Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Превод на пари - проблем 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
според мен няма начин да почнат да гледат на нас като на нормална държава докато не станем нормална държава :roll:
кредитните карти у нас са още бяла лястовица - никой не знае как се ползват и за какво служат

цял месец зареждах на бензиностанция без да забележа, че не съм се подписъл на гърба... никой не обърна внимание на това.
в метро продавачката обидено ми каза "що не си извадиш една дебитна карта от ДСК бе, кви са тия измишльотини!"
в бриколаж почти година висеше извинителна бележка "временно не работим с кредитни карти"
примери - бол

дебитните карти се ползват за получаване на заплати в тях. след което се теглят 100% от някой банкомат.
дори в кръчма не можеш да си платиш яденето с карта.

за сведение:
- банка ДСК е три поредни години "банка на годината". как става това?
- печатница Демакс е 2 поредни години "пеатница на годината". няма как да не е - всички холограми и винетки ги правят само те. отворете си документите на колата и пребройте колко холограми има... само за задниците ни още няма холограми, но сигурно ще ни накарат и там да си слагаме, щото "така е в европа"

Последна промяна ДедоБоре на Пон Апр 17, 2006 5:23 pm, променена общо 1 път

Пон Апр 17, 2006 5:19 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Ха ! Така е ! Знаеш ли че като отидох в ДСК да си вадя Виртуал ВИЗА за интернет плащане и настъпи смут !!! ИЗобщо не бяха чували за тази си услуга и ме прехвърляха от гише на гише - звъняха телефони - това в Пловдив става !

Пон Апр 17, 2006 5:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ами то и с другите банки е така. дори с "реална" виза :D

Пон Апр 17, 2006 5:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Как се регистрира PayPal, като БГ не им е в списъка? Какъв е начина?

Хм... позабравил сьм нещо как беше регистрацията. С бьлгарска сметка не става, но мисля, че да регистрираш сметка на банка в чужбина не беше проблем, освен ако не дьржат да имаш и актуален адрес в дьржавата, кьдето ти е открита сметката....

Пон Апр 17, 2006 5:35 pm
Профил WWW

Мнение Info
HCL написа:
Цитат:
Как се регистрира PayPal, като БГ не им е в списъка? Какъв е начина?

Хм... позабравил сьм нещо как беше регистрацията. С бьлгарска сметка не става, но мисля, че да регистрираш сметка на банка в чужбина не беше проблем, освен ако не дьржат да имаш и актуален адрес в дьржавата, кьдето ти е открита сметката....

Установих че само картите на ОББ са без проблем за всякакви такива плащания , имат си точно междунардните виза и мастер карти , като ходих в чужбина си плащах и всичко си беше ОК.
Напвави си в ОББ мисля че е безплатно ако искаш може да го направиш по бързо и с по малко главоболия и да бъде вместо кредитна дебитна пак си е виза или мастер , просто трябва трябва имаш достатъчно пари за да правиш плащянията .
Таксите когато пазаруваш са малки , големи са когато теглиш от банкомат.

Пон Апр 17, 2006 7:17 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
offtopic: да си отворя друга тема май трябва, но е малко свързано.

Ето .. във въпросният случей КРЕДИТНАТА КАРТА се явява единственото решение, което е изгодно и за двете страни.
ЦЕНАТА на стоката / услугата ще е каквото е.

Всички знаем за ebay и прочие. Ако нямаш кредитна карта (доколкото знам) нямаш шанс да купиш нещо от там , а и не само от този електронен магазин / борса.

!!! ЕТО големиЯТ ВЪПРОС !!!!

Та ... защо аз трябва да ВЗИМАМ кредит, ЗА ДА СИ КУПЯ НЕЩО , което така или иначе мога да си купя.

Нали това е кредитната карта. Пари Х , които харчиш и после изплащаш на вноски с лихва ХХ% (двуцифрен е процента, инаеч каква им е ползата).

Много благодаря предварително за всяко разяснение.

Пон Апр 17, 2006 7:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Зависи какви са условията в договора ти с банката. Един вариант е банката ти дава право на 1000лв кредит, ти си пазариш с него (без реално да имаш парите) и получаваш 3 месечен гратисен период. Т.е купувам днес, плащам след 3 месеца. През тези 3 месеца няма никакви лихви (банката печели от тьрговеца, който заплаща за услугата, не ти), после вече ти резват главата, но това пак си зависи от договора.

Пон Апр 17, 2006 8:07 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
А хубавото на плащането в нета с кредитна карта е че е бьрзо, удобно и 3 месеца гратисен период никак не са зле. Не чакаш транзакции, не ти трябват TAN, PIN или други подобни неща, едно кликване и вече си платил. За теб е само далавера, тьрговеца се разплаща с банката, но това е вьпрос на имидж и престиж. Amazon, Condor и общо взето почти всяка голяма фирма с осезаемо Нет-присьствие подьржа този вид разплащане.
А ebay-a си има много добра система PayPal. Самият акаунт в PayPal можеш да го захранваш с кредитна карта.

Пон Апр 17, 2006 8:14 pm
Профил WWW

Мнение 
Всички истински (!) български кредитни карти се приемат навсякъде по света, където се приема съотвентния brand.

ОББ е най-сериозната банка в областта на кредитните карти (познавам някои от хората, които отговарят за картите) и е нормално да няма никакви проблеми.

За който не знае/не се е интересувал кредитната карта е изгодна за да се заплащат стоки и и услуги тогава, когато не е удобно да се носи cash. Има такси за транзакция (не годишна такса за издаване), които се плащат от клиента, така, че не винаги е изгодно да се пазарува на територията на страната, в която е издадена. Вместо това има специални национални дебитни карти, от типа Maestro, където транзакцията се плаща само от продавача.

При транзакции в чужбина, освен таксата за транзакция, банката печели и от курсови разлики. При теглене на пари в чужбина, има допълнителна такса.

По принцип за да ползваш кредитната карта не е нужно да блокираш пари по сметката. Преди година и половина ОББ издавше кредитни карти, без да е необходимо да съществува сметка с пари по сметката, с едномесечно (календарно) отложено покриване на задълженията. Месечния лимит се определяше според документ за дохода или от годишните резултати на фирмата (ако кандидата е собственик).

Пон Апр 17, 2006 8:25 pm
Профил WWW

Мнение 
Колеги, това е много важна тема. Вълнува всеки, който пазарува/продава
в чужбина (Европа е частен случай).
Може ли (ако има интерс ) да се стикне темата и да се направи обобщение:
От БГ продаваме/купуваме или обратно . Материята не е изобщо техническа.

//Аз имах следния случай - пише ми човек от Норвегия (примерно) - "видях ви преобразувателя
"RS232-Centronics" - 30 USD - как да ви платя??????? И как ще го получа............
Оказа се, че няма как -официално поне - разрешение за износ и други тъпотии...
Ако има хора, знаещи и препатили - нека споделят. Това ще ни мъчи - ние сме друга закваска....

Ако има желание да се се коментира от знаещите - ние ще слушаме ...
//Мисля, че преди пак съм повдигал въпроса - моля за извинение - просто ми кажете.
Ако е наясно и с бъдещото ЕС - мнението е ...за каса бира:))

Пон Апр 17, 2006 8:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
по offtopic-a: благодаря за разясненята и определено подкрепям Wise :-)

Пон Апр 17, 2006 9:22 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ако искаш сериозно да продаваш, трябва да се приготвиш за това и да минеш през бюрократичния ред:

1. За плащането:

- Откриваш си сметка във валутата, която оферираш и ти превеждат по банков път. В чужбина банките работят като банки и таксите за превод са минимални
- сключваш договор с картов отдел на банката ти и ти плащат с кредитна карта. Банката ще те научи как да го правиш. Ти плащаш за ползването на картата

2. За износа:

- да, трябва да получиш разрешение от министерство. Утре мога да ти напиша къде точно, но си е процедура, от днес за утре не става

Пон Апр 17, 2006 9:25 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
F-DR написа:
За който не знае/не се е интересувал кредитната карта е изгодна за да се заплащат стоки и и услуги тогава, когато не е удобно да се носи cash. Има такси за транзакция (не годишна такса за издаване), които се плащат от клиента, така, че не винаги е изгодно да се пазарува на територията на страната, в която е издадена. Вместо това има специални национални дебитни карти, от типа Maestro, където транзакцията се плаща само от продавача.

Какви са тия такси за транзакции? Според мойта банка (ПИБ) не дължа подобни такси при пазаруване директно от търговец.

Аз лично ползвам кредитна карта от тази банка и засега не съм имал проблеми с разплащания в чужбина. Освен в един хипермаркет за техника в Германия (Media Market) където ми заявиха че е фирмена политика да не приемат кредитни карти. Убиха ме най вече защото след това радостно приеха обикновенната ми дебитна карта маестро от същата банка (ПИБ).

Прикачени файлове:
Tariff_14-6.pdf [55.26 KiB]
231 пъти

Вто Апр 18, 2006 10:57 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Какви са тия такси за транзакции? Според мойта банка (ПИБ) не дължа подобни такси при пазаруване директно от търговец.

Възможно е да няма такса при заплащане на стока и услуга. Любопитен съм какъв intechange курс са използвали...

Вто Апр 18, 2006 11:10 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
F-DR написа:

2. За износа:

- да, трябва да получиш разрешение от министерство. Утре мога да ти напиша къде точно, но си е процедура, от днес за утре не става

F-DR може ли малко яснота по тоя въпрос

Вто Апр 18, 2006 11:17 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща