Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Влаго защита на чип. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Влаго защита на чип.
Идеята е следната DIP-8 виси на кабел и мери температура, лошото е че е в оранжерията и там заливам растенията с маркуч а вечер има конденз. С какво да го намажа че да не се влияе от влагата. Имам идея да го сложа в квадратна медна тръба, от къде ще я намеря не знам още, с термо паста към едната страна, но с какво да уплътня кабела към тръбата така че да не влиза влага. Тия силикони дето ги продават, ацетатния и неутралния май не стават за целта, не знам топлия силикон дали ще свърши работа. Трябва да направя 10-12 такива сензора. Или другата ми идея е да го залея с топъл силикон внимателно така че само от горе да няма.

Нед Окт 28, 2018 5:40 am
Профил

Мнение Re: Влаго защита на чип.
На теб не ти трябва скорост, сложи го в кръгла тръба, напълни с термо паста, а от края на кабела със кабелен щуцер, подбереш тръбата няма да имаш грижи. Щуцера може да го залепиш с някакъв силикон, избор голям.

Нед Окт 28, 2018 6:07 am
Профил
Аватар

Напръскай сензора няколко пъти с Plastik 70 с междинно сушене. Никакво заливане, защото ще забавиш реакцията на термометъра при изменения на околната температура. Е, не знам това дали е важно за твоите растения.

Нед Окт 28, 2018 8:56 am
Профил
Аватар

Мии те всички (почти) сонди за термостати са напъхани в тръбичка. Там е дори по-гадно, защото кабелът е извън контролираната среда и трябват мерки да не си предава температурата на датчика.

Точно топлият силикон най не става. Неутралният е добре, но остава мек. Сега има полиуретанови и др. които са много яки.
Може и епоксидна смола.

Предлаганото от Лео е най-лесно и достатъчно ефикасно. Според мен обаче и едно топване в боя или лак ще свърши работа - по-евтино и мързеливо.
Споменавал съм как навремето правих платки от визитни картички: елементите от едната страна, жиците от другата, дупча директно с фина отвертка - голям мързел. После пръскам с алкиден спрей - лидълските са такива. Един ден ги наваля дъжда и за бъзик само ги отръсках и им пуснах 220В - бачкаха си. А бяха CMOS-ки и ОУ-та управляващи симистор, захранването - през кондензатор.
Значи: топиш и окачваш да съхне. Малко термошлаух на изводите (преди това) няма да е излишен.

Нед Окт 28, 2018 10:53 am
Профил
Аватар

И защо си се хванал термометри в DIP8 да слагаш ? Аз ползвам датчици в ТО92 (MCP9701) - запоявам им жицата и ги затварям с термошлаух - преди две-три седмици ми върнаха един повреден след около година ползване щото го тикали направо в течност - вино доколкото разбрах. Това цифров термометър на голямо разстояние е умряла работа - вярно че става лесно ама и аналогов датчик не е кой знае каква философия да се наредят куп датчици на един чип - работя по една мерилка/логер с 40 аналогови канала SD карта, I2C дисплей, RTC, UART и други простотии с 40 краков 18F46K22...

Пон Окт 29, 2018 10:44 am
Профил ICQ
Аватар

Cekins, как са с точността? Щото плюс/минус 4 градуса по даташит кърти мивки. И с какво се връзва това 19.53мВ на градус?
То аз още имам няколко ГДРешки ментета на няк'во суперскъпо ADxx и са източници на ток (!), ама гледам да ги кътам, сигурно за през следващия живот...

Пон Окт 29, 2018 4:34 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Cekins, как са с точността? Щото плюс/минус 4 градуса по даташит кърти мивки. И с какво се връзва това 19.53мВ на градус?

Бонго, ти май четеш само първия ред на datasheet-a:

The MCP9700/9700A output 0.1°C/bit for a 12-bit ADC with 4.096V reference.

Ако искаш +- 0.5 градуса - калибрираш, за 50 стотинки, толкова :). Иначи има и вариант +- 2 градуса.

Пон Окт 29, 2018 5:46 pm
Профил
Аватар

Ей това прочетох: https://www.microchip.com/wwwproducts/e ... l-features
За истински даташит нЕма начин да ми дойде мерак, пък и точно сега не ми е затрябвало.

Пон Окт 29, 2018 8:35 pm
Профил

Cekins написа:
И защо си се хванал термометри в DIP8 да слагаш ? Аз ползвам датчици в ТО92 (MCP9701) - запоявам им жицата и ги затварям с термошлаух - преди две-три седмици ми върнаха един повреден след около година ползване щото го тикали направо в течност - вино доколкото разбрах. Това цифров термометър на голямо разстояние е умряла работа - вярно че става лесно ама и аналогов датчик не е кой знае каква философия да се наредят куп датчици на един чип - работя по една мерилка/логер с 40 аналогови канала SD карта, I2C дисплей, RTC, UART и други простотии с 40 краков 18F46K22...

Ами това ми се стори лесно, не мога да програмирам микроконтролер, и за това така. Иначе имам и едни термометри с тоя МСР9700 и ОУ и със стрелкови системи ма те са на друго място и не ми трябват да ги гледам през комп.
Питах преди време един ваш колега от форума за подобно нещо и ми каза едни цениии, и така по метода направи сам колкото мога.

Пон Окт 29, 2018 9:03 pm
Профил
Аватар

19.53мв/градус при 10 бита ацп : датчика е от -20 градуса. Аз ги ползвам до +100 -> 19.53 * 120 = 2,3436 волта -> мога да го ползвам и с 2.5 волта рефърънс (в общия случай TL431 - 2.495 волта и гледам да слагам по стабилни). При 10 бита ацп имаме 2.4365234375 миливолта на бит (при реф 2.495) което ще рече че имаме 8.015 бита на градус (резолюция 0.124 градуса). Малко овърсамплинг и цифров филтър и се докарва съвсем прилична резолюция. Какво значение има колко са миливолтите - мцу-то смята.

За точността - тия +/- 4 градуса са гарантирана максимална грешка за всички екземпляри - в даташита има графика с разпределението на грешката в екземпляри от един батч. Реално повечето са с под 1.5 градуса грешка. На практика от над 1000 дето са ми минали през ръцете съм видял 4-5 с грешка над 2 градуса. Грешката им е постоянна и се запазва във времето - има няколко уреда дето въпреки че съм ги предупредил клиентите, ги ползват за критични приложения - няма оплаквания. В крайна сметка за толкова евтин датчик си е направо супер.

Пон Окт 29, 2018 10:29 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

LM35

Съб Ное 03, 2018 11:14 am
Профил
Аватар

Si7051. Бях писал в друга тема за него. Идеално решение, ако трябва бързодействие.

Нед Ное 04, 2018 11:58 am
Профил

Тексасците също имат добри неща:
цифров интерфейс (i2c): http://www.ti.com/product/TMP117
аналогов интерфейс: http://www.ti.com/product/LMT70

Пон Ное 05, 2018 4:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]