|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:36 am
Лазерен принтер за гравиране
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Лазерен принтер за гравиране
Рек, ако ставаше за платки LPKF и дриги щяха да са фалирали, ама ...не са. И лазерните им машинки са безумно скъпи, все още.
|
| Вто Ное 13, 2018 5:48 pm |
|
 |
|
trakon
|
Медта ( като тая на платките ) я ползват в индустриалните лазери, ама не да я режат а за огледала - един от най-трудните за рязане с лазер метали , малко след златото и точно преди алумиНтия. Може евентуално да се пръска и изгаря боята на платката преди ецване. Като цяло - прототипване на платки дори на индустриални не-платкаджийски лазери го намирам за голяма тъпня . Може би защото аз съм намерил най-тъпия начин за правенето му в Света ( не знам - някой може да е изобретил и по-тъп и трябва да се организира един конкурс  ) . Но като цяло - Гербер кода не може да се чете директно от моушън контролерите на 'металджийските' и 'рекламните' лазери ( както и разни не-платкаджийски рутери четящи G-кодове) и се налага експортване като PDF или DXF . При експортване към PDF размерите на обектите (пътечки, падове, отвори) се променят от драйвъра на виртуалния принтер и писта 1 мм става 0.8 или 1.2 и почва едно скалиране на око - т.е. цялата точност , нагласяне на дизайнер рулс до милс-а От Алтиума и т.н. отива на кино. Другото експортване -към DXF също не е стока и може и да става добре за производство на стенсили за солдерпаста( за което е предназначено), но аз поне не можах да намеря читав начин за директно ползване на DXF-a без да ми се налага допълнителна 'художествена обработка' в Corel , AI или друг CAD -софтуер за 'художествени и металжийски' лазери. Пробвах и да не експортвам директно от Алтиум, а да прекарвам и обработвам герберите през платкаджийски CAM и оттам да експортвам = същия мизерабилен краен резултат . С две думи - направих една -две платки директно, един два шаблона за фоторезист и ми мина мерака - по-бързо и най-вече по-точно  ще става да ги рисувам на ръка. От моя гледна точка -не е ли да вкараш герберите в платкаджийски CAM, вързан към платкаджийски лазер , другото е играчка и бошлаф за ютюб клипчета. Е, сега ако някой знае по не-тъп начин от моя , да си казва , да не се стиска 
|
| Вто Ное 13, 2018 6:39 pm |
|
 |
|
radolin
|
Не съм го пробвал, но виж http://flatcam.org/
|
| Вто Ное 13, 2018 6:55 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
Приготви си поне 50К$ за фемтосекунден UV лазер 100mW, преди да започнеш да дялкаш платки!
|
| Вто Ное 13, 2018 7:01 pm |
|
 |
|
stefan63
|
trakon-e, не разбрах какъв ти е метода. Моят метод e PayPal, не можах да разбера къде да го класирам спрямо твоя. Иначе ,... и аз съм си мечтал. Добре , че предават универсални платки 
|
| Вто Ное 13, 2018 7:41 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ако се насочат няколко излъчвателя в една точка?
|
| Вто Ное 13, 2018 8:10 pm |
|
 |
|
trakon
|
Altium - Fabrication Outputs - Gerber - Camtastic - Export DXF . ( и трите опции ) . В едни случаи пътечките излизат само като чертичка. В друг - с двата си контура, но падовете излизат по смешен начин - само отвора в средата, или като отделни обекти ( във всеки случай - DXF -a не става да гравирам нито изолационни междини на платката директно , нито пътечки и падове на фото-плака. Следва вкарване в Корел и 'художествена обработка' - заваряне на падовете към пътечките, дорисуване, трансформация на линии в обекти, мерене с шублера да е точно  ( шублер, шублер и нещо)- експортване обратно към читав DXF - импортване в CAM софтуера на металджийския лазер - работене. След всичко това мога да произведа 2-3 хил. или 200-300 хил. платки, но не намирам ползата от файдата да си играя три дена, за да произведа 3 прототипни платки. Радолин, флаткам-а пише че изкарва G-code, но него пък индустриалния моушън контролер със собствения CAM-софт не го яде директно, може би става за хоби и полу-про системки с MACH / GRBL .
|
| Вто Ное 13, 2018 8:19 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ами сумират се. Но трябва да се насочат в точката. Медта да прогори обаче ще трябват ватове. Нямам си наидея колко, даже тая дължина на вълната май не става... Реално за директно рязане на мед вероятно ще си трябва CO2 лазер с бая ватове. За прототипиране има готов текстолит ламиниран с фоторезист, един шаблон на лазерен принтер и сте в играта. Това е най-добре откъм съотношение качество/цена. Другите варианти са с ръчно ламиниране или със позитив 20, но там се лепят прашинки и стават дефекти в слоя 
|
| Вто Ное 13, 2018 9:06 pm |
|
 |
|
trakon
|
... Ми ниие , не става, първо ще изгориш текстолита преди медта. За това и не можеш да запояваш платки с лазер в общия случай ( не че китайците не са пробвали ). Нали това казвам - от шлайфана мед правят огледала за лазерния лъч. Медта реагира на лъча така : И някакво скалиране Алтиума при експорт и мерене с шублера, понеже принтерския драйвер променя размерите на всички обекти по платакджока. Май наистина най-добър е ПейПал метода.
|
| Вто Ное 13, 2018 10:06 pm |
|
 |
|
stefan63
|
trakon-е, тук съфорумец - мисля Edesign, показваше прототипиране с ЦНЦ, по тубата май има доста такива фрезовани платки, защо при тебе не се получава?
|
| Вто Ное 13, 2018 10:24 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Много сложно бре. Имаше софтуерче за тия неща - CopperCam. Меткаш файла и софтуера генерира ге код за фрезата. Познат го беше използвал и беше доволен от резултата. https://www.galaad.net/coppercam-eng.html
|
| Вто Ное 13, 2018 10:30 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
trakon , съгласен съм. А има ли изобщо лазер който може да реже мед ?
При мен на HP P1102 не ми дава разминаване в мащаба, и аз се учудих, но от протела печатам на 1.00 към 1.00 по X и Y.
PayPal - то аз ако имам пари само ще ям и пия и... Ако платката е многослойна със BGA бива, но прототип на едно или двуслойна тип PTH / SMD 1206 SO8, 16 и подобни едва ли.
|
| Вто Ное 13, 2018 11:05 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Sprint Layout има export isolation milling HPGL. Колкото по-стар е принтера толкова по-малко е изкривяването - просто новите въобще не им дреме колко кривят - все пак принтерите ги правят да печатат текст и картинки - на кой му пука че нещо се е смалило с 1%. Аз затова крепя един 15 годишен LJ 2200.
|
| Вто Ное 13, 2018 11:19 pm |
|
 |
|
trakon
|
А, той ако можеше Алтиум-а да експортира HPGL / .PLT , стандартните лазери четат такива и щеше да е много удобно. Или пък аз не го намирам отде става експортването в такъв формат.
|
| Сря Ное 14, 2018 2:22 am |
|
 |
|
slav4o.com
|
Аз имах предвид друг вид изработка на платки - по класически фотометод, не със лазер ! Със живачна лампа или слънчева светлина.
Между другото имам малко боя за компакдискове CD която е на 20тина години и не е изсъхнала още. Нещо като UV curing dye за надписите на диска. Интересното, е че лазер 405nm доста бързо я опича. С със този виолетов лазер и нея би могло да се направи, после се почистват неупечрените участъци и да се ецва.
|
| Сря Ное 14, 2018 2:38 am |
|
|