Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1092 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 73  Следваща
Любопитно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Отговори с цитат
Мнение Re: Любопитно
минаваш на EMACS 8)

по спомен само Е3 подлежеше на къстемизиране, РЕ2 май не владееше точно тази страна на Силата. Е3 беше разработка на IBM и беше учудващо добър инструмент за времето си.

Пет Окт 26, 2018 8:36 am
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
ДедоБоре написа:
минаваш на EMACS 8)

по спомен само Е3 подлежеше на къстемизиране, РЕ2 май не владееше точно тази страна на Силата. Е3 беше разработка на IBM и беше учудващо добър инструмент за времето си.

qedit имаше макроси но рядко ги ползвахме, още бяхме млади и зелени ;)
Тя темата за текстовите редактори за програмисти е още по дълбока и от дос носталгията - някои хора с доста резон отричат всякакви благинки от родът на autocomplete, syntax highlighing и т.н. с аргументът, че правят програмиста ленив и неспособен да си върши ефективно работата. Имам си една мантра за ползата от файдата от бавните компилатори т.е. колкото по бавна е итерацията - мислене, кодене, компилиране, тестване, фиксване на грешки - толкова повече девелопора се научава да прави всяка една стъпка ефективно и без излишно мотане, че и качествено. Общо взето е майсторлък срещу инструментариум - майстора и с най базови инструменти ще докара приличен резултат докато и най хубавите инструменти не помагат като не си разбираш от работата. Та така, подсмихвам се на ум всеки път като ми се облещи някой що не ползвам последното и най велико IDE дето само ти пише кода и ти на практика нищо не се налага да правиш сам и си ползвам тъпия VIM дето затруднява хората да излезнат от него ... а emacs ... ако някой ден го подкарат в busybox може и да се замисля да му обърна внимание, ама едва ли :P

Пет Окт 26, 2018 9:24 am
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
palavrov написа:
Много слаб хофман компресор, всичките им игри на Титус бяха с един и същ.

Има логика да е един. Може да е било поредната LZ/LZSS разновидност, вече нищо не помня.

palavrov написа:
Моят вървеше и на 4.77 XT на 8кхц - бая пищеше ама си свиреше ... не помня дали не бях се пробвал и да правя препроцесинг на цял буффер за да изтискам още малко ефективност

Последните години имаше някакво демо за PC, което освен NTSC CGA побутваше нещо подобно - силно опростен плейър върху 4.77 MHz 8088.
Хвърли му едно око ако си го пропуснал:
https://www.youtube.com/watch?v=hNRO7lno_DM

TASMB.COM няма общо с TASM. Представи си Turbo Pascal 3.0 с неговия "интегриран" редактор, само че за асемблер.
Случаен линк:
http://libraryno.ru/2-2-translyaciya-i- ... om-oevm_s/
Докато се учех ми вършеше работа. После взе да не му стига паметта и/или да е твърде бавно с разпъването на макроси и минах на MASM/TASM.

За редакторите - PE2 и E3 съм ги пробвал само от любопитство. Специално E3 имаше интересни за онези години функционалности като джамци и дописване на HLL конструкции.
Реално до към ранните 2000 минах с QEDIT 2/3. Пълната custom-изация и добре премерените примитиви плюс дребният размер на файла го направиха мой фаворит до края. И макросите му ползвах, доста често за обработка на текст, не непременно сорс. От тогава така и не съм си намерил алтернатива.
IDE-та още тогава не ползвах, та сега ли. И аз съм на мнение че прекалената леснина не развива мислене и познание.

Това за Пловдив не го виждам, по-скоро ще е нявга на столична територия или някой фест.

Пет Окт 26, 2018 4:19 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
PE2 го ползвах точно за текстов редактор, един иглен принтер с премахната лента печаташе на восъчна хартия и после - циклостил. Евтинийка!
Цитат:
PE2 was small, fast, inexpensive, and programmable. While not language sensitive, it was easy to program profiles for multiple languages. Notable features: Rectangular cut-and-paste blocks, all keys programmable.

Бях станал спец в програмирането му.

Списък на редакторите: http://www.texteditors.org/cgi-bin/wiki.pl?EditorIndex

Пет Окт 26, 2018 4:56 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
woody написа:
И аз съм на мнение че прекалената леснина не развива мислене и познание.

Точно в 10-ката. Основна точка в концепцията на това което аз се опитвам да развивам с ония странни проекти :D
Ето го и мотото (на английски): "Devices made not to think for you, but to help you thinking"

Пет Окт 26, 2018 5:36 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Някои интересни нещица, които са се случвали в центъра на Вселената :D :

Прикачени файлове:
Стара Загора - център на Вселената.jpg
Стара Загора - център на Вселената.jpg [ 79.65 KiB | Прегледано 4838 пъти ]

> ДЗУ Стара Загора - Мост към бъдещето - 1985 г.

> ДЗУ Стара Загора - Мост към бъдещето - Част 2 - 1985 г.

> ДЗУ Стара Загора - Единични магнитни дискове - 1985 г.

> ДЗУ Стара Загора - 1988 г.

Съб Окт 27, 2018 1:08 am
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
доста години от моя детски живот съм си мислел че дзу стара загора произвежда телевизионни антени
после обаче като започнах да се занимавам с компютри баща ми започна да разказва че бил работил там преди да се родя, било завод за хард дискове, правили били изот1370 - 6.5мб , сам човек не може да го носи, само вентилатора за охлаждане бил трифазен към 300 вата

Съб Окт 27, 2018 1:07 pm
Докладвай
Профил
Отговори с цитат
Яаа, майка му на един приятел от детството -Гошо са я увековечили в началото на първия запис на чертожната дъска. Като деца с него доста сме киснали в завод Берое и в Зе Зе У- то . И до сега не мога да си отговоря каква част от технологиите намериха реализация в машини или всичко е било 'голямата преструвка' . На повечето чаркове там тогава пишеше - 'Ге Де Ре" . Сегашното 'ДЗУ - помещения' навиваше до скоро (може и още да навива) някакво ишлеме (мини-намотки) като тея които търсех и също като в доброто старо време - не можеш да си ги купиш тука в БГ, ако много спешно ти трябват евентуално можеш да си ги откраднеш.

Съб Окт 27, 2018 2:45 pm
Докладвай
Аватар

Отговори с цитат
Не съм политизиран, ъъъ не много де, но комунягите или съсипаха всичкото, или запазиха нещичко като гза си - просто друго не могат.
Точно ся не ми се навлиза в подробности, но случаи бол.

Съб Окт 27, 2018 11:08 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
https://www.vesti.bg/lyubopitno/chat-s-pochinali-blizki-ucheni-razrabotvat-tehnologiia-6089408

Помните ли преди доста години дето ви разправях за телефон за духове и всички се смееха :lol:

Пет Ное 30, 2018 3:14 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
С подобен успех можеш да обсъждаш всякакви теми и с телевизора... :lol:

Пет Ное 30, 2018 3:20 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
За огромен брой хора, предполагам, това е просто нелепо.

Пет Ное 30, 2018 3:24 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
lcr написа:
За огромен брой хора, предполагам, това е просто нелепо.

Никога не забравяй че прогресът досега е направен от безброй хора в миналото които са се хващали с неща за които другите са смятали за нелепи. Само казвам...

Пет Ное 30, 2018 3:42 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Подобни приложения има и сега. Не малко хора си "говорят" с умнофоните.
За да може подобно начинание да има поне частичен смисъл, поне по начина по който е замислено, AI от другата страна на чата трябва да има доста подробна информация за човека който ще замества - опит в различни области, начин на разсъждение, литература която е прочел, как я е възприел и изтълкувал, контакти с хората около него, заобикаляща го среда и още куп подобни. Това за доста голям отрязък от време.
И тъй като това е невъзможно, очевидно че е ще е някакво чат приложение, с опит за персонализация. С малката подробност, това че AI ще прихване някои специфики в начина на изразяване, тоест ще лепва по някое "батка", "брато", "майна" в изреченията, не значи че ще може да го прави като тоя който замества.

Пет Ное 30, 2018 3:53 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
На мен би ми било интересно или забавно да общувам с "духа" на Хитлер по този начин, но никога не бих си и помислил да подменя, каквото и да било, свързано с човек, който приживе ми е бил скъп.

Пет Ное 30, 2018 3:57 pm
Докладвай
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 1092 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 73  Следваща