| Автор |
Съобщение |
|
relsys
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Закачки
Ами нищо. Няма време за 6-тото прекъсване....
|
| Съб Юли 14, 2018 12:15 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Ако нищо не се знае за изискванията за времето за реакция и приоритета на "6-тото прекъсване" и ако останалите 80% от времето не му стигат... ами тогава викаме неволята.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Съб Юли 14, 2018 7:10 am |
|
 |
|
s.ivanov
Ранг: Новодошъл
|
relsys е прав. Губим... Но малко прекалих с примера който дадох. При управление на ел .мотор управлението по ток е най-важния параметър. Заради това другите обработки/събития в този момент не са интересни. Изключвам натиснат авариен стоп, но дори там има решения.
Въпреки, че с риск да напиша нещо грешно (новобранец съм в ARM света) има следните варианти:
1) Най-грубия: прекъсване в прекъсване, по спомен конкретно за този чип може да се направи. Вероятно с това твърдение ще настъпя голяма мотика.
Имах подобен проблем но се оказа, че има чисто решение. Стойността на един таймер се предава по DMA в буфер за последваща обработка (1.1). Даже най-хубавото е, че отложената обработка на този таймер (период на енкодера , ползва се при ниски скорости) реално не е особен проблем. За разлика от тока. При мерене на RPM се правят един куп трикове който интерполират скоростта. Звучи странно но бързотo и в голям диапазон отчитане на скорост е проблемно.
2) Би трябвало следващата прекъсване да настъпи след текущото. Ако това върши работа добре.
3) Ако и 2) не помага разчитаме, че някъде се е вдигнал бит за прекъсване който на по късен етап ще бъде обработен. Ако имаме късмет може и да сме запазили важна информация чрез DMA (точка 1.1)
Със сигурност има и други варианти. Идеята ми беше, че има моменти в който не става и/или е прекалено сложно по устав. Даже за мене това е интересната част в темата - вариантите за решаване на подобни проблеми.
|
| Съб Юли 14, 2018 8:23 am |
|
 |
|
Zdrav
|
|
| Нед Юли 15, 2018 9:30 am |
|
 |
|
relsys
|
Абсолютно е възможно. Както и обратното. 
|
| Нед Юли 15, 2018 2:20 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
В случая е така. Надценява лаконичната ти вметка. Светнах се и защо точно за "шестото" прекъсване според теб нямало да остане време. А за четвъртото и петото ще има нали?
|
| Нед Юли 15, 2018 2:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Бат Здравко и ти ли Бруте? Стига бря, стига с тия глупости... Още повече пък съврменен контролер. Ужаст!
|
| Нед Юли 15, 2018 9:58 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Ти па не се прави на разочарован или изненадан. И друг път съм споделял че правя такива глупости. Но примера на s.ivanov колкото и краен да е ме кефи щото тая градска легенда: с такива "крайни" примери само ще се избие от кратуните на тия дето още я повтарят.
|
| Нед Юли 15, 2018 11:21 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Те всъщност за какво служат прекъсванията ?
|
| Пон Юли 16, 2018 1:55 am |
|
 |
|
stefan63
|
Да се обслужва мишката.
|
| Пон Юли 16, 2018 3:25 am |
|
 |
|
Zdrav
|
|
| Пон Юли 16, 2018 5:58 am |
|
 |
|
miro_atc
|
E стига вече! Като децата сте... то верно лошият пример е заразен, ама чак пък толкоз! Прекъсванията не са място за изхождане. Някой ден ще станете известни и хората ще ви се смеят като на оня дето препикаваше фонтанчетата 
|
| Пон Юли 16, 2018 9:56 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Тоест, ако използвам джаджа с тъч-панел, няма да има нужда от прекъсвания, и всичко ще върви гладко, мазно и без прекъсване. Яко.  Редакция: Бих искал тактично да намекна на печените програмери, че подобен спор: - аз съм прав! - аз съм прав! - не, аз съм прав! - не, аз съм прав! .... и т.н. е леко тъпичък, комичен, и е в стил предучилищна.
|
| Пон Юли 16, 2018 10:59 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Абсолютно! Ама нали сме форум... Виж на полето няма никакви спорове, само бой през пръстите 
|
| Пон Юли 16, 2018 11:10 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Примера изобщо не е краен и може да се реализира без код в прекъсването, това че той така си го е написал е друг въпрос. На мен също ми се случва да пиша код в прекъсване, обикновено дребни неща, никога нищо сложно и време отнемащо, най-вече когато става въпрос за нещо наистина малко, инкремент на променлива и др. от сорта.
|
| Пон Юли 16, 2018 11:37 am |
|
|