| Автор |
Съобщение |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: Любопитно
На Sourcer и всички подобни проблемът е че евентуално може да ти генерира нещо асемблируемо, но не и променяемо. Изобщо каквото и да е, после се иска доста ръчен труд за да получиш нещо като "сорс". @palavrov: TD съм го игнорирал още в 8086 годините. Като най-накрая завъдих 386 открих и SoftICE, но тогава вече е било от любопитство. И все пак най-много код съм ревърсвал/дебъгвал с AFD. 
|
| Вто Окт 23, 2018 10:27 pm |
|
 |
|
woody
|
Сещаш ли се коя е била? Попадал съм на една игра (Boulder Dash), опакована с българска защита отгоре (не знам причината), която използваше нещо подобно - декриптираше малко прозорче (колкото за 1-2 инструкции) през INT1 и съответно нямаше как лесно да се сложи точка на прекъсване. Даже мога да ти я изровя и пратя за зимна носталгия.
|
| Вто Окт 23, 2018 10:34 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Сещам се но не мога да си спомня името  Беше една от последните векторни фърчилки от родът на f-16 и т.н. но не от Microprose ами от някаква супер неизвестна фирма - май one man show - правена някъде 93-95 ако не бъркам.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Окт 23, 2018 10:48 pm |
|
 |
|
woody
|
В този период вече минаваха на DOS екстендъри. Имаше една LHX, но тя е доста по-ранна и съм я чоплил с AFD, тоест нямаше игра с INT1/3.
|
| Сря Окт 24, 2018 11:36 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Тц, не беше от игрите на DiD - някаква независима си беше - снощи два часа рових из разни сайтове за стари игри и не я намерих ... като игра не беше кой знае какво или поне аз не го усетих, но защитата и беше просто брилянтна. Успях да я махна но не пуснах крак от респект към пича дето я беше направил. Най интересното беше, че из целия код на защитата имаше проверка за дебъгер която се базираше на няколко невинни инструкции които проверяваха нещо в PSP данните на родителският процес и правеха някакви сметки които минаваха само за command.com но за всичко друго връщаха резултат 0 по който се правеше преход и отиваше да изпълнява INT 20 в PSP т.е. излизаше в обратно в дос. Умори ме докато го хвана.
Та в тази мешавица на инструкции няма смисъл да се декриптира преди изпълнение защото и да гледаш кода не можеш да схванеш какво точно става. Понякога преходите не бяха с jmp ами с mov bp, label т.е. пълно мазало.
Това с декриптирания прозорец не беше ли някакъв вирус ... DAME ?
То след толкова години вече започвам да забравям детайли та може и да бъркам ...
|
| Сря Окт 24, 2018 1:04 pm |
|
 |
|
woody
|
Ще чакам да се сетиш коя е била, може и да не съм я виждал/чувал. В тия години вече нямаше време за ровчене в игри при мен. Чел съм че Prehistorik 2 е имала доста оплетена защита, включително проверки в IRQ, но и там не съм поглеждал лично - то и не е имало как да попадна на оригинал. За това с декриптирането на минимално прозорче - дай емайл и като го изровя ще ти го пратя. Не е вирус, ами опаковка (shield), и то българска. Същият човек беше правил и дискови защити. Имаше и някакъв стринг от сорта на "Good luck, pirates", което е леко хумористично, предвид че беше опакована чужда кракната игра. Но не изключвам и варианта да е бил generic tool, който някой просто е пуснал върху кракната игра и някак се е разпространило. В тия години разпространението на софтуер беше доста еволюционно.  Сетих се и друг почти масово неизвестен tool от края на 80-те - DoubleDOS. Работеше само на DOS 3.10. Имаше си красотата.
|
| Сря Окт 24, 2018 5:53 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Играта за която става въпрос не беше ли Eye of the Beholder?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Окт 24, 2018 6:16 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Prehistoric 2 го бях разчекнал - изкарах му музика, графика, направих го безсмъртен и т.н. Eric Zmiro (авторът му както и на няколко други игри на Titus) е добър, гледах как беше направил супер изчистен MOD player от който гледах как да си напиша и аз мой - абе направо го пренаписах ама поне го разбрах как работи и за първи път видях що е то PWM и как може да се ползва за да се изкара аналогов звук от чупения говорител на ПеЦе-то 
|
| Сря Окт 24, 2018 8:53 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Тц, EoB беше друга яка игра ... абе май всички ДОС-овски игри на Westwood ги бях разпакетирал и изкарал графики, музики, анимации ... много бяха пипнати като графика за времето си.
|
| Сря Окт 24, 2018 9:02 pm |
|
 |
|
woody
|
Явно си работил над вече кракнатата версия.  То и аз само нея съм виждал. Музиката и аз я бях извадил, не бяха ли някакви хъфмано-компресирани файлове? Нещо за .SQZ ми се върти, но дотам. Друг много мъглив спомен ми е че MOD плейъра му беше базов, което най-вероятно е от факта че е девелопвал на 286 и не е имал особено ресурс за харчене.  Иначе за MOD плейър го бях свършил преди това, уж с повечето Protracker ефекти, от гледане само. Обади се някой ден в София да ти покажа комерсиален продукт с полу-скрит MOD плейър, т.е. нещо като полу- easter egg.  И снощи докато си говорихме с един колега от форума на по бира се присетих за друг важен изначален туул от ранните години - TASMB.COM.
|
| Чет Окт 25, 2018 11:14 am |
|
 |
|
syscop
|
PE2  , пущината работеше на 128к рам и 1 флопи
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Окт 25, 2018 11:42 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
E3 беше много по-добър за работа. Даже още го пазя някъде
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Окт 25, 2018 11:55 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да, ама PE2 можеше да си го програмираш и ставаше направо истински редактор. Освен това изкарваше напълно чисти .txt файлове. И аз ги имам някъде, включително и една изотка която може би работи.
|
| Чет Окт 25, 2018 12:40 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Много слаб хофман компресор, всичките им игри на Титус бяха с един и същ. Точно за това беше лесен за разбиране  Моят вървеше и на 4.77 XT на 8кхц - бая пищеше ама си свиреше ... не помня дали не бях се пробвал и да правя препроцесинг на цял буффер за да изтискам още малко ефективност Е то с гледане де, така се учи човек на занаят, с 'крадене'  За Софията все не ми стига времето  Днес си идвам за 10на дни (с последният директен полет от Белгия до Пловдив) но май ще мога само с Леон да се видя един два пъти на кафе/обяд и това ще е. Ако случайно имаш следваща седмица през работните дни път към Пловдив можем да се организираме. Това нищо не ми говори, за какво е? TASM.EXE е ясен 
|
| Пет Окт 26, 2018 7:59 am |
|
 |
|
palavrov
|
За редакторите - последно онези времена ползвах qedit - преди него май norton editor (ne). След това VS.NET, a последните 10-на години само VIM и още се чудя как да изляза от него 
|
| Пет Окт 26, 2018 8:01 am |
|
|