профил
Аватар

dan написа:
Отделно от това няма тротоари.

Това винаги ме е дразнило страшно много. В София преоритетно парите за пътна инфраструктура се харчат за автомобилния трафик. Тротоарите ако се правят, то е само за да са удобни за паркиране на авто талибаните. Особенно вътрешно кварталните улици, тротоара ако въобще го има е зает винаги от автомобили, които реципрочно го изпочупват.

И това е нещо, което лесно подлежи на контрол. Тия всички коли са в очевадно нарушение, бии им глобите и готово. Ама никой не смее да счупи рахатлъка на авто талибаните, защото са основния гласоподавател...

Другото което зверски ме дразни са гаражните клетки нацвъкани кой къде му падне. 100% са в нарушение, могат да се премахнат без никакви уговорки. Ама не смеят да ги пипнат.

Сря Ное 21, 2018 9:53 am
Профил ICQ
Аватар

Поправих неработещия линк.

Сря Ное 21, 2018 2:00 pm
Профил
ToHu написа:
Това за което говориш се използва в сравнително малко градове и не знам колко е ефективно. Не съм видял в Лондон трафика да е намалял, само дето събират едни пари. Това е начин за събиране на пари и то по доста несправедлив начин. .... Европа не е добър примдр, дори е лош, това е социалистическия път...

'Конджестшън Чардж' таксата е всичко друго, но не и социализъм. Нали се сещаш че ти като си купил или наел апартамент, не си купил земята под него , тя си остава 'leasehold' ( само ако си къща, тогава си купил и земята ( фрийхолд , евентуално ). Не си си купил паркоместата отпред пред блока, нито пътя който води до тях. В същото време всичко това не е ничия собственост, а е частна собственост на общността наречена обобщаващо 'община' и ти се явяваш само един акционер в тази общност. Същата тази общност си е избрала по време на местните избори 'тръст' който да представлява нейните интереси , наречен 'общински съвет' . Тази общност в ролята си на частен собственик може и има правото да решава къде и какво ще дава под наем или ще таксува неговото ползване и какво няма да таксува, но наложилото се преобладаващо виждане е следното - когато към един ресурс няма засилен интерес, той се оставя на всички представители на общността да го ползват безплатно. Когато обаче интереса нарастне и двама или повече човека искат да използват един и същ ресурс по едно и също време ( път, паркинг, гара, писта на летище, централна улица ), единия вариянт е да ги оставят да си
решат спора с бой, другия- с връзки и третия , капиталистическия - със закупуване на слотове и конжестшън чарджове. Това не е Европейска, а е Световна практика да се продават слотове - т.е. - отрязъци от време с право на ползване на писта, гара, перон ,път, паркинг на тоя който иска да плати за правото да ги ползва, като в същото време не се изземва изцяло правото на ползването им от тоя който вече плаща някакви пари в рамките на общинските данъци и такси. Даже напротив -гарантира се и неговото право, но в разумни граници. Обобщено- разумното е по едно безплатно парко-место на апартамент, второто-платено. Безплатно движение по градски улици без струпване на автомобили и по периферните ключови артерии, и платено по такива с големи струпвания на коли ( конжестшън ), зони с пешеходен трафик, зони за градска гъзария и т.н.

... Послеслов - аз онзи ден станах акционер в корпорацията 'Honeywell' , купих си акции за пет евро. После реших да се възползвам от собствеността си - отидох до централния офис, поседях безплатно на дивана във фоаието, безплатно се качих с асансьора до 101-вия етаж, после безплатно слезнах до партера, поговорих си безплатно с младата секси рецепционистка. Накрая влезнах в лафката и си поръчах ядене, а те ми поискаха пари , не знаят ли аз кой съм :D - мръсни социалисти - събират едни пари да си раздават на премии и заплати.
... Търговските практики характерни за капитализма не са запазена марка само за индивиди и фамилии. Те са приложими и за групи от акционери в корпорация с управителен съвет, общности с идеална цел и собственост управлявана от тръст и т.н.
Не си ли се питал защо УК-образователния, или УК здравно-осигурителния тръст никога не са били във фалит, а българските общини, образование и здравна система са 'разкрачени моми' от десетилетия.

Сря Ное 21, 2018 2:44 pm

За UK не е лошо да се поинтересуваш какво се случва, съвсем скоро могат да се окажат във фалит. Просто погледни къде, в какво и как се инвестират парите, няма да говорим от какви индивиди, проврри, проучи и помисли пак за примера.
А иначе май нещи не ме разбра, аз като плащам данък искам той да се използва за нещо от което и аз имам полза, иначе защо да го плащам, за да има полза хасн? Та като има пътен данък, винетки, акциз на горивата се предполага че ти пари по някалъв начид допри асят за ползването на колата, пътища най вече. Ако някой има как с тия пари да строи пътища и метро супер, нямам нищо против. Да обаче не съм ОК моите даанъци да отиват приоритвтно за това, да издържат безмислени за мен инфраструктури и след това да се опитват да ме принудят да ги използвам.
Как да е, това че не ми харесва не ми пречи, каквото такова,.

Сря Ное 21, 2018 6:52 pm
Профил
Аватар

Ами... Проблема е че се опитват да "възпитават" народа, предимно с финансови средства, за да може да се съобразяват с недомислиците на градското планиране (по-точно на градския хаос, получен от липсата на планиране). Същите тия хора дето продават общинските земи и градските терени за застрояване на жилищни сгради, после се опитват да накарат хората купили си апартаменти там да не паркират около тях... А тия финансови средства са си нов вид данък, най-вече данък бедност. Скъпо е да си беден.
В Търново се превърна в подобие на центъра на средновековен град - улици по 3 метра широки, без тротоари, без зелени площи. За паркинги не говорим изобщо. Градския транспорт се чака по половин час, не ходи навсякъде. В някои квартали няма магазини, детски градини, училища и други комунални услуги. Града продължава да се уплътнява. Дори построиха блок на двора на училище, като преди 10 години построиха още един на футболното игрище на същото училище (ПМГ). И т.н.
Колите не са проблем, те са индикатор за проблем. Проблема е липсата на градско планиране и алчността на местните феодали!

Чет Ное 22, 2018 3:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617 ... 1080  Следваща