|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:33 pm
Проектиране на PCB за начинаещи?
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Проектиране на PCB за начинаещи?
Ти още не си започнал хляба, за сега само душиш манджата, и си вземи шублер, че без лъжица супа се яде по-трудно, и обикновенно се окапваш или оливаш ... трябва си, и хич не се плаши от корпуси, времето в правене на корпус никога не е загубено, също и в доизпипването му. Имах лошия навик да не проверявам диаметър на отвори или пък солдер маска / паста, на няколко пъти съм се псувал много, а почти на всяка платка се случва да сложа някой дето съм го правил преди 20 години и да някой отвор да е пропуснат, това са основно конектори, и всеки път си мисля сега сядам и го оправям, и всеки път излиза нещо и оправям само платката а библиотеката я отсвирвам,не прави така ще страдаш.
|
| Пет Сеп 07, 2018 5:42 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Малко късно се включвам по темата. Ето какво правя аз - изготвям едновременно 2 неща - шаблон с падове и 3D оригинал(ако няма наличен в 3dcontentcentral). И когато се насложат съответно трябва да съвпаднат. Така лесно се хващат грешки при сложните компоненти. В краен случай можеш да принтираш и да наложиш елемента, но трябва да внимаваш да няма някакъво мащабиране при смяна на форматите. Добре е там да си имаш някакъв репер - някакъв корпус с размери 20х20, с който да валидираш, че всичко е принтирано, както трябва. Принципно на мен много рядко ми се налага да имам компонента пред мен, но все пак се случва. Тъкмо чертах един модем на Gemalto и размерите бяха доста зле дадени и трябваше да ми е пред очите, че да не объркам, кое е горе, кое долу, кое ляво и т. н. ПП:Каква е тази платкаджийница дето прави 10бр за 12$?
_________________www.elkran.com
|
| Нед Сеп 09, 2018 7:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе грешки различни от размер на отвор не помня от кога не са ми се случвали, ако изключим генерални такива, примерно да гледам обратния изглед, ама тогава и 3д то би било същото. Но аз с 3д се занимавам на по-късна фаза, само ако и за каквото ср налага, и е изцяло в солида. Айо има 3д то основно заради височини, термо интерфейси и др.подобни.
|
| Нед Сеп 09, 2018 11:18 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
В повечето случаи това може да го хванеш. При печатния оригинал използваш layout, а за 3D-то - чертежите. Ако гледаш и за двете от 1 място няма смисъл... И като ги насложиш се виждат отклоненията. И гледам да имам 3D, защото помага при разполагане на елементите, наместване в кутия и т. н. Само че реално се налага да търсиш размерите по всички възможни чертежи понеже най-вероятно някой от HR отдела ги е чертал...
_________________www.elkran.com
|
| Пон Сеп 10, 2018 8:22 am |
|
 |
|
bobihot
|
За това се оправя библиотеката и се дава да се ъпдейтне в PCB-то.
|
| Пон Сеп 10, 2018 1:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да де, оправянето на библиотеката е нещото което не се случва защото.. айде да пусна платка, и после ще оправя библиотеката.... просто като правиш, прави точно, поне се старай, аз съм ги пропускал от недоглеждане, като съм направил най-големия и после copy/paste до най малкия, грешката лесно се мултиплицира, а и това са ми все стари библиотеки, аз по онова време до обяд стоях на айрянче и гледах да не се навеждам че мен глава не ме болеше от пиене обаче навеждането ми беше проблем 
|
| Пон Сеп 10, 2018 3:45 pm |
|
 |
|
kalata23
Ранг: Популярен
|
Малко се бях поизгубил във форума.. ТА, stoyanoff, относно платкаджийницата - това са едни китайци (JLC pcb). Преди предлагаха 10 бр 100х100 платки за $2, в момента са 5 Бр 100x100 за същата цена или 10 бр за $5. Относно шублера, купих си. Случайно видях в Лидл, че имаше шублери (електронни) и взех един. Относно верификацията на фуутпринтовете, за сега разпечатвам Lay-out-а и напасвам компонентите, за да съм сигурен, че фуутпринтът ми е правилен. За библиотеки и прочие, създадох една библиотека с по-екзотичните компоненти, за някои от проектите ми и за всеки случай съм си пуснал един Subversion сървър, та ако се омаже нещо или се прецака библиотеката, да мога да си възстановя библиотеката, както и проектите като цяло.
|
| Съб Май 25, 2019 9:46 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
@kalata23, колко време минава (приблизително) от поръчването до получаването?
|
| Съб Май 25, 2019 10:05 pm |
|
 |
|
kalata23
|
Между 2/3 седмици. Зависи от кога си го поръчал, какви празници има. Аз поръчвам по пощата, защото е евтино. Имат опция и с DHL, но там доставката е по-скъпичка. Още една подробност. Нямаш голям избор за платката, като цветове, технология и т.н. За тия пари получаваш оловна, зелена солдер маска и черен печат. От всички китайци, дето правят прототипни платки за без пари, тия са най-евтините.
|
| Съб Май 25, 2019 10:10 pm |
|
 |
|
lcr
|
Благодаря!
|
| Съб Май 25, 2019 10:12 pm |
|
 |
|
kalata23
|
Няма за какво. Вече съм пускал около 3-4 поръчки. Имат си описание какво искат като гербер файлове и дрил файлове, както и tutorial за различните Cad програми, как да си изгенерираш герберите. Ако имаш повече въпроси, питай 
|
| Съб Май 25, 2019 10:14 pm |
|
 |
|
lcr
|
До момента ползвам услугите на Sirius и съм общо взето доволен, но при тях трябва да поръвам над 30 бр за да илзезе цената приемлива, пък на мен рядко ми трябват такива бройки. За малки количества, си мисля, че при китайците ще е по-удачно. А и времето за изработка и доставка е горе долу същото.
|
| Нед Май 26, 2019 12:28 am |
|
 |
|
kalata23
|
На мен обикновено ми трябват по 10-20 платки. За сега китайците са ми най-изгодни.
|
| Чет Май 30, 2019 10:34 am |
|
 |
|
цеков
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Ное 22, 2006 11:41 pm Мнения: 73 Местоположение: София
|
Искам да направя платка с напечатан на нея куплунг.
Как се дефинира в протел изрязан отвор (контур) в платката ? Как се дефинира никел/позлатяване на перо ?
|
| Пет Май 31, 2019 2:00 pm |
|
 |
|
velio
|
За процепи и изрязвания се дефинира Board Cutout.
За финалното покритие - става при поръчката на платката. Т.е. казва се на платкаджиите че трябва да я направят на никел-злато. Някои могат да правят само перата (gold fingers мисля че се нарича). Но ако нямат такъв процес, трябва цялата платка да е на злато. Не че разликата в цената е кой знае каква. Предполагам че говориш за пера, подобно на разширителните платки за компютрите?
Някои конфигурации са възможни (разбирай ценово оправдани) само при масови поръчки. Примерно панелизацията на 10 малки платки е скъпа, по-евтино излиза да са отделни (за китайците става въпрос). Но това се вижда веднага при поръчката (калкулатора ти го смята).
|
| Пет Май 31, 2019 5:44 pm |
|
|