Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
petko_sz написа:
Цецо написа:
Добре де, аз продължавам да не разбирам какъв е проблема застраховката да е лична? Всеки който се качи на кола да има лична ГО?

Малко тема за размисъл - правя си застраховка на скутера ... и се качвам да карам ТИР !!!!

Елементарно, застраховката е за клас МПС, като караш ТИР, плащаш ГО като да караш ТИР.

Чет Ное 15, 2018 11:58 pm
Профил ICQ
Аватар

slav4o.com написа:
Добре де Цецо аз друго се чудя, защо общината ми начислява данък върху колата, не е ли по добре да е върху мен данъка, пък колата и апартамента и другото ми имущество да го плащат ? :lol:

Надявам се правиш разлика между застрахователен риск и данък?

Чет Ное 15, 2018 11:59 pm
Профил ICQ

trakon написа:
Палавров ... Оня дългия ферман явно си го чел, но не си го разбрал- ако караме по тая линия 'кой по-по най, живота лесно можем да го направим доста по-труден в България. Ако наистина това искат хората ( за да имали стимул за развитие).

Докторе, не ми се дразни - нарочно провокативно и цинично написах нещата. Навремето един немец ми разправяше какви късметлии сме били да живеем в България имайки толкова голяма пропаст между бедни и богати - колкото по голяма била толкова повече бедните хора щели да отидат към по добро и обратно ако богатите ни били бедни, то бедните ни щели да станат още по бедни ... не го разбрах тогава какви ми ги плещи но с годините започва да ми просветва какво е искал да каже. Това което си написал ме жегна на първо четене, накара ме да се замисля. Но на второ четене циника в мен погледна на нещата от друг ъгъл - не бива да се пречи на естественият подбор ... знам, цинично е, но трябва да се свиква с мисълта, че животът въобще не е справедлив и честен.

Пет Ное 16, 2018 12:18 am
Профил

Цецо, е да но не бих отказал варианта. :lol: Сега друг случай, сиамски близнаци и двамата шофьори, може ли с една гражданска да карат ? Или пък единият само е шофьор, трябва ли и двамата да си правят ?
Ако се търси най - голяма справедливост, всяка имуществена вреда трябва да се покрива по съдебен ред. И данъци да няма, само за ползваното да се ползва. Разбира се е практически невъзможно за реализация...

Пет Ное 16, 2018 12:19 am
Профил
Аватар

Аз може да нямам книжка, но да се возя на пет мои си автомобила. А може да съм наемен шофьор и да карам 100 чужди автомобила. Ха сега де?!
Автомобилът е собственост и толкоз - собственикът да му мисли. Ама не и кармата от предишния!
А че някой можел да врътка номера - да му мислят застрахователите, само наготово ли да лапат?! Банката защо не ми отпуска 10М заем?
ПС: Мии то ако в застраховките всичко е ясно е като да ни задължат всички да играем на тото - и аз ще печатам билетчета.

Пет Ное 16, 2018 12:51 am
Профил

Това с кармата е просто някаква форма за принудително изземане на пари от джигитите. Ако не искаш да му покриваш ти задълженията си купи кола от изряден шофьор. Тук отварям една скоба, може да се добави вариант за предсрочно погасяване.
Тук една друга тема за размисъл : правя нарушение, отнемам предимство. Следва удар и чупя фара на другата кола. Аз имам вина. Обаче колата може да е Трабант, може да е Бентли ? Ако ударя по-скъпа кола, ставам ли по-виновен ?

Пет Ное 16, 2018 1:20 am
Профил
Аватар

Съфорумец от HWBG, бил в САЩ за някакъв период, спомена как процедират:

Цитат:
The Singularity:
А това да се трупат точки на автомобила не знам дали има ум, който да го възприеме като нормално.
Цитат:
Cenarius:
Аз бих го приел .... Ако сме като в САЩ. Ти си купуваш регистрационната табела (точките са на регистрационната табела) и си караш нея. На какъв автомобил ще я слагаш си е твоя работа .............. Ех мечти... Даже бих си купил и Кабрио да го карам 3 пъти в годината. Само прехвърлям номерата ... Размечтах се. Някой да ме събуди.

Дали е точно така, дали процедурата е еднаквa във всички щати и т.н. подробности - не знам, не съм и разпитвал, но ми звучи прагматично.

Пет Ное 16, 2018 3:42 am
Профил

Мне баш, ама в САЩ е много по-различно, и както споменах, цените са много по-различни, имайки в предвид, че масовият доход е под 50к на година, то разликата в дохода в БГ и там и цената на застраховката в Бг и там е доста непропорционална, поне що се отнася за задължителната застраховка. В същото време обаче ако добавиш и застраховка на самата кола, т.е. щети, нещата започват да стават различни. Аз скоро в БГ каско не съм плащал и нямам идея каква е цената, но навремето си беше доста солиден процент от цената на автомобила. Имайки в предвид, че в САЩ се карат много нови автомобили, т.е. с висока цена застаховка която да покрива и щети на други лица, и твои щети започва да се получава евтино, особенно за по-скъпа кола, т.е. там диспропорцията не е като в минимално изискуемата. То това си има обяснение де, там риска не е от това че ще трябва да ремонтират колата на ударения, а ч еще трбява да ремонтират / обещетяват самият ударен, а това струва повече от цялата му кола.
Там има и други опции, примерно някои застрахователи предлагат застраховка при която казваш колата не се кара, и за времето за което не я караш плащаш доста малко. Като ще я караш звънваш или влизаш в сайта и казваш ще я карам, и ти вземат повече само за периода в който караш. Сега има лимитации, не може всяка седмица да го правиш това упражнение, но то е и безсмислено. Примерно имам кола във Вегас, ама там ходим 2 пъти в годината, така хем има застраховка, хем не плащаме много.
Там много често имаш и допълнителни отстъпки, примерно ако застраховаш всичките коли с един застраховател, или комбинираш и с друг тип застраховка цената е по-добра. Само и едноуточнение, в САЩ има дедъктъбъл, и много трудно вземаш изгодна застраховка за дедъктабъл под 500$, съответно никой не ходи при застраховател за смяна на стъкло или фар, е освен ако не е фар за 2000$ или с фара не е заминал и калника и още нещо, че те много интересно ги оценяват щетите.

Пет Ное 16, 2018 7:10 am
Профил
Ранг: Напреднал

Цецо написа:
petko_sz написа:
Цецо написа:
Добре де, аз продължавам да не разбирам какъв е проблема застраховката да е лична? Всеки който се качи на кола да има лична ГО?

Малко тема за размисъл - правя си застраховка на скутера ... и се качвам да карам ТИР !!!!

Елементарно, застраховката е за клас МПС, като караш ТИР, плащаш ГО като да караш ТИР.

Е точно , че НИКАК НЕ Е ЕЛЕМЕНТАРНО !!!
Пак натъртвания на казуса - аз съм тираджия със скутер , значи едно е да ти тракна със скутера стопа , а съвсем друго да обърна цистрената във центъра на града !!!
Питам застрахователя КОЛКО МИ Е ПОЛИЦАТА 50 лева или 5000 ?
Нали ?! Щото това са ДВА ПОРЯДЪКА !!!

Пет Ное 16, 2018 8:58 am
Профил WWW

... или следният казус - шофьор съм на Алфа газ , и шефчето ще-неще вади ххх пари и ми плаща ЛИЧНАТА полица , ама утре напърдяваме гърнетата и аз отивам във Бета газ ...

Пет Ное 16, 2018 10:14 am
Профил WWW

Ами акциза и ддс върху бензина къде отива? За заплати на депутати ли?
Ако караш повече - по-голяма вероятност за птп
Един тир не харчи като фв поло

Пет Ное 16, 2018 10:22 am
Профил ICQ
Аватар

petko_sz написа:
Пак натъртвания на казуса - аз съм тираджия със скутер , значи едно е да ти тракна със скутера стопа , а съвсем друго да обърна цистрената във центъра на града !!!

Абсолютно е елементарно! Имаш две полици - едната за управление на скутер 50лв. и едната за управление на цистерна 5000лв. Какво е толкова неясното? Сега тая дето е за цистерната, логично е да я поеме работодателя и да му се признае за разход. Но това си е проблем на теб и работодателя и договора между вас. Ако цистерната си е твоя, си и плащаш ти 5000лв. и си я караш. Нея или друга аналогична цистерна. Може и да е на месечен принцип, за да се осчетоводява по-лесно и да няма проблем при смяна на работното място.

Но принципа е елементарен - плаща се според НОСИТЕЛЯ на риска и толкова. Камиона сам по себе си, носи минимален риск (например да се самозапали). Може да има и той отделна застраховка за такива случаи. Но докато е в движение, основния риск е от качествата на шофьора и той трябва да е фокусиран в полицата, не камиона.

Въпроса е отначало риска да се позиционира правилно и после с леки вариации и добавки може да се докара до смислено решение. Принципа, че колата е носител на риска е изначало сбъркан и после всичките тия добавки и натаманявания са опит да коригират нещо което е неправилно по дефиниция и само става по-голяма бозата.

Пет Ное 16, 2018 11:01 am
Профил ICQ

Цецо написа:
petko_sz написа:

Абсолютно е елементарно! Имаш две полици - едната за управление на скутер и едната за управление на цистерна. Какво е толкова неясното? Сега тая дето е за цистерната, логично е да я поеме работодателя и да му се признае за разход. Но това си е проблем на теб и работодателя и договора между вас. Може и да е на месечен принцип, за да се осчетоводява по-лесно и да няма проблем при смяна на работното място.

Но принципа е елементарен - плаща се според риска и толкова.

Тоест бай Пенчо профи шофьора прави N застраховки :

- Скутер
- Кола
- Каравана/ремарке
- Камион
- Автобус
... ... ...

Или бай Кольо копърката дето "оака" историята на таксито и фани друга кола утре ...

Пет Ное 16, 2018 11:09 am
Профил WWW
Аватар

petko_sz написа:
Тоест бай Пенчо профи шофьора прави N застраховки :

- Скутер
- Кола
- Каравана/ремарке
- Камион
- Автобус

Точно така. Или пък си прави някаква застраховка, която включва всичките изброени и съответно е по-скъпа. Въпрос на техническо решение е, но като цяло е това - караш скутер, плащаш си за риска като за скутер, караш автобус - плащаш си за риска като за автобус. Не искаш да плащаш (ти или работодателя ти) - ами не караш ни скутер, ни автобус.

Защо имаш отделни СУ за тези катергории? Защото уменията които се изискват са различни. По същия начин риска, който носи управлението им е различен, т.е. трябва да платиш на застрахователя съобразно този риск.

Пет Ное 16, 2018 11:10 am
Профил ICQ

Освен човешкия фактор съществуват и обективни фактори. От шофьорска гледна точка, за теб е едно и също дя счупиш фар на Москвич и Бентли, обаче откъм финансова гледна точка не е така. Този с Бентлито раздува значително бюджета на гаранционния фонд който покрива имуществени щети. Също който има десет коли раздува повече бюджета.

Пет Ное 16, 2018 11:13 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610 ... 1080  Следваща