|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:04 pm
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Обяснил си доста пестеливо... Искаш да наблюдаваш формата на сигнала (споменал си осцилоскоп) или искаш да формираш сигнала за да е подходящ за обработване с микроконтролер? Ако е второто, имай предвид че амплитудата му много зависи от честотата.
|
| Пет Окт 26, 2018 2:39 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Второто. И точно това за амплитудата ме притеснява, ако сложа доп. резистор дали няма да затихне прекомерно...
|
| Съб Окт 27, 2018 6:52 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Може да пробваш индуктивно да взимаш сигнал от сензора, кабела го прекарваш 2-3 през феритен пръстен с друга намотка, така няма да променяш схемата на колата, само не знам как ще се отрази на сигнала от сензора.
|
| Нед Окт 28, 2018 5:20 am |
|
 |
|
itso.t
|
Съвсем общо, делител на входа, нещо ограничаващо напрежението отгоре и отдолу, за да не опукаш някой вход, и компаратор (външен или в MCU) с някакъв хистерезис. За разкош, някъде по трасето можеш да метнеш и някакъв LPF, за да не прихващаш смущения.
|
| Нед Окт 28, 2018 5:47 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Делителя трябва да е такъв, че да има достатъчно голямо съпротивление за да не ебава ЕКУ-то и достатъчно малко че да няма прекомерно затихване...
|
| Нед Окт 28, 2018 8:15 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Не се изисква нещо с кой знае колко висок входен импеданс, поради обстоятелството, че самият VR сензор притежава доволно нисък такъв.
|
| Нед Окт 28, 2018 8:46 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Нещо което пропуснах - желателно е да провериш каква е максималната амплитуда на сигнала от датчика, и да подбереш подходящи за целта резистори.
|
| Нед Окт 28, 2018 9:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Камъче се набило в чисто новия джам на гоуфо, даже не разбрах кога. Мъничък белег, почти непречещ, но с обезпокоителни пукнатинки встрани. Има ли нещо лесно или да бягам при джамаджия, пък и струва ли си?
|
| Сря Окт 31, 2018 9:55 pm |
|
 |
|
michev
|
Това е щото летиш със 150  Сега шегата настрани, има разни майстори дето издълбават повреденото по стъклото (стига да е малко), пълнят го с фотополимер някакъв и го пекат с UV ламБи.
|
| Сря Окт 31, 2018 10:16 pm |
|
 |
|
lcr
|
Ако ще ходиш да го оправят, ходи докато е прясно. Като мине време и проникне влага и пр. няма да могат.
|
| Сря Окт 31, 2018 10:34 pm |
|
 |
|
michev
|
Правят и стари дупки. Моят случай беше такъв. С едно моторче и борче поиздълбаха около проблемният участък и си го запълниха.
|
| Сря Окт 31, 2018 10:37 pm |
|
 |
|
lcr
|
Сигурно технологията по възстановяване е напреднала. Преди десетина години исках да ми оправят една пукнатина. Майсторът каза, че щом е минало време, няма да стане.
|
| Сря Окт 31, 2018 10:42 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Проблемът с времето е че от вибрациите тия пукнатини се разцепват настрани и се появяват микро такива много настрани.
|
| Чет Ное 01, 2018 10:47 am |
|
 |
|
itso.t
|
Бях много учуден когато познат с не скромни финансови възможности, каза че бил ходил да попълват пукнатините на предното стъкло на автомобила му, а не сменял целия прозорец. По-куриозното е, че автомобилът има и каско, с право на официален сервиз. Тоест, стъклото ще бъде сменено там или на друго място на което реши, с ново, оригинално. Застрахователят също бил за смяна на стъклото. Въпреки горното, човекът прави всичко възможно за да прескочи смяна на стъкло. Бил се нагледал на всякакви изпълнения, недобре залепени стъкла, разлепени впоследствие, течащи, току някой датчик по стъклото откаже след смяна или известно време след това, разковани тапицерии, кори, щипки по тях...
|
| Чет Ное 01, 2018 12:44 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ъъъ, мен няколко пъти ме питаха имам ли датчици по стъклото, като че знам, и после ме предупредиха 4-5 дни да внимавам много и никаква автомивка. Отделно, че имах едно петно на тапицерията и ме викаха да ми го покажат, за да не обвиня тях. От сервиза зависи. Не случайно работеха със записване като при PsychoTheRapist.
Значи: няма някое китче "Направи си сам"? Аз първо се замислих за цианакрилатно лепило, но някак си не ми се рискува. Ще отида на джамджия, ама ако ми каже 100лв - нема начин!
Последна промяна bongo_x2 на Чет Ное 01, 2018 4:38 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Ное 01, 2018 4:28 pm |
|
|