|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:08 pm
Кефе капсули - впечатления, избор...
| Автор |
Съобщение |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: Кефе капсули - впечатления, избор...
Не, моно дозите ("pod"-овете). Пликовете за кафе си имат отдушници, даже повечето и zip-чета, за след като го отвориш първия път.
|
| Пон Сеп 10, 2018 11:29 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
При отваряне на "варелче" Illy на зърна не се ли чуе засмукване на въздух - връща се обратно. Не знам дали са "среда", но много държат на качеството, поне където им го изискват. Все пак сервизът в гръчко беше дистрибутор и що лекции и упражнения на всякаква тематика се изнасяха периодично... Ама аз вече бях решил да тръгвам и не им обърнах сериозно внимание и жалко, щото в БГ се оказа, че никъде не знаят да правят кафе. Колкото до "дишането" на пакетите: трябва да е нещо ново, ментетата прогресивно завземат пазара. Аз невакуумиран не вземам. И пак след известно време кафето си губи аромата и си вгаднява вкуса.
ПС за да съм точен: поради цял куп причини (най-главната е качеството) от години не пия кафе, само едно силничко разтворимо сутрин за събуждане.
Последна промяна bongo_x2 на Пон Сеп 10, 2018 12:07 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Сеп 10, 2018 11:50 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Имах предвид точно прости филтърни дозички - различни са от капсулите, при които си има някаква решетка отгоре за разпределяне на парата и филтър отдолу под кафето. Доколкото съм гледал, машините за капсули са категорично с помпи и добро налягане - повечето са си 15-16 бара, но на неспрессо и caffe d'italia примерно имат с до 20 бара. Колко е стабилно налягането не мога да кажа, но така ги пишат. Има на филипс машинки (сенсео), но за тях не споменават налягане и някъде цитираха 1.5бара, което ще рече просто нагревател, без помпа.
|
| Пон Сеп 10, 2018 11:57 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами ние в офиса сме с комбаин, но познати ползват Nespresso, черпили са ме - бива. Относно марките - ние си взимаме Лаваца. Пробвахме и други, включително скъпи марки, все на някой нещо не му пасваше. Един приятел е в бранша с кафе, включително пекат и мешат... Твърди, че Лавацата си било боклук. Даде ми от негово дето било супер-дупер... не ми хареса.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Сеп 10, 2018 12:06 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
като марка и да ти стане най-рахат от кафето поне за мен е ' Death Wish Coffee ' яко е и е тип робуста(на мен най ми приляга) малко е силничко за мойта възрастова група.... та веч пийвам порядко иначе като приготовление аз съм класик и турското кафе си е най-добре  поднася се джезвето с свареното кафе на чинийка с горещ пясък, локумчета шекерчета в отделна паничка, като се сипе - слагаш капка две студена вода да падне бързо утайката.... и после сърбаш бавно, и подръпваш замислено от наргилето.... ехх такава офисна атмосфера трябва , не като модерните гугъл/файсбук/амазон разни метросексуални нердове и гийкове да ти лансират пикоч от хималайска мечка, цръцната от някаква машинария  ....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Сеп 10, 2018 12:20 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе да няма джамия някъде около вас? Нещо много "източно" го описа.
Да не ми се вържеш, майтапя се! Аз също съм почитател на турската хранително-вкусова линия.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Сеп 10, 2018 12:29 pm |
|
 |
|
michev
|
Явно няма дефиниция за "хубаво" кафе  . Примерно аз киселчоци (не винаги е такова, но в повечето случаи е) като лаваца не мога да пия. Сега последно сърбам Чибо от метални кутии (мляно) и съм повече от доволен. Относно машините - в предната работа в офиса имахме лидълска еспресо машинка - ами устискваше наплива на 10тина човека и не създаваше проблеми.
|
| Пон Сеп 10, 2018 3:05 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Лаваца имат повече от един вид кафета. И аз не харесвам "кисели" кафета, и ми допадна някакво тяхно кафе, което поне според моя вкус не е такова. Както и да е. Темата беше за кафе в капсули...
|
| Пон Сеп 10, 2018 3:10 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Загледах се тази сутрин в Долче Густо-то на работата - капсулите са си направо контейнерчета включително такива с някакво мляко - на прах ли е, течно ли е, нямам идея ама може да се похабя една доза да видя. Та кафе лате-то им е с две капсули - в едната си е кафе, в другата е само мляко. Отделно има някакво макиато което пък е в една капсула. Това което не ми хареса е, че няма контейнер за използваните капсули ами трябва на всяко кафе да махаш предната после да слагаш нова и т.н. То не, че нещо ама капсулите капят след ползване и не е много практично за чисто помещение или бюро. Отделно и по магазините като гледам разнообразието се свежда само до оригиналните капсули на Нестле т.е. ако чуденето е между Долче Густо и Неспресо с двете ръце гласувам за Неспресо. А за киселите Лаваци - на мен пък Чибото и повечето немски ми киселеят и затова в БГ си карах досега на Лаваца 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Сеп 10, 2018 3:23 pm |
|
 |
|
michev
|
На лидъл има не лоши на вкус капсулки (Bellarom Ristretto), съвместими с nespresso и не помня да са били нещо много скъпи, но спомена ми не е толкова точен, понеже само една седмица ми се наложи да ги пия. Цените обаче на машините за nespresso в БГ са нещо сякаш доста надути. Ох, сега като написа немски и се усетих, че съм писал глупост.. не Чибо ами Кимбо (италианско) 
|
| Пон Сеп 10, 2018 5:03 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Дрогирайте се вий, кой знае какви химии има в тия капсули, отделно че и топлата вода минава през тях, дето пише Ицо, варена пластмаса ... аз поне с кафе не прекалявам, то напоследък с нищо де, в това Мексико се водел много здравословен живот, и кг свалих, и болежките ми минаха ... цял ден на студен чай 
|
| Пон Сеп 10, 2018 5:14 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Дефиницията започва с думите: "Истинското еспресо трябва да сладни..." и т.н с десетина листа описание на отклоненията и причините за тях. ПС Bellarom е най-евтинджос марката, нали не искаш и качество?! Всъщност, мойто разтворимо за събуждане е точно от тази марка, най-силното, и добре, че не мирише много на кафе  ПС2 И аз предпочитам студен чай, особено ечемичен 
|
| Пон Сеп 10, 2018 5:17 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Така като гледам в сайта дето @woody го даде са с по +100лв на машина. Отделно и капсулите са им по скъпи от оригиналните пък само ментета предлагат. Истинските съм чувал, че ги продават по 12-13-14лв - срещу 3.50-4 евро в кой да е неспресо бутик по белия свят. Няма лошо де, не бива да се пречи на естествния подбор 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Сеп 10, 2018 5:25 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
В немския ибей се намират по-евтини, нови кафе-автомати на Крупс. Колко по-евтини - според както се уцели...
|
| Пон Сеп 10, 2018 5:43 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Те и евтините за долче густо са с марка krups и са по 88лв, но не знам дали това е гаранция за нещо. Видях че тия t-disk които спомена Димитър са точно tassimo - на Bosch. Има различни машини, в емаг-а има някаква на 159лв. Капсулите обаче тук са скъпички - над левче: https://kafemania.bg/kafe/Tassimo-kafe-kapsuli
|
| Пон Сеп 10, 2018 9:19 pm |
|
|