|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:18 pm
Сградна ел.инсталация, цветове?
| Автор |
Съобщение |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
 Сградна ел.инсталация, цветове?
Понеже не помня дали преди време съм пускал тема в този форум, а отговор така и не намерих, а въпроса отново е повдигнат от съседите при поредните ремонти, та да питам (пак).
В сградата ни инсталацията е двупроводна, като в контактите от "нула" са прехвърлени мостчета към "земя"-та. Кабелите обаче са с цветове черен и син. Обикновено смятам, че синия кабел е "нула", но преди известно време, когато сменях контакт, и за малко да се утрепя след това, понеже по корпуса на уреда се появи съвсем чиста и работеща "фаза" - почнах да проверявам и преди да почна някакви такива ръчкания. Оказа се, че в целия блок черните кабели са "нула", а сините - "фаза". На няколко места в общите части на сградата намерих ключове за осветление, които прекъсват нулата, и стана една какафония, та вече почнах да се съмнявам дали не съм го сънувал целия тоя цирк.
Та въпроса е дали има такъв стандарт за цветовете на кабелите в сградите, при който черния кабел е "нула", а синия "фаза"?
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Пет Ное 09, 2018 5:51 pm |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
 Re: Сградна ел.инсталация, цветове?
Хмм, има, ако таблото и инсталацията са правени от някой водопроводчик, примерно. Най-първото и логично нещо е да проверяваш какво някой е натворил преди теб и да не разчиташ на правила черно-синьо и т.н. Фазомер и пробна ламБа са ти първи приятели.
|
| Пет Ное 09, 2018 8:00 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Това - ясно. Но понеже сградата е строена някъде около 79-та или 80-та година, се чудех дали има някакви стари стандарти. На мен спомените ми от училище са поизбледнели, актуалната информация в Наредба 4 от министерството на енергетиката е от 2004-та година, та те зат'ва реших да питам.
|
| Пет Ное 09, 2018 8:09 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Открай време най-светлият си е нула (ако няма земя), от мноого десетилетия нулата е син, а от безкрайно време баш-майсторът си слага шапката и си тръгва. Мен най ме кефи когато левият ключ включва дясната лампа, допълнителна екстра е когато единият включва нагоре, пък другият надолу. https://en.wikipedia.org/wiki/Electrica ... g#Europe_2
|
| Пет Ное 09, 2018 10:35 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Ва тази страница намирам: "European Union (IEC 60446) from April 2004". Същото е и в: https://bultex99.com/wp-content/uploads ... redba4.pdfНо в края на 70-те дали е било същото - вече не ми се мисли. Сега умувам дали да хвана да обърна инсталацията на целия апартамент, или да не се вкарвам в приключения, и само да маркирам кабелите с етикиращата машинка. Така и така е дошъл момента да разкачвам захранването на банята и кухнята, че от доста време им се каня да сложа дефектнотокови защити. П.П. Пак се зачетох в наредбата, и… мда, винаги се пропуска по нещо: Чл. 1679. (1) Изолацията на проводниците за електрическите инсталации е маркирана за лесно разпознаване по цялата си дължина с цветове, както следва: 1. светлосин цвят - за неутрален (N) или среден проводник (М); 2. жълто-зелен (на ивици) цвят - за защитен проводник (PE); 3. жълто-зелен (на ивици) цвят - за проводник РЕN; 4. кафяв или друг цвят - за фазов проводник. (2) За съществуващи инсталации, при които проводникът РЕN е със светлосин цвят на изолацията, в местата за присъединяване се извършва допълнително маркиране на проводника с изолационна лента с жълто-зелен (на ивици) цвят
Последна промяна pechkov на Пет Ное 09, 2018 11:40 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Ное 09, 2018 10:54 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
През '86-та за пръв път окабелявах сериозна сграда, разбирай военна, и синьото си беше нула а фазата играеше въпреки 100% българския произход на жиците. Но и отпреди си го знаех, не че бях учил за електричар. Проблемът/питанката са си твои, но синьото ако е нула спасява живот  ПС: Редактирал си преди да ти отговоря...
|
| Пет Ное 09, 2018 11:17 pm |
|
 |
|
michev
|
Как се слага ДТЗ на двупроводна инсталация?
|
| Пет Ное 09, 2018 11:26 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Точно затова съм седнал да умувам толкова. Този път бях аз, нищо не ми стана, както и стотици пъти преди този. Малко подскачане, неприятно усещане в пръстите, без да искам генерирам в реално време две-три чисто нови псувни, които света до момента не е чувал, и продължавам. Но доста хора нямат тоя късмет, и с 220V не трябва да си играем на шикалки. Много хора по света смятат, че правилата са неща, които биват измисляни, за да ни дразнят, да ни бавят, да ни пречат, и прочие. Но произхода на думата ни подсказва, че това са текстове, които описват какъв е правилния начин да се правят нещата. Ще проверя ключовете за осветление кое прекъсват, и ако прекъсват сините жици, които в момента са "фаза" - ще натракам навсякъде маркировка с етикиращата машинка, и няма да разменям. Bongo_x2, благодаря за линка, има полезна информация там. Че на каква друга да слагам ДТЗ??? Има две жици за вход, две за изход.
|
| Пет Ное 09, 2018 11:33 pm |
|
 |
|
michev
|
Виж сега, не ми се карай - от ел инсталации не разбирам, просто не мога да си представя как работи като защита, ако е само на 2 проводника.
|
| Пет Ное 09, 2018 11:42 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Е, аз не знаех защо задаваш въпроса.
ДТЗ сработва именно по две жици. Понеже в нормална експлоатация на консуматор - какъвто ток премине през проводника "фаза" - същия ток трябва да се върне през проводника "нула"… ДТЗ има токов трансформатор, на който навивките са направени така, че тоците през двете жици да се неутрализират взаимно…
Тока "удря" обаче само от фазовия проводник. Т.е. ако някъде около консуматора (т.е. след ДТЗ) пипне човек, то част от тока, който протича през фазовия проводник се отклонява през човека, и заминава към земя, а не се връща през проводника "нула". Това предизвиква дисбаланс в токовия трансформатор, и ДТЗ изключва. Разбира се, ако човек се изолира хубаво от земята, и пипне двата проводника - може да затвори токовия кръг така, че ДТЗ да не усети дисбаланс, но в обикновени условия едва ли е възможно да се случи. Особено в баня или кухня, където човек не пипа самите жици, а корпуса на уреда, и затварянето на токовия кръг става към земя.
П.П. Разбира се корпусите на уредите трябва да са отделени и свързани преди ДТЗ към проводника "нула", а не след.
|
| Пет Ное 09, 2018 11:48 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Аз пък друго се чудя - защо проводниците за нула и земя имат изолация, ако нямаха изолация, просто някакъв лак да предпазва метала от оксидация, тогава цвета нямаше да има никакво значение и грешките при окабеляването и свързването ще намалеят.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Съб Ное 10, 2018 12:05 am |
|
 |
|
michev
|
Е, тогава не значи ли, че тока ще ме "удари" и евентуално според тока който мине през мен, ще ме отрази евентуално тази ДТЗ?
|
| Съб Ное 10, 2018 12:07 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Като пипнеш металните пластини на контакта удря ли те ток? За тези пластини е свързана нулата и земята ако има трети проводник естествено.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Съб Ное 10, 2018 12:09 am |
|
 |
|
pechkov
|
Според линка, който даде bongo_x2 ( https://en.wikipedia.org/wiki/Electrica ... g#Europe_2 ) в някои държави има и такъв стандарт - заземителния проводник да е без изолация. ДТЗ имат два параметъра за ток. Единия е тока, който могат да издържат през контактите си, обикновено е десетки ампери (препоръчва се да е повече отколкото на предпазителя. Но винаги трябва да минава и през предпазител). Втория е стойността на отклонения ток, при който ще "сработи" защитата. Тези ДТЗ, които съм си купил за мен сработват при 30 mA. Достатъчно, за да не се опече човек в случай на авария.
|
| Съб Ное 10, 2018 12:16 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Още имат и класове според "имунитета" им към шарени токове - евтините модели обикновено лесно се лъжат от мръсен ток - компютри примерно. Другите дето не им пречат хармониците са по-подходящи за такива места, но обикновено са в пъти по-скъпи.
|
| Съб Ное 10, 2018 10:01 am |
|
|