Отговори на тема  [ 170 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Следваща
Съвет за електрожен 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Съвет за електрожен
dan написа:
Сега ще правя само един портал за паркинга. Предпочитам телоподаващо, че по-лесно се работи с него...

Нали знаеш че джаджите за заваряване използващи защитен газ, работят добре на завет? Ако подухва, резултатът може да е незадоволителен...

Вто Ное 13, 2018 6:42 pm
Профил

dan написа:
Сега ще правя само един портал за паркинга. Предпочитам телоподаващо, че по-лесно се работи с него.
От друга страна си викам, я по-добре да дам повечко пари и да мога в бъдеще да го изполвам за по-финни работи- разни кутийки, антенки и подобни

За по-фини работи ти трябва TIG (ака 'аргон'), който пък за алуминий трябва да е AC.

Вто Ное 13, 2018 6:51 pm
Профил

Говорих с човек от фирмата.
Каза ми, че с това телоподаващо в действителност може да се заварява алуминий, само трябва да се смени маркуча и някакви ролки.

Вто Ное 13, 2018 10:41 pm
Профил
Аватар

Е няма нужда целия маркуч :) Само жилото. То по скоро много прилича на броня на жило и за това така му викат.

Вто Ное 13, 2018 11:13 pm
Профил ICQ

Е така де, не запомних как му викат. Същото показват и на видеото.
А подаването на газ автоматично ли става? И задължително ли е да има "редуцир вентил"?

Вто Ное 13, 2018 11:32 pm
Профил

Да, има клапан, като натиснеш спусъка пуска газта. Обикновено има и малко закъснение след това, за да пусне още малко газ докато изстине металът.
Задължително е, то е регулатор на поток по-скоро, защото иначе в бутилката е примерно 100 атмосфери налягането.

Вто Ное 13, 2018 11:42 pm
Профил
Аватар

Сори за спама, но е по темата - някой знае ли къде се провеждат относително не скъпи курсове за заваряване с различните апарати на различни материали? :) Става въпрос за основни знания и умения, нямам намерение да си изкарвам хляба с това.

Сря Ное 14, 2018 11:46 am
Профил

Реконструктор написа:
Сори за спама, но е по темата - някой знае ли къде се провеждат относително не скъпи курсове за заваряване с различните апарати на различни материали? :) Става въпрос за основни знания и умения, нямам намерение да си изкарвам хляба с това.

Предполагам, че при Тони може. Плащаш някаква таксичка, бие те, докато се научиш. Свидетелство за завършен курс - факта че изобщо си се прибрал вкъщи :)

Сря Ное 14, 2018 3:20 pm
Профил
За София не знам, в Стара Загора в "Българо-Германски Център" провеждат
курсове за заварчици-паспортчици - гледам сега -продължава 40 дни / 300 уч. часа и следващия почва 03.12.2018.
Не знам обаче доколко всеки евтин професионален курс е практика, и до колко е теоретично слово-блудстване. Най-вероятно е по-добре да предпочетеш по-скъпичък курс от типа ( купуваш си 2-3 заваръчни апарата от различните класове от по 1000 лв всеки и почваш. Като се спънеш -търсиш информация). Нали знаеш лафа - ' Ю гот , уот ю пейд фор' Само една книга пълна с 'практическа' теория за лазерна обработка на различни материали струва м/у $ 150 - $ 1000 - цената да ти спестят баласта и слово-блустването.

Сря Ное 14, 2018 3:29 pm

В София и аз не знам, има в Пловдив. Много зависи къде ще попаднеш, като гледам кандидатите имам чувство, че на тия курсове бродират или плвтът чорапи.
Също така зависи с какво искаш да заваряваш. Телоподаващото е най-лесно, дори не ти трябва курс, има и доста видео в тубата.
TIG-а е малко по сложен, но и за там има доата видеа и то от истински експерти, иска доста повече практика, особенно ако заваряваш тънки детайли.
Електрода е най-труден и изисква най-много практика, там е хубаво да минеш курс. Отделно има голяма разлика между различните типове електроди, и това какво заваряваш.
Аз с телоподаващо се оправям, с тиг също но с електрода хич ме няма, теорията я знам но нямам практика никаква.
Моя съвет е вземи си хубаво телоподаващо, ама хубаво, няма смисъл да спестиш 200-300 лв, това се изплаща и като време и като съсипани детайли.
В момента в сащ има едни комбинирани на линкълн и на милер, 3 в едно. Миг-а им е добре, тиг-а им става за по-дебели черни неща, на електрод са ок. Могат да заваряват и с тел без газ. По евтините са около 700$ по скъпите около 1500, разликата между двете е огромна. Трябва да ги има и в бг, за домашна работилница мисля е перфектният вариант. Мисля да си вземам едно за мехико, ама нямаше налични от по-скъпите послесния път а малко късно се аетух за доатавка. В мехико са почти по две като цена..за бг ако искаш мога да ти намеря нещо на линкълн с отстъпка, но цената пак не е като в САЩ.

Сря Ное 14, 2018 4:48 pm
Профил

мда +1
за човек без опит наистина по добре качествено телоподаващо
евтините все имат кусури, човек с опит ще се справи криво ляво, но много неща могат да направят проблем и все резултата е един и същ - лоша заварка
докато при скъпите проблемите са по-малко, по-бързо се учи когато поне техниката е наред
аз съм с правено - имах едно евтино и ми го откраднаха, тогава ме хвана мерака да си направя едно, слабичко е но работи 10 пъти по добре от евтиното което имах, заварките стават перфектни

ако все пак решиш че евтино ти е достатъчно - поне иди при някой с опит да ти покаже и да го усетиш, дори само желязо да заваряваш си трябва време докато го усетиш как трябва да върви правилно

Чет Ное 15, 2018 2:32 am
Профил

Ако почваш от нулата ти трябва 2-в-1 - комплект от електрожен и ъглошлайф :D
Бях писал и в друга тема - аз съм аматьор и си взех един прост инверторен от лидл - беше към 150лв, с идеята да се понауча и после евентуално да сложа една нула зад бюджета. Ама така карам втора година - под 2мм не съм се опитвал да заварявам, но от 2 до 10мм съм работил и се получава като за мен. Често стържа и повтарям, но на мен не ми пречи - красота не гледам, за якост гледам конструкцията да има алтернатива - т.е. избягвам челни заварки на отговорни места (нещо дето държи друго тежко нещо над главата ми). "За разкош" понякога удрям по един самопробивен винт с импакт драйвъра - на това най- му имам доверие :)
В Русе има също курсове - при тях се полагат и изпити за тапия. Хубаво е ако има някой до теб да ти разкаже и покаже кое как се прави. Но модерният метод на вечерно обучение наречен 'youtube" е много полезен също. Запазил съм си едно клипче на General Electric от 1942г:
https://www.youtube.com/watch?v=yI4bGRqG4F4
За телоподаващо:
https://www.youtube.com/watch?v=zWdgEaXWDxQ

Чет Ное 15, 2018 9:11 am
Профил
Аватар

Ама какво толкова им се плашите на тия "електрожени"? Мислете за тях като за голям поялник... :D

Чет Ное 15, 2018 10:07 am
Профил

Абе не баш, тиг-а по мяза на поялник, електрожена си иска учене и практика. Аз така и не намерих заварчик Т5/6 с целулозни електроди. Ако не е целулозен не може да стане корена, има и други но и те не са лесни.
А като гледам в САЩ как ги заваряват тия тръби и получавам комплекси...

Чет Ное 15, 2018 11:17 am
Профил
Аватар

Да де, но ти говориш за по-друго ниво. Доколкото схванах, тук се обсъжда нещо като "да парнеш асмалъка". Това че заварките няма да са особено качествени или с лош външен вид, не е критично. Важното е да не се разпадат...

Чет Ное 15, 2018 11:40 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 170 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Следваща