|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:19 pm
| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Любопитно
Всемачкащият АРМ ....е много рядко срещан ведно с нейтив програмирането/компилиране/дебъгване, според скромните ми впечатления. Ако си дебъгвал с турбопаскал/турбодебъгер в режим 386 - ще ме разберещ Тоя корпус - с цокъл отгоре, май се каваше "piggy back", май съм го ползвал за ОКИ 8051, според днешните стандарти не беше скъп. Вместо епром можеш да закачиш РОМ емулатор и си спестяваш УВ-триенето.
|
| Пон Окт 22, 2018 7:49 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Не мога да те разбера ... а иначе съм дебъгвал и с turbo debugger и с afd преди него, даже и сам си написах един дебъгер, че тия двата не ставаха много за дебъгване на защити дето си играят с INT1 и INT3 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Окт 22, 2018 9:08 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
AFD / AFD Pro.  P.S. И аз не разбрах @stefan63 какво има предвид.
|
| Пон Окт 22, 2018 10:14 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
@woody, а ти знаеш ли, че в AFD можеше да импортваш .map файл от линкера и вместо адреси да ти пише имената на функции и глобални променливи. Отгоре на всичко можеше и сам да си създаваш такъв докато дебъгваш нещо и после да си го зареждаш в друга сесия и т.н. половин IDA беше 
|
| Пон Окт 22, 2018 10:26 pm |
|
 |
|
syscop
|
Голям кеф  , Макар, че в някои случаи debug си беше незаменим.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Окт 23, 2018 8:29 am |
|
 |
|
stefan63
|
Бе, използвах случая да напсувам всемачкащия АРМ. 
|
| Вто Окт 23, 2018 6:57 pm |
|
 |
|
woody
|
Абсолютно, даже съм го ползвал. Почти на 100% ги бях пробвал какво могат, за да знам кое ми върши работа. Някои функционалности бяха доста диви / особени. Откакто завъдих AFD друго не съм пипал. Даже с Turbo Debugger само си поиграх и го игнорирах, отделно беше 300+ KB и не оставаше място какво да се дебъгва, пък и целта му беше source-level дебъгване. Следващата голяма спирка след AFD беше чак SoftICE, не знам изпуснал ли съм нещо значимо между двете. IDA също не е моето. Един добър аналог за Apple II е BugByter. Апропо, като хоби последно ревърсвах x86 код с AFD и мои малки постпроцесори преди само две години, ей така от носталгия. @stefan63: Трудно ще ме минеш по хейтене на ARM. 
|
| Вто Окт 23, 2018 7:28 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Абе , кой от тая страница беше написал великия "fire.com"?
|
| Вто Окт 23, 2018 7:37 pm |
|
 |
|
iss
Ранг: Ориентиран
|
@woody: Сигурно си забравил за sourcer-a 
|
| Вто Окт 23, 2018 7:45 pm |
|
 |
|
woody
|
@iss: Ха, тази е прекалено нова версия, чак до 2000 ли са оживели. Беше ефектно и шаренко, но не ми вършеше работа - не ставаше за генериране на асемблируем файл. Може би ставаше за изучаване на фрагменти, но в ония години принтерите бяха кът. По принцип лакърдията беше за дебъгери, Sourcer е само дизасемблер. Ама то и IDA споменахме, та кашата е налице.  Не знам случайно ли са стигнали до играта с думи с имената (вероятно - да), но на Apple II дизасемблерът на BIG MAC / MERLIN се казваше "Sourceror". EDIT: Мерси на включилите се за носталгията. 
|
| Вто Окт 23, 2018 9:16 pm |
|
 |
|
syscop
|
На това май можеше да му се каже за какъв асемблер да ти направи листинга/сорса masm/tasm. След това, ако няма много дивотии из програмата след асемблиране ставаше същата.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Окт 23, 2018 9:29 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Ако е 300 байта трябва да съм аз 
|
| Вто Окт 23, 2018 9:51 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Turbo Debugger май имаше вариант почти да не заема място - пускаше процесора в VM86 и се скатаваше. SoftICE си беше тежката артилерия. Май някъде до към 2003-4 дебъгвах разни виндовски малоумия с него - и комай от тогава не съм и писал на асемблер. Най много да дебъгвам без сорс стряскайки младеШта 
|
| Вто Окт 23, 2018 9:57 pm |
|
 |
|
palavrov
|
То от това поне аз кой знае каква файда не видях и така и не го ползвах sourcer-а. Откак пипнах IDA на практика се обезмисли дебъгването за reverse engineering, кеф ти процесори, платформи, флирт, декомпилатор и т.н. Но то и това беше до време - опънс сорса му разказа играта и на това. Сега най мразя ако трябва да работя без сорс - ама направо умирам, да чакам на някой тиквеник със седмици да благоволи да погледне в сорса и да ми каже що нещо се дъни вместо да си го погледна сам за 5 минути.
|
| Вто Окт 23, 2018 10:03 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Като казваш дивоии - много ги обичах: Любимо стартиране за .com файлове, оставя 100-на байта стек - горе долу стигаха  Друга магария за подлудяване на дизасемблери: Обаче най голямата магария беше една защита от дебъгване която бях правил да си защитавам магазинския софтуер която започваше с iret като стека беше внимателно нагласен така, че да съдържа адреса на следващата инструкция и флагове без трасиране със забранени прекъсвания и т.н. А малко по късно продължаваше с int1 handler който правеше те това: и целият код после се изпълняваше по през инструкция на две съвсем различни места - това нямаше дебъгване. Краднах идеята от една игрица заради която си написах дебъгер с който да я дебъгна 
|
| Вто Окт 23, 2018 10:20 pm |
|
|