|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:05 pm
Парчета от лист плътен и прозрачен поликарбонат - от къде?
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: Парчета от лист плътен и прозрачен поликарбонат - от къд
Трябваше да кажеш и защо. По-убедително ще е. При почистване със спирт, се появяват микро-пукнатини, на всички места на които е упрено някакво механично усилие върху материала. Е, някой път пукнатините не са съвсем микро. Последния път когато свърших тая свинщина, всичко започна с баналните малки пукнатини, и приключи с паднали парчета от детайла. 
|
| Сря Мар 28, 2018 12:00 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми не писах "защо", защото тогава се оказа, че само аз не съм бил знаел  Почуствах се лееееко тъп  Иначе сценария е баш както казваш. При мен беше още по-гадно: Почиствам ги със спирт, опаковам детайлите и ги пращам зад океана  И после получавам оплаквания и снимки, все едно са ги млатили с ковашки чук. Викам си бе или тия са идиоти, или аз... Поразпитах, оказах се аз 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 28, 2018 12:25 pm |
|
 |
|
HCL
|
Освен това са сравнително устойчиви на надраскване. Но да си призная не схванах смисъла на изискването парчето да не е надраскано при все че в близост до чоква на животно няма начин да не пострада бързо бързо.
|
| Сря Мар 28, 2018 2:12 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
За поликарбоната, използвам го където мога, якостно е по-добре, може да го фрезоваш и на малки дебелини и няма да се отчупи. Не се драска по-лесно, реже се и на лазер но си пуши, но и акрила пуши. Лазерно рязане макар и много да се прилага не е много ОК, скапва машината, а и в по-белите държави може да имаш проблем. В сащ написаха глоба, за да режеш трябва специална аспирация с филтри и др.алабализми, не знам колко ефективни но си ги търсят. Спирта не винаги действа така, ако след механична обработка е бил глазиран няма да се напука, но като цяло не е добра идея. Иначе глазирането е полезно, подобни проблеми като със спирта стават и от влага, и от пари на много други съединения.
|
| Сря Мар 28, 2018 2:39 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Ако си направиш лазарната резачка в средата на пустинята, или в някой вече отровен град - и там ли ще те гонят за регулации? Всички в Африка, там регулации няма - само да си направиш крепост...
|
| Сря Мар 28, 2018 5:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Знам ли, мен ми е интервсно как са разбрали, някой ги е викнал ми се струва, то се режеха по 50 детайла от дъжд на вятър, не е като да е имало масово производство.
|
| Сря Мар 28, 2018 7:14 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Да посъбудим темата. За опитен образец на наше изделие са ни необходими следните детайли от плътен поликарбонат с дебелина 6мм (може и 5мм): - 405х120 - 1бр. - 405х190 - 1бр. - 405х260 - 1бр. Освен поликарбонат може да е и друг прозрачен материал (за предпочитане по-евтин и да не се размеква до 60-70гр). Някой може ли да помогне с изработка или с надеждна информация кой може да ми направи тази услуга?
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Съб Окт 20, 2018 11:10 am |
|
 |
|
ToHu
|
Е това са правоъгълни парчета, предполагам ако си платиш ще ти ги резне тоя който продава, туплекс примерно. Такива форми се режат на циркуляр или банцинг, става за минути. П.с. Разликата между плексиглас и поликарбонат е голяма, ако ти трябват конкретни механични или оптични параметри трябва да избереш едното.
|
| Съб Окт 20, 2018 5:05 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Знам за разликата. Трябва ми нетрошлив (удароустйчив в някаква степен), работещ на по-висока температура материал. Желателно по-евтин после за серията. Трябва да е прозрачен без особени изисквания. В понеделник ще звънна в Туплекс, но сигурно за такива малки парчета ще ме отсвирят.
|
| Съб Окт 20, 2018 6:53 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Само да не стане както когато търсих едно странно стъкло 80х300 и стъкларите ме изгледаха толкова учудено : "ама ние толкова голямо стъкло нямаме"...
|
| Съб Окт 20, 2018 8:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Поликарбонат по добре за тоя случай.
|
| Нед Окт 21, 2018 12:32 am |
|
 |
|
Цецо
|
Зависи каква обработка му трябва. Ако е само контурно рязане и не предира много за качеатвото на среза, да поликарбонат. Иначе ако трябва сериозно рязане и с високо качество... поликарбоната става тегав.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Окт 21, 2018 10:03 am |
|
 |
|
Lupus
|
Няма някакви особени изисквания освен после да се позагладят острите ръбове, за да няма срязани ръце при работа.
|
| Нед Окт 21, 2018 10:08 am |
|
 |
|
trakon
|
То материали колкото щеш, но като им кажеш на БГ-доставчиците нещо по-така което не продават всеки ден и става тегаво. На първо място - поликарбоната който ти препоръчаха, но не се реже на лазер. Топи се теоретично на 130-140 градуса и е удароустойчив, но не и пламъко и химио. Макар ударо-устойчив, повърхността се надира лесно. Стандартния плексиглас - обратното - троши се, но е много по-устойчив химически. Температурите на топене са разнообразни , но залагай долна граница - към 80-90 градуса почва да се размеква. Повърхността се надира по-трудно от поликарбоната и запазва прозрачност. След това - хай-импакт плексиглас - сравнително устойчив и на удар, на химия и температура. Малко по-тегаво става рязането му на лазер - на по-висока мощност и по-ниска скорост. Прозрачен поли-стирен има - 4-5 мм листове, доста як , химио-устойчив, реже се на лазер макар и няколко паса за да не се затопяват краищата... Но - предполагам не те интересува само теорията, а ориентировъчните разценки - на Цо2 лазер от плаксиглас - 6мм е по 85 лв квадрата с ДДС , парчето се реже за 6 мин. прибл. , което прави 9лв за материал + 6лв машинно време = 15 лв/парче средно. Не знам от поликарбонат на рутер как ще излиза ( братчеда няма рутер  )
|
| Нед Окт 21, 2018 12:24 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Много е трики рязането на поликарбоната на рутер. Материала е много жив, както се изразяват фрезистите. Трябва много точно да се нацелят скорости, нож, охлаждане. Не само това, ама веднъж сменихме доставчика на материала. Аз си мислех, че като е поликарбонат е поликарбонат. Да ама не. Айде пак опити, настройки, брак....
Относно лазера и поликарбоната... нещата пак не са еднозначни. Първо за големи количества всички отказват, защото пушилката е страшна. Освен това пак не се получава добре от всеки път... Става ама за тънките листове, с дебелите (>= 5мм) пак е драма да стане добре среза.
Абе добър материал е, ама си е тегав за прецизна обработка. Трябва ли ти гладък ръб и "търговски" вид на отрязъка е сложно.
|
| Нед Окт 21, 2018 2:18 pm |
|
|