|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:18 am
Как да направя водонепроницаема кутийка да "диша"
| Автор |
Съобщение |
|
anrieff
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 1:16 pm Мнения: 179 Местоположение: София
|
 Как да направя водонепроницаема кутийка да "диша"
Следният тъп проблем боря. Сложили сме устройство във водонепроницаема кутийка (G203 на Gianta - поликарбонатна, IP-65). Има и дупки за конектори, но проблемът не е в тях. Това стои навън и го вали дъжд. Кутийката прави нещо като херметизация, защото има уплътнение между капака и тялото. Обаче уплътнението не издържа на повече от минимални разлики в наляганията. Та какво се случва - хардуерът вътре пече, вдига температурата на кутийката с 10 градуса и кутийката почва да издиша въздух през уплътнението. Дотук добре. Като ръсне дъжд, температурите падат, и ако устройството спи по това време, вътре температурата пада и почва да засмуква вода през уплътнението. Малко да е, ама след известно време почва да кондензира по вътрешността. Чел съм, че тоя проблем принципно се решава като зарежеш идеята да ти е херметически затворено устройството и сложиш дупка за да диша. Имало и някакви клапи (например на Gore), които са като материите на джиджаните маратонки (пускат възуха навън и навътре, не пускат вода навътре, но позволяват да излизат водни пари навън). Та въпросът ми е - това ли е по принцип решението на проблема ми? И ако да - къде тук може да се намерят такива тапи (или замозалепващи бутончета с тези свойства)? Намерих примерно това, не знам дали го бива... но проблемът е, че ми трябва относително спешно, та си търся БГ доставчик 
_________________ 2 + 2 = 5, при много големи стойности на 2.
|
| Вто Юли 24, 2018 3:14 pm |
|
 |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Как да направя водонепроницаема кутийка да "диша"
да това е решението. има и други такива - по-добре да си затвориш кутията, или да поддържаш горе/долу една температура, но това с вентила е добре, особенно ако правиш нещо дето фърчи и има големи разлики в налагането.. най-железният начин е да си пръснеш платката с някакъв лак(има си такива за изолация на влага) и да не ти пука от конденза  так го правят в руската електроника дето фърчи/гърми - си си работи по 20-30 години хеви дюти без капитални ремонти ...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Юли 24, 2018 5:13 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Чакай бре, каква е тая кутия която диша ? Слагайки дупка забравяш за IP-то. Първо влага не трябва да влиза, не можеш да имаш такива температурни промени. Имам стотици, да не кажа хиляди инсталирани кутии, всички са високо IP, няма ни една дето да поема влага ако си я затворил както трябва. В такива случаи задължително слагаш селикагел, защото винаги във въздуха има влага когато я затваряш, точно тая влага кондензира и се изпарява, и кондензира и се изпарява ... Сложи един пакет селикагел и забрави за случая, дори да влезе влага той ще я поеме.
|
| Вто Юли 24, 2018 11:15 pm |
|
 |
|
anrieff
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 1:16 pm Мнения: 179 Местоположение: София
|
Не е точно такъв случая, ToHu, и силикагела няма да оправи нещата.
Да обясня.
Кутийките са сглобявани в една и съща обстановка, но някои от тях кондензират, някои от тях не. Опитно сложихме три устройства във вана, нито едно не засмукваше вода. Пуснахме хардуера да пече вътре и почнаха да бълбукат (излизат малки въздушни мехурчета през уплътнението, е не като в аквариум, много бавно и бавно растяха, ама сещаш се). После оставихме да изстинат и едната беше глътнала вода. На другите две по-добре са им издържали уплътненията, знам ли. Ти казваш "ако си я затворил както трябва", явно там е ключът към палатката в твоите устройства, пък и вероятно кутиите ти са за по-високо IP и уплътненията им издържат на по-голяма разлика в наляганията.
Аз точно затова пуснах темата, щото варианти много. Да дупча съществуващите кутии, или да търся други с по-яки уплътнения, или да усиля текущите уплътнения с някакво мазило. И мен никак не ме кефи варианта с дупченето (по ред причини, включително че отива зян IP рейтинга на останалите работи), само дето заданието е просто да държат на дъжд, и устройствата не се въртят, може да се гарантира, че дупката ще е винаги отдолу. Демек тъп, ама може би работещ вариант.
_________________ 2 + 2 = 5, при много големи стойности на 2.
|
| Сря Юли 25, 2018 12:56 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Не знам доколко ще ти е от полза но се поинтересувай как избягват конденза по уличните камери. Може би имат нагревател, или са доста херметични със солидно уплътнение. Това със дупката едва ли ще те спаси от конденз, пробвай на една кутия и ще видиш.
|
| Сря Юли 25, 2018 3:07 am |
|
 |
|
Roumen
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 05, 2012 7:31 am Мнения: 209 Местоположение: гр.София
|
Може би е по-добре да не "диша".
Работих/преработвах един фабричен BOX за подводни снимки. Отваря се, затваря се...вътре се монтира фотоапарат...има много херметични отвори за обектива, бутони, светкавица... Уплътненията бяха намазани с нещо като прозрачна "грес" с консистенцията на крем Нивея или по-рядка...
|
| Сря Юли 25, 2018 4:55 am |
|
 |
|
nik
|
10 градуса колко е... и да вдигне налягане колко да вдигне? 0.01 бара? явно кутийката ти не притиска достатъчно силно уплътнението или има някакви дефекти по ръбовете които трябва да притискат или разстоятнието между болтовете за стягане ти е прекалено голямо или нещо друго друго за закърпване на положението на единични бройки съм мазал уплътнението със силиконова грес, значително подобрява, но не знам в дългосрочен план колко е надеждно
|
| Сря Юли 25, 2018 7:02 am |
|
 |
|
fred
|
Сложи нещо еластично /мембрана, балонче, силфон/ да обира промяната в обема на въздуха. По-голям обем -раздува се и го поема без да излиза навън, охлаждане - връща се обратно.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Сря Юли 25, 2018 9:22 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
+1 Оправете си уплътнението на кутията и всички други филми ще изчезнат.
Последна промяна lcr на Сря Юли 25, 2018 11:05 am, променена общо 1 път
|
| Сря Юли 25, 2018 11:04 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
От каква руска електроника имаш този опит? Моят е от ПЗРК и ПТРК и е точно противоположен. За защита от влага се сещам за три варианта: 1. Защита от кутията със съответното (голямо) IP. За да има наистина защита, трябва да са спазени няколко правила - отворите за закрепване на капака да са разположени на еднакво разстояние, което гарантира еднакъв натиск върху уплътнителя. Канал за уплътнителя със съответните размери (има изисквания за целта). Пръстеновиден уплътнител със съответната дължина за да не е отпуснат, но и да не е прекалено опънат. Смазване на уплътнителя с неагресивна за него и за кутията смазка. Завиване на винтове/болтове с определен въртящ момент по определен ред (особено при голям брой винтове. Тест с надуване през специално направен за това отвор (който след теста се затапва). Ако е допустимо, кутията се топи във вода и се следи за въздушни мехурчета. Ако не е, се следи за спадане на налягането по манометър за определено време. Силикагел в кутията има смисъл да се слага, но е добре да има прозорче за да се следи цвета. Най-добре е да има датчик на влага с дистанционно отчитане. 2. Защита на платката и кутия с вентилационни и дренажни отвори. Това е като изключение, където има отделяне на топлина и нужда от вентилация. 3. Каква да е кутия и заливане на платката с подходящ заливен силикон. В последно време практикувам този метод, защото трудно намирам подходяща IP рейтната кутия. Тази китайска кутия не отговаря на горните изисквания, но все пак, ако използваш тарирана отвертка може да докараш херметичност на всички кутии. Такъв клапан използвах веднъж по искане на клиента. Едва ли ще излезе всичката влага през него.
|
| Сря Юли 25, 2018 11:05 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Омазване на уплътнението с нещо подобни на вазелин се практикува при доста техники.
|
| Сря Юли 25, 2018 12:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Да смазването на уплътненията помага. Силикагела също помага за влага гарантирано. Имам апаратура при всевъзможни условия, вкл. тропици, където е най-тежко, имам апаратура в химически заводи и къде ли не, читава кутия, добре затворена, с правилните щуцери и фасонни елементи няма проблем с конденз. Може да е кофти уплътнение, може да са кофти кутии, в смисъл големи толеранси и невъзможност да уплътни, може да е кофти щуцер, но при кутия която е с истинско IP 65 не следва да имаш подобни проблеми. Кутии с материал като твоята са предразположени към подобни дефекти, най-вече поради неспазена технология на шприцване. Ако поликарбоната не се охлади достатъчно докато е в инструмента шанса да се деформира е доста голям, освети я под малък ъгъл с някое лед фенерче, ако стои на вълни няма смисъл да се мъчиш с нея, 100% е деформация след шприцване, и 100% не е единичен случай. Може да загледаш и бордовете около уплътнението, трябва да са първо достатъчно дебели, второ да нямат деформации, трето да са гладки, което от това да липсва все едно нямаш уплътнение.
|
| Сря Юли 25, 2018 4:33 pm |
|
 |
|
nik
|
вазелин не бих препоръчал тъй като е минерален продукт и много пластмаси и гуми не биха се чувствали добре в дългосрочен план, сякаш силиконовата грес е по щадяща, аз лично само такова ползвам
дори имам една туба трябва да е марка някаква... dow corning пише силиконов компаунд за водо защита на електронни изделия, не упоменават къде не бива да се ползва, та от там предположих че силикона е подходящ и го ползвам навсякъде, до сега не съм забелязал проблеми
|
| Чет Юли 26, 2018 12:09 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Силикон е доста общо, но някои разновидности съвсем не са безобидни. Като се сетя че прави полиетилена, който е относително неактивен химически, на "нищо подобно"...
|
| Чет Юли 26, 2018 12:47 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да ръсна едно двайсе: доколкото разбрах уплътнението сдава багажа поради промени в налягането. Най-мързеливото и достатъчно добро решение е: в системите за преливане (на глюкоза например) има допълнително маркуче с игла и филтърче в другия край за да влиза въздух в банката. Бодва се кутийката на подходящо място и маркучето се оставя надолу да не влиза вода. Няма да има кой-знае какъв обмен на въздух, че да влезе влага. Системите струват стотинки, пък може и употребявани, защото въпросното маркуче не влиза в контакт с пациента.
|
| Чет Юли 26, 2018 1:34 pm |
|
|