|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:47 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
Пазаруване по нета с кредитна карта.
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Пазаруване по нета с кредитна карта.
Значи искам да пазарувам директно от сайта на пройзводителя. В случая Linear.
Изглежда, че признават кредитната ми карта. Поне не получавам обичайните глупости от типа - "only US bank accounts".
Въпросите ми са два.
1. По принцип се попълват два адреса - postal и billing. Първия е ясен. Ама втория - това адреса на картодържателя ли е? Когато съм плащал нещо за собствена употреба, съм си писал моя. Но понеже картата ми е персонална, а ме занимава мисълта как да прекарам разхода през фирмата, има ли вариант като получател в документите да фигурира фирмата. Май не е добра идея да си играя с billing адреса ,а?
2. Какво да очаквам от митническите ни власти? По принцип чиповете ще са достатъчно за да не могат да се скрият. Ще платя ДДС-то, то е ясно. Стоката ще пътува с UPS.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 17, 2006 6:24 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
най-добре за БГ счетоводството е да пазаруваш с корпоративна карта.
няма проблем двата адреса да са различни, поне за американците
нашта митница се интересува от фактурата и транспортния документ за да ти определи ДДС и евентуално мито
по принцип транспорта е освободена сделка и не се дължи ДДС върху него, но те го вкарват в цената на стоката.
в общия случай не ги интересува кой, как и дали е платил
как ще се оправиш в счетоводството си е твой проблем - има вероятност да пиеш студена вода
във фактурата трябва да е отбелязана страна на произход за всеки ред.
ако ще работиш с UPS най-добре им напиши едно пълномощно те да те представляват пред митница и си свиркай. иначе на края на втория ден ще зафъфлиш... на мен едни митничар веднъж ми искаше "бележка, че не ми трябва бележка" за едни 16-битови DSP-та, които НЕ са в "оня списък". дано нямаш такива компоненти...
говори все пак с хората дето ви водят счетоводството
по нашия закон има 2 вида плащане - в брой и по банков път.
плащането с карта се осчетоводява в сметките за кешови плащания, и има някаква вероятност да го тълкуват като плащане в брой. но трябва пък да си измислят някакво основание - че си бил там в командировка. това е заради едно тъпо изискване плащанията да са взаимо-обвързани. не питай защо, особено счетоводителя... ще преживееш по-лесно 200J
|
| Пон Апр 17, 2006 6:57 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
По втора точка нека споделя и аз моя опит с таз порочна система наречена Български Митници. Billing адреса е адреса на който се издава фактурата. Той трябва да е фирмения, макар че митничари не са ми се заяждали ако не е точен. Задължително във фактурата трябва да има и перо за стойността на транспорта освен ако няма отделна фактура за него (дори и този който ви е пратил нещата да го е платил за собствена сметка). Ако недай си Боже липсва такава стойност ще ви направят луди да търчите да си вадите служебни бележки от куриерите за стойността му и докато не ви земат ДДС за него няма да можете да си освободите стоката. Копелетата на митницата са готови да ти извадят червата ако се опиташ да не платиш ДДС. За мита не се заяждат толкова (тя електрониката е освободена от мита и без тва)... Макар, че по закон САМО стойността на сделката е облагаема... И по същия тоз закон за стойност на сделката се разбира фактурната стойност като в нея транспорт не трябва да се включва след поредния скандал на митница ми беше разяснено, че по нареждане на шефа на митниците транспорта задължително се включва към стойността на фактурата... На всеки е ясно що.. Поредния узаконен държавен рекет... Така понятие като нискостойностна пратка (под 50 ЕВРО, която не подлежи на митническа обработка) на практика не съществува. Само с редки изключения... по принцип бих посъветвал да се свържеш с някой който често ходи по митници и да ти направи декларацията и да идеш с него сам да си освободиш стоката отколкото да оставяш куриерите да го вършат тва. Два пъти оставях DHL да ми освобождават пратки и се проклинах после за това. След първите 2-3 пъти в които го направите заедно ще схванеш как става и после и сам ще можеш. А.. съвсем забравих... Закона за стоки с двойна употреба. Трябва да видиш дали тарифния код на това което вкарваш не попада под ударите на тая простотия... Ако да... ЛОШО... Трябва да ти издадат удостоверение за това, че няма да ги използваш за разработване на ядрена бомба. Не съм вкарвал чипове и за това моля по усведомените да кажат дали за чиповете трябва такова удостоверение. Но съм свидетел как не пуснаха един тир с кроасани PINTDOR за тва че нямаха такова удостоверение... Интересно за какво друго могат да се ползват...Малоумието е пълно.. Това е... дано съм помогнал.
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пон Апр 17, 2006 9:44 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
e, аз пък съм виждал бележка, че слиликонови презрамки за сутиени НЕ са стока с възможна двойна употреба.
самото понятив възможна двойна употреба е много разтегливо. то и няма законова основа. "оня списък" е приет с постановление на МС, и е толкова лесен за намиране колкото дипломата на царя от уест-пойнт. спусъка е уникално четиво - подреден е по някакъв ред, който вероятно не е бил известен и на съставителите. съседни стоки са силиконови презрамки, силициеви чипове и дръжки за лопати. никакво структуриране...
логиката на понятието "възможна двойна употреба" е, че ако някякво изделие може да бъде вложено като част в друго издели, което може да бъде вложено като част в трето, което може да се използва като оржие - тогава въпросното изделие влиза в тази категория. пример: чук, с който могат да се коват пирони, с които се правят сандъци, в които се слагат лопати, с които могат да се копаят И окопи, е стока с възможна двойна употреба. ТИ трябва да докажеш, че като внасяш чук, няма и през ум да ти мине да ковеш сандъци, в които... и т.н. нон-сенс, но е практика.
за електронните компоненти са малко по-рафинирани изискванията: дефинитивно влизат DSP-та над 32 бита или над 80MFLOP-a (не съм сигурен в точното число) и т.н. има ограничение и за АЦП/ЦАП бързи памети, програмируеми матрици и доста други. за конвенционалните компоненти съм запомнил само, че ако става въпрос за <-50градуса си вътре с двата крака. цецо, твоите всичките високоволтови кондензатори са такива. да знаеш, той и целия дефибрилатор е такова изделие 
|
| Пон Апр 17, 2006 11:22 pm |
|
 |
|
F-DR
Ранг: Новодошъл
|
Ако искате да не плащате ДДС за транспорта при положение, че той е вече платен или влиза в цената на стоката или по друга причина, на фактурата трябва да има записано Price: CPT-Sofia (CIF-Sofia) и готово.
_________________ You can't manage what you can't measure.
You can't measure what you can't define.
You can't define what you don't understand.
|
| Вто Апр 18, 2006 1:10 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: e, аз пък съм виждал бележка, че слиликонови презрамки за сутиени НЕ са стока с възможна двойна употреба. самото понятив възможна двойна употреба е много разтегливо. то и няма законова основа. "оня списък" е приет с постановление на МС, и е толкова лесен за намиране колкото дипломата на царя от уест-пойнт. спусъка е уникално четиво - подреден е по някакъв ред, който вероятно не е бил известен и на съставителите. съседни стоки са силиконови презрамки, силициеви чипове и дръжки за лопати. никакво структуриране... логиката на понятието "възможна двойна употреба" е, че ако някякво изделие може да бъде вложено като част в друго издели, което може да бъде вложено като част в трето, което може да се използва като оржие - тогава въпросното изделие влиза в тази категория. пример: чук, с който могат да се коват пирони, с които се правят сандъци, в които се слагат лопати, с които могат да се копаят И окопи, е стока с възможна двойна употреба. ТИ трябва да докажеш, че като внасяш чук, няма и през ум да ти мине да ковеш сандъци, в които... и т.н. нон-сенс, но е практика. за електронните компоненти са малко по-рафинирани изискванията: дефинитивно влизат DSP-та над 32 бита или над 80MFLOP-a (не съм сигурен в точното число) и т.н. има ограничение и за АЦП/ЦАП бързи памети, програмируеми матрици и доста други. за конвенционалните компоненти съм запомнил само, че ако става въпрос за <-50градуса си вътре с двата крака. цецо, твоите всичките високоволтови кондензатори са такива. да знаеш, той и целия дефибрилатор е такова изделие  |  |  |  |  |
Пълно малоумие.  Аз съм напълно убеден, че това е чист американски протекционизъм, раздут до международни мащаби. Жалко е, че държави като България им се водят по акъла. 
|
| Вто Апр 18, 2006 9:22 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Реконструктор написа:  |  |  |  | ДедоБоре написа: e, аз пък съм виждал бележка, че слиликонови презрамки за сутиени НЕ са стока с възможна двойна употреба. самото понятив възможна двойна употреба е много разтегливо. то и няма законова основа. "оня списък" е приет с постановление на МС, и е толкова лесен за намиране колкото дипломата на царя от уест-пойнт. спусъка е уникално четиво - подреден е по някакъв ред, който вероятно не е бил известен и на съставителите. съседни стоки са силиконови презрамки, силициеви чипове и дръжки за лопати. никакво структуриране... логиката на понятието "възможна двойна употреба" е, че ако някякво изделие може да бъде вложено като част в друго издели, което може да бъде вложено като част в трето, което може да се използва като оржие - тогава въпросното изделие влиза в тази категория. пример: чук, с който могат да се коват пирони, с които се правят сандъци, в които се слагат лопати, с които могат да се копаят И окопи, е стока с възможна двойна употреба. ТИ трябва да докажеш, че като внасяш чук, няма и през ум да ти мине да ковеш сандъци, в които... и т.н. нон-сенс, но е практика. за електронните компоненти са малко по-рафинирани изискванията: дефинитивно влизат DSP-та над 32 бита или над 80MFLOP-a (не съм сигурен в точното число) и т.н. има ограничение и за АЦП/ЦАП бързи памети, програмируеми матрици и доста други. за конвенционалните компоненти съм запомнил само, че ако става въпрос за <-50градуса си вътре с двата крака. цецо, твоите всичките високоволтови кондензатори са такива. да знаеш, той и целия дефибрилатор е такова изделие  |  |  |  |  |
Пълно малоумие.  Аз съм напълно убеден, че това е чист американски протекционизъм, раздут до международни мащаби. Жалко е, че държави като България им се водят по акъла.  |  |  |  |  |
Не пич, тука хамериканците нямат нищо общо.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 18, 2006 10:43 am |
|
 |
|
3aek
|
по принцип това постановление е от много години, но никой не се впрягаше толкова на митницата допреди няколко години, след като хванаха онези редуктори за танкове в Сирия дето излязли от Терем като редуктори за трактори отидоха в другата крайност - дето казва Дедо и за гащи-прашки може скоро да вземат да искат становище
все ми се струва че това няма как да спре тези дето си правят сделките с истинска двойна употреба, в крайна сметка всички те разрешителни се вадят на базата на документи, никой не ти разглежда стоката нито пък на митницата са толкова компетентни че да различат редуктор на трактор от редуктор на танк ама просто наште хора си умират да има повече бюрокрация и като им дойде проверка да показват че на хартия всичко е ОК
|
| Вто Апр 18, 2006 3:15 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|