|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 9:45 am
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Новини от страната
Тъкмо щях да едитвам, ама нейсе...
Що се заядохте с мен? Българска работа! Между другото бях най-праведен от правоверните: търпеливо си карах в колоната където не трябва да се изпреварва. За сметка на това доста "тежкари" имаше и хората започват да разбират разликата - личеше си по натиснатите спирачки, щото "Този ще ни избие всичките!".
Ицо, баба Рено беше още по-слаба, но вдигаше до 180 на истинска магистрала.
Да ви питам к'во ши ривете когато някой ви засече, изпревари отдясно или просто препуска насреща ви като камикадзе. Но това със задръстването на пътя беше уникално.
|
| Пон Окт 22, 2018 11:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
".... Русе надолу: ...без грам кола насреща, се засилих да изпреваря досадната колона. ... две коли си разделиха платната, пуснаха аварийните и спряха заемайки целия път. .....над 150км/ч ..." Аз от написаното си правя извода, че иде реч за първокласния път Русе-София т.е. превишението е минимум 60 км/ч. Ами заядох се Бонго, щото твойто си е баш българска работа, брат. Като си в нарушение (при това по смисъла на ЗДВП доста сериозно), губиш правото да съдиш останалите. Щото някак си изглежда тъпо, не схващаш ли? Оная библейска притча за камъните и блудницата, не си ли я чувал? Каза българина, малко след като се похвали, че постигал 180 км/ч с рендето по истинска магистрала, където ограничението на скоростта е 120 км/ч (защото едва ли Бонго е ходил с рендето до Германия). Сега разбра ли що ти казах да ми погледнеш подписа?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Вто Окт 23, 2018 8:45 am, променена общо 1 път
|
| Вто Окт 23, 2018 8:37 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12905 Местоположение: София
|
Беше споменал че си изкалкулирал 75км/ч средна скорост, след това като написа: реших че пак имаш предвид средна скорост. А 150км/ч средна скорост е много сериозно постижение и е по силите само на много по-мощен и подготвен автомобил, и на "печен" шофер.
|
| Вто Окт 23, 2018 10:16 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Става дума за тогава новата Егнатия в гръчко: три ленти плюс резервна, никъде не друса, богато "илюстрирана" с маркировка, а ограниченията си ги пише изрично, почваха от 140 и стигаха 80 при тунелите. А за случая в БГ: ограничения нямаше никакви, участъкът беше "свещ", аз к'во: да спра да да питам гуглето дали мога да вдигна до 120 или 140? Те ония, задръстилите пътя, май това правеха...
ПС за Ицо: Янина-Тесалоники е малко над 300км и ги взех (поне веднъж) за почти два часа. Мии най-лява лента, газ до тенеке и една идея назад, и си гледаш пътя. Мноого рядко настигаш някой или някой иска да те изпревари, за друго грижа нямаш.
|
| Вто Окт 23, 2018 10:27 am |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
Добре де, магистралите са ясни кои са... Всичко останало е 90 и надолу, или почти всичко. Преценил си, че можеш със 150, ок. Ама като видиш прав път без знаци, който не е магистрала да се правиш на ударен и да питаш гуглето - звучи несериозно.
|
| Вто Окт 23, 2018 10:47 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Това може да го обясняваш на полицая ако те спре, защото явно доводите ти са много силни и издържани напълно в духа на ЗДВП На мен си ми ясен - Ти, когато нарушаваш винаги имаш основателна причина, ей го на, път те чака... Но пък мноооо мразиш друг някой да тарикатее освен теб. Само, че Бонго, в Гърция си бил тарикат сред "овчици". Тук си тарикат сред тарикати ... затова свиквай. И за да сме точни, аз не те "дъвча", че нарушаваш правилника, а че се възмущаваш, че другите ти пречат да си нарушаваш на спокойствие 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 23, 2018 11:12 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2664 Местоположение: София / Велико Търново
|
Примерен случай камион потегля на кръстовище с ограничение 60. Долита пистов мотор със 300км/ч. и камиона му е отнел предимството, и се забива в него. Но как да му осигури предимство при тази скорост ? Сега малко по технически: На моята и на няколко доста по-нови коли на мои приятели сме тествали 100км/ч по километраж, GPS отчита- 94 - 95. Ако и тук важи значи 170 км/ч реални. Това доколкото знам важи за всички коли и е направено умишлено.
|
| Вто Окт 23, 2018 3:51 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Добре де, всички сме маскари! Аз защото попревиших скоростта, но все пак спрях (90км/ч в 21-ви век?!) и съвсем малко онези каращи в насрещното със затворени очи или просто спрели един до друг да си поприказват. ПС за Славчо: само дето няма общо с моя пример. ПС2: Има камара народ когото не споменавам и не виня: кара с далеч по-голяма скорост и изпреварва на поразия, но само където пътят го позволява. Не и на забранено без видимост, или прецаквайки насрещното. Че няма пътища мрънкаме всички, ама където ги има да се правим, че ги няма... 90км/ч - да не съм с дъртия москвич?! И той обаче вдигаше на хубав път до 150, само дето доста си личеше 
|
| Вто Окт 23, 2018 3:54 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Бонго, тука не си прав и го знаеш ама се опъваш като магара. Като е казано 90, толкова е. Над това си е нарушение ако ще и писта за самолети да е. И се санкционира. Че всички /повечето/ нарушаваме е ясно. Аз гледам да не е с много. Ако е 90 си позволявам на места до към 110.
|
| Вто Окт 23, 2018 8:54 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Явно съм за проверовъчен, ама не ме издавайте! Изобщо не мога да възприема, че ако не видиш забрана значи да караш с 90. Мии аз на ограничение 80 карам с толкова, ако обстановката позволява де. То 100км/ч вече си е нормална, по-скоро минимална скорост за извънградско. Ей затова законът в БГ е врата у поле и предпочиташ да бутнеш двайсетачка. Добре, спирам, че мноо оцапахме.
|
| Вто Окт 23, 2018 9:27 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Като влизаш в България забраните са си добре написани - 50, 90, 140 - както много добре знаеш това, че не си видял забрана не значи, че такава няма.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Окт 23, 2018 9:49 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2664 Местоположение: София / Велико Търново
|
По принцип в закона / правилника пише, че трябва да се движиш с такава скорост че да владееш МПС-то. Понякога пътя е гладък и прав и това създава фалшивото усещане у водача че владее колата. Тъй като няма как да предвиди някои ситуации е въведено ограничение. Тази в случая е такава. В случая едвам си спрял, но можеше и да не успееш ако колата беше по-близка. Общо взето това е моето мнение за ограниченията. Също така не смятам, че е допустимо във всяка една ситуация скоростта да е близка или равна на максималната. Ако ограничението е 90 но пътят е хлъзгав и едно подхлъзване и ПТП си е несъбразена скорост. Това го казвам по принцип защото съм чувал и чел чнения, че видиш ли щом бил под ограничението не бил виновен.
|
| Вто Окт 23, 2018 11:47 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
То така излиза много двусмислено - трябва малко по-научному да се дефинира. Т.е. щом има два източника на лимит (ограничението и усещането на шофьора), то прилагайки ги последователно ще излезе да се спазва по-ниския лимит. Т.е. в правилника трябва да пише че трябва да караш със съобразена скорост, но не по-висока от ограничението (бая петилетки минаха откак съм го чел, може и така да е формулирано). От друга страна, ако съм карал с 90, спазвал съм дистанцията и т.н., но падне НЛО на пътя пак ще имам акт за несъобразена скорост че съм го рязнал отзад... Или някой реши да ми сече пътя докато изпреварвам, или се опита да се навре пред мен докато ме изпреварват. Аз не мога да си представя че някой тука от форума кара с 90 извънградско, но и 150 на русенския път надолу е другата крайност. В случая на Бонго всичко щеше да е наред, или е било наред, ако на по-високата скорост е предвидил и по-голяма дистанция.
Едит: има си знаци които въвеждат други ограничения при хлъзгав път, лоша видимост и т.н. Тънката линия е дали вината не е на пътното ако на даден завой примерно не са сложили предупреждение. Преди години имах подобна ситуация с изтръпване на мокър (разбирай - почти река) път в Германия и говорих с местен колега - та според него ако съм сигурен че е нямало знак за такава опасност мога спокойно да ги съдя за такова "безхаберие"... Е, то нищо не беше станало, освен да настръхна докато "прелитам" през изненадващия гьол на пътя, но ми се е запечатало това като позиция. В смисъл че отговорността такови опасности да се маркират със знаци е в пътните служби - а не както тук "ми ти какво, радар на всяка улична лампа ли да ти сложим?" (коментар на катаджия когато колега го удря странично "ниско летящ самолет" идващ по главния път. Наскоро четох за произнасяне по дело за катастрофа отпреди няколко години с подобни мотиви - на първа инстанция ответника го изкарват виновен че е отнел предимство, но после на втора приели експертизите че е било невъзможно да предвидят и реагират при съответната скорост на връхлитащия по главния път. То мястото е завой, има растителност, главния слиза измично надолу и точно след завоя има Т кръстовище. Ако идваш по страничния се показваш внимателно, включваш launch control-а, сключваш палците, гледаш боязливо тъмната паст на завоя, "мечка страх, мен не страх" и при успешно измъкване си викаш как ли минават оттам хората с коли с малкия данък ( < 100кс), и някак по-леко прежалваш 200-те лв горница дето плащаш всяка пролет в общината...
|
| Сря Окт 24, 2018 12:56 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Що бе - аз карам с 50 - 90 - 130... Много рядко на Тракия карам 140-150 Нямаш си на идея колко нерви си спестявам. Дългите години каране на 55к.с. кола ме научиха да карам спокойно и като се кача на 100+ пак така. Разликата е само когато изпреварвам, щото с малката въобще не се и опитвам а с голямата поне не се влача след разни камиони. Бонго - погледни си километража на гоуфо - комфортната скорост е когато стелката сочи точно нагоре - едва ли там ти е 180 изписано. по вероятно да е 115 - като на всички таратайки от този клас. На мойта малолитражка е 95...
|
| Сря Окт 24, 2018 9:33 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Бях казал, че няма да пиша, но описвам подробно още веднъж ситуацията и всеки сам да прецени: Настигам колона от 6-7 коли и чинно се нареждам след нея. Може и група да са били, но не бяха обозначени, караха с най-много 80. Пътят позволяваше да ги изпреварвам само една по една, но предпочетох да чакам чудо. И о, чудо! Идеален участък без насрещно движение и с баир надолу, позволяващ бързо набиране. Дадох мигач и тръгнах. Цифрата 150 я дадох като хубаво кръгло число, нали не мислите, че в този момент съм зяпал километража. Дистанцията между колите беше повече от разумна и всеки момент можеше да прекратя изпреварването при нужда. Останаха две коли и изведнъж втората уж тръгна да изпреварва първата и това ме накара да дам десен мигач и да се отказвам (това ми спаси живота). В следващия момент "изпреварващият" пусна аварийните и двете коли, една до друга, започнаха да спират. Натиснах спирачките на мах колкото да не се приплъзнат гумите (добре, че вече познавам гоуфо). А отзад още 4-5 коли! Спаси ни дистанцията: всички спряхме навреме, докато предните се изнесат в отбивката вдясно от тях (!) да си довършат белота. Дори не се сетих клаксона да надуя...
Съобразената скорост за тази ситуация е: на дядо магарето и по черно. И да си напълнил багажника с късмет: ами ако отзад идваше тир да ни подбере като стадо патки...
|
| Сря Окт 24, 2018 11:01 am |
|
|