Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
slav4o.com написа:
По бърза реакция ще има ако прекъсваш общия плюс на дюзите.

Еми или ще е това или нещо друго от сорта, ако не реша проблема. Не ми се иска да го правя, щото еку-то е навряно под мокета и е баси клизмата да го извличам от там.

Пон Юли 16, 2018 4:48 pm
Профил

Тоя педал сигурен ли си че дава напрежение, сега гледам на Bosch някакъв TPS който навремето са ми пращали по някакъв проект, първо че няма буфер вътре, явно паметта ми ме лъже, и второ това е съвсем пасивен компонент, т.е. той не дава никакво напрежение. Напрежението е резултат от измервателната схема в ECU-то.
Най-вероятно ECU-то е достатъчно бързо за да отчете изчезването на сензора в момента в който го превключваш, няма да се учудя ако това е реализирано и чисто хардуерно с оглед отговорността на тази функция, т.е. може да има компаратор с тригер който да отива нанякое И/О a защо не да бичи и прекъсване дори. В този случай този компаратор ще реагира много по-бързо от колкото релето може да превключи. Тук идва следващият въпрос, как проверява наличието на сензора. Според мен най-логично е ако мери токът през него, т.е. без значение в каква позиция е, аз бих проверявал какъв е токът през веригата, и ако се отклони от нормите ще влизам в повреда. Отделно като втори признак може би вземат и положението на плъзгача.
Трябва да се направят няколко експеримента за да се установи как точно работи и от там вече да се реши как точно е го мериш и лъжеш.

Пон Юли 16, 2018 5:53 pm
Профил

p.s. сега гледам че има и магнитни ... я кажи това чудо магнитно ли е, резистивно ли е, каква е колицата

Пон Юли 16, 2018 6:03 pm
Профил
Аватар

Е да, както казах, педала са 2 потенциометъра вътре. Напрежението и масата си идват от ЕКУ-то, но мен това не ме интересува. Просто съм сложил едно тъпо реле на жици 2 и 3 в схемата. Релето е НОРМАЛНО ЗАТВОРЕНО, тоест не би трябвало да има никаква разлика с жица, но ето че има. Със сигурност аз нещо съм за ебане но не мога да вдяна точно поради какво.

Прикачени файлове:
shema_pedal.png
shema_pedal.png [ 33.77 KiB | Прегледано 22903 пъти ]
Пон Юли 16, 2018 7:02 pm
Профил

Не я следя дискусията така че може и да не е в час това което казвам. Но доколкото разбирам това ЕКУ е някаква електроника? Да не е нещо което на руски се пише "дребезг контактов", т.е. много бърз процес на редуващи се вкл/изкл поради еластичността на контактните пластини. При обикновен контакт това го няма а при релетата често се среща и ще повлияе на една чувствителна електроника.

Пон Юли 16, 2018 7:32 pm
Профил
Аватар

В нашата литература се води "разтрептяване на контактите". Това би било меродавно ако имаше комутация на сигналите, но останах с впечатление че има проблем и в статичен режим - само кабеляк и реле на него.

Реконструктор написа:
Е да, както казах, педала са 2 потенциометъра вътре. Напрежението и масата си идват от ЕКУ-то, но мен това не ме интересува. Просто съм сложил едно тъпо реле на жици 2 и 3 в схемата. Релето е НОРМАЛНО ЗАТВОРЕНО, тоест не би трябвало да има никаква разлика с жица, но ето че има...

Дълги кабеляци до релето, в които се индуктират смущения?

Пон Юли 16, 2018 7:49 pm
Профил

По въпроса с напрежението на входа на АЦП-то. На някои pic-ове трябва да се спрат вътрешните пул-ъп - пи на ацп входовете. В противен случай при по-високоомен изход, напрежението на входа отива на майната си.

По въпроса с релето, ще се учудя, ако се окаже, че фабричната схема е толкова уязвима откъм смущения. Пробвал ли си с друго реле? Мерено ли е, дали не съществува някаква паразитна проводимост между контактите му? Да не би да има изградена вътрешна връзка между летящия контакт и някой от краищата на бобината? Допускам, че мизерията настава заради паразитно сплитане на двата входа. Можеш да пробваш само единия да пуснеш през релето и да видиш, какво става.

Чет Юли 19, 2018 3:56 pm
Профил
Аватар

Това са добри аргументи. Мерил съм изолацията на контактите и изглежда ОК. Ще пробвам утре и ще видим.

Чет Юли 19, 2018 6:21 pm
Профил
Аватар

Но искам да се върна на този повторител с 1М резистор пред него - защо оправи доста нещата? Мерих входа на АЦП пина към маса и излезе някъде 5-6М.
Не съм спирал специално пулъповете, но мисля че за атМега са си изключени по подразбиране. Може ли да играе роля факта, че се използва вътрешно референтно напрежение, или няма значение това?

Чет Юли 19, 2018 6:26 pm
Профил

Какви са стойностите на потенциометрите на педала?
Вържи само едни 100К между АЦП входа и шаси и премери напрежението му. Ако не е 0 V, обърни внимание на въпросния пул ъп все пак. Източникът на референтно напрежение не би трябвало да влияе.

Има подобни схеми, макар и с друго предназначение - да променят по определен начин зависимостта на изходния сигнал на педала от начина на натискането му с цел например по-спортно каране. Нещо такова: https://www.pedalbox.com/en/product/response

Пет Юли 20, 2018 10:26 am
Профил
Аватар

Оказа се тъпотия, естествено - жиците бяха кръстосани. Което все пак, повдига научно-популярния въпрос от къв зор оказва влияние, при положение, че и двата потенциметъра показват абсолютно едно и също нещо (не са огледални, както при някои модели). :-k

Пет Юли 20, 2018 7:58 pm
Профил

Може да са нямали io-та и да мултиплексират, имам в предвид не само входа но и напрежението към педала, +12те имам в предвид, ако закачиш скоп ще се разбере дали е това.

Пет Юли 20, 2018 8:13 pm
Профил

Реконструктор написа:
Оказа се тъпотия, естествено - жиците бяха кръстосани. Което все пак, повдига научно-популярния въпрос от къв зор оказва влияние, при положение, че и двата потенциметъра показват абсолютно едно и също нещо (не са огледални, както при някои модели). :-k

Мерил ли си, дали изходното напрежение на двата е еднакво в целия им обхват? Предполагам, че не е и реално ECU - то се интересува и от разликата с цел по-прецизно определяне положението на педала.

Пет Юли 20, 2018 8:26 pm
Профил
Аватар

Кабела за антената на GPS-а много ли е кофти ако минава до няква жица с напрежение? :) Самата антена мога ли да я скрия под таблото, или е по-добре над него (пластмасата прозрачна ли е)?

Нед Юли 22, 2018 11:23 am
Профил
Аватар

Нищо му няма на кабела. За разположението на антената няма да минеш без експерименти. Зависи какво е таблото, дали стъклото няма някакви покрития и т.н.

Ако проектът е "секюрити", това с манипулация на сигналите на педала за "газ" е излишно, а и според мен, не е много сейфти. Има поне 4 - 5 различни начина да накараш един съвременен двигател да не може да запали. Огледай какво е свързано като датчици на ЕКУ на двигателя. Предполагам че ще си харесаш нещо по-подходящо.

Нед Юли 22, 2018 2:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 315  Следваща