Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Програма за серийния порт? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Абе, Бате, искаш ли да праиме партия - от теб хардуера, от мен софтуера. :idea: Ама ше трябва да го направиш в 2 екземпляра, като аз поемем разходите за частите на единия. :partyman:

Сря Дек 08, 2004 6:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да! Да! Да! ти чувстваш ли на какво седна? А драйверите за PCI :weedman:

Сря Дек 08, 2004 6:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Oще на Василов ден почваме! ( по-рано не мога :cry: )

Сря Дек 08, 2004 7:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Няма проблем бе, щом си решил PCI, няма да ти се бъркам. :) Но според мен от страната на хардуера гърча ще е доста по-голям. :)

Сря Дек 08, 2004 7:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Oще на Василов ден почваме! ( по-рано не мога :cry: )

Дано си сериозен, щото с предишния, дето щяхме да го правиме това с DSP-то, работата се разсъхна.

Сря Дек 08, 2004 7:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А ти можеш ли да пишеш софтуер :roll: Щото ще ти отворя доста работа, да знайш!

Сря Дек 08, 2004 7:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ще кача проекта на avr-скопа, пък ти ще прецениш. :)

Сря Дек 08, 2004 7:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
BateAz и аз като ми писне от задачи си правя малко по малко нещо подобно. Но смятам да го сложа на USB то. Замисъла е да го ползвам като 16 канален логически анализатор или като 2 канален осцилограф с 8 битова разделителна способност. Сложил 2Мб SRAM като съм го замислил да има автономен режим на запис,защото поне на мене ми се налага често да трябва да запиша някакъв протокол и не винаги е удобно да е вързан за компа а после да си прехвърля записа на PCto и да си го разглеждам записвам и така нататък. Разбира се този вариант изисква повечко хардуер но и функционалноста е по голяма. Ако не си почнал твоя,помисли си за тази идея и ако намериш че те устроива можем да правим партия аз ти и реконструктура. Аз мога да работя и в двете части и PC софтуера и хардуера. На мен най много зор ми се вижда да се спретне свястно входно устроиство,щото цифровата част с повече или по малко зор все тръгва ама в моята практика ми се е случвало чат пат да не успея да накарам нещо аналогово да работи като хората. До тук имам работеща версия макетна платка без AЦП та. тоест логически анализатор на сериен порт с честота на запис 40Мhz. ограничена е от бързодеиствието на SRAM.

Чет Дек 09, 2004 7:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами колкото повече хора, толкова по-добре. Само с идеологията малко се различаваме. Аз искам да стъпя на PCI, защото ще ми трябва голяма честотна лента, USB дори и 2.0 не ме устройва. Но може и да направим нещо по-бавно, защо не?

Чет Дек 09, 2004 10:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Честотната лента не ти е проблем. В прогррамата за визуализация ти влизат само пакети данни през определен интервал,оттам нататък работа на хардуера е да запуска процеса на сканиране през определен период като началото се синхронизира от тригера на осцилографа.След края на зададеното количество дискретизации записаните данни се прехвърлят в PC то към програмата която ги визуализира. След изтичането на интервала пак се прави пакет дискретизации и т.н.
Повечето цифрови осцилографи работят с буфер от 64 килобаита максимум. Това означава че всеки пакет е максимум 34 К записа за двуканален режим.
А няма нужда от интервал за сканиране по малък от 100 пъти в секунда,даже и този е малък. А режима на запис се реализира в SRAM a.
Единствено в режим на запис на PCI има предимство че при честота на сканиране до около 5-10 мегахерца,максимум до 20 ако се оптимизира, може да не се ползва SRAMа а да се чете с програмата всяка дискретизация. Но от това особенна полза не виждам. Обикновенно когато е необходимо да се записва нещо през дълъг период от време става дума за бавно изменящи се сигнали а за това и скороста на USB би трябвало да стигне. Поне такова е моето виждане.
А по мое виждане да се направи един сносен осцолограф/логически анализаторan си е работа за поне година ако не се занимаваме само с него. А поне за мен това си е работа еи така между другото,щото в шибания свят има нужда и да изкарва човек парички.

Чет Дек 09, 2004 11:33 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
в една друга тема пак стана дума за това, но усещането че нямам все още нужното време а и донякъде все още ограничените знания май стопираха нещата, и аз имам желанието да участвам в подобно проектче, в момента съм се забил в разучаването на CPLD и управлението на DDR памет с цел да се увеличи скороста и обема на данните, не знам с какво мога да участвам но ако решите че все пак има възможност, свиркайте :D

Пет Дек 10, 2004 1:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Обемът на данните се определя от възможностите на видеото и окото. :) При широчина на екрана, да речем, 1280 точки е безсмислено скоростта на комуникациите да е над 1280 байта (или колкото е разделителната способност на АЦП-то) * 30 кадъра в сек = 38400. Защото нито можеш да нарисуваш повече от 1 ниво на 1 колона от екрана, нито пък окото ти ще види повече от 30 кадъра за секунда. Пък вече интерполациите и разните други обработки са задача на DSP-то.

Пет Дек 10, 2004 12:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Точно така,което също е в потвърждение че не е необходимо да се усложнява живота и да се прави на PCI

Пет Дек 10, 2004 12:31 pm
Профил

Мнение 
не става дума само за скоростта на трансфериране на данните към компютъра, а за скороста с която ще семплира АЦП-то и да се увеличи измерваната честота, или бъркам някъде?

Пет Дек 10, 2004 2:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ники написа:
не става дума само за скоростта на трансфериране на данните към компютъра, а за скороста с която ще семплира АЦП-то и да се увеличи измерваната честота, или бъркам някъде?

Toчно за това става дума - повече семпли за секунда от ADC-то, но ВСИЧКИ те да могат да се четат от PC. Става дума не само за осцилоскоп и логически анализатор, а за честотен анализатор. сигурно може и по друг начин, но на мен за сега този ми изглежда най-смислен.

Пет Дек 10, 2004 10:10 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща