Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Networks 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Networks
Понеже не мога да преценя кой раздел най пасва за мрежи пиша в общи приказки, пък Рек ако има мерак да мести на друго място или да прави съответен раздел.

Та какъв ми е проблема - гадните малинки не искат да буутват по мрежата - първосигнално ги наплюх, че са вкарали някакъв бъг в новия буутром и аха да ги убедя и тях, че е така - да ама не - проблема се оказа блокиране на порта в суича за около 40 секунди. Горе долу това е времето което минава откак му пусна ток докато си вземе IP адрес от DHCP сървъра. За взиманеот на IP адрес може да е досадно но все пак работи, но виж за PXE boot нещата удариха на камък - та малинката не буутва и трябва да и слагам sd card и т.н. Със същия суич по старата малинка работи ... ама чат пат - пак нестабилно, кога буутне, кога не ... суича е 8 портов managed TP-Link PoE - T1500G-10PS - интересно, че със 24 портов и 48 портов от същата серия поведението е коренно различно - а от софтуерна гледна точка изглеждат уж еднакви - ама кой ги знае вътре как ли са си организирали мрежовата топология.

И тъй като мрежите не са ми силна страна търся някой да даде едно рамо, идея, акъл ... явно само с WireShark не мога да хвана какво става защото няма как да го закачам преди или след суича т.е. мога само след него. Знам, че има network protocol analyzer ама щом от първо гуглене не се ориентирам какво да купувам за мониторинг предпочитам да се допитам първо до препатили.

Та питанката - как да насиля суича да не си блокира портовете по 30-40 секунди?

Май е нещо покрай STP (Spanning Tree Protocol) само, че и да е изключен пак си се бави, пък като го включа чинно си показва около 20с, че порта е блокирал и след това го освобождава но си минават още едно 10-20 секунди докато видя DHCP request на сървъра.

Пет Юли 13, 2018 5:06 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Networks
STP е бая древен протокол. Желязото най-вероятно поддържа и rapid версията, която по-бързо ще отвори порта (трябва да се ползва един и същ протокол в другите суичове след рутера). По принцип може да имаш и настройка, за да изключиш stp-то на порт, точно заради dhcp. Cisco я наричат portfast (отива директно в forwarding) - идея нямам как се казва при теб.

Пет Юли 13, 2018 11:51 pm
Профил

Ами то се води managed switch т.е. има си команди и по телнет му конфигурирам каквото ми трябва.
Пробвах с RSTP - пак същото - само с MSTP не съм опитвал ама като му чета документацията ме съмнява да помогне. Това което ме озадачава е, че и със и без STP поведението на суича си е едно и също - все блокира за по около 40с прето да започне да препраща :(
т.е. въпреки, че използам терминологията за STP въобще не съм сигурен дали от него идва проблема или от нещо друго ... това което ми липсва в случая е инструментариум с който да дебъгвам - не е за осцилоскоп, не е за лог.анализатор, с wireshark също не се получава, суича е една черна кутия и не го знаеш какво и защо прави, документацията му повърхностна ...

Съб Юли 14, 2018 12:19 am
Профил

С тези 40 секунди и на мен ми звучи като STP. Пробвай с портовете към желязото в portfast. И включи debug на STP- то ( имаш го като команда). Ако не е там проблема (т.е. STP не блокира порта) аз бих погледнал и не 802.1x, че не му разбирам, но първо виж STP с дебъг-а.

Съб Юли 14, 2018 9:37 am
Профил

На път съм в момента и не мога да разтегна тезгяха, че съм го прибрал в допълнителния багаж - като пристигна в БГ ще го пробвам - това с STP дебъг ми звучи обещаващо!

Само ме смущава факта, че и с изключено STP пак така се държи ... колко му е да са омотали нещо във фирмуера на суича.

Съб Юли 14, 2018 10:53 pm
Профил
Аватар

на тоя суич можеш ли да качиш друг по-нормален фърмуер (лайнукс някакъв)?
не намирам голи снимки, не намирам с какви чипове е.
съдейки обаче по количеството forward пакети, не ще да е нещо могъщо.

Нед Юли 15, 2018 7:34 am
Профил

Хм, това е интересна идея - ТПлинкските рутери по принцип могат да се пипат - за управляемите суичове не съм чувал, сега ще разуча ...

Нед Юли 15, 2018 10:48 pm
Профил

palavrov написа:
. ... явно само с WireShark не мога да хвана какво става защото няма как да го закачам преди или след суича т.е. мога само след него. ..

Би трябвало да можеш да направиш port mirroring и така да снифиш комуникацията на нещото.

Вто Юли 24, 2018 11:58 am
Профил

Това ясно, обаче не знам колко са му мускулите на този суич и дали няма да вкара някакви забавяния като препращам всичко на друг порт за наблюдение т.е. ще ми се да мога да гледам трафика както ще работи в реални условия.

Вто Юли 24, 2018 11:42 pm
Профил

Щом има тази функционалност, би трябвало да има и ресурсите за да я подържа. Ако все пак това е проблем, намери някой стар хъб и вържи джаджата и пц-то със снифера към него.

Сря Юли 25, 2018 10:39 am
Профил
Аватар

разбра ли какъв е суч чипа?

принципно суич чипа някой трябва да му налее регистрите и таблиците.
най-тъпите чипове имат SPI флеш, след ресет просто наливат адрес:стойност и палят. след това нищо не можеш да им направиш.

марвел имат едно Z80 процесорче, което прави тази работа и може и още нещо, не особено съществено да свърши.
броудком пък имат 8051+м7. 8051 го ползват в тъпия режим да налее таблиците по описания начин.
има възможност да мине на следващо ниво - ако разпознае фърмуер за м7 да му го качи и да го бутне. от там нататък м7 кара влака.

и в двата варианта този процесор е закачен на вътрешен порт на чипа, т.е. има достъп и до регистри и до сучинг енджина.
с z80 не можеш да направиш кой знае какво, но с м7 пускат някакъв RTOS и дори веб-интерфейс.

това се води 'менажируем' суич. можеш да му бъзикаш таблиците и конфигурациите през html/CLI на живо.

следващото ниво е на някой външен порт да закачиш истински процесор и това вече става рутер с лайнукс примерно.
но по същество достъпа до функциите/таблиците на суич-чипа си остава същия, като при управляемия, просто си говориш с него през друга ОС.
логично е много от функциите на рутиращия вариант изобщо да ги няма в менажируемия, но за обратното няма принципни ограничения. въпрос на софтуер е.

---

T1500 може би е с RTL8380/90. процесора е MIPS-4KEc @ 500MHz
през CLI ако не ти стига функционалността, можеш да си прекомпилираш нов лайнуск и да си добавиш където ти стяга чепика. обаче ще ти трябва дебело описание на суич чипа.
не е мисия невъзможна, ама трябва да си заслужава потенето.

Сря Юли 25, 2018 11:34 am
Профил

тц, не си заслужава ... като си сметна времето което ще ми трябва да му подменя фирмуера ми излиза по евтино да сменя тъплинка с нещо по читаво ... да ама пък гоним бюджет на порт т.е. камера+контролер+захранване+мрежа+.... и ако вдигна бюджета на ПоЕ суича в един момент става по на сметка да си сложа отделни захранвания и да помисля за някакъв трети начин да правя powercycle като се разлаят кучетата. А приключа ли с това трябва да подкарвам 2 различни Тегри - TX2 и новия Xavier - та хакване на суич въобще не ми влиза в плановете

Сря Юли 25, 2018 1:20 pm
Профил

Отворих един суич - има душмански залепен радиатор върху SoC ... отстрани има някакъв дребен RTL8231 ... всеки два порта минават през UTG48T01 - подозирам, че това е за ПоЕ.

Сря Юли 25, 2018 1:42 pm
Профил

Май го хванах откъде иде проблема - портовете бяха конфигурирани автоматично да определят скоростта - 10/100/1000 ... в момента в който им казах ръчно каква е скоростта и всичко се оправи. STP-то явно няма нищо общо в случая въпреки, че и то ако е включено допълнително сбозява пейзажа.

Сря Юли 25, 2018 5:13 pm
Профил
Аватар

аз имам един суич с риалтек.
на пинг прес 100мс и 2К пакети дропи към 5%. може ли да видиш дали при твоите е ОК?
на гигабит, де

Чет Юли 26, 2018 8:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща