| Автор |
Съобщение |
|
Tisho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
 Re: Възможно ли е PIC да се изтрива сам?
Да. Майкрочип. Преди години с едни 18-ски бях настъпил същата мотика. Оказа се, че ако има подадено напрежение на ресет пина без да има захранване на Vcc-то, програмата вътре изчезва безследно. После програмираш и си работи.
|
| Нед Окт 14, 2018 9:51 am |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Аз не искам 100 броя софтуер ... По лесно е за мен да си купя въпросния пик конфигуриран, записан, и заключен. Да, ама няма откъде . Заради пика за 3-4 лева и софтуера за 15 лева, си принуден да хвърлиш нещо за 200 лева. Или изгорял друг процесор за 6-7 $ трябва да купиш модула за 400 лева. Парите не ги копам в градината, изкарвам ги с труд и карам стар трошка. Повечето устройства не са на нивото на NASA, и имам умението да ги отремонтирам. Не знам какво има в пика на колегата, и има ли някой интерес да му дублира устройствата. Но има вероятнос ако увери клиентите си че ако стане нещо с проца, ще има откъде да си купят нов записан и готов за смяна, никой няма да има интерес да мисли глупости. А ако някои искат да да крадат интелектуална собственост ... сигурно е че ще намерят начин. Не съм добър в програмирането, но нека колегата да каже . Между ресурса , времето , знанията които трябва да има някой за да дублира и открадене изделието му, и времето ресурса и знанията необходими за да си направи свое подобно - накъде клони везната? На мен ще ми е интересно. А за мойта духалка , на шиш ще се въртя но мисля че мога да си скалъпя нещо за тая мега8.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Нед Окт 14, 2018 10:33 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ако попаднеш на нещо правено от мен и му се повреди процесора, ти обещавам да ти пратя нов записан (и заключен естествено) за цената на процесора плюс някой лев за софта. На тебе може и да не ти трябват 100 ама има хора дето на драго сърце биха грабнала някой проект на готово и без пари. Защо му е да хвърля едни пари за разработка, тестове и т.н.
|
| Нед Окт 14, 2018 3:39 pm |
|
 |
|
nik
|
и отново си в голяма заблуда - готови са да платят дори повече пари за електролит с гарантирано остаряване, ако може 1 ден след гаранцията, а не за по-качествен електролит
|
| Нед Окт 14, 2018 8:07 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Пак конспиративни теории. Добре де, дай пример за фирма прочула се с това че изделията и показват еднотипни дефекти непосредствено след като гаранцията изтече?
|
| Нед Окт 14, 2018 8:20 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Защо трябва да са еднотипни? Теория на вероятностите е важен елемент в проектирането И как се събира такава информация.... тя е табу, реално.
|
| Нед Окт 14, 2018 8:51 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Е нали са "програмирани"? Ако няма закономерност, явно има бъг в програмата. В тоя случай по би минало за мърляво проектиране или евтина (некачествена) изработка. Ама то това е друга болест по техниките... Няколко пъти е ставало въпрос, че последно време се е променил начина на използване на техниката. Малко като в сръбския виц - чукаш и хвърляш. Да вземем например нещо популярно, да кажем Айфон, първа генерация. Каква би била ползата той да е направен безкрайно здрав и издържлив, и да бачка да кажем 10 лета?  Кой би го ползвал толкова време? 
|
| Нед Окт 14, 2018 9:45 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Малко... сложен въпрос задаваш, не разбирам от айфони. От няколко години търкалям някакъв Самсунг, почти е потрошен, но по-вероятно е да го сменя преди да спре- щото вече се задъхва . Андроид и Гугъл го задръстват с ненужни ъпдейти , без - за мене- добавена фукнционалност.
|
| Нед Окт 14, 2018 10:14 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ами то има Vpp first опция на PICKit ама чак пък да трие.
|
| Пон Окт 15, 2018 3:06 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Има и друго - клиентите гледат телефончето да е 6мм и не искат в него големи оскон-и дето да карат 20 години. Ти ако искаш пусни устройство с дизайн ала R320 на ериксон и се надявай на продажби, рекламирайки как щяло да работи 20 години... Както и да е, всеки има право на мнение. В големите масови мултимилионни бройки може и да има планиране, но в другите области никой не иска да рискува продуктовата си линия заради някакви смешни икономии (сравнено с цената на разработката, която при няколко хиляди броя е водеща).
|
| Пон Окт 15, 2018 9:59 am |
|
 |
|
itso.t
|
При условие че в днешно време не малка част от техниката можеш да я "бутнеш" дистанционно през нета, требе да си много куха кратуна за да залагаш бързо остаряващи кондензатори и прочие туземщини... 
|
| Пон Окт 15, 2018 10:49 am |
|
 |
|
nik
|
само един от многото примери през последните 10 години периодично ремонтирам по няколко захранващи блока за ПЦ от водещите марки повечето имат заложени 1-2-3 кондензатора за капанче (има разлика между случаен дефект и капан) и почти всички капани ги залагат на едни и същи "безопасни" места така че да не повреди закачените устройства а просто да си умре тихичко (дори по самия блок нищо не изгаря) нито един обаче не съм видял с интернет връзка
|
| Пон Окт 15, 2018 12:55 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Тоест, абсолютно е изключено кондензаторите да не са оразмерени правилно или да са с по-ниско качество по вина на производителя на кондензатори, а задължително е "капан"? Хм. Ми добре. 
|
| Пон Окт 15, 2018 2:45 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
"Безопасните" места на марковите захранвания обикновено са кондензаторите на +5Vsb. Нямаш дежурно напрежение- компа не тръгва.
|
| Пон Окт 15, 2018 3:18 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Така е, и по мои наблюдения това е един възел който явно доста се подценява при проектирането. Тънкият момент е, че през не малка част от времето той работи без принудително охлаждане и с почти никаква циркулация на въздух, като е при силовото захранване. И резултатите не закъсняват...
|
| Пон Окт 15, 2018 7:15 pm |
|
|