|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:20 pm
Работодател <--> работник. Размисли и страсти...
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Работодател <--> работник. Размисли и страсти...
Абе зависи колко носиш на ядене все пак ... 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Юли 04, 2018 7:22 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Както винаги, губи ви се първопричината за спора.  Казах ви, че е безумно да губиш време да пишеш драйвери за няква супер разпространена периферия, вашта теза е че не е безумно, щото отнемало пренебрежително малко време (1 ден). Добре де, как точно ще си докажете тезата?
|
| Сря Юли 04, 2018 7:25 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ами то това е по-скоро някаква фукция която се преправя за съответния процесор. Аз имам разни такива фукцийки от един PIC я ползвам за друг, малко бутвам регистри това онова. Ако ползва други пинове процесора ги предефинирам и така. Отначало съм гледал примери, писал съм си всичко сам, ама после не пиша от 0лата. Примерно едно видеодекодерче от IMX6 го бутвам малко и го правя за PIC10F200
|
| Сря Юли 04, 2018 8:07 pm |
|
 |
|
fred
|
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07 ... dostig_na/"Менпауър": В България недостигът на кадри е най-големият от 2011 г. насам И не само в България но и по света. "Ех, сега да бях по-млад"... както каза Тодор Живков когато се срина социализма и зададе капитализма 
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Сря Юли 04, 2018 11:47 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Няма да са плашите - като друсне една кризичка догодина и ще има таланти колкото искате, че и още толкова  .
|
| Чет Юли 05, 2018 12:58 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Според мен пазарът на труда все още се уляга 
|
| Чет Юли 05, 2018 12:58 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
---- абе как стават тия половинчати постове не знам ...
Последна промяна ToHu на Чет Юли 05, 2018 1:56 am, променена общо 1 път
|
| Чет Юли 05, 2018 1:44 am |
|
 |
|
slav4o.com
|
Ами "да се е улегнал" имам предвид системата да е в баланс търсене-предлагане. След време хората ще решат да учат повече такива специалности защото има търсене и съответно високи заплати. Но не става от днес за утре. Пък тука миналата година една фирма търсеха стругар, голям зор било наистина, няма хора 
|
| Чет Юли 05, 2018 1:49 am |
|
 |
|
ToHu
|
Къде се уляга, търсенето надвишава предлагането, това не е нещо ново, тая тенденция е от доста време. кризичката няма да ни оправи за съжаление, там най-много да се появят малко сервитьори и камериерки , квалифицираният персонал няма да се появи, особено в IT сектора, освен ако там не стане нещо. Лошото е че на който му трябват разработчици дори и след криза в сектора няма да ги има, първо ще окапят тия дето не стават за нищо, има не малко такива които за момента ги държат на работа щото колкото и некадърни да са пак е по-добре от нищо. Да не говорим че баш истински девелопъри едва ли ще се появят дори и при сериозна криза. Някои кадри по принцип ги няма, механични инженери например, много голям кът са, няма значение колко плащаш, просто ги няма. Тези които ги има са малко чешити, не се местят заради пари, нито заради условия, много зор работа, и двойно съм предлагал и пак не идват, на едни им далеч, други не искали да учат шийт метал, трети не им било интересно ...и то с това се изчерпват 3-мата читави дето са ми попадали последно време, и няколко които евентуално имаха потенциал, но и те казах че им било далеч ... Според мен е същото и ако искаш да наемеш някой който разбира от рутене, ама да му разбира наистина, добре че не ми трябват такива, има си тайванци бол. За момента това работи изключително за работника, лошото е че работи против икономиката, не защото заплатите стават високи, защото няма ресурс и ще заседнем на едно положение в което някой дори да иска да инвестира в нещо, няма да го прави защото няма кой да работи. И проблема не е само имиграцията, и цялата да се върне май пак няма да го решим, по тоя повод нещо интересно. Българите в чужбина не са по различни от тези в Бг по отношение на децата, много рядко са тези които имат по три, от по-възрастното поколение с по две е нормално, но по-младите нямат и по едно. От стотици хора които сега са в 40-те примерно които познавам, я има 10-ма с деца я не, говоря за емигрирали такива. Изобщо ситуациятя си е ебала не само майката, ами и лелята и чичото, не е само при нас да, горе долу макар и най-зле голяма част от Европа е така, разликите са малки дали си най-зле или си 10-тия най-зле няма особено значение ако говорим за разлики в десети от процента ... това малко като въпроса защо сме най-бедни, и Румънците като са предпоследни да не би да им е по-добре ?
|
| Чет Юли 05, 2018 1:55 am |
|
 |
|
fred
|
Като краен резултат да, все някога ще стане. И през това време тези които не са "улегнали" ще се изчезнали А сега по-сериозно. Проблемът действително съществува, сериозен е и е световен. Направи ми впечатление още по време на специализацията ми в Глазгоу 1997г. Department of Mechanical Engineering, празно и тихо. Не че да нямаха съвсем студенти но до тях Business School гъмжи от млади хора преливащи от енергия и оптимизъм. Много рязка и отчетлива граница. Самата катедра си направи по това време годишното събиране в един старинен замък, дарение на университета от някакъв лорд преди примерно 300 години. И с огромна загриженост обсъждаха именно този проблем, силен спад на интереса към инженерното образование. Още 1997г! Както виждаш някъде към 20г и не само не е "улегнал" но и се задълбочава. Впрочем подпитваха ме има ли начин български студенти да отиват на магистратура при тях а аз мънках. Как да им кажа, че в момента сме на около $30 заплата Не го виждам да "улегне" скоро, поне в западната цивилизация към която се опитваме да принадлежим. Рязко се измениха нагласите в обществото и производството не е сред престижното в тях. То и теории има по въпросът, за постиндустриалното общество което ще е на услугите, не на производството. Тръмп се опитва да промени нещо като спре деиндустриализацията на Америка и върне производството обратно в нея. Само че за това си трябват и инженери а както казах въпрос на нагласи е, първо трябва да изберат да следват това. И то елита, не както при нас останалото от УНСС. После да се дипломират и наберат опит, абе поне едно 10-15 години преди да почнат да се появяват първите резултати. И колкото и да не го харесват някои тук въпрос и на заплати. Да е много по-изгодно да си инженер, тогава ще избират да го следват. Както казва онзи моят приятел "Което не става с пари става с МНОГО пари". Накратко не го виждам да "улегне" по-рано от 20-25 години и то при оптимистичен сценарий. Специално при нас се задава огромна дупка причинена от липсата на кандидати за инженерно образование и ниското им качество като такива. Която пък беше причинена от липсата на работни места за такива поради рухването на икономиката 1990г. Готови инженери с опит се "преквалифицираха" на дребни търговци и таксиметрови шофьори, какво остава за нови такива.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
Последна промяна fred на Чет Юли 05, 2018 2:50 am, променена общо 1 път
|
| Чет Юли 05, 2018 2:27 am |
|
 |
|
ToHu
|
Тръмп опитва но не съм сигурен че точно това е правилният начин, да не се получи точно обратният ефект. Нещата са много навързани, първоначално тръгна добре, но имам чуство че почна да залита твърде много. Ето аз примерно сериозно си мислех дали да не увеличим производството в САЩ, за момента е изгодно, но започва да става странно. Иска да излезе от NAFTA, той излезе какво иска, това автоматично означава че Мексико става проблемен пазар, ще има мита които сега няма. Айде това е едно мито, да ама на мен в САЩ ми се произвежда само желязото, електрониката идва от европа, Тайван и Китай, а той говори и за мита на високо технологични продукти, не знам какво визира. Ако това което внасяме му се сложи мито стават вече две мита. По някакви неясни условия, част пък от нещата които внасяме, се произвеждат в мексико, минават през САЩ, стигат до Европа и се връщат в САЩ, остава и на тях да им лепнат по още 2-3 минта, едно на влизане в САЩ, едно на влизане в ЕС и едно на обратното влизане в САЩ, ще стане чудо. Аз стоя и чакам, продукта който го правим в САЩ вече го пуснах за усвояване в Мексико. Айде ние сме малка риба, но знаеш ли колко като нас има .. ами автоиндустрията, там компоненти се въртят по цял свят, вече има опасения че това ще е сериозен проблем. Ауди вкарва от европа в САШ компоненти, изкарва от САЩ за европа коли, представи си сега за колко милярди става въпрос, десетки само от един производител. Не знам, тоя подход на нож със всички е опасен, айде да го начука на Китай ОК, да се пъне на Мексико ... не е много разумно но ОК, но и с Европа да си създава проблеми.. май е твърде много. Някои мерки нямат и желания ефект. Примерно тук в Гуадалахара има няколко огромни САЩ ODM-а, Санмина, Флекстроникс, Джебли и дота по-малки, всички тези работят почти единствено за САЩ пазара, от супер компютри и сториджи, през ЯМР-и до диспенсери на кока кола .. HP, IBM, Motorola, Oracle, Coca Cola, Philips ... и още десетки и стотици, това са компаниите от топ 100 в САЩ, дали ще си върнат производството в САЩ, едва ли, тук в тези мащаби им е много по-евтино, и ако има мито то ще засегне потребителите, няма да върне обратно производство.
|
| Чет Юли 05, 2018 2:45 am |
|
 |
|
fred
|
Е, то намерения е едно, начини и реализация друго. Както казват руснаците често се получава "Хотели как лучше, а получилось как всегда" Специално при него ми се струва, че той се опитва да шофира ТИР все едно е болид от Формула 1. Жалко, защото все пак генералната идея е правилна. То си му личеше но се надявах, че ще е достатъчно умен да слуша умни хора около себе си. Изглежда е твърдоглав повечето от колкото трябва. Поглед отдалеч естествено.
|
| Чет Юли 05, 2018 2:57 am |
|
 |
|
fred
|
С това категорично съм съгласен. Хората казват, че не трябва да се води война на два фронта а пък срещу цял свят... пълно безумие. Той и блъфира, щеше да пуска атомни бомби над Северна Корея пък накрая се прегръща с онзи дебелия. Само че блъфирането е за игра на покер, не между световни лидери. С такива методи започва да изглежда несериозен и неуравновесен. Неуравновесен лидер на държава с ядрено оръжие... пази боже! То си има мерки за това но все пак, пропагандните щети са огромни. В едно изказване във форум прочетох, че най-голямата вреда която нанася Тръмп е с приказките си. Може да провеждаш твърди мерки но в приказките винаги умерено. Защото хората ги възприемат лично върху себе си. Мерките ги усеща бизнеса но приказките обиждат хората. Америка няма никаква полза от антиамериканизъм и то от хора които са доброжелателно настроени към нея. Иначе Тръмп е прав да иска балансиран търговски обмен /ще трябва да видя цифрите/, прав е и да иска Европа да поеме съразмерен дял от издръжката на НАТО, не да лежи на американски гръб. Но трябва да го иска с други приказки, не да тръгва на война с всички.
|
| Чет Юли 05, 2018 3:09 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе остави го НАТО, той го говори, но в крайна сметка НАТО обслужва изцяло американски интереси. За това е създадено и затова съществува. Сега и старият враг се пробужда, и кой каквото иска да разправя, Русия в момента е по-силна от когато и да било. Може да е на десетилетия назад спрямо САЩ, може да няма и 5% от техния икономически потенциал но това не я прави по-слаба от това което е, така че НАТО в момента има най-голям смисъл отново за САЩ. Русия няма да тръгне да напада Европа дори и без НАТО, това може да е в главите само на параноици. Прибра си Крим, може да се разправят с някои бивши републики но до там, те си имат проблеми вътрешни за 50-100 години напред, не им трябва нищо от Европа, освен пазара  Това което САЩ си позволиха да направят в Европа в крайна сметка е доста нагло, Русия се примири и с източния блок, и с прибалтика, с разполагането на системи до нейните граници, но Украйна малко им дойде в повече, според мен Крим до голяма степен беше сигнал до тук ви търпяхме но е време да се вземете в ръце. Това едва ли е било някога договаряно, а повярвайте договорки са правени, но САЩ се възползваха от слабата Русия и решиха че могат да правят каквото си искат. Та НАТО си им трябва на американците повече от колкото на Европейците. Това с Корея според мен проработи точно както го беше планирал, естествено че ще се прегръщат, какво да правят да се бият ли, това е политика, днес пише че си педал, утре те прегръща, в други ден ти праща помощи а след седмица ти праща бомбандировачи, в политиката лицемерието има други измерения.
|
| Чет Юли 05, 2018 4:12 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тръмпи е пич - точно така трябва. Мита на целия свят докато не махнат и техните за американски стоки и излизане от/разпускане на НАТО. Който иска да е сейф да се пази сам а не да си играе на социализъм за наша сметка. Единственото жалко е че даже и два мандата не могат му стигна да оправи всички батаци, дето са забъркали предишните, особено демократите като Обонго.
|
| Чет Юли 05, 2018 4:48 am |
|
|