Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Инвертор за заваряване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
че вече има ли 6-канален PIC с deadtime на PWM и вход за защита?
и ако има регулируем ли е?

ако отговора и на двата въпроса е 'ДА', значи може и с PIC да стане
иначе се абонирайте за транзистори...

за токово управление трябва да се правят и наколко филтъра на входните сигнали (токов и напреженов), да се реализира PID и други подобни хубавини. не виждам как ще станат с някой PIC, освен с dsPIC. но поне покрай правенето на инвертор, ще се научат маса неща теория на управлението :wink: поне е само софтуер, може да се експериментира на воля.

като се стигне до желязото ще е купона. ще пращате ли снимки периодично?
магнитопровод? ами в комет има кашке Е100, какво ревете? верно 35 кинта е комплекта [-( , но поне е голям.
ако ще го правите резонансен 2kW, ще ви трябват 6 комплекта, т.е. над 200кинта са само феритите. не знам дали има макари

още нещо...
ако ще го правите не за домашно ползване, ще трябва да му направите и PFC на входа. иначе енергото ще ви резне главите със сметка за лош косинус.

Пет Апр 14, 2006 4:35 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Няма ли оптимисти тука бе....... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Пет Апр 14, 2006 4:39 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
ако ще го правите не за домашно ползване, ще трябва да му направите и PFC на входа. иначе енергото ще ви резне главите със сметка за лош косинус.

Мисля, че не е необходима компенсация, защото реактивна енергия плащат абонати с инсталирана мощност над 100KW т.е. по-скоро фирми :wink:

ПП: Обикновено фирмите си имат монтирани кондензаторни устройства.

Пет Апр 14, 2006 5:11 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
да - прав си (засега). за домашни абонати не се събират показания. което не значи, че не се отчитат от електромерите. 8)

погледни показанията на някой балансен електромер в "нормален" трафопост в "битов" район. специално кокво е съотношението на активната и реактивната енергия.
това, че за сега никой не иска пари е главно, че новия собственик още не е в час какви са загубите. но един ден ще се случи.
ако до тогава все още има електроразпределитени дружества, де ...

един такъв инвертор, намотан с дебела жица, с платки на обемен монтаж, и без входни филтри ще излъчва като радио-софия на дълги вълни. няма начин PF да е по-добър от 0.65 :roll:

Пет Апр 14, 2006 6:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо Боре написа:
да - прав си .........

Дедо, сега е мой ред да кажа ,че си прав, :lol: :lol: , но да не разводнявам......

Пет Апр 14, 2006 6:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Добре де никой нищо не споменва за надеждността. Нали тоя човек ще го ползва и като се самовзриви на някой обект кво ша каже сори. Ша плаща неустойки май.

Пет Апр 14, 2006 8:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
като се взриви, ще се взриви сам - отговорността си е негова
"обекта" вероятно ще е собствения му гараж или най-много на шурея - отговорността пак си е негова
ако ще го прави за продажба, трябва да мине изпитания и да си извади кетап.
такъв няма да си извади, преди да е направил пет редизайна поне.
ако е упорит и има достатъчно средства (едно изпитание е ~2500-3000лв) и най-накрая мине през изпитанията, тогава ако се взриви отговорност носи И изпитателната лаболатория, че го е пуснала. а те НЕ пускат лесно, знайно е

ПП: тази вечер погледнах в бриколаж - 160А инвертор е малко под 700лв с ДДС. ако чарковете наистина струват само 400лв, значи за развой и изработка се получава 300лв. ако приемем, много условно, че човек получава 1000лв заплата, това значи, че за 7 работни дни трябва да се проектира, изработи и настрои изделието. а ако включим и данъците и осигуровките, се получават 4-5 дена. определено икономическия фактор отпада.

ако ще е за обучение - бих препоръчал да се направи първо 5W, после 50W, след това 150W, последвано от 350W, и накрая 1kW. горе-долу на тези прагове има важни уроци за научаване, включително преминаване през трите възможни топологии. после логично следват резонансен и пралаелен инвертор.

Пет Апр 14, 2006 11:44 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
По въпроса за взривяването! Има си поговорка:”Улав човек и вързано куче го хапе!”
Беше поставен въпросът, да се изяснят принципно нещата. Тези дни имам свободно време и мога да напиша нещо по въпроса. Не зная дали все още се проявява интерес?

Съб Апр 15, 2006 6:55 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
По въпроса за взривяването! Има си поговорка:”Улав човек и вързано куче го хапе!” - :D :D :D

Васил Сапунджиев, интересът от моя страна е огромен и не случайно съм отворил тази тема. Надявам се и на хората изказващи мнение в темата също. В началото идеята беше да помогна на познат. Сега това важи с всичка сила, но има и нещо друго. Това е предизвикателството да направя нещо достатъчно сложно и то да се реализира практически. Това също е начин да си припомня много забравени неща научени в МЕИто (навремето бях добър студент :D ). Също така знам, че принципно ясни ли са нещата, схемотехниката с малко опит не е проблем. Моля те, ако това не те натоварва да напишеш нещо по въпроса. Благодаря.

Съб Апр 15, 2006 10:19 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
2 kW няма да ви стигне за нищо. при 160А и напрежение на дъгата 20 V идва 3.2 kW дори и да докараш кпд от 90% то на входа ще е най-малко 3.6 kW.

Съб Апр 15, 2006 11:12 am
Профил

Мнение 
Този текст подготвих набързо. Надявам се да е полезен за някаква обща представа.

Прикачени файлове:
Електрожен.doc [44 KiB]
546 пъти
Съб Апр 15, 2006 4:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря, за хубаво и ясно написаното обяснение. Ти отговори на много от въпросите ми, но има още нещо което не ми се изясни. Това е управлението при мостовата схема. Как се управляват тези 4ри транзистора там? Ако спазвам някаква логика, то би било редно управлението с импулси на гейта на всеки един от танзисторите да е на 90°, с което не се допуска никога два от транзисторите да са отпушени. Така ли е? Какви са недостатъците на първата схема спрямо мостовата? Защото доколкото знам мостовата се предпочита, аз мисля, че загубите по мощност в 4ри транзистора, ще е по голяма отколкото в 2та по предната схема. Благодаря.

Съб Апр 15, 2006 8:05 pm
Профил

Мнение 
При диференциалната схема напреженията върху транзисторите са два пъти по-високи и това е големият проблем. Освен това индуктивността (тъй като е от женски род) започва да проявява странно поведение, като създава допълнителни паразитни импулси, което може да се отработи с много прецизен подбор на магнитната система и товара. При мостовата схема тези процеси не се проявяват толкова изразено и за това много хора я предпочитат.
В мостовата схема ключовете работят в синхрон по диагонал. Не случайно съм записал ”реверсивен четириъгълник”. Принципът е същият.

Нед Апр 16, 2006 6:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
До колкото разбрах , като първоначални изходни данни се взимат 3кW i изходно напрежение 50 V ??
Tова ли са параметрите при един обикновен електрожен ??

Пон Апр 17, 2006 3:48 pm
Профил ICQ

Мнение 
Изходното напрежение е там някъде - около 50 волта. На два заводски електрожена слагах изправители и след кондензаторите на изхода излизаше около 70-75V

Пон Апр 17, 2006 7:11 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща