Отговори на тема  [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Следваща
Възможно ли е PIC да се изтрива сам? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Възможно ли е PIC да се изтрива сам?
nik написа:
всичките ползват една и съща глава, не говорим за подобна съвместима, говорим за точно една и съща, точно същата глава мога да я взема от най стария принтер и да я сложа на най новия, минавам сервизните калибровки и заработва като нов

Нали разбираш че тука може да е ключа за бараката? Същото е и с автомобилните, и с индустриалните решения - когато работата на нещо зависи от правилна калибровка си длъжен (по всите стандарти) да гарантираш че нещото няма да бъде пуснато (след производство, след ремонт, след смяна на консуматив) без да е минало правилната калибровка. А правилната калибровка може да иска сервиз или обучен персонал, щото крайния усер рядко е достатъчно вменяем че да не обърка нещо. Особено такива дето ползвам принтери за 60-100лв.
Не искам да отричам че с това може да се заиграят с цел лесни печалби - само че онзи див капитализъм изкарването на пари с акъл не е принципно грешно, а обратното. Ако я нямаше тази движеща сила щяхме да щракаме на пишещи машини и да сме спокойни че никой не "клати" с консумативите.
А за хибридните платки - дори да е трудно за сервиз това не е важното - ако за бош примерно е по-евтино, лесно, надеждно, интересно да го правят по тази технология никой не може да им забрани. Има си достатъчно силни отношения с производителите на коли, които карат бош да измисли начин да сервизира това изделие (като сменя цял блок например). Щом клиента на бош го е приел (или може би изискал), а ти като клиент на БМВ примерно (дай боже, да си им оригинален клиент и да купуваш от техен магазин, щото от горубляне обратната връзка до Мюнхен е леко индиректна) си приел сделката да купиш бмв-то (с определена гаранция, условия за сервизиране,...) няма нищо нередно.

Сря Окт 17, 2018 8:57 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

bateAz написа:
Та по темата:
Преди около 20-25 години имах 'щастието' да ползвам една серия от десктопи на Компак. Всичко им беше Компак, от клавиатурата до захранващия кабел (Шуко).
Щастие. До момента, в който решихме да сложим втори диск. После поне да сменим диска му с по-голям. Не ще. Иска само Компак HDD-та. Решихме да видим какво точно му е особеното.
Само марката. Почнахме да тестваме какво 'не Компак' приема: мишка и клавиатура - каквито сложиш. HDD, CD, RAM - само маркови. За флопито не помня.

На компаци-те вървяха само сигейт дискове. Другите, като WD и Quantum (май само толкова марки бяха) не искаха да тръгват. Другата секира беше, че операциите от ниско ниво (форматиране, разделяне на дялове) трябваше задължително да се правят на самата машина, иначе гърми, че няма откъде да зареди ОС (Non system disk). To и в момента положението с дисковете не е много розово, специално за SSD говоря. Тези, които ги продават с лаптопите (най-вече на Леново и DELL) имат различен фърмуер от масовите.
Преди два месеца настъпих една мотика, която производителя на SSD Cruical я беше открил буквално преди дни. Случаят беше с лаптоп Леново, на който тук, в БГ, бяха добавили въпросното SSD. Лаптопа си работи нормално до момента, в който не се инсталира Windows 10 и лаптопа се рестартира. След него диска се самозаключва. От Cruical обясниха, че диска има функция Self crypt, която в комбинация с Bit Locker-a на десятката и UEFI bios (secure boot, TPM), правила тия ла*на, и че работили по нов фърмуер на диска. Добре, че от фирмата-вносител на лаптопа се заеха със случая, и то след доста пререкания по телефона (първата реакция беше, че аз съм го заключил) и пращане на линкове с проблема, та смениха направо целия лаптоп...

Сря Окт 17, 2018 10:23 am
Профил

gicho написа:
когато работата на нещо зависи от правилна калибровка си длъжен (по всите стандарти) да гарантираш че нещото няма да бъде пуснато (след производство, след ремонт, след смяна на консуматив) без да е минало правилната калибровка. А правилната калибровка може да иска сервиз или обучен персонал, щото крайния усер рядко е достатъчно вменяем че да не обърка нещо. Особено такива дето ползвам принтери за 60-100лв.........
...... а ти като клиент на БМВ примерно си приел сделката да купиш бмв-то (с определена гаранция, условия за сервизиране,...) няма нищо нередно.

до колкото знам принтера ми се движи с относително ниска и безопасна скорост (дори за няколко години още не е излязъл от стаята) и е далеч от пътища и магистрали (все пак ако беше на пътя нямаше да ме пропуснат без да плащам пътен данък и застраховка нали така?)

та сега малко повече информация, ако успееш поне за малко помислиш със своята глава, вместо да следваш сляпо чужди "напътствия"
въобще не говорим за принтер от 100 лв, дори не и за 1000лв, по-скоро говорим за към 10к и нагоре
при малките принтери ползващи същата глава като широкоформатните си докарват допълнителни печалби със силно надценените мастилници (щото други консумативи почти няма), но при широкоформатните принтери губят контрола, щото там мастилото се налива от шишета, там допълнителните им приходи идват от надцененото обслужване, щом си дал 10к за принтер значи ще могат да те стрижат периодично с по още една шапка пари, периодичното обслужване пак струва пари дори и в гаранция, за това много клиенти се отказват от гаранцията и правят каквото си решат (принтера си е негов, той си решава дали да ползва гаранция или не, а може и гаранцията да е изтекла отдавна)

главата се подменя и калибрира лесно, периодичното обслужване също минава доста по-евтино с алтернативни варианти и много клиенти си правят обслужването сами. даже изобщо забравят за производителя щото със спестеното от няколко обслужвания могат да си купят друг принтер. например нова глава не заключена струва да речем 1200 долара за широко форматен принтер и 700 за малък принтер (от малък принтер втора ръка дори още по евтино), хората бързо се усещат, че главата за малкия принтер е абсолютно същата и даже ще им останат 500 долара (вместо да хвърли стария и да купи нов принтер както се очаква). явно е било масово щом в последствие епсън започват да заключват главите за малки принтери за да предотвратят използването им в широкоформатни, за да започнат да се занимават и с кодиране явно продажбите на същите надценени глави "за широкоформатни принтери" са намалели.

та според мен след като клиента си купи принтера сам си решава с какви консумативи да подменя - оригинални или алтернативни и дали ще ползва гаранцията или не (както уточнихме принтерите се движат със сравнително ниска и безопасна скорост и далеч от пътища и магистрали, няма опасност да убият някой) , а и до сега не съм чул някой да е карал насила производител да му прави гаранционно обслужване, или пък да съди производител щото не работи принтера след като сам си е правил ремонт, по скоро обратното - често явление за принуждаване на клиентите да ползват нежелани услуги

не отдавна чух че някаква фармацефтична компания щели да я глобяват щото продавала един и същ продукт с няколко различни имена на различни цени (ставаше въпрос за различни противогрипни хапчета всичките с едни и същи съставки и количества - парацетамол, кофеин и още нещо което не помня), не знам дали се е стигнало до глоба, но за да го заговорят явно се смята за нелоялно към клиента да се продава един и същ продукт на различни цени с подвеждаща информация, че са различни продукти

Сря Окт 17, 2018 12:12 pm
Профил

Както и да го въртим, това е пазар - те предлагат, ти купуваш (или не). Ама можело по-приятно да е за техника - сигурно, но за момента те гледат на тях да им е кеф. Когато приходите намалеят ще сработи пазарния принцип и може нещо да се промени. Ако няма кинти за техниците сервизите ще затворят (примерно) - и крайните клиенти ще се окажат от марката понеже нямало сервиз. Да, това е начин да финансират работата си - бизнес модел.

Сря Окт 17, 2018 3:07 pm
Профил

аха... дойдохме си на думата, техните интереси, не свръх прецизни калибровки, стандарти или безопасност, а само и единствено безкрайната човешка лакомия и печалба - безумните бонуси за директорите, печалбата на акционерите
и периодично летят глави на мениджърите които не са успели да извъртят някаква схема за да покажат по-големи приходи от предходното тримесечие

и накрая заблудените и участващите в схемата наричат всичко "конспирация" а най-жалкото е че по тоя път поеха и фирми които преди имаха репутация....

Сря Окт 17, 2018 4:50 pm
Профил

Е разбира се клиентите имат едни интереси, производителите други а гаражните майстори трети. Производителите гледат всячески да се оттърват от гаражните майстори, които правят евтини алатернативни ремонти и подбиват пазара. Потребителите гледат да минат през гаражните майстори, за да не ги обрулят яко.

И сега по темата със пиковете, как се отрязява високата температура на паметта ?

Сря Окт 17, 2018 5:26 pm
Профил
Ранг: Популярен

За пиковете...
Преди 5-6 години се занимавах с с PIC16F630, програмируем таймер с динамична индикация и релеен изход, управляващ асинхронен двигател 1kW. Нямах кинти и се налагаше. Правех по 10-ина на ден, за почти година, смд, на платки, с поялника на ръка вкъщи. Температурата не е толкова проблемна. Най-големият проблем се оказаха ГСМ-ите и рутерите наоколо. Ако ми звънне телефона или си търси мрежа и е на 10-20-30 см от платката или ако го доближа на толкова до рутер - пика сгъва яко, стигало се е до тотал щета и да не мога да го програмирам наново. А инак релето за двигателя цъка на 2 см от пика и грижи няма?!?

Сря Окт 17, 2018 8:11 pm
Профил

nik написа:

афтъ дарк - това през монитора ми намирисва на ориз :D да ти е живо и здраво китайчето

Не знам как мирише оризът, но снимай твоето захранване, ей така - за разкош.
Без лоши чувства (за сега ;) )

Сря Окт 17, 2018 8:25 pm
Профил

After_Dark ти ги запояваш преди да ги запишеш. Тук бяха дискутирали темата за SSD дисковете. Имаше и някаква графика за data-retention според температурата. Като ще взема да пробвам един пик да го запиша и ще го нагрея яко с поялника да видим какво ще се получи. :roll:

Сря Окт 17, 2018 8:49 pm
Профил

Не ги запоявам, бре! На цокъл са! Първите няколкостотин ги запоявах, записани. После сложих цокъл, се тая - има фира от гсм-и и рутери наоколо. Уж не съм толку прос и разводката е добре и от кондензатори не пестя. Явно трябва 1-2мм ламарина да екранирам всичко и с хубави проходни кондензатори навънка и те така. ;)

Сря Окт 17, 2018 9:07 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

колко слоя е платката?

Сря Окт 17, 2018 10:13 pm
Профил
Аватар

After_Dark написа:
...пика сгъва яко, стигало се е до тотал щета и да не мога да го програмирам наново...

На какво се дължи тоя ефект - прецакан флаш, опукани портове, самия микроконтролер? Някакви наблюдения за повишена консумация?

Сря Окт 17, 2018 10:18 pm
Профил
Аватар

а едно време какви рутери и телефони имаше...не като днешните, един пик-льо да не могат да рестартират
спомням си кава истерия беше като смениха PIC16F628 с PIC16F628A... по-тънка подложка, различно програмиране и т.н. И БСМ и СКА и незнам още кой със стотици и хиляди аларми си имаха проблеми, търсехме със свещ от старите без суфикс А... но най-накрая разбраха за какво иде реч

Сря Окт 17, 2018 11:11 pm
Профил

After_Dark написа:
Не знам как мирише оризът, но снимай твоето захранване, ей така - за разкош.
Без лоши чувства (за сега ;) )

точно мойто няма да седна да го снимам щото не ми се разглобява компа, дори за модела не ми се отваря сега, някакво термалтейк е 650 или 750вата или подобно не помня точно
ей ти последното дето ми донесоха за ремонт - Antec TruePower Quattro 850W
не знам коя година е производено, само разбрах че стояло от 2 години неработещо, като изключим капанчето дето бяха заложили всичко добре е направено, има поне още 10 години живот в него
ама общо взето на снимка няма много за гледане щото всичко е много нагъчкано

http://images.hardwarecanucks.com/image ... O_0029.JPG
https://s3.amazonaws.com/hs-wordpress/w ... 54_061.jpg
https://img.gfx.no/358/358234/P9133322.jpg

Чет Окт 18, 2018 3:12 am
Профил

Еднослойна платка, флаша или частично или напълно омазан или не подлежи на презапис, не съм задълбавал повече. Не вдига консумацията и уж не гори нищо. С нов пик всичко е наред после, до следващият случай на звънящ гсм наблизо. :)

Чет Окт 18, 2018 5:39 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Следваща