Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Ицо, в случая има 2 обстоятелства:

1 - Сигурното - това, че не съм причинявал щети за период от 38 години.

2 - Несигурното - това, че може да причиня щети в бъдеще време.

От тук следва, че 1 не изключва 2, но 1 е много по-вероятно от 2.

Аз не знам да съществува система за обществено ползване, която да не почива на теорията на вероятностите.

Нямам против да съм солидарен, но тук става въпрос затова, че има едни хора, които очевидно са доста по-отговорни от други. И като така, не следва тези 2 категории хора да са в еднаква степен "солидарни".

Цецо, вероятно имаш основателни причини за да не ти допада системата бонус-малус. От друга страна, разбирам, че и ти не си съгласен с това, примерният шофьор и пътният хулиган да заплащат една и съща ГО.

Какво е според теб решението на този проблем?

PS:

На мен също не ми харесват определени неща в тази система - най-вече това, че трябва ГО да се олицетворява с автомобила, вместо със шофьора, но все пак тя е нещо, по-добро от нищото.

Последна промяна lcr на Чет Ное 15, 2018 1:46 pm, променена общо 1 път

Чет Ное 15, 2018 1:40 pm
Профил
Цецо написа:
Баце, само да те питам, мислиш ли, че някой ще го прочете тоя ферман?

Цецо, само да те питам, наистина ли мислиш че тук участваш в обществено обсъждане на закони и някой ще го вземе в предвид. Или подсъзнателно си даваш сметка че всяка твоя мисъл, всеки възможен отговор са вече 'проиграни' от 'международната консултанска компания' в компютъра на Лондонската и психо-лаборатория и тествани на живо месо на някой народ- така че при всички променливи, накрая винаги да получат желания финансов резултат. И това всичкото -само за да има пари за да се се издържа все по-набиращата сила на Изток 'Юпи -култура' - родена в Америка през 70-те - от войните, финансовите кризи, загубата на ценности и нарастващия цинизъм на обществото. Отхвърлена като нещо лошо през 80-те. Наричащи я днес тук и в Русия 'капитализъм' , а тя е най-лошата форма на комунизъм. При предишния комунизъм държавата след като вземаше имота и труда на големи групи хора, поне го преразпределяше (освен за върхушката на партийното ЦК) също и всред обикновени 'байчовци' , които сами по себе си бяха 'бейби бумъри' - раждаха и издържаха деца превръщащи се в работна сила за производството.
Сега държавата иска да вземе доходите на големи групи хора, за да ги преразпределя към групи от егоцентрични задници, които са всичко друго но не и капиталисти с желание да произвеждат каквато и да е полезна стока или услуга.
Системата 'бонус-малус', системата 'фокус-бокус', ... да бе - наистина ли никой тук не е карал/застраховал кола в западна Европа и не е тествал 'системата' на свой гръб - нямала да е застраховката 1000 лева - ами ще е - като си спреш колата за три месеца зимата и не платиш вноската за тоя период, на следващата пролет застрахователя чисто формално няма да ти издаде 'препоръка'/ удостоверение за не-клеймната полица (защото е канселирана) и минаваш на 'Малус' без една мравка даже да си настъпил на пътя. Честито!

Чет Ное 15, 2018 1:43 pm
Аватар

@trakon
Тук си лафим. Това е смисъла на форума. Аз лично не търся някакъв особен смисъл в това. Ако искаш да променяш нещо - писането в точно този форум е последното подходящо занимание.
Просто ти гарантирам, че няма кой да чете подобни фермани. Това е форум, прочитат се 5-10 изречения и другото се заебава. Не си ли развиеш вътре тезата, амортизираш клавиатурата залудо.

@lcr
Хванал си ми настроението. Какво е правилното решение ли - ами ГО да е на водача. Може да се остави някаква много минимална част на колата (не повече от 10-15%). Ако това се направи, автоматически ще станат възможни редица стъпки по персонализиране на вината/риска.

В момента целия буламач идва от факта, че "колата е виновна". Така се отваря вратичката лошия шофьор да кара добра кола и да плаща малко. Те(законодателите) се опитват да я затворят като вързват колата към шофьорите, ама пак запазват "вината на колата", като освен това "я копират върху шофьорите и". И става абсолютния буламач.

Обаче както казах, тоя буламач си е на европейско ниво забъркан. Нашите просто са го доовкусили и вече намирисва яко.

Чет Ное 15, 2018 3:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Ама наистина голямо лафене за глупости! Лоша карма на колата?!
Колата трябва да има застраховка и принадлежи на собственика, той може да я кара сам, може да си наеме професионален шьофьор или да я раздава на джигити - парите са си негови. Застраховката трябва да расте или намалява (до разумен минимум) според изплатените обещетения.

Ако колата си смени собственика - всичко се нулира до няк'во средно положение. Конкуренцията и пазара (когато ги има) регулират нещата и да сте сигурни, не съм аз човекът който ги мисли застрахователите. Те си преценяват каква първоначална такса да ми сложат и ако грешат си е за тяхна сметка. Възможно е това да е кола с която предният собственик е прегазил пет бабички, пък аз имам още десет за които от пет години не е плащано обезщетение. Ако не ми отърва просто ще отида при конкуренцията. Да, ама в БГ като фалира застраховател (или банка) печели собственикът. И т.н.

ПС: Вчера се разходих и у наше село най-скъпият бензин вече е 2.25лв щото народът си накупи яйца иа гнили домати.

Чет Ное 15, 2018 4:44 pm
Профил

Тракон, а можеш ли да сравниш застрайовката в бг с тази в други страни оо света, е крайна сметка продукта е същият, риска в БГ е по-висок заради по-стария автопарк. За пример, в САЩ мин който изобщо може да платиш е 60$ на месец, ама не покрива нищо, т.е. отговорността към другата страна е доста минимизирана, това е с най-евтиния застрахователако приемем че нв си ветеран, не плащаш на ААА и др.подобни, нормална цена, която обаче няма гаранция че ще получиш. Там всъщност никой не ти казва колко струва преди да попълниш въпросника, и особенно тия евтинитв не се интересуват и от историята ти, питат на колко години си, колко км караш на ден, дали е по работа, модел и година на колата, някои искат и вин-а. В интерес на истината последни път като проверявах в гейко, искха и доста повече лична информация. Чак като дадеш всичко получавш оферта, и съм 99% сигурен че две едни и същи няма да получиш, а зот гайко получих две различни в рамките на два дни, ама да речем чв аз опитвах да видя цена не за мен и малко поизлъгах с личните данни щото някои ги вкарвах рандом и не помнех какво съм вкарал.

Чет Ное 15, 2018 5:18 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Ама наистина голямо лафене за глупости! Лоша карма на колата?!
Колата трябва да има застраховка и принадлежи на собственика, той може да я кара сам, може да си наеме професионален шьофьор или да я раздава на джигити - парите са си негови. Застраховката трябва да расте или намалява (до разумен минимум) според изплатените обещетения.

Ако колата си смени собственика - всичко се нулира до няк'во средно положение. Конкуренцията и пазара (когато ги има) регулират нещата и да сте сигурни, не съм аз човекът който ги мисли застрахователите. Те си преценяват каква първоначална такса да ми сложат и ако грешат си е за тяхна сметка. Възможно е това да е кола с която предният собственик е прегазил пет бабички, пък аз имам още десет за които от пет години не е плащано обезщетение. Ако не ми отърва просто ще отида при конкуренцията. Да, ама в БГ като фалира застраховател (или банка) печели собственикът. И т.н.

ПС: Вчера се разходих и у наше село най-скъпият бензин вече е 2.25лв щото народът си накупи яйца иа гнили домати.

И какво правим - купувам всяка година по един наточен голф на името на баба ми, натрупвам си лошата история върху него, накрая го продавам и взимам догодина следващия. И аз чист и колата чиста. Докато ГО не е ясно и точно прикрепена към шофьора, такива въртели винаги са възможни.

Чет Ное 15, 2018 5:28 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Докато ГО не е ясно и точно прикрепена към шофьора, такива въртели винаги са възможни.

Пепел ти на устата!

Ако се тръгне по тая писта ще се сетят че има много хора с повече от една кола и няма да искат да се прецакат с една застраховка да ги караш всички. И ще го направят застраховката да важи само за 1 шофьор и 1 кола. Така е в някои държави и е тъпо, защото не може всеки да кара всяка служебна кола или не може да се качиш на колата на жената...
Изобщо в тая насока тръгне ли се, само застрахователите ще намажат...

Чет Ное 15, 2018 5:39 pm
Профил

miro_atc написа:
... Изобщо в тая насока тръгне ли се, само застрахователите ще намажат...

Колата трябва да е лукс, да не може вчерашни пикльовци (т.е. дето се имат още за безсмъртни) или пияндета да се пънат с трошки претрепвайки и/или себе си и/или деца и майки по пешеходни пътеки. Колата не е социален инструмент за социално подпомагане. Който е решил да не си живее с родителите на село да си плаща за решението като иска да ги гледа по веднъж седмично (т.е. поне аз му ги прочетох на Тракон писанията). Трябва да е гадно в живота, не да е лесно, да имаш стимул да се бориш за по хубаво, не само да мрънкаш че е скапана държавата докато целиш кофата за боклук от осмия етаж ... и колкото им е по гадно на другите, толкова си по успял в живота.

Чет Ное 15, 2018 6:26 pm
Профил
Аватар

Преди малко заредих с бензин на магарешки за 1.99лв, по навик казах "за 60 лв" и без малко да не го хване резервоара.
Значи за бензина може, а застрахователите аз да ги мисля?! Да си говорят, и не че не го правят, ама само за окончателното издояване на клиента.

И друго за гръчко: дори да не съм си платил ако не съм се отказал изрично застраховката става автоматично. Ако се блъсна ще ми покрият щетите без да съм платил полицата.

ПС: А колко баби може да има човек за да им купува гоуфове и кой е крив на застрахователя ако е наивен?
Аз в ГР имах бая проблем като съвсем леко бутнах отзад чисто новата кола на комшията: той прав, че леко се е разбутала пластмасата (но с възможни последствия), а застрахоателят разследва как така ще прави ремонт за дреболия, т.е. да не сме се наговорили нещо.

И ПС: ако бяха жигули и москвич щяхме да махнем с ръка и да ходим да си пием ичкията, ама да опреш лъскавата пластмаса на нова каручка - малей, ужаст!

Чет Ное 15, 2018 7:05 pm
Профил
Палавров, и медицината не е социален проект, за да ме принуждава държавата процедурно да ти слагам пейсмейкър за 1000 лева заплата /мес. колкото на един зидарин заплатата( не дай си боже, нека всички да са живи и здрави) щото си нямал 15-20 000 евро да извадиш. Поради което да тичам м/у България и Англия , и до село Прецаквайка със стара трошка(където хората си плащат данъците, но не получават нищо в замяна, за да има повече за софийските гъзета) . Оня дългия ферман явно си го чел, но не си го разбрал- ако караме по тая линия 'кой по-по най, живота лесно можем да го направим доста по-труден в България. Ако наистина това искат хората ( за да имали стимул за развитие).

Чет Ное 15, 2018 8:27 pm

В някой държави има друга система - мисля с Англия имаш възможност за избор. Там не знам дали е на водача или колата, но според подадените от теб данни ти дават оферта. И трябва да уточниш:
- възраст, опит, стари нарушения
- мощност/обем, години на колата
- по кое време на денонощието караш - определени времеви интервали са рискови и те цакат, други (примерно рано следобед или в неделя) са по-малко рискови
Така че ако си младеж около 20-те, караш около времето за затваряне на пъбовете, колата ти е 8+ цилиндъра като нищо цената на бонго-вия голф няма да стигне да покрие цялата година.
Има и напредничава застрахователи - ако се съгласиш можеш да ползваш услуга според изминатите километри. Слагат ти тракер в колата и си гарантират че минаваш еди колко си км на ден, не караш в рисковите часове или места и т.н.
Ама това изисква да има нормален, свободен но и коректен пазар на тия услуги. При нас лобизма и картелите си казват своето и всеки гледа да изклати милионите избиратели. Ако се появи някой да даде 10лв по-евтина гражданска дали ще види следващия изгрев?

Чет Ное 15, 2018 8:43 pm
Профил
Гичо , скоро и в България ще имаме възможност да и се насладим на УК -системата за автомобилно застраховане. Тогава всеки сам ще си прецени дали му Аресва или не, но ще е малко късно... и най-вероятно като за нашенската народо-психология- ще следва точно буквата на закона - т.е. -ще има здрави театрота с наказателни мерки за незастраховани, конфискуване на коли от пътя и публично унижожаване пред камери за възхита и назидание на масите.

Чет Ное 15, 2018 8:58 pm
Аватар

В Англия глобата за липса на застраховка беше около 900 паунда, ако я платиш до 30 дни е наполовина...
камерите... ОСиеРват номерата на колите и автоматично докладват на най-близкия полицай
с първия се спазарихме... след 2 км втория конфискува колата и ни пожела лека и спокойна вечер
колата я заебахме на наказателния паркинг, щото глабата беше повече от стойноста на колата

Чет Ное 15, 2018 9:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Ъъъ, последно: колата ли е виновна, че е блъснала бабичка?
В БГ може (и най-вероятно) причините да са в колата, но поддържането ѝ зависи от собственика. Законите на роботиката на дедо Язък още не са влязли в сила :)

Ей ся чух по новините: от утре със зимни гуми и грайфер над 4мм. Мии те маратонките ми имат по-дълбок. Аз гоуфо го купих с универсални, ползвам ги само за летни и вчера ги мерих: почти 6мм, ама за в сериозната зима не ги ща!

Edit: Ай ся си представете една тясна гума с 4мм грайфер как би се държала в сравнение с почти 2 пъти по-широка. Щото съм виждал: ако водачът е неопитен буксува и на 1см сняг. И т.н.
Но това зимни/летни е от голямо значение, експериментирал съм.

Последна промяна bongo_x2 на Чет Ное 15, 2018 10:15 pm, променена общо 3 пъти

Чет Ное 15, 2018 9:37 pm
Профил

Цецо написа:

И какво правим - купувам всяка година по един наточен голф на името на баба ми, натрупвам си лошата история върху него, накрая го продавам и взимам догодина следващия. И аз чист и колата чиста..

Да обаче този голф ако е с лоша история, ще му падне цената. И така ще бъдеш обективно наказан. Въпроса е, че той автомобила може и да се бракува все пак, особено ако си е изпял песента или пък разкомплектован за части. Както се казва българинът и на това ще намери цаката :roll:

Чет Ное 15, 2018 9:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608 ... 1080  Следваща