|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:29 pm
какво става с електрониката
| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
 Re: какво става с електрониката
Форума не е викторина, където разни хора задават въпроси, а други са длъжни компетентно и учтиво да им отговарят. Fortuna non penis, in manus non recipe.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Нед Юли 22, 2018 3:58 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Във форума помощ се "отказва" основно по две причини:
1. Когато питащия има непреодолима празнота в познанията си. Форума не може да налее фундамента. Няма как човек да стане програмист с четене на форуми. Харудерист пък съвсем. 2. Обикновенно се отказва помощ от типа - "свършете ми работата, ако може и да безплатно".
Има и една трета, при това често срещана причина: Мотиката дето си настъпил е уникална, реципрочно никой няма опит с такава цицина.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Юли 23, 2018 9:41 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на мен пък ми стана интересно къде си пишат хардуеристите от класа на 'мани ги тия'
|
| Пон Юли 23, 2018 11:13 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Кви хардуеристи бре Дедо, тия дето са във Вистеон .. или ??? то няма, чак ми е чудно Груби къде ги намери. Няма, има разни които честно казано не знаят какво правят, ти като хванеш нещо, четеш, мислиш го ... тия котио аз съм виждал, биейки се в гърдите за големи професионалисти, са такива само на думи то и аз мога да скопосам до толкова платка, и ще тръгне и ще работи ... ама те толкова им е и на тях професионализма... тук таме някой който наистина си разбира от работата .. айде да не повдигаме тая тема че току виж се появили разсърдени и обидени и най-вече такива които могат ама им се плаща малко затова и не работят ...
|
| Пон Юли 23, 2018 4:49 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Едва ли изпростява, невъзможна е такава бърза "еволюция" за толкова кратко време  Но проблема наистина е аудио визуалната инфо, която поглъщат с огромни количества, а това гледайки по децата води до: - колосална загуба на време четейки много излишни неща - вниманието се отнема с тези безмислени неща и така не остава време за мечти, стремежи.... и собствено размърдване на мозъка - пък да не говорим че тая информация промива мозъците както едно време. В миналото се проповядваше научно технически прогрес, мисъл, техника и т.н. Днес се проповядва правилно хранене, как заедно с фитнес ще доживееш 100 години и няма да боледуваш. Все обясняват как трябва да си различен, участието в риалити шоу е основния стремеж на масата. Показност, пошлост, татуировки, джендъри.... Никой вече не гради, не отглежда месо, зеленчуци..... Във фирмите за строителна работа работят само роми, по селата никой не остана... Младите седят зад бюро и очакват от компютъра да излезе и храната и дома и колата. Ето какво ни чака https://dariknews.bg/novini/tehnologii/ ... so-2110040А колкото до легото и ред глупости те само подпомагат изпростяването и по- малкото мърдане на собственото сиво вещество. Досега никога не съм ползвал ардуино например и не виждам абс никакъв смисъл от тези платки.....
|
| Вто Юли 24, 2018 6:47 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе то в света има натрупани огромни дисбаланси в икономически и обществено и морално/ценностно отношение ако щеш. Лошото е, че в миналото такива дисбаланси винаги са се балансирали... с война. Проклели са ни явно по китайски, живеем в "интересни времена".
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 24, 2018 10:08 am |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Днес обядвах с мои познати които работят в Комет, та ги попитах защо има тенденция да не държат наличности. Вчера подготвих една поръчка и много се издразних че нямат елементарни неща, които по традиция винаги ги имат, а сега дават 2 месеца срок за доставка. Отговора определно ме изненада... очаквах да е нещо от сорта "по нареждане от шефовете, за да не се затварят пари в наличности"... Отговора обаче беше - заради търговците... т.е. правят поръчка на база консумацията на даден елемент в миналото, обаче се явява голям клиент които изкупува цялата доставка и за другите нищо не остава... т.е. сякаш тези липси не са тенденцииозни, просто много лошо планиране на наличностите. Ама знам ли...
|
| Чет Юли 26, 2018 3:03 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Нещата са смесени. Все пак дискусията за MLCC -тата я отворихме още преди два месеца...
|
| Чет Юли 26, 2018 3:07 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Склада на Комет в момента е толкова пълен колкото никога до сега. Тези които са идвали в магазина в Дружба 2 вероятно са видели, че в момента той се свива за да се разшири складовата площ. Просто търсенето е огромно, а предлагането свито (и то на умножени по 5 цени) затова понякога липсват елементарни неща. Но ако погледнете те липсват не само в Комет. Просто практиката да се поръчва в последния момент (защото в Комет това го има) в момента не работи и трябва да се прави планиране.
|
| Пет Юли 27, 2018 9:25 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Имам една ролка 100nF X7R 0603...
Ама чак толкова да планираме за серии от по 50-100 броя - малко трудна работа. Такива като мене дето като ми кажат прави, чак тогава мога да задвижа снабдяването. Айде Микрочип се доставя в рамките на седмица, ама пасивите а и не само - всичко от Китай и едни срокове за доставка за догодина. Докато нямаше едри работи, имаше дреболии да си вариш супа. За цената на C0603 100nF въобще няма да коментирам. Това е от частите дето най-много пилея при насищане - и какво 10 кондензатора - едно кафе...
|
| Пет Юли 27, 2018 4:23 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Търсенето е огромно? Какво ли значи това? 
|
| Пет Юли 27, 2018 5:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
ilkor, не е лошо някак да го комуникирате с клиентите. Лично за мен впечатлението което остава след посещение в магазина е че дейноста ви се свива, наличностите намаляват .. не знам защо но винаги когато мина от тма изглежда някак пусто. Преди години ни бяхте основен доставчик, то верно че от тогава много неща се промениха, но сега гледам вс епо малко разчитат на вас, дори когато слагам ваши референции често ги купуват от друго място.
|
| Пет Юли 27, 2018 5:30 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Пазарувам от Комет точно защото разчитам да ги има тези неща, ако ще трябва да планирам два месеца напред направо ще си ги поръчам от китайците.
|
| Пет Юли 27, 2018 7:16 pm |
|
 |
|
relsys
|
За съжаление, 100% от бизнеса в БГ е така. Звъня днес на Olimex, и ги питам има ли от къде да ида в София да си купя модули. Нямало. Трябвало on-line да си поръчам. Иначе, в листата на Комет има всичко, на склад... Zero.... Е, смешно е... Комет - най-големите в БГ, Олимекс - на световно ниво били.... Е... значи и Комет могат да купят на склад, а и Олимекс могатда си позволят консигнация/склад в Комет. Ама явно не е точно тъй.... Иначе в Комет, безсмислени неща на склад колкото искаш... Ами, то, и моята фирма доставя всичко, вече на който му трябва нещо, да се обръща към мен.
|
| Съб Юли 28, 2018 1:07 am |
|
 |
|
ToHu
|
Лошото е че не е само в БГ просто тенденция. Хилти в БГ имат същата политика, редуцираха каталога сигурно с 2/3, и се указва че не само в БГ са така. Това е ефекта на глобализацията, от една страна липса на граници регулярен и евтин транспорт, могат да си позволят данаамалят наличности. От друга пък в бг малко търсене на определени неща, защо изобщо да ги предлагат.
|
| Съб Юли 28, 2018 9:11 am |
|
|