|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 12:03 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Ами не, защото пък много хора имат книжка но нямат кола, например в семейството е една, а и двамата имат книжки. Така ще им трябват две застраховки и нещата горе долу са същите. Но само това е начина да се персонализира отговорността. На пътя ли си - трябва да имаш лична застраховка. Така както имаш СУ, трябва да имаш и ГО. Дали караш Мерцедес 500 коня или трабант 50 коня, само личните ти качества като шофьор определят риска. Всичко друго е отклонение от логиката и води какви ли не странични ефекти - виновни коли, споделяне на отговорност, бягство от отговорност и какво ли още не.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 15, 2018 10:02 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12905 Местоположение: София
|
Цената няма да падне. Нали това намекна и Цецо - продаваш голфа на баба си, след което си го откупуваш обратно. Той вече идва от шофер с чиста история, без нарушения и тежести...
|
| Чет Ное 15, 2018 10:04 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е то и затова искат колата да наследява греховете на шофьора, после от там и бабата става лош шофьор, както и всеки който се докосне до тая прокажена кола, те от своя страна заразяват с вина други коли...
Абе тъпотии породени точно от факта, че не е фокусиран обекта на риск/отговорност.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 15, 2018 10:16 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да де, само дето има риск аз да плащам издръжка на копелето на Ханс, който е чукал оправна кака във вече моя гоуф. Застрахователите затова са печеливши колкото банкерите - да му мислят предварително. Мен слабо ме интересува печалбата им, само как да платя по-малко и да имам по-малки проблеми ако стане беля.
А колата си е на собственика - няк'ви възражения?!
И едит: яйцето или кокошката?
Последна промяна bongo_x2 на Чет Ное 15, 2018 10:34 pm, променена общо 2 пъти
|
| Чет Ное 15, 2018 10:24 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2664 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ама нали говореха, че историята на колата щяла да се наследява ? Гражданска отговорност е солидарна система, ти си защитен от другите защото те са граждански отговорни. Бай иван който има книжка, но вече не кара и е бракувал Жигулито, няма как да се ползва от тази система, тя няма какво да го пази. Ако Николай има фирма с 10коли и му ги ударят всичките, той ще се облагодетелства (ползва системата) десеткратно. Защо Иван да плаща за нещо което не ползва ? А защо Николай да плаща колкото Пламен, който кара една кола и няма опасност да цоцне системата толкова ? Реално колкото повече са колите, толкова е по-вероятно някоя от тях да бъде ударена. Затова смятам, че е напълно справедливо ГО да е на колата.
|
| Чет Ное 15, 2018 10:28 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Някакви подобни ги умуваха. Ама това за колко назад ще бъде? Защото никой не е длъжен да плаща за чужди прегрешения, и в един момент работата заприличва на тормоз, нарушаване на правата, и прочие неща, които рано или късно някой ще постави на дневен ред пред съда.
|
| Чет Ное 15, 2018 10:47 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2664 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ами не знам, това ще е нещо като да се купи недвижим имот със сервитут - купил си апартамент със тръби за парно, ще плащаш дори да нямаш радиатор. Ти като си го купувал знаеш че вътре има тръби и не могат да се махнат. Същото е с колата, като я купуваш може да и провериш историята, че са правени магарии с нея. Тогава вместо 4000лв. би дал най-много 2000. Реално джигитлъка обезценява колата на джигита. За колко време ще важи тежестта е съществен въпрос. Тук и аз мисля, че колата не трябва да остава вечно прокажена, а само толкова време, колкото да се компенсират ПТПтата Отделно, че ако се въведе системата, ще има нещо като 1 година гратисен период, във който ще почнат първите магарии да се вписват в историята.
|
| Чет Ное 15, 2018 11:03 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
За апарт'ментите има няк'ви документи, ама за кола... Това е БГ, бре! Баба Рено, която отдавна съвсем официално отпътува за Безкрайните петролни полета, все още се води на отчет в общината и там искат майка ми да отиде лично да я отпише. Ама лично!
Едит едит Едит: Ключовата дума е "частен бизнес", т.е. все-още рядко животну в БГ, за традиции да не говорим.
Последна промяна bongo_x2 на Чет Ное 15, 2018 11:19 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Ное 15, 2018 11:12 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Това е доста тъпо. Маниак си да се грижиш за колата си, наливаш яко кинти в нея и е в перфектно състояние. После правиш някво тъпо нарушение от недоглеждане и хоп - трябва да я продаваш на безценица. От другата страна - некъв оръфляк, дето си изкарва полуразпадналата се таратайка 2 пъти в месеца има перфектно досие и неговата гробница струва колкото твоята лъскачка. Сещаш ли се на къде ще върви автопарка? Това, разбира се е хипербола (понеже инджИньерчетата често пъти не възприемате различните непреки форми на речта  ), за да илюстрира проблема.
|
| Чет Ное 15, 2018 11:14 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Добре де, аз продължавам да не разбирам какъв е проблема застраховката да е лична? Всеки който се качи на кола да има лична ГО?
ГО не е солидарна услуга. Тя трябва да си е абсолютно разходопокривна. Застрахователя си събира пари и после се разплаща. Това не е пенсионен фонд. Смята си рисковете спрямо всеки шофьор и му изисква определената премия. Всичко е просто и ясно. Никакви виновни коли, който ползва услугата покритие на риска, си плаща съобразно риска и толкова. Това, че някой може да има 10 коли, нищо не променя, в даден момент той може да кара само една от тях, т.е. риска е 1 , а не 10, важното е в този момент да има застраховка за това 1.
Последна промяна Цецо на Чет Ное 15, 2018 11:20 pm, променена общо 2 пъти
|
| Чет Ное 15, 2018 11:16 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Абсолютно е така. Застрахователната мафия иска да плюска до скъсване и да не плаща нищо. Другата простотия е законовото ограничаване на обезщетението за смърт - ако някое пияно лайно ти сгази детето с джипа, 20К са достатъчни за да преодолееш мъката.
|
| Чет Ное 15, 2018 11:17 pm |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
Малко тема за размисъл - правя си застраховка на скутера ... и се качвам да карам ТИР !!!!
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Чет Ное 15, 2018 11:43 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
Добре де Цецо аз друго се чудя, защо общината ми начислява данък върху колата, не е ли по добре да е върху мен данъка, пък колата и апартамента и другото ми имущество да го плащат ? 
Последна промяна slav4o.com на Чет Ное 15, 2018 11:50 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Ное 15, 2018 11:47 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Щото са си направили сметката. Явно автомобилите са повече от шофьорите.
|
| Чет Ное 15, 2018 11:49 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Неангажиращо наблюдение - за застраховка на шофьора, са хора с повече от 1 автомобил на човек от домакинството. И обратно, тия които имат 1 или 2 автомобилчета, са за застраховка на автомобила. В общия случай не опира до чувство за справедливост, а е продиктувано от икономически интереси - как ще е по-евтино. Горното е съвсем общо, а не лично към Цецо. Той си знае дали попада в някоя от изброените групи.
|
| Чет Ное 15, 2018 11:58 pm |
|
|