| Автор |
Съобщение |
|
radolin
Ранг: Форумен бог
|
 Диференциален термостат DT3
Наскоро се повреди контролера на слънчевата система за топла вода на къщата на родителите ми. То е един диференцаилен термостат - два температурни датчика, и ако има разлика над Х градуса щрака едно реле. Има 7 сегментрни индикатори за температурата, врътка за настройка на разликата и 2 бутона. 99% бях сигурен, че вътре в тази кутийка седи някой малък PIC. Отварям я - изненада! Изцяло аналогов (е почти) дизайн от старата школа - операционни усилватели, компаратори, 555 и само through hole елементи. Някакъв китайски чип АЦП + драйвер да движи индикаторите. Не е да кажаш чак толкова древно, преди 12-тина години е купувано. Захранването с обикновен мрежов траф, двуполярно, грец и филтриращи кондензатори. Това беше и проблема - заминали кондензаторите. Смених ги и тръгна всичко. Вторият шок беше, че междувременно баща ми се обадил на фирмата производител. От там му казали, че ако им изпрати устройството с куриер ще му го ремонтират срещу 5лв, ама аз вече го бях оправил. Такова ниво на обслужване не знам къде другаде може да намери човек в днешно време и дано има повече такива фирми  .
|
| Сря Окт 17, 2018 11:01 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Диференциален термостат DT3
ХвалА на таквизи фирми - електрониката не e само контролери и компютри.
|
| Сря Окт 17, 2018 11:06 pm |
|
 |
|
syscop
|
Те такива 3 броя във варела за 3 години Х около 70лева. Неподлежащи на ремонт. Събрах за временно нещо подобно с ардуино нано - такова имах под ръка и още работи. От останалото ползвам само температурните сензори. И да изгори не е болка, нова платка и газ 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Окт 18, 2018 11:24 am |
|
 |
|
radolin
|
А установи ли какъв е бил дефектът на тези трите?
|
| Чет Окт 18, 2018 11:48 am |
|
 |
|
syscop
|
Не, имам предположения за светкавици - единият датчик е на покрива на слънчевия панел. Захранването по спомен беше наред, но не даваха никакви признаци на живот. На това което правих съм сложил защити на Littelfuse на връзката с температурните сензори.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Окт 18, 2018 12:14 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Няма никакъв проблем с ремонта. И аз правя подобни устройства в подобни количества. Ние ремонтираме даже и без пари ако повредата е по наша вина. А ако е от неправилна употреба или извън гаранционно - само за резервните части. И за разни други неща дето китайците ги правят са ми казвали, че предпочитат да ги купят от нас заради поддръжката и ремонта. Та колкото и да е странно - даже и в ширпотребата може да се изкара някой лев в БГ.
|
| Чет Окт 18, 2018 12:55 pm |
|
 |
|
nik
|
точно електроника не съм продавал, но съм пращал безплатно дори за клиентска грешка беше започнало да се повтаря едно и също, или лъжат или не казват какво се е случило и не мога да разбера каква е причината един ден си харесах един клиент и му обещах безплатно ако обясни какво точно е станало... оказа се, че за монтажа ползвали тия отвертки със сменяемите битове, а те по-дебели и повреждат една резба... нещо което аз не бих направил и не можах да предвидя та от тогава добавих в упътването да не ползват такава отвертка и проблемите изчезнаха
|
| Чет Окт 18, 2018 1:22 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Че твоите клиенти четат ли упътвания  Защото нашите си знаят всичко 
_________________ Хайде де!
|
| Чет Окт 18, 2018 2:37 pm |
|
 |
|
nik
|
явно четат, щом оплакванията намаляха с 99% ама то упътването е 1 страница А4 с голям шрифт 
|
| Чет Окт 18, 2018 3:32 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е то и при мене най-честата повреда е че слагат 20А предпазител, при положение че в книгата пише мах 3.15А и се прецаква един триак, ама не го вземам много навътре. Само един уред имам върнат дето са го киснали във вода докато е работел - е него не съм го ремонтирал - много беше овъглен горкия.
|
| Чет Окт 18, 2018 6:25 pm |
|
|