Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Мнение Re: Новини от страната
Цецо написа:
petko_sz написа:
Тоест бай Пенчо профи шофьора прави N застраховки :

- Скутер
- Кола
- Каравана/ремарке
- Камион
- Автобус

Точно така. Или пък си прави някаква застраховка, която включва всичките изброени и съответно е по-скъпа. Въпрос на техническо решение е, но като цяло е това - караш скутер, плащаш си за риска като за скутер, караш автобус - плащаш си за риска като за автобус. Не искаш да плащаш (ти или работодателя ти) - ами не караш ни скутер, ни автобус.

Защо имаш отделни СУ за тези катергории? Защото уменията които се изискват са различни. По същия начин риска, който носи управлението им е различен, т.е. трябва да платиш на застрахователя съобразно този риск.

Избягваш (явно нарочно ) същността на проблема - КАКВА ВРЕДА МОЖЕ ДА НАНЕСЕ 50 кила скутер / КАКВА ВРЕДА МОЖЕ ДА ДОНЕСЕ 20 000 ЛИТРА ГАЗ (всичко е хипотетика - не дай Боже).
Защото по същество ПО ПРИЗУМЦИЯ ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ ГО ИНТЕРЕСУВА ВРЕДАТА а не ВИНАТА - схващаш нали ?

Сега не споря ,че "задкормилното" устройство е едно и също ! НО ВРЕДАТА Е ... ... ... НЕСЪИЗМЕРИМА !!!

Пет Ное 16, 2018 11:19 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

palavrov написа:
trakon написа:
Палавров ... Оня дългия ферман явно си го чел, но не си го разбрал- ако караме по тая линия 'кой по-по най, живота лесно можем да го направим доста по-труден в България. Ако наистина това искат хората ( за да имали стимул за развитие).

Докторе, не ми се дразни - нарочно провокативно и цинично написах нещата. Навремето един немец ми разправяше какви късметлии сме били да живеем в България имайки толкова голяма пропаст между бедни и богати - колкото по голяма била толкова повече бедните хора щели да отидат към по добро и обратно ако богатите ни били бедни, то бедните ни щели да станат още по бедни ... не го разбрах тогава какви ми ги плещи но с годините започва да ми просветва какво е искал да каже. Това което си написал ме жегна на първо четене, накара ме да се замисля. Но на второ четене циника в мен погледна на нещата от друг ъгъл - не бива да се пречи на естественият подбор ... знам, цинично е, но трябва да се свиква с мисълта, че животът въобще не е справедлив и честен.

Абе, Палавров, що не си седиш тук, дето пропастта между бедни и богати е толкова голяма, а одиш по загнилиьо запад????

Пет Ное 16, 2018 11:37 am
Профил
Аватар

itso.t написа:
Неангажиращо наблюдение - за застраховка на шофьора, са хора с повече от 1 автомобил на човек от домакинството. И обратно, тия които имат 1 или 2 автомобилчета, са за застраховка на автомобила.
В общия случай не опира до чувство за справедливост, а е продиктувано от икономически интереси - как ще е по-евтино.
Горното е съвсем общо, а не лично към Цецо. Той си знае дали попада в някоя от изброените групи.

Служебните автомобили са проблема. Представи си фирма с N баничарки (самосвали, тирове, автобуси и т.н.) с N шофьора, които имат лични МПС. Та вместо N*2 застраховки се купуват само N, демек на половина. Мафията, респ. държавата, няма как да е навита на такова нещо.

Пет Ное 16, 2018 11:44 am
Профил
Аватар

petko_sz написа:
Избягваш (явно нарочно ) същността на проблема - КАКВА ВРЕДА МОЖЕ ДА НАНЕСЕ 50 кила скутер / КАКВА ВРЕДА МОЖЕ ДА ДОНЕСЕ 20 000 ЛИТРА ГАЗ (всичко е хипотетика - не дай Боже).
Защото по същество ПО ПРИЗУМЦИЯ ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ ГО ИНТЕРЕСУВА ВРЕДАТА а не ВИНАТА - схващаш нали ?

Сега не споря ,че "задкормилното" устройство е едно и също ! НО ВРЕДАТА Е ... ... ... НЕСЪИЗМЕРИМА !!!

Какво избягвам бе човек? Петко каращ скутер трябва да има застраховка покриваща бла-бла и струваща 50лв. Петко каращ ДОПЪЛНИТЕЛНО цистерна трябва да има ДОПЪЛНИТЕЛНО застраховка покриваща (бла-бла)*1000 и струваща 5000лв. Кой ще плати за застраховките НЕ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ! Важното е, някой да носи финансово риска от ВРЕДИ причинени от ПЕТКО докато кара съответния клас МПС. Т.е. ако Петко кара само скутер - плаща 50лв. Ако кара скутер и цистерна плаща (лично или работодателя му) 5050лв. Кое не ти е ясно?

Реконструктор написа:
.................
Представи си колко човека имат книжки, но нямат личен автомобил. Всички тях ще удари "мафията", така, че загубите и няма да са големи. Освен това, ако са по-малко полиците, цената ще скочи, какво толкова. Аз по принцип не споря за цената, а за метода. Ясно ми е, че цената на ГО ще е само на горе. Отдавна съм приел, че правото да карам автомобил, не ми се полага по конституция, ако плащам ще карам. Това е. Тепърва ще плащаме повече - и за гориво, и за данъци, и за еко такси и за ГО и за паркиране... Ок съм, ама поне да е по някакви смислени правила.

Последна промяна Цецо на Пет Ное 16, 2018 11:57 am, променена общо 1 път

Пет Ное 16, 2018 11:51 am
Профил ICQ

slav4o.com написа:
Освен човешкия фактор съществуват и обективни фактори. От шофьорска гледна точка, за теб е едно и също дя счупиш фар на Москвич и Бентли, обаче откъм финансова гледна точка не е така. Този с Бентлито раздува значително бюджета на гаранционния фонд който покрива имуществени щети. Също който има десет коли раздува повече бюджета.

Ами тоя, с бентлито да си направи застраховка автокаско!
Защо аз трябва да плащам, че Пешо се е напил и нацепил бентлито?

Пет Ное 16, 2018 11:56 am
Профил ICQ
Аватар

Wise написа:

Защото може да се окаже, че ти си се напил и нацепил Бентлито, а Пешо ще плаща.

Или ще обещаеш тържествено, че няма да пиеш, когато има Бентли на улицата?

slav4o.com написа:
Също който има десет коли раздува повече бюджета.

Ами не си прав. 10 коли раздуват бюджета, само ако се карат едновременно. Ако ги кара само бай Иван, то само тази в движение носи риск. Ако ги карат отделни хора (фирмени) и всеки шофьор в тях си има персонална ГО, то всяка от колите ще раздува бюджета съвсем "стандартно".

Просто трябва да се тръгне от презумпцията, че кола, която не е в движение носи минимален риск, т.е. глупаво е тежестта на застраховката да е персонализирана върху колата. Основния риск е от шофьора, там трябва да се персонализира застраховката.

Последна промяна Цецо на Пет Ное 16, 2018 12:03 pm, променена общо 1 път

Пет Ное 16, 2018 11:58 am
Профил ICQ

Цецо написа:
Wise написа:

Защото може да се окаже, че ти си се напил и нацепил Бентлито, а Пешо ще плаща.

Или ще обещаеш тържествено, че няма да пиеш, когато има Бентли на улицата?

Който си има бентли - да си го застрахова!
Единствено виждам смисъл в солидарността за неимуществените вреди, но там да се минава през съд!
Ами то и ГО за бойлерите и газовите бутилки да въведат.....

Пет Ное 16, 2018 12:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Точно така. Или пък си прави някаква застраховка, която включва всичките изброени и съответно е по-скъпа. Въпрос на техническо решение е, но като цяло е това - караш скутер, плащаш си за риска като за скутер, караш автобус - плащаш си за риска като за автобус. Не искаш да плащаш (ти или работодателя ти) - ами не караш ни скутер, ни автобус.

Както винаги, нещата са по-сложни. Да разгледаме следния случай - разполагаш с автопарк. Днес бай Иван кара "тира", след седмица се налага да кара "рейса", щото Пешо се разболял, след месец Пешо се връща на работа след болничните, драпа макарите 2 дена и напуска. Идва трети, новопостъпил на работа шофер.
Искаш ли да се пробваш да опишеш колко полици или добавъци към тях трябва да се направят? Като вземеш предвид и индивидуалните заслуги на всеки или казано иначе "такса джигит".
Не намираш ли за кретенско човек да се занимава само с полици и застрахователи, и то с някакви бюрокрации - смени шофьор, премахни шофьор... Тоест, идеята да е кретенска в зародиш?

Пет Ное 16, 2018 12:05 pm
Профил
Аватар

Wise написа:

Който си има апартамент да си застрахова. Няма нужда да плащаме за полиция, нали така? (иронията е, че баш така се получава, ама, правилно ли е)

Пет Ное 16, 2018 12:08 pm
Профил ICQ
Аватар

itso.t написа:
Не намираш ли за кретенско човек да се занимава само с полици и застрахователи, и то с някакви бюрокрации - смени шофьор, премахни шофьор... Тоест, идеята да е кретенска в зародиш?

Ми то и сега ще е кретенско. Само, че едно е да въртиш бумаги по ясни правила, съвсем друго е да ги въртиш по някакви идиотизми с купища изключения, добавчици, възможноси за злоупотреби и т.н.

В краен случай може да се приеме, че работодателя има право да сключи някаква скъпа застраховка покриваща риска от 10 човека - универсален тип. Застрахователя си пресмята риска, слага си запас и те така. Когато имаш правилна концепция, можеш да опишеш и изключенията. Когато концепцията априори ти е сбъркана - мажеш различни лайна на филия и чакаш да стане приемливо гадно.

Пет Ное 16, 2018 12:13 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Wise написа:

Който си има апартамент да си застрахова. Няма нужда да плащаме за полиция, нали така? (иронията е, че баш така се получава, ама, правилно ли е)

Ами да - аз ли да плащам за апартамент в София, паднал/скапан поради ....нещо си
Единственото разумно /според мен/ е да платя някаква солидарна сума на пострадали хора
Но не и на имущество

Пет Ное 16, 2018 12:16 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
slav4o.com написа:
Също който има десет коли раздува повече бюджета.

Ами не си прав. 10 коли раздуват бюджета, само ако се карат едновременно. Ако ги кара само бай Иван, то само тази в движение носи риск. Ако ги карат отделни хора (фирмени) и всеки шофьор в тях си има персонална ГО, то всяка от колите ще раздува бюджета съвсем "стандартно".

Ако са 10 и са служебни то вероятно ще да се карат всичките. Ся ако на всяка кола има тракер по колко се кара е друго ама не става ли много сложно.
Цецо написа:
Просто трябва да се тръгне от презумпцията, че кола, която не е в движение носи минимален риск

Нали досега ни обясняваше, че водачите допринасяли за риска.
Между другото ако нямам кола а имам книжка, ти искаш да плащам гражданска. Аз ще имам ли опцията да се спирам временно от правоуправление ?

Пет Ное 16, 2018 12:17 pm
Профил
Аватар

Изхождаш от позицията, че ти си безгрешен. Там ти е грешката. Всеки може да удари Бентлито. Апропо, ако ти го удариш и нямаш ГО, той има каско, те ще му го платят. Но после застрахователя ще ти скъса задника на теб с регресен иск.

Пет Ное 16, 2018 12:18 pm
Профил ICQ
Аватар

slav4o.com написа:
Ако са 10 и са служебни то вероятно ще да се карат всичките.

Като се карат всичките и всичките имат шофьори с персонални ГО, риска не е ли разпределен абсолютно равномерно?

slav4o.com написа:
Нали досега ни обясняваше, че водачите допринасяли за риска.

Колата минимален риск, шофоьора основния риск. Кое е толкова трудно за проумяване, баси чак почвам да се притеснявам за вас.

slav4o.com написа:
Между другото ако нямам кола а имам книжка, ти искаш да плащам гражданска. Аз ще имам ли опцията да се спирам временно от правоуправление ?

Точно. Ако си на пътя трябва да имаш гражданска. Кога, как за какъв срок си я правил си е твой проблем! Караш ли колата, ГО трябва да ти е валидно. Няма разлика със сега, просто не се води на колата, а на теб. Ако искаш я сключвай ден за ден, ако искаш за 100 години напред. Както се разбереш със застрахователя ти.

Пет Ное 16, 2018 12:24 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Ми то и сега ще е кретенско. Само, че едно е да въртиш бумаги по ясни правила, съвсем друго е да ги въртиш по някакви идиотизми с купища изключения, добавчици, възможноси за злоупотреби и т.н.

В краен случай може да се приеме, че работодателя има право да сключи някаква скъпа застраховка покриваща риска от 10 човека - универсален тип. Застрахователя си пресмята риска, слага си запас и те така. Когато имаш правилна концепция, можеш да опишеш и изключенията. Когато концепцията априори ти е сбъркана - мажеш различни лайна на филия и чакаш да стане приемливо гадно.

Сега нещата са горе-долу наред. Объркването идва от това че "гражданската" е обвързана с ДКН или VIN на автомобила. Тоест, според твоето тълкуване е "виновен автомобила".
На практика е виновен шофера на автомобила и той понася всички санкции и негативи.
И след като според теб е виновен автомобила, ти за колко осъдени си чул напоследък? :lol:

Пет Ное 16, 2018 12:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611 ... 1080  Следваща