|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:55 pm
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Добре ако махна всички много кабели дето излизат и запоя по един дебел ще може да ги монтирам ниско, и ще разклоня кабелите отвън, така е по-добре нали.
|
| Пон Авг 13, 2018 9:19 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Абе тука сте ебаси параноиците 
|
| Пон Авг 13, 2018 11:20 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
|
| Пон Авг 13, 2018 11:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Няма параноя бате, сметни един процесор 60-на W който дърпа да речем 50 А, да не кажа че всъщност дърпа повече ток но 50 е усреднено, и сметни разликата в проводник 0.8 мм каквото е крачето, между дължина от 3 мм колкото е през платката и 20 мм колкото е ако го отдалечиш със 15-на мм прави разлика точно 6 пъти, в единия случай падът ще е 0,01 В в другият 0,07 В, и това ако приемем че това е чист DC. Отделно, в единия случай тия крачета са с индуктивност около 1.2 nH всяко а в другия 6.4 nH, а при 20 мм както колегата споменава ще станат по 15 nH, това става съизмеримо с индуктивностите на самото DC/DC.
|
| Пон Авг 13, 2018 11:57 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Тенкю за обяснението, то не било майтап работа тия импулсни както си мислех аз. То за това ли е така нагъчкано, да няма паразитни индуктивности и пад на напрежение.
|
| Вто Авг 14, 2018 2:06 am |
|
 |
|
pipilica
|
А другата идея да изкарам дебел кабел.
|
| Вто Авг 14, 2018 2:06 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами затова кондензаторите се слагат много близо до изправителя и индуктивността, затова и масата там е голяма, и не само масата. Всичко това влияе не само на изходното напрежение, т.е. ефекта не е само от промяната на филтриращите параметри мениш параметрите на четериполюсника, цялата честотната компенсация отива на кино. Ако захранваш нагревател или светодиод е едно /стига да не е светодиод на някой лед дисплей/ но ако захранваш чипове, особено разни корове или DDR всичко това му влияе и то сериозно. Когато се смята импулсно се подбират кондензатори на база техния капацитет и ESR и не само. Сега повечето китайски едва ли са смятани толкова прецизно,но предполагам или на опит грешка, или с мерене са нагласени да са в някакъв диапазон, но това ако говорим за АТХ-а, обаче като стигнеш до борда, там нещата вече са други, защото това на борда храни директно професора и паметта, и като почне да се гъбарка, и боза ти ще почне да се гъбарка.
|
| Вто Авг 14, 2018 2:57 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
принципно, на съвременен процесор TDP 60W захранването се смята поне 100А (за Vcore). традиционно е трифазно, за ксеоните стигат и до 6 фази. от много отдавна се ползват само SMD електролити, под самия проц също се слагат 2-4 твърдотелни конданзатори, на плочката на процесора също има доста керамика. Vsense за обратната връзка по напрежение е пин на процесора, вързан вътре кристала на подходящо място. чудя се защо не са извели и Isense  , може би е технлогичен проблем. --- китайския министър на прехраната Ко Ши Ям се срещнал с японския министър на храните Кото Има (имената са реални, макар и не на министрите) в случая с изхранването на процесорите и паметите, Кото Има не е добро решение.
|
| Вто Авг 14, 2018 9:43 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ъъъ, бърз и тъп въпрос: откога електролитните кондензатори започнаха да забелязват нанохенри индуктивности? Е-Се-Ре-то е друга бира, то е резистор. Ама ха на бас, че в 75% от случаите един керамичен 100нФ в паралел ще "оправи" и него А крилатата идея беше "Мисли като ток!", ако можеш де Офтопик за тоците: след адското лято в Електромонтажи ли, от нещо друго ли, съм се вживял в мисленето им, че чак им знам номерата  Оня ден взех да монтирам контакт към кутия под напрежение. Не броих колко пъти опрях фаза и нула дори с два съседни пръста. Бога ми, усещането не беше по-неприятно от да близнеш деветволтова батерийка, а за говорене на "сръбски" дори не помислих. Следващата фаза е да държа в едната ръка светеща крушка, а с другата да бъркам в контакта 
|
| Вто Авг 14, 2018 10:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами доста ги бърка, а тоя керамичен или нищо няма да оправи, или съвсем ще сговни нещата. Свалял ли си характеристика на ОВ, мислиш ли че като вкараш едни 10-на nH, ще имаш достатъчен запас по фаза, щото то не да го презапасиш по 10 и да не ти пука, няма как да го презапасиш, ако докараш 40-на градуса запас си ОК, ама колко остава от тях, особено в режимите на голяма консумация. И какво става като зацъкат ония милиони транзистори, де синхронно де асинхронно и почнат да дърпат едни тоци по 100- А и после да изчезват тъй както са се появили ? Мислиш ли че ОВ е успее да компенсира както трябва ? Аз под ръка никога съм нямал мрежов анализатор, но и с един генератор и скоп пак се мери, поне в точките които е най-интересно, и да ти кажа често от само смяната на тип кондензатори нещата се осират. Скоро имах такъв случай с един TPS, бях избрал конкретни MLCС-та, а те сложили някакви съвсем други, ESR доста се отличаваше и въпреки че товарът ми хич не е динамичен /200 леда с асинхронни PWM-ми/ пак имаше усвинване то при едно никакво натоварване, щото 200 леда са към 7 А, горе долу 30% от разчета, при 20 А нямаше проблем но при 7 се появи, та както се сещаш на тия MLCС-та нищо не пише, докато установя че са сменени ....
|
| Сря Авг 15, 2018 12:29 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Значи истинският майстор не е истински, ако не пинизничи. Ако нещо трябва да е 5мм той казва, че трябва да е 4.99мм 
|
| Сря Авг 15, 2018 12:48 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
По мое скромно мнение точно при бързата смяна на токовете помагат керамични кондове. Не твърдя, че се изказвам точно, щото технологиите се смениха от когато бях електрончик, но принципите са същите. Докато за ЛЕДовете съм съгласен: там са големи токове при почти звукови честоти. Това са останалите 25%.
|
| Сря Авг 15, 2018 1:04 am |
|
 |
|
ToHu
|
Е аз не съм майстор, аз обикновенно смятам и проектирам, не майсторя, след това произвеждам, пак не майсторя. Аз държа да си сметна нешата както пише за всеки чип, после да ги измеря поне до колкото мога и да съм сигурен че нещата са такива каквито трябва да бъдат, или поне са около. Имам доста неприятни наблюдения от противното, а понеже освен с жичкаджийство и железарство се занимавам и с малко по друга дейност, съм се нагледал на точно такива измайсторени и недоизпипани неща в резултат на които хора страдат, а е имало и загинали. Моралът ми и човечността са като на камък, но пък някак не мога да преживея ако нещо не го направя както трябва и то се скапе, та не че мие за ранените, загинали или опечени хора, просто не съм ОК с това някой после да каже той Стойно толкова си е свършил работата ... при тия токове никакви малки керамични не могат да помогнат, по-големите стават част от филтрацията, абе ... не се натискам да проектирам такива неща, навремето подкарах една виа епиа, работи без грижи, мина си всички тестове, дори тайванците казаха че захранванията били наред, за другите неща си има Дедо-вци, и др. подобни, аз отдавна съм зарязал истинския развой, но на бялото черно не можеш да кажеш 
|
| Сря Авг 15, 2018 1:09 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Гледам че на компютърните захранвания след дросела има електролити, но никога няма керамични в паралел. Зачудих се как пък може така ? Обаче като ги гледам един керамичен 100nF има примерно 15ом и повече ESR . Демек колкото и да е висока честотата, никога не пада съпротивлението под това. Самият диелектрик не пуска тока. Така, че тези практики със керамичен на входа и на изхода на 7805 тук не важат. То там си е против самовъзбуждане.
|
| Сря Авг 15, 2018 1:21 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами керамичните си имат специфични приложения, екстра са си за някои места, примерно по захранващите краци, но и там се слагат не просто така да има.
|
| Сря Авг 15, 2018 1:35 am |
|
|