|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:22 pm
| Автор |
Съобщение |
|
slav4o.com
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 ESP12F PCB routing
Ами това е ще има на една платка такъв модул . Под него мога да пусна 2-3 писти , но 2те са Tx и Rx т.е. сигнални. Чудя се това нещо бая мощно излъчва, ако се вярва на обявената от ESPRESSIF излъчвана мощност от 316mW. Като му гледам захранването 3.3V на осцилоскопа, бая си подксача, едам го застопорявам да играе около 200mV със 2 електролита по 100uF. Мисълта ми е дали ще си се смущава само, то и да ги пусна отстрани пътечките, пак ще набива яко. Имаше някаква АТ команда за намаляване на мощността, ама не ми се ще да "окастрям" възможностите. 
|
| Вто Сеп 11, 2018 4:55 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
 Re: ESP12F PCB routing
То излъчва от антената! Аз не намирам някакъв pdf за хадуера, но е добре да няма нищо под антената. Пускаш и по поне 5-10мм от всички страни restricted около антената и си готов. Зависи от какво го храниш - ако си с батерия не те бърка толкова, но иначе бих препоръчал да сложиш 1000uF, особено ако стабилизаторът не вади много А... Добро опроводяване, low ESR кондензатори, байпасни отдолу, стабилен GND и си ти.. Може да добавиш и мънисто 
_________________www.elkran.com
|
| Вто Сеп 11, 2018 9:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ти по скоро трябва да си леко притеснен от факта че няма много инфо в документа му къде какво може да имаш около него, най-вече около печатната антена. Там трбява да имаш някакъв keepout в който да няма нищо, най-вече маса, но никъде не пише на какво разстояние от антената. Къде ще е процесора или нещото което ще праща тия Rx, Tx, от другата му страна ли ? За захранването, кондензаторите са си кондензатори, с какво му правиш напрежението обаче, то там може да имаш по-големи проблеми. 200 mV са почти 10% пулсации, не звучи добре.
|
| Вто Сеп 11, 2018 11:21 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Платката е еднослойна засега. Процесора е отстрани на 8-9мм. Да можеше и да го направя отзад или да сложа класическо ESP8266, но това като че ли е най-културно - слага се като SMD елемент. Даже в лента ми го пратиха. Ами и аз това гледам нещо инфо оскъдно. Да екран (маса) не бих сложил в никой случай под антената. Принципно може да използвам ESP-07 със външна антена, но това ще е по-компактният вариант. За пулсациите - май не бяха чак толкова, с кондензаторите, не помня.... За стабилизатор мисля AMS1117 (какъвто се ползва в Node MCU) По принцип не мисля че ще има чак такива наводки ама все пак. А ще има и реле на 220V та и за там по няколко милиметра гард трябва да правя, а платката е 80х60 а има и винтчета и части и става леле майко. Не мисля да минавам на 0805 части, още съм зелен...
|
| Сря Сеп 12, 2018 12:50 am |
|
 |
|
ToHu
|
Релето може да те ебава повече от радиото. За платката просто пропускаш каква да е земя от там където започва антената, съобразявай се с лейоута на самото радио. Не мисля че ще вкарва сущения, но може би не е лошо да предвидиш feritebeads. Захранването го гледай на скоп, ама трябва да е хубав скоп, иначе нищо няма да видиш, или някой истински аналогов с добър тригер, или наистина читав цифров. Задължително сложи филтри към радиото, иначе ще си прослушваш твойте си данни през захранването  То всъщност с това ESP защо ти е друг процесор, не можеш ли да вкараш в него и твоят си код ?
|
| Сря Сеп 12, 2018 2:47 am |
|
 |
|
slav4o.com
|
Няма защита на кода. Пък и няма чак толкова хардуерни възможности, няма да ми свърши работа изцяло. Реално го ползвам сега като модем.
|
| Сря Сеп 12, 2018 10:49 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
1. Много е важно къде хващаш маса и къде мериш със сондата на осцилоскопа. Можеш и повече от 200mv смущения да видиш а те реално да са 10mv, че и по малко. 2. Добро опроводяване на маса и захранване силно намалява нуждата от излишни кондензатори по платката. 316mw са достатъчно пренебрежим ток на 3.3V. Добро опроводяване и феритни мъниста където трябва са решението.
|
| Сря Сеп 12, 2018 8:45 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Споко, Славчо...  Що изгъзици на тема радио съм правил, но UART до сега не съм успял да смутя. Нито SPI или I2C. Става въпрос за GSM + RF 868MHz с усилвател MAX2235 и PCB антена, GSM + RF 169MHz + RF 2,4GHz, и прочее комбинации работещи едновременно. Най-добре е под антената да фрезоваш PCB-то или да изнесеш модула, така, че антената да е извън платката. Via curtain по цялата периферия на платката за всеки случай.
|
| Чет Сеп 13, 2018 12:35 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
Ами то ще се експериментира... няма начин Помня преди години когато тествах СОТ предавател 5W, компютъра ми се рестартираше, уредбата се ошашави. Опитвам се да измисля някаква концепция за подредбата. Отделил съм места в ъглите за ESPто и релето 220V. Мисля да направя звезден център на масите до стабилизатора. Още не съм пуснал всички писти. По принцип първо разплитам и пускам всички писти и тогава обмислям концепцията и пренареждам, но този път ще е различно. 
|
| Нед Сеп 16, 2018 4:31 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами то не само масата, ами и захранването! Но това са бели кахъри. Както ти каза Leo, нищо не можеш да шашнеш... Добра практика е да ти е добре опроводена платка. Хубаво е да погледнеш из чаршафите на модула - там производителят трябва да е написал коя топология е за предпочитане(шина или звезда). Проектът ти не изглежда ракетен и не виждам нещо, което би създало проблеми дори ако пуснеш autorouter-a! По-скоро това е за твое успокоение като започнеш да пишеш кода, че там какви работи ще започнат да стават.... И като гледам си избрал модул без особено як съпост. Ще е весело! 100%! Успех!
_________________www.elkran.com
|
| Нед Сеп 16, 2018 12:36 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
Бе и аз тей си мисля, ама все пак да питам, дали няма някакви правила. УКВ / СВЧ техниката е сложно нещо. На модула какво да му е, кода няма да го качвам на него, ще го ползвам само като модем. Не съм запознат с еквивалентни модули има ли. Имаше май някакви сравнения, бях гледал. Но модулите по-сложни. Сега примерно пред антената има успоредно пътечка на разстояние 5мм, широка 0.1мм и дълга 20мм, как да разбера какво напрежение ще се индуцира в нея при максимална пикова мощност ? То има ли формула за това. Може ли да се изчисли, примерно знае се какъв е материала, фолиото е 35микрона дебело, текстолита FR3. То пък сигурно ще има значение и колко припой има отгоре като съм я калайдисал. Както и да е, ще е по метода на стъкмистиката.
|
| Пон Сеп 17, 2018 1:25 am |
|
 |
|
ToHu
|
Има и правила и сметки, ама ти не рутираш нищо такова, на теб модула ти е готов, както се казва, храниш кучето и не пипаш нищо ...
|
| Пон Сеп 17, 2018 2:34 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
|
| Пон Сеп 17, 2018 9:24 am |
|
 |
|
ilkor
|
Решението се нарича bypass capacitor който трябва да бъде изчислен според честотата която искаш да подтискаш. Колкото и електролита по 100uF да сложиш за 2,4GHz те нямат да имат ефект. За тази честота най нисък импеданс би имал керамичен кондензатор няколко десетки до няколко стотици pF. Желателно е да се сложат в захранването и на всички линии които могат да бъдат "жертви" на това смущение.  Ето това е полезно да се прегледа: https://www.youtube.com/watch?v=BcJ6UdD ... Q&index=22
|
| Пон Сеп 17, 2018 1:17 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
Аз кондензатора 100uF съм го сложил, защото кляка захранването. Това става на интевали когато модула излъчва. Всъщност като се замисля сега проблема май е в стабилизатора който използвам за тестове. Благодаря за инфото ще действам и ще видим.
|
| Пон Сеп 17, 2018 2:26 pm |
|
|